Sabtu, 1 Mei 2010

QIYADI, JUNDI : KEPERLUAN WAQIE, CABARAN DAN PENYELESAIANNYA

BAHAGIAN PERTAMA

PERTAMA; QIADI

(1)

Dalam bahasa arab, qiadi berasal dari kalimah "qawada", bermakna orang yang memimpin orang lain, atau driver .

Dalam terjemahan biasa, qiadi bermakna, kepimpinan.

(2)

pemimpin adalah lumrah. Semua manusia memimpin, sama ada dia orang besar, atau orang kecil.

Dalam lingkungan negara, pemimpin itu bernama PM; keluarga, namanya bapa; anak-anak, namanya ibu.

Seseorang itu akan memimpin dirinya sendiri. pimpin diri daripada mengikut hawa nafsu.

Sabda Nabi SAW;

كُلُّكُمْ رَاعٍ وَمَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ فَالْإِمَامُ رَاعٍ وَهُوَ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ وَالرَّجُلُ فِي أَهْلِهِ رَاعٍ وَهُوَ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ وَالْمَرْأَةُ فِي بَيْتِ زَوْجِهَا رَاعِيَةٌ وَهِيَ مَسْئُولَةٌ عَنْ رَعِيَّتِهَا وَالْخَادِمُ فِي مَالِ سَيِّدِهِ رَاعٍ وَهُوَ مَسْئُولٌ عَنْ رَعِيَّتِهِ

"Setiap kamu adalah pengembala; akan ditanya/dipertanggungjawabkan terhadap gembalaan kamu. Pemimpin itu adalah pengembala, dan dia akan dipertanggungjawabkan berkenaan rakyatnya. Seorang lelaki itu adalah pengembala untuk ahlinya, dan dia akan dipertanggungjawabkan berkenaan rakyatnya. Perempuan itu adalah pengembala di rumah suaminya, dan dia akan dipertanggungjawabkan berkenaan rakyatnya. Khadam itu adalah pengembala terhadap harta tuannya, dan dia akan dipertanggungjawabkan berkenaan rakyatnya "

(3)

Kenapa perlu dipimpin?

Pertama, fitrah manusia ini mahu berkumpul; buat geng, team, group dan sebagainya. Justeru, geng, team, group itu hendaklah tidak tersasar dari lingkungan fitrah, maka islam datang menerangkan bentuk jemaah yang sepatutnya dibina oleh manusia; jemaah islam.

Kedua, memandangkan manusia mempunyai hawa nafsu, menyebabkan kadangkala mereka tersasar. Maka, setelah pembinaan jemaah islam itu tidak terkeluar dari maksud jemaah islam, maka perlu ada ketua yang memimpin jemaah tersebut.

Ketiga, kewujudan sesuatu jemaah adalah untuk mencapai matlamat keredhaan Allah, dan mencapai kejayaan dalam mendaulatkan islam. Pemimpin perlu mempunyai kebijaksanaan dalam mengemukakan pendapat dan ijtihad bagi mencapai kemenangan; islam diterima, bukan ditolak.

KEDUA : JUNDI

(1)

Jundi bermakna tentera/askar. Orang yang menjadi askar, adalah orang akur dan ikut sesuatu arahan.

(2)

Jundi yang kita nak bina adalah adalah jundi yang boleh meninggikan kalimah Allah. Usaha meninggikan kalimah Allah ini, dengan beberapa perkara, iaitu [a] berdakwah ; melahirkan da'i, [b] berjihad; mujahidin.

(3)

Jundi perlu mempunyai kepandaian dalam menilai sesuatu arahan. Arahan yang diterima pakai, hendaklah arahan yang mengandungi kemaslahatan, tanpa melahirkan kemudharatan.

Tiada ketaatan dalam arahan yang bersifat memudharatkan. Ini disandarkan kepada satu kisah yang berlaku pada zaman Nabi SAW, ketika melantik seorang lelaki ansar untuk menjadi ketua.

Baginda SAW menyuruh semua tentera taat dengan perintah dan arahannya.

“tidakkah baginda SAW menyuruh kamu semua taat kepadaku” katanya kepada semua tentera.

“benar” jawab mereka.

“kamu hendaklah himpunkan kayu untukku” arahnya.

Semua tentera menghimpunkan kayu.

”Kamu nyalakan api” perintahnya lagi.

Maka semua tentera nyalakan api pada kayu tersebut.

