Sabtu, 24 April 2010

UMNO TOLAK CARA POLITIK NABI


UMNO TOLAK CARA POLITIK NABI

Bila ditanya larangan politik di masjid dan surau, Tok Guru Nik Abdul Aziz menganggap larangan itu sebagai mengarut. Sudah pasti, kenyataan tok guru ini bersesuaian dengan islam, ini kerana Nabi SAW sendiri menjadikan masjid sebagai medan politik semasa baginda SAW mula bertapak di madinah.

Politik nabi adalah islam. Masjid mercu kekuatan umat Islam. sudah pasti, masjid adalah gelanggang yang paling baik dalam berpolitik. Berpolitik dalam masjid, membuktikan kebenaran yang didokong oleh pihak yang memperjuangkan islam. takut berpolitik dalam masjid, merupakan bukti tersasar dari ajaran islam itu sendiri.

UMNO/BN menjadikan perkara ini sebagai isu. Mereka mengecilkan peranan masjid yang telah dilakukan oleh Nabi SAW. Tindakan ini, berpunca pemikiran secular yang membeku dalam diri UMNO/BN.

Ternyata, UMNO/BN tetap parti mengarut; tidak ada anjakan pradigma UMNO/BN ke arah kebaikan, melainkan semuanya adalah retorik politik UMNO dalam menarik pengaruh umat Islam dan parti Islam sahaja.

Sekian

p/s : UMNO dikatakan Islam, sama seperti kata kereta Volvo pada kereta sorong yang dibubuh lambing Volvo.

Wallahu 'Alam

Al-Bakistani


- Sri Indah (B), Sg Buloh
24 April 2010 * 4:27 Petang

Jumaat, 23 April 2010

MALAYSIA PADA TAHUN 2020

Sekadar Ilustrasi
(klik untuk besarkan)

ADA HANTU DI HULU SELANGOR

(klik untuk besarkan)
Hantu ini sedang merayau-rayau di sekitar Parlimen hulu selangor. berhati-hati apabila berjumpa dengannya. Kerana, hantu ini lebih berbahaya berbanding hantu raya, hantu pocong, hantu langsuir, dan segala-segala hantu yang ada di dunia ini..

NAJIB (BN/UMNO) JUAL MALAYSIA KEPADA YAHUDI/ZIONIS

"Perjanjian Apco dengan kerajaan Malaysia (dalam) pasal 8, membolehkan Apco memiliki dokumen rahsia sulit negara. Maknanya pimpinan najib sudah jual Malaysia kepada israel/amerika" Ujar Dato' Mahfuz Omar dalam Facebook beliau.

Khamis, 22 April 2010

ISLAM FOR ALL


Firman Allah;

وَمَا أَرْسَلْنَاكَ إِلَّا رَحْمَةً لِلْعَالَمِينَ

maksudnya;
"Tidaklah kamu utuskan kamu (wahai Muhammad) melainkan memberi rahmat sekelian alam (For All)"

(Surah Al-Anbiya' : 107)

Islam ajaran Nabi Muhammad adalah, islam untuk semua; untuk arab, melayu, cina, india, afrika dan seluruhnya. Islam memberi kebahagian hidup kepada semua, termasuk manusia, binatang, jin dan seluruh makhluk.

Islam ajaran nabi muhammad ini dijadikan panduan oleh PAS. Ekoran itu, PAS menggunakan slogan "PAS For All". Islam yang didokong oleh PAS ini, tidak sama dengan islam dokongan UMNO yang bersifat "islam - melayu : Melayu - islam"; Islam dalam kerangka asobiyyah perkauman yang amat jumud, yang sudah pasti ia bukan cara Islam yang diajar oleh Nabi Muhammad SAW.

Isunya sekarang, Israel hendak mencari pengaruh terpaksa meniru Al-Quran. Jika Al-Quran menyatakan bahawa perlantikan Muhammad SAW sebagai nabi merupakan rahmat sekelian alam (For All), makanya tidak hairan mereka meniru dengan slogan al-Quran yang sama demi memperlihatkan kononnya mereka terbaik di dunia.

