Rabu, 18 November 2009

NEGARA MAQASID?


NEGARA MAQASID?

Pengistilahan nama Negara Islam, bukan dari nas wahyu; al-Quran dan as-Sunnah. Rashid Ridha adalah orang yang mula-mula sekali promosi nama Negara islam itu.

Hakikat pembinaan negara oleh Nabi SAW adalah, negara yang mempunyai kandungan maqasid yang wujud dalam al-Quran dan as-Sunnah. Konsep keadilan, kesaksamaan, benci kezaliman dan sebagainya, merupakan asas pemerintahan di Madinah; negeri pimpinan Nabi SAW.

Lihatlah piagam Madinah yang ditubuhkan oleh Nabi SAW. Kandungannya ternyata dipenuhi dengan seribu satu rahsia keadilan; tidak pernah mengabaikan rakyat, waima terhadap non Muslim, juga mereka yang beragama yahudi.

TITIP PERTEMUAN

Dalam al-Quran, Allah menyuruh supaya mencari titik persamaan. Firman Allah SWT;

تَعَالَوْا إِلَى كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ

Maksudnya;
“Marilah kepada titik kesamaan antara kami dan antara kamu”

(Surah Al-Imran : 64)

Jika difikir balik, kenapa Allah SWT suruh mencari titik kesamaan, walhal antara muslim dan non Muslim, sudah pasti wujudnya ketidak-samaan?

Mungkin ada rahsia yang tersembunyi yang kita tidak dapat memahami disebalik seruan Allah itu. pun begitu, secara asasnya, semua manusia mempunyai titik kesamaan, waima ada perbedaan dalam beragama.

Di manakah titik kesamaan tersebut?

Jika direnung, kita akan berjumpa satu rahsia yang ingin dirungkai oleh Allah, iaitu semua manusia itu mempunyai kesamaan dari sudut fitrah. Mahukan keadilan, diberikan hak, tidak mahu dizalimi dan sebagainya, merupakan perkara yang tidak pernah lekang dalam kehidupan semua manusia. itulah fitrah manusia.

Manusia tidak suka dirompak, waima manusia itu perompak. Manusia tidak suka dikhianati, waima manusia itu pengkhianat. Inilah hakikat fitrah yang wujud dalam diri dan jiwa manusia.

Merujuk pula kepada al-Quran dan as-Sunnah, konsep ini sememangnya wujud. Adalah dangkal, jika konsep ini dinafikan kewujudannya dalam al-Quran dan as-Sunnah.

Apa yang dapat difahami, inilah yang disebut sebagai maqasid yang wujud dalam nas ilahi. Maqasid syariah.

Apabila dirungkai segala maqasid-maqasid ini, sudah pasti islam ini bukan sekadar diterima oleh orang islam, bahkan orang bukan islam pasti akan menerimanya. Inilah yang difahami dari maksud ”cari titik kesamaan” yang disebut oleh Allah menerusi surah al-Imran, ayat 64.

BENTERAS KECACATAN FITRAH

Cumanya, cara hendak membenteras segala perkara yang mencacatkan kehendak fitrah manusia ini sahaja berbeda. Contohnya, dalam Islam, apabila orang yang mencuri, pencegahannya dengan perlaksanaan hudud. Adapun dalam agama lain, hudud tidak digunakan, sebaliknya mereka mempunyai kaedah mereka tersendiri.

Perkara yang melibatkan cara, boleh dirunding dengan sebijaksana yang mungkin. Boleh diwacanakan. Buat bandingan antara cara Islam dengan cara-cara yang lain.

Apabila keadaan ini berlaku, selayaknya wacana, forum dan berdebatan tentang cara ini perlu disuburkan. Tidak perlu kita mengambil unsur memaksa untuk rakyat menerima sesuatu hukum dari ilahi, dalam keadaan rakyat sendiri tidak memahami lagi bentuk ilahi dalam menyelesaikan masalah rakyat ini. Ini kerana tindakan sebegitu tidak ada beda dengan method perlaksanaan Islam yang dilakukan oleh Taliban.

Apakah method Taliban salah? Itu bukan persoalannya, yang wajib dipersoalkan adalah, mengapa Taliban tidak berjaya menampakkan keindahan Islam di mata-mata rakyat Afghanistan, walhal Nabi SAW berjaya melakukannya di Madinah, sehingga di Makkah.

Jika kita yakin dengan Islam, tidak ada sebab kita malu atau takut dalam menyatakan bentuk islam dalam memberikan cara untuk menyelesaikan kecacatan kehendak fitrah manusia tersebut.

Bahkan, al-Quran sendiri menyuruh kita berani menyatakan cara dan kaedah dalam menyelesaikan kccacatan fitrah manusia ini. seperti firman Allah;

قُلْ هَاتُوا بُرْهَانَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ

Maksudnya;
”Katakanlah, datangkan hujjah-hujjah kamu, jika kamu orang-orang yang benar”

(Surah Al-Baqarah ; 111)


Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com

- Sri Indah (B), Sg Buloh
18 November 2009 * 11:12 malam
Ahad, 15 November 2009

SAKIT JANTUNG DISALAHKAN, BAGAIMANA PULA HISAP ROKOK?


SAKIT JANTUNG DISALAHKAN, BAGAIMANA PULA HISAP ROKOK?

Seorang lelaki meninggal dunia. Ditanya kepada Tuan Doktor, di jawab, dia meninggal dunia kerana sakit jantung. Maka, kendengaran seluruh kampung, juga orang yang mengenali si mati, bahawa dia meninggal dunia kerana sakit jantung. Sakit jantung diratib, sehingga ramai yang lupa, apa punca si mati itu boleh menimpa sakit jantung?