”kamu hendaklah terjun ke dalam api itu” perintahnya lagi. Tetapi, kali ini perintah itu difikirkan balik oleh para tentera.

Ada sebilangan yang lain mahu taat, tetapi dihalang oleh pihak yang lain. Mereka semua lari daripadanya, terus kepada Rasulullah SAW. tindakan para tentera tersebut, menyebabkan lelaki tersebut marah.

Kejadian itu sampai kepada pengetahuan Nabi SAW, menyebabkan baginda SAW bersabda;

لَوْ دَخَلُوهَا مَا خَرَجُوا مِنْهَا إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ الطَّاعَةُ فِي الْمَعْرُوفِ

Maksudnya;
”Kalau mereka masuk ke dalamnya (api), pasti mereka tidak akan keluar daripadanya sehingga hari kiamat. Ketaatan itu, hanya dalam perkara ma’ruf ”

BAHAGIAN KEDUA

PERTAMA : MUKJIZAT

(1)

Apa itu mukjizat?

kalimah mukjizat berasal dari kalimah "al-ajz" bermakna lemah. "’ijaz" dan "mukjizat" bermakna, melemahkan.

Mukjizat yang Allah berikan kepada para nabi, selalunya berbentuk "khawariq al-adat", iaitu menyalahi adat, dengan tujuan untuk melemahkan musuh-musuh para nabi.

(2)

Kenapa Allah bagi mukjizat para nabi itu pelbagai?

Cuba kita perhatikan kepada mukjizat-mukjizat yang Allah berikan kepada para nabi, pasti kita akan dapati, mukjizat mereka tidak sama.

Nabi Musa yang diberikan mukjizat tongkat; nabi saleh diberikan mukjizat unta; nabi muhammad dengan al-quran, yang nampak cabaran mendatangkan ayat yang bahasanya lebih indah dari bahasa al-quran.

(3)

Nabi musa diberikan mukjizat tongkat kerana firaun mempunyai ahli sihir. Justeru, musa datang dengan mukjizat tongkat yang kepelikkan yang ada pada tongkat itu mengatasi kepelikkan yang wujud pada sihir.

Nabi soleh berhadapan dengan puak kapitalis, yang memonopoli asas sumber utama rakyat, iaitu air. golongan kaya, menggunakan kuasa mereka menguasai air untuk dikenakan bayaran yang tinggi kepada rakyat yang mahu mendapatkan air. Justeru, memandangkan di zaman itu, alat untuk mengangkut air adalah unta, maka Allah berikan unta sebagai mukjizat Nabi Soleh. Unta itu digunakan untuk menarik air, lalu diberikan air itu kepada rakyat secara percuma.

Bangsa arab amat kagum dengan kehebatan dalam syair. Kerana syair, mereka boleh tercetus perbalahan. Lalu, datang Nabi Muhammad dengan dibekalkan oleh Allah dengan al quran; yang mempunyai keindahan bahasa dan sasteranya. Ekoran itu, tidak hairan Allah berkali-kali mencabar orang yang memperlekehkan quran agar mendatangkan ayat sama sedap dengan quran.

KEDUA : WAQIE

(1)

Dari ini, kita akan fahami bahawa mukjizat itu diberikan sesuai dengan waqie dalam melemahkan musuh.

(2)

waqie ini penting dalam Mengalahkan musuh. Malahan, setiap ulama mujtahid mengeluarkan fatwa mereka, pasti amat bersesuaian dengan waqie.

Imam as-syafie mengeluarkan fatwa di mesir dan di baghdad, tidak sama. Dikenali dengan nama qaul jadid dan qaul qadim.

Imam syafie mengatakan peneroka tanah akan memiliki tanah, tanpa mendapat kebenaran kerajaan, walhal imam hanafi mengatakan bahawa peneroka tidak dapat hak milik tanah, kecuali mendapat kebenaran kerajaan.

Kenapa fatwa mereka berbeda, walhal mereka berpegang dengan satu hadis sahaja?

Hadis tersebut adalah bahawa Nabi SAW bersabda;

مَنْ أَحْيَا أَرْضًا مَيِّتَةً فَهِيَ لَهُ

Maksudnya;
"barangsiapa teroka tanah, maka tanah itu menjadi hak miliknya "

Jawapannya adalah kerana imam syafie berada di mesir, yang mempunyai padang pasir yang luas. adapun imam hanafi berada di bandar besar dan maju, yang dibimbangi termakan tanah orang, jika membenarkan hak milik tanah dengan teroka tanah tanpa mendapat keizinan kerajaan.