Israel sudah mula meniru Al-Quran demi mencari pengaruh. ia sama macam UMNO mendakwa islam, walhal mereka adalah perkauman asobiyyah yang maha zalim.

sekian

Wallahu 'Alam

Al-Bakistani


- Kuala Kubu Bharu
24 April 2010 * 4:48 pagi

Rabu, 21 April 2010

UNDILAH PARTI BUDU !!!

Ini namanya Budu. Makanan kegemaran orang kelantan. Orang kata, hukum makannya makruh. Dorang kata, dikiaskan kepada makan bawang mentah.

nabi SAW kata dalam hadis bukhari;

مَنْ أَكَلَ الثُّومَ أَوْ الْبَصَلَ مِنْ الْجُوعِ أَوْ غَيْرِهِ فَلَا يَقْرَبَنَّ مَسْجِدَنَا

maksudnya;
"Barangsiapa makan bawang putih dan bawang besar disebabkan lapar atau sebaganya, maka jangan dia hampiri masjid kami"

Dalam hadis ini, Nabi SAW larang makan bawang ketika hendak pergi masjid. maksudnya, kalau tak pergi masjid, maka makan budu tidak makruh la..

yang pastinya, budu memang best.... fuh... hehe


HARAPAN TERHADAP HAJI ZAID


Melihat Haji Zaid Ibrahim, aku terkenangkan beberapa tokoh sahabat yang hebat, seperti Umar bin al-Khattab, Khalid bin Al-Walid, Usman bin Talhah, Abu Sufyan dan banyak lagi.

Umar di zaman jahiliyyah adalah manusia yang amat dikenali sebagai manusia yang cukup membenci islam, malahan berkali-kali melakukan tindakan mahu membunuh Nabi SAW. namun, setelah memeluk islam, terbukti beliau amat benci kepada kekufuran, malahan terlalu amat menyayangi Nabi sehingga agak tidak boleh menerima berita kewafatan Nabi SAW.

Khalid al-walid pernah berazam, bahawa tidak akan berada ditempat beradanya Rasulullah SAW. Pun begitu, setelah kenal dengan islam dan Rasulullah, beliau menjadi seorang pahlawan islam yang amat mengkagumkan.

Usman bin talhah amat memusuhi manusia yang mengikuti ajaran Nabi. Pantang kedengaran orang memeluk islam, pasti Usman berada di situ untuk dikenakan seksaan ekoran mengikut islam. namun, hatinya lunak menerima islam setelah mengenali keindahan islam.

Abu sufyan pula, tidak asing bagi dalam banyak sejarah perjuangan melawan islam. Boleh dikatakan semua peperangan menyerang muhammad SAW akan dihadiri oleh Abu Sufyan. Berkat dakwah abbas, bapa saudara Nabi, Abu Sufyan memeluk islam dan menjadi mukmin yang kuat dengan pegangan islamnya.

Jika dibaca kisah-kisah mereka ini, pasti kita akan berjumpa satu rahsia yang bernilai; merupakan bukti kukuh, mengapa mereka boleh memeluk islam. Rahsia itu adalah, mereka mempunyai "hati yang baik", waima ketika itu mereka belum lagi memeluk islam, malahan orang yang agak kedepan dalam melawan islam.

Apabila mengenangkan mereka ini, aku merasakan bahawa, apakah Haji Zaid Ibrahim akan mengikut jejak langkah aktivis reformasi yang bernama Syaari Sungip? apakah beliau akan mengikut jejak langkah bekas pemimpin PKR, Haji Anuar Tahir?

orang tua dulu-dulu pernah sebut, "jika kereta kita diketahui umum baik, tanpa diajak pun mereka nak naik kereta kita. Tapi kalau kereta kita tak baik; orang tak jamin selamat jika naik kereta kita, diajak pun orang tak nak naik kereta kita"

cumanya, tugas kita sekarang adalah, jangan membocorkan tayar kereta kita; jangan longgarkan skrew tayar kereta kita dan sebagainya; agar kereta kita sentiasa dilihat terjamin keselamatannya apabila dinaiki. Ketika itu, tidak mustahil Haji Zaid Ibrahim akan bersama dengan kita berusaha melaksanakan islam di Malaysia.