Orang yang sakit jantung ini, banyak punca-puncanya. Ada disebabkan pemakanan yang tidak terkawal, kolestrol tinggi, hisap rokok dan banyak lagi. Segala punca-punca ini, amat kurang dibincangkan.

Pun begitu, tulisan ini ingin fokuskan kepada punca hisap rokok. Yang lain, dibincang dalam waktu yang lain.

Cuba bayangkan, apabila berlaku satu kematian, tidak disebut punca kematiannya kerana jantung, sebaliknya disebut berpunca hisap rokok. Mungkin ramai yang akan berhenti dari menghisap rokok, tanpa dihabiskan beribu-ribu ringgit, malahan jutaan ringgit untuk diadakan kempen cegah rokok.

Pun begitu, apabila sebab kematian disebut kerana sakit jantung, maka hadirlah kawan-kawan dan kaum kerabat untuk berziarah, yang kadangkala mulut mereka berkepul-kepul asap keluar. Sambil berbincang tentang si mati, sambil asap rokok kelihatan keluar dari tiupan bibir.

Inilah yang dimaksudkan dengan sebab dan punca. Ramai yang suka berbicara tentang sebab, tetapi amat kurang berfikir tentang punca. Dalam kes yang diceritakan di atas, sebab kematian adalah sakit jantung, punca kematian adalah menghisap rokok.

Tanpa punca, mungkin sebab tidak akan wujud. Tanpa hisap rokok, mungkin sakit jantung tidak berlaku. Ini merujuk kepada cerita yang di atas.

Begitujuga dalam isu politik di Malaysia pada hari ini. Ramai yang menuduh blogger yang mendedah pertemuan sulit sebilangan pimpinan PAS sebagai pemecah belah parti, walhal mereka lupa “hukum” pertemuan sulit yang dilakukan oleh pimpinan PAS terbabit.

Sepertimana, sakit jantung tidak berlaku jika tidak hisap rokok, begitujuga tidak akan wujud pendedahan blogger, jika pertemuan sulit tidak berlaku.

Keadaan ini semakin kalut, apabila pertemuan sulit itu telah dinafikan diperingkat awal, kemudian terbukti berlaku pertemuan sulit tersebut sehingga si penafi terpaksa mengakui penafiannya di peringkat awal itu wajib dinafikan. Pun begitu, mereka kekal tidak mahu menafikannya, walau terbukti mereka sudah bersalah.

UBAT

Sesuatu penyakit, perlu diberi ubat yang sesuai dengan penyakitnya. Sakit jantung, lalu diberi ubat darah tinggi, tidak menyelesaikan masalah, sebaliknya menambah lagi masalah. Sakit kaki, tetapi diberi ubat tangan, sampai bila-bila pun kaki tidak akan baik dari sakit.

Diceritakan, seorang anak muda sedang berjalan. Kelihatan pak pandir sedang mencari sesuatu di bawah sinaran lampu jalan raya.

”cari apa tu Pak pandir?” anak muda memulakan bicara.

“cari duit syiling aku yang jatuh” Pak Pandir menjawab. Kepalanya tertunduk-tunduk mencari sesuatu, sambil tangannya memegang kepala seakan-akan menggaru.

“hampir sejam aku dok cari kat sini, tak jumpa-jumpa juga dua syiling aku ni” sambung pak pandir lagi.

Anak muda itu datang, untuk memberi pertolongan.

Sambil dia mencari-cari sama duit itu, dia bertanya, “jatuh kat mana duit tu Pak Pandir?”

“kat sana” Jawab Pak pandir sambil tangannya mengisyaratkan ke arah sesuatu tempat yang gelap.

Anak muda itu berkerut dahi.

”kalau jatuh kat sana, kenapa dicari di sini?” soalnya.

”kat sini cerah, kat sana gelap. Sebab tu, aku cari kat sini” jawab pak pandir ringkas.

Kisah Pak Pandir ini, menampakkan satu tindakan bodoh lagi bangang dalam menyelesaikan masalah. Duit hilang di satu tempat, dicarinya ditempat lain. kalau begini, sampai kiamat pun duit itu tidak akan jumpa. Itulah hukum akal dan hukum alamnya.

Begitujuga dalam isu menyelesaikan masalah pertemuan sulit, baiah ta’liq talak tiga, pertemuan blogger UMNO dan sebagainya. lain yang sakit, lain ubat yang diberi. Lain punca masalah berlaku, lain masalah yang ditimbulkan.

Yang lebih parah, apabila wujud penipuan terhadap rakyat. Di dakwa tidak ada, sebenarnya ada. Di katakan ada, sebenarnya tiada. Apa mahu jadi?

Bimbangnya, kita menjadi beban dalam kemenangan di masa akan datang. Sebagai musuh, sudah pasti mereka akan berfikir untuk mengalahkan kita. Antara cara mereka, cipta keadaan agar kita terbeban, agar tidak berjaya melawan mereka dalam PRU akan datang.

Maka wujudlah ‘manusia beban’. Sama ada manusia beban itu, sememangnya wujud, ataupun sengaja diwujudkan. Beban ini, wajib dibuang. Jika tidak, kita lawan musuh nanti dalam keadaan kita terbeban, yang sudah pasti kita akan lemah.

Apabila kita lemah, kita kena pastikan musuh lagi lemah. Jika tidak, kekalahan pasti akan menimpa. Itulah hukum karma.

Sekian

Wallahu ’Alam

baca sama:Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com

- Sri Indah (B), Sg Buloh
15 November 2009 * 2:22 petang