Hakikatnya, perbedaan fatwa tersebut disebabkan waqie tempat mereka berada yang berbeda.

BAHAGIAN KETIGA

QIADI DAN JUNDI PERLU FIKIRKAN

(1)

Kita kena lihat realiti kini, bahawa kekerasan mudah dispekulasikan oleh musuh, sehingga mereka berjaya mencipta islamphobia.

PENYELESAIAN

Pertama,

kita perlu mengulas islam dalam bentuk yang mudah, kasih sayang, benci kekerasan dan sebagainya.

Islam perlu diulas sebagai agama fitrah manusia, mengharamkan kezaliman, waima terhadap binatang.

Kedua,

Istilah-istilah yang pada pandangan uruf dilihat "extreme" atau telah diburukkan oleh musuh-musuh Islam, hendaklah dihindarkan. Kita tidak perlu berbalah dan berdebat yang tidak menguntungkan tentang istilah dan nama, sebaliknya mementingkan pengisian disebalik nama yang mahu dipertahankan.

Seperti, kita tidak perlu berdebat sehingga ”titisan darah yang terakhir” tentang penggunaan nama ’negara Islam’, tetapi yang perlu kita fikirkan, usaha semampu yang boleh untuk melaksanakan segala kandungan negara Islam, waima tidak berlebelkan negara Islam, seperti konsep kebajikan, keadilan, kasih sayang dalam pemerintahan dan sebagainya.

Umar bin Al- Khattab pernah menukar istilah ”jizyah” kepada kalimah ”Zakat” terhadap Yahudi Bani Tughlub, ekoran bimbang mereka merasakan diri mereka seperti rakyat kelas kedua dalam kerajaan madinah ketika itu.

(2)

Manusia mahu melihat islam dalam bentuk yang senang, bukan islam berbentuk susah. Dengan kata lain, mereka mahu melihat perkara yang banyak boleh, berbanding tidak boleh.

PENYELESAIAN

Tidak mengambil sikap terus mengharamkan sesuatu, melainkan didatangkan alternatif terlebih dahulu.

seperti, Kita tidak terus menyatakan lagu/muzik itu haram, melainkan kita menyatakan bentuk lagu/muzik yang halal terlebih dahulu.

Kena mendalami dua kaedah usul utama, iaitu kaedah usul dalam perkara ibadat, dan kaedah usul dalam perkara selain ibadat.

Kaedah usul dalam perkara ibadat;

الأصل في العبادة التوقيفي أو البدعة حتي يرد النص

Maksudnya;
“Asal dalam perkara ibadat adalah terhenti, atau bidaah hingga wujud Nas”

Dan kaedah usul dalam perkara selain ibadat;

الأصل في الأشياء الإباحة ما لم يرد النص على عكسه

Maksudnya;
“Asal sesuatu perkara adalah harus, selama tiada nas yang menyatakan sebaliknya”

(3)

Mereka mahu melihat islam dalam bentuk yang rasional, berbanding ’taat buta-tuli’.

PENYELESAIAN

Bagi memperlihatkan bentuk islam yang rasional, perlu mendalami pemikiran Ahmad wahib yang dicampurkan sama dengan pemikiran as-syatibi menerusi kitab Al-Muwafakat.

Asas pemikiran mereka adalah;

Pertama, Imam Al-Baidhawi ada menyebut;

ما نهي عنه شرعا فقبيح و إلا فحسن

Maksudnya;
“perkara yang ditegah syarak, maka itu adalah buruk (haram). Sekiranya tidak (iaitu tidak ditegah, iaitu dibenarkan untuk dilakukan), maka itu adalah baik (halal) ”

Kedua, Setiap perkara halal, mesti ada maslahah dan mudharat. Tetapi, mudharatnya lebih kecil berbanding maslahah.

Ketiga, Setiap perkara haram, mesti ada mudharat dan maslahah. Tetapi, maslahahnya lebih kecil berbanding mudharat.

(4)

Non Muslim menolak Islam disebabkan faktor kejahilan mereka terhadap Islam.

PENYELESAIAN

Islam perlu dinilai diluar kerangka perkauman. Disamping, berusaha penuh dalam memahamkan Islam dalam bentuk yang berstrategi.