Sekian

Al-Bakistani


- Bukit Beruntung, hulu Selangor
21 April 2010 * 5:03 petang

Isnin, 19 April 2010

KESIAN DR HALILI

Dalam sidang media kira-kira 25 minit itu, Dr Halili bagaimanapun kelihatan sedikit 'gugup' dengan mengabaikan beberapa soalan media, kerap meneguk air dan kerap kali mengambil masa dan berbisik kepada Salehuddin sebelum menjawab soalan. (apa yang dibisikkan?)

Malah di pertengahan sidang media beliau sempat berkata: "tak pernah dapat banyak kamera sebelum ini."

Bagaimanapun, di penghujung sesi itu beliau kelihatan lebih yakin apabila meminta soalan tambahan walaupun Salehudin sudah mahu menamatkan sidang media itu. (Eh.. dia seronok la pula)

"Seronok juga, boleh tanya dua lagi, bukan selalu boleh macam ni," katanya disambut gelak ketawa kira-kira 70 petugas media. (la.. rupa-rupanya, nak merasa duduk di depan media macam orang-orang besar) - Malaysiakini

ORANG BERTAUBAT ITU LEBIH BAIK

ORANG BERTAUBAT ITU LEBIH BAIK

Semasa dalam UMNO, banyak dosa besar yang dilakukan oleh Haji Zaid Ibrahim. Setelah meninggalkan UMNO, persahabatan beliau dengan Tuan Guru Nik Abdul Aziz semakin intim, menyebabkan banyak perkara berkaitan Islam semakin diketahui.

Banyak perubahan berlaku pada dirinya. Perubahan yang bermula dengan meninggalkan parti APCO – UMNO – Jahiliyyah Melayu, dengan mengiltizamkan diri dengan parti Keadilan Rakyat (PKR). Semenjak itu, banyak amalan-amalan jahiliyyah ditinggalkan, bahkan sudah mula dengan kehidupan baru, dengan memenuhkan kehidupan dengan perkara yang tidak bercanggah dengan Islam.

Beliau ke Makkah untuk menunaikan haji, seterusnya amat serius dalam usaha melakukan perubahan dalam merealisasikan keadilan sejagat di Malaysia atas wadah PKR bersama Anwar Ibrahim, juga sahabat-sahabat dalam Pakatan Rakyat.

Namun, apabila beliau dinobatkan sebagai calon PRK bagi Parlimen Hulu Selangor, sudah mula dengar desas-desus dari sebilangan pihak yang jumud dengan Islam (pemikiran islam aliran UMNO) yang membangkitkan isu saman beliau terhadap hudud di kala beliau dalam UMNO dahulu (semua berpunca dari pengisian dalam ‘usrah’ jumud oleh team yang suka mewangikan kentut pemimpin yang busuk – asobiyyah jahiliyyah). Begitujuga, pihak UMNO – BN – APCO membangkitkan dosa-dosa besar yang dilakukan dahulu, seperti minum arak dan sebagainya.

Tindakan ini, sama maksud dengan apa yang disabdakan oleh Nabi SAW;

كُلُّ أُمَّتِي مُعَافًى إِلَّا الْمُجَاهِرِينَ

Maksudnya;
“Setiap Umatku akan dimaafkan kecuali orang yang muhajirin
[1]

Ulama telah membahagikan makna ‘mujahirin’ ini dengan beberapa tafsiran. Ada dari kalangan mereka menyebut, makna mujahirin adalah membangkitkan dosa yang dilakukan sendiri. Ada pendapat lain menyebut, termasuk maksud mujahirin adalah membangkitkan ’dosa-dosa lama’ orang lain.

Jika direnung dalam hadis-hadis Nabi SAW, antara yang disabdakan oleh Nabi SAW adalah;

كُلُّ ابْنِ آدَمَ خَطَّاءٌ وَخَيْرُ الْخَطَّائِينَ التَّوَّابُونَ

Maksudnya;
“Setiap Anak adam itu pasti akan melakukan kesalahan. Dan sebaik-baik orang yang bersalah adalah, mereka yang bertaubat
[2]

Juga diceritakan di zaman nabi SAW bahawa ada seorang muslimat bernama Al-Ghamiziyyah yang bertaubat dengan merelakan dirinya dihukum ekoran zina yang dilakukannya, menyebabkan baginda SAW sendiri menjadi Imam untuk solat jenazahnya.

Inilah sikap Nabi SAW dalam berhadapan dengan orang yang bertaubat, tidak seperti yang dilakukan oleh puak-puak ‘usrah’ jumud dan UMNO – BN - APCO.

Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani


- Sri Indah (B), Sg Buloh
20 April 2010 * 12:38 pagi
[1] Al-Bukhari : 5608.
[2] At-Tarmizi : 2423.

HAJI ZAID KENAL ISLAM, SEBAB KAWAN DENGAN TOK GURU


"Apabila dah berkawan rapat dengan Tok Guru dan mendapat nasihat darinya, rasa faham dalam hal-hal berkaitan agama ini jauh lebih baik.... berbeza ketika saya berada dalam UMNO, yang mana ulama UMNO tidak memberikan pandangan betul dalam pelbagai hal agama..... menyebabkan orang seperti saya yang kurang arif agama tidak mendapat pandangan yang sewajarnya..."
- Haji Zaid Ibrahim

Ahad, 18 April 2010

TUAN HAJI ZAID YANG DEMOKRAT - TUKARTIUB


PETANG ITU - 38 TAHUN DAHULU

Ini cerita lama. Tapi baik juga untuk dibuka kembali agar kita semua dapat tahu apa yang berlaku puluhan tahun dahulu. Cerita-cerita ini kalau baik kita jadikan tauladan. Kalau tidak molek dapat kita jadikan sempadan. Kalau tidak pun kita baca untuk ketawa.

Ceritanya bagini:

Saya ingat lagi pada tahun 1972 - ketika itu saya anak mahasiswa yang mengulang tahun satu di Universiti Malaya. Saya telah aktif dalam perjuangan gerakan mahasiswa sejak dari awal tahun pertama lagi. Pada tahun itu, ketika Kongres Tahunan Persatuan Kebangsaan Pelajar-Pelajar Malaysia (PKPM ), saya telah dilantik untuk menjadi Setiausaha Agung. Badan yang bernama PKPM ini telah diharamkan pada tahun 1974 - sesudah demo pelajar menyokong warga Baling.

Ketika saya dilantik sebagai SU Agung PKPM – perang Vietnam sedang rancak. Kuasa imperial Amerika sedang melancarkan perang kolonial ke atas Vietnam, Laos dan Kamboja – sama seperti yang sedang berlaku di Iraq dan Afghanistan hari ini.

Justeru dalam Kongres PKPM tahun 1972 itu ada terdapat resolusi yang mengutuk imperialis Amerika Syarikat dan menyokong perjuangan menuntut keadilan oleh rakyat Indo China. Ketetapan yang dibuat dalam kongres akan menjadi dasar persatuan sehingga ke kongres tahun hadapan.

Pada zaman itu gerakan mahasiswa cukup rancak. Saya adalah seorang ahli kelab sosialis yang aktif. Justeru pandangan politik saya adalah kiri. Buku dan akhbar yang saya baca adalah kiri. Negara dan pemimpin negara yang saya hormati adalah dari jalur kiri.

Berdasarkan resolusi PKPM yang anti-Amerika saya telah memasang poster-poster anti-perang Vietnam yang kami terima dari International Union of Students yang berpengkalan di Prague.

Rupa-rupanya ada juga kumpulan mahasiswa, terutama dari PMUKM yang yang tidak bersetuju dengan pemasangan poster ini. Lalu saya dikritik sebagai SU Agung PKPM yang tidak bertanggungjawab. Sebenarnya isu poster anti-perang Vietnam ini hanya alasan. Kritikan ini datang dari pelajar reaksionari bermazhab kanan.

Akhirnya satu persidangan tergempar telah diadakan. Persidangan ini diadakan di Dewan Majlis Persatuan Universiti Malaya. Saya ingat lagi petang itu – delegasi dari PMUKM, dari Serdang College, dari Institut Teknoloji Kebangsaan, KSITM dan tuan rumah PMUM turut hadir.

Saya dapat merasakan seolah-olah telah ada persetujuan untuk menyingkirkan saya dari PKPM. Idris Jusi, dari PMUKM mula bercakap membuka kes tentang saya yang dikatakan tidak mengikut dasar PKPM dan dilihat pro-komunis. Dari KSITM, presidennya Zahari tidak pula bercakap. Yang banyak bercakap ialah Ibrahim Ali.

Pandangan-pandangan kanan dan reaskioner bertaburan pada petang itu.

Sebelum keputusan dibuat untuk menyingkirkan saya dari PKPM - tiba-tiba seorang wakil delegasi dari KSITM mengangkat tangan untuk berucap. Saya masih ingat lagi anak muda itu. Dia kurus lansing dan kacak. Berkulit sawo matang. Anak muda ini memakai seluar hitam dan berbaju biru. Mustahil saya akan melupakan susuk ini. Sampai akhir hayat saya ingat apa yang berlaku pada petang itu. Tidak mungkin saya akan lupa kerana pada petang itu saya sedang disalib.

Masih terngiang di telinga saya hingga ke hari ini apa yang dikatakan oleh anak muda itu:

“Sebelum dia dibuang, dia berhak untuk diberi peluang bersuara. Ini adalah cita-cita demokrasi pelajar… dan ini adalah hak dia.”

Saya terperanjat kerana tidak ada sesiapa dari persatuan lain yang menyokong saya kecuali PMUM. Saya terperanjat kerana anak muda ini berani ‘pecah regu’ untuk menyokong saya. Saya kagum atas keberanian nya.

Saya tidak kenal anak muda ini. Tapi saya tahu anak muda ini datang dari KSITM – satu persatuan pelajar yang saya anggap reaksionari. Bila saya selidiki baru saya sedari anak muda ini ialah Zaid Ibrahim – pelajar jurusan undang-undang Institut Teknoloji Mara. Saya juga difahamkan si Zaid ini datang dari Sekolah Tuanku Abdul rahman (STAR) seteru kuat sekolah saya, MCKK.

Semenjak petang itu saya tidak bertemu dengan Zaid Ibrahim. Kami meneruskan keyakinan diri. Saya difahamkan Zaid telah menjadi seorang peguam yang berjaya. Saya terus menjadi diri saya.

Lima tahun dahulu seorang kawan dari MCKK mengajak saya untuk menjadi ahli Civil Society of Malaysia. Ini badan hak asasi manusia yang cuba diwujudkan oleh Zaid Ibrahim. Cuma ada ‘catch’ - sesiapa yang ingin menjadi ahli wajib membayar RM250. Jumlah ini agak berat untuk saya - lalu saya menolak jemputan ini.

Seminggu sebelum Ngo ini berkumpul dan bersidang saya telah mendapat panggilan telefon mengatakan bahawa RM250 telah dibayar oleh Zaid Ibrahim. Saya hairan kerana seumur hidup saya – saya belum pernah bercakap sepatah pun dengan susuk ini. Dari panggilan talipon - saya telah diberi kebenran untuk datang ke persidangan pertama Civil Society ini di Hotel Renaisance.

Inilah kali kedua saya melihat Zaid Ibrahim. Kali kedua ini agak berbeza. Anak muda kurus yang berbaju biru dan berseluar hitam dahulu telah agak bersisi. Rambutnya telah dicantikan oleh anyaman uban. Baju dan pantalon yang dipakainya kelihatan dari jenis yang baik dan bermutu. Nah! Pastilah dia telah berjaya hinggakan sanggup membayar yuran untuk orang yang tidak dikenalinya.

Dua hari sebelum nama Zaid Ibarahim dimahsyurkan sebagai calon di Hulu Selangor saya telah pergi menemuinya. Rumah kediaman si Zaid ini bukanlah sama seperti bilik sewa tempat saya menginap. Ini kawasan lumayan yang hanya 30 minit dari Serendah Hulu Selangor.

Mata saya memerhati dengan rapi untuk mengetahui lebih dalam lagi manusia yang bernama Zaid Ibrahim ini. Rumahnya tidak mengancam tapi pastilah lebih luas dari bilik sewa saya. Dalaman tidak lucah dan bukan bermotifkan budaya ‘arriviste – horray henry’ yang sering kita temui di wilayah-wilayah mewah.

Tujuan saya datang kerana ingin bertanya apakah dia masih ingat lagi apa yang terjadi di Dewan Majlis PMUM 38 tahun dahulu. Zaid termenong sabentar sebelum mengakui yang dia pernah datang ke PMUM untuk bermesyurat. Tetapi tidak ingat apa tujuan dia hadir. Malah dia juga tidak ingat bahawa pada petang itu yang di salib ialah saya.

Saya tidak merasa kecewa kerana si Zaid tidak mengingati episod itu. Inilah perjalanan hidup kita sebagai manusia . Terpencar pencar - ada yang kita ingati dan ada yang kita lupakan. Untuk kita – pekara yang ini mungkin penting dan untuk orang lain pekara yang sama adalah ‘non event – tidak ada apa apa yang penting’.

Kenapa saya menulis kesah ini? Saya menulis kerana susuk yang bernama Zaid Ibrahim ini sedang berkempen untuk memenangi kerusi di Parlimen. Saya menulis ini kerana saya yakin bahawa manusia yang bernama Zaid Ibrahim ini adalah manusia demokrat. Tiga puluh lapan tahun dahulu – ketika kami masih lagi anak pelajar - si Zaid ini telah memperlihatkan sifat jujur dan demokratnya.

Pada petang itu – 38 tahun dahulu - si Zaid telah tidak terpengaruh dengan tohmah anti-komunis, anti kiri dan anti sosialis. Sifat demokratiknya telah tertanam dalam sebelum dia meletakan jawatan sebagai menteri kabinet kerana menentang ISA. Susuk yang bernama Zaid Ibrahim dapat melihat salah dan benar.

Jika saya warga Hulu Selangor saya merasa senang hati untuk menobatkan Zaid Ibrahim sebagai wakil suara saya di Parlimen. (TT)

sumber : tukartiub

TUAN HAJI ZAID IBRAHIM

agak-agaklah, apa yang UMNO/BN akan kata bila tengok gambar ini?
(klik untuk besarkan)

DR HALILI, APAKAH YAHUDI NAK BELA RAKYAT HULU SELANGOR?

DR HALILI, APAKAH YAHUDI NAK BELA RAKYAT HULU SELANGOR?

Sebelum ini, Dr Halili adalah antara nama yang disebut-sebut menjadi calon PRK Hulu Selangor. Hari ini, tidak sangka-sangka keluar berita bahawa dia keluar PKR dan masuk UMNO. peliknya, keluar PKR di kala perang PRK sedang tercetus. Mustahil tindakan itu tidak ada agenda dan motif.

Ramai cakap, dia keluar PKR kerana ‘frust’ tak dapat jadi calon. Dia kata dalam Malaysiakini, dia tidak frust pun.

persoalannya, ”kalau kau tak frust tak dapat jadi calon, kenapa kau masuk UMNO. jika tidak, kau keluar je la PKR tu, tak payah la masuk UMNO. Tak pun, kau keluar PKR, masuk PAS ke, masuk DAP ke?”

Dakwa Dr Halili lagi, PKR hanya mahu kuasa. Tidak berusaha hendak membela hak rakyat.

”mungkin kau nak sangat berkuasa, tiba-tiba tidak dilantik, sampai kau lupa dah usaha kerajaan Negeri Selangor memberi kebajikan kepada rakyat. Mungkin kau lupa, air percuma, tawas dan banyak lagi. Semua benda ini, tidak pernah wujud masa UMNO memerintah selangor dahulu – apa alasan kau masuk UMNO untuk bela hak rakyat hulu selangor?”

Dr Halili juga kata, Najib dilihat ikhlas membawa perubahan dalam politik. Ia merupakan dorongan dia masuk UMNO.

Persoalannya, ”kalau Najib Ikhlas, kenapa dia pergi ’lepak’ dengan APCO yang zionis untuk buat 1 Malaysia? Kalau betul dia sayangkan rakyat Malaysia, mestilah dia jumpa kepakaran Malaysia, bukan jumpa kepakaran yahudi”

Persoalan kedua pula, ”lain macam je kau sebut nama Najib. Mungkin benarlah dakwaan ramalan bahawa PRK Hulu Selangor sebagai cara untuk menjayakan agenda 1 Malaysia untuk PRU akan datang”.

Sekian

Wallahu Alam

Al-Bakistani


- Batang Kali
19 April 2010 * 1:16 petang


MoU : BN/UMNO - APCO/ZIONIS


(klik untuk besarkan)

ALI RUSTAM TAK PERNAH AMBIL ALKOHOL?

Di depan Datuk Seri Ali Rustam, ada sebotol air mineral


Dalam Malaysiakini dilaporkan (sila Klik);

“Dia (Zaid) cakap dia dah tak minum lagi," katanya (Ali Rustam) yang disambut dengan senyuman daripada para hadirin.

"Aku bukan nak mengata kau (Zaid), aku cuma dengar cerita. Bukan saya kata...," katanya.

Mohd Ali juga berkata ada pihak yang mengatakan bahawa Datuk Zaid sudah tidak lagi mengambil alkohol.

"Dia kata Datuk Zaid dah tak minum lagi. Betul ke? Orang kata Datuk Zaid minum. Sekarang Datuk Zaid dah tak minum lagi.

***

Ada pihak berkata, Ali Rustam memandang sinis kepada Zaid Ibrahim yang berubah, iaitu berhenti ambil alkohol.

"orang semua kenal Ali Rustam tu siapa. Dia sendiri pun wajib bersumpah dengan nama Allah, jika dia betul-betul tidak pernah ambil alkohol" ujar mereka dalam PKR yang dahulunya kawan rapat Ali Rustam semasa dalam UMNO.

sekian

Al-Bakistani

- Kuala Kubu Bharu
18 April 2010 * 5:13 petang

SELEPAS JAHILIYYAH, SAHABAT BERHENTI MINUM ARAK

Di alam jahiliyyah, agak sukar meninggalkan arak. Tetapi, setelah meninggalkan jahiliyyah, arak mudah ditinggalkan. (gambar hiasan)


SELEPAS JAHILIYYAH, SAHABAT BERHENTI MINUM ARAK

Di zaman Jahiliyyah, arak merupakan minuman harian bagi kaum Quraish. Di awal islam, Allah SWT tidak terus mengharamkan arak, sehingga Umar, Muaz dan sebilangan sahabat berjumpa dengan Nabi SAW.

Mereka berkata, “Wahai Rasulullah, keadaan kami dalam fitnah dengan sebab arak, kerana arak itu boleh menghilangkan akal dan boleh menghabiskan duit”

Ekoran laporan Umar itu, menyebabkan Allah SWT menurunkan firman-Nya;

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمَا

Maksudnya;
“Mereka bertanya kepada kamu berkenaan arak dan judi. Katakanlah (Wahai Muhammad), pada kedua-duanya adalah dosa yang besar, dan memberi manfaat kepada manusia. dosa kedua-duanya lebih besar berbanding manfaat kedua-duanya”

(Surah Al-Baqarah : 219)

Waima telah diturunkan ayat ini, masih ada sebilangan dari kalangan sahabat yang masih kekal meminum arak, tetapi tidak dinafikan sebilangan dari kalangan mereka yang berhenti dari minum arak.

Satu hari, seorang sahabat besar bernama Abdur Rahman bin Auf telah menjemput sebilangan sahabat untuk hadir dalam satu majlis. Dalam majlis tersebut, ada arak, lalu mereka minum arak dan mabuk.

Kemudian, dalam keadaan mabuk, ada dari kalangan mereka menunaikan solat. Sedang menunaikan solat, mereka membaca surah al-kafirun dalam bentuk yang salah sehingga bertukar maksud, menyebabkan Allah SWT turunkan firman-Nya;

لاَ تَقْرَبُواْ الصلاة وَأَنتُمْ سكارى

Maksudnya;
“Jangan kamu hampiri solat dalam keadaan kamu sedang mabuk”

(Surah An-Nisa’ : 43)

Ayat ini melarang hampiri solat ketika sedang mabuk, bukannya mengharamkan arak lagi, menyebabkan sebilangan ansar telah berhimpun dalam satu majlis. Antara yang hadir adalah seorang sahabat yang hebat dalam sejarah perjuangannya, iaitu Saad bin Abi Waqas.

Dalam majlis tersebut mereka mabuk, mereka mengungkap syair-syair. Saad telah mengungkapkan syair yang boleh melahirkan penghinaan terhadap ansar menyebabkan dalam keadaan mabuk itu, berlaku perbalahan sesame mereka sehingga Saad dipukul.

Kejadian itu sampai kepada pengetahuan Rasulullah SAW, menyebabkan Umar bin Al-Khattab berkata;

اللهم بين لنا في الخمر بياناً شافياً

Maksudnya;
“Ya Allah, nyatakan kepada kami tentang arak dengan keterangan yang sempurna”

Permintaan Umar itu menyebabkan Allah SWT menurunkan firman-Nya;

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا إِنَّمَا الْخَمْرُ وَالْمَيْسِرُ وَالْأَنْصَابُ وَالْأَزْلَامُ رِجْسٌ مِنْ عَمَلِ الشَّيْطَانِ فَاجْتَنِبُوهُ لَعَلَّكُمْ تُفْلِحُونَ * إِنَّمَا يُرِيدُ الشَّيْطَانُ أَنْ يُوقِعَ بَيْنَكُمُ الْعَدَاوَةَ وَالْبَغْضَاءَ فِي الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ وَيَصُدَّكُمْ عَنْ ذِكْرِ اللَّهِ وَعَنِ الصَّلَاةِ فَهَلْ أَنْتُمْ مُنْتَهُونَ

Maksudnya;
“Wahai orang-orang yang beriman, sesungguhnya arak, judi, berhala-hala dan tenung nasib merupakan najis; ia daripada amalan-amalan syairtan, maka hendaklah kamu jauhkan diri, mudah-mudahan kamu berjaya. Sesungguhnya Syaitan itu mahu bahawa berlaku permusuhan sesame kamu dan kemarahan yang berpunca daripada arak dan judi. Syaitan mencecah kamu daripada mengingati Allah dan dari solat, apakah kamu adalah orang yang akan berhenti?”

(Surah Al-Maidah : 90-91)

Sekian

P/s : bagaimana pula keadaan di zaman jahiliyyah BN dengan zaman keadilan PR?

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani


- Kuala Kubu Bharu
18 April 2010 * 4:45 petang