Formulanya, mulakan dengan mengemukakan titik kesamaan antara mereka dengan kita, sebelum mengemukakan perbedaan.

Kaedah ini, merujuk kepada firman Allah dari surah Al-Imran, ayat 64-65;

قُلْ يَا أَهْلَ الْكِتَابِ تَعَالَوْا إِلَى كَلِمَةٍ سَوَاءٍ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمْ أَلَّا نَعْبُدَ إِلَّا اللَّهَ وَلَا نُشْرِكَ بِهِ شَيْئًا وَلَا يَتَّخِذَ بَعْضُنَا بَعْضًا أَرْبَابًا مِنْ دُونِ اللَّهِ فَإِنْ تَوَلَّوْا فَقُولُوا اشْهَدُوا بِأَنَّا مُسْلِمُونَ * يَا أَهْلَ الْكِتَابِ لِمَ تُحَاجُّونَ فِي إِبْرَاهِيمَ وَمَا أُنْزِلَتِ التَّوْرَاةُ وَالْإِنْجِيلُ إِلَّا مِنْ بَعْدِهِ أَفَلَا تَعْقِلُونَ

Maksudnya;
”katakanlah, Wahai Ahli Kitab, marilah kepada titik kesamaan antara kami dan antara kamu, bahawa kita tidak menyembah melainkan Allah, dan kita tidak mensyirikkan-Nya dengan sesuatu pun. Setengah kita tidak boleh mengambil setengah yang lain sebagai tuhan, selain daripada Allah. Sekiranya kamu mereka berpaling, katakanlah, bersaksikan bahawa kami muslim. Wahai Ahli Kitab, kenapa kamu berhujjah berkenaan Ibrahim dan terhadap apa yang diturunkan dalam taurat dan injil selepasnya, apakah kamu tidak berakal?”

Dari ayat ini, kita dapat lihat Allah sebut ”cari titik kesamaan antara kamu dan kami, iaitu tidak sembah selain Allah”. Sememangnya, Ahli kitab menyembah Allah.

Kemudian, baru Allah sebutkan perbedaan, iaitu berbincang tentang tidak syirik kepada Allah.

Dengan kata lain, dalam menyeru mereka kepada Islam, jangan mulakan dengan mencari pertembungan, sebaliknya mencari titik kesamaan terlebih dahulu.

Sekian

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani


- Sri Indah (B), Sg Buloh
2 Mei 2010 * 6:43 Pagi


KOMEN TENTANG ISU 'KICKDEFELLA'

Papan tanda sebegini tersebar banyak di Seluruh Negeri kelantan. Didakwa bahawa, ia merupakan salah satu projek Kerajaan Negeri yang diserahkan perlaksanaannya kepada GMC kepunyaan Syed Azidi


Maklumat yang Aku dapat yang berkaitan dengan Syed Azidi (Kickdefella) adalah seperti berikut;

PERTAMA:

GMC bukan hak milik PAS, atau Kerajaan Kelantan. Ia Satu syarikat yang ditubuhkan atas inisiatif peribadi Syed Azidi. Dikhabarkan, saham Isteri Syed Azidi dalam syarikat tersebut sebanyak 51 %.

KEDUA:

Syed Azidi telah hantar proposal kepada Kerajaan Negeri Kelantan atas nama GMC yang ditubuh oleh beliau untuk buat projek media di kelantan. Ia bersifat kempen kerajaan kelantan pimpinan Tuan Guru Nik Abdul Aziz, bukan menghentam Kerajaan BN, terutama terhadap individu Pak Lah.

Contoh kempen tersebut adalah seperti gambar tok guru berdoa, gambar tok guru dengan Al-Quran dan sebagainya, gambar mashaf dan al-quran sebagai mercu kerajaan Negeri Kelantan.

memandangkan GMC mencadangkan bayaran murah, maka kerajaan Negeri memberi projek itu kepada GMC yang dipunyai oleh Syed Azidi. Pemberian projek itu, dibawah kelolaan PMBK (Perbadanan Menteri Besar Kelantan).

KETIGA:

Pembayaran projek media atas nama GMC ini, berdasarkan ketetapan yang telah ditetapkan oleh GMC sebagai syarikat yang menghantar Proposal projek, bukannya peruntukan yang hendak diberi oleh pihak kerajaan Kelantan atau PAS kepada GMC. Dengan kata lain, peruntukan itu diberikan oleh kerajaan kepada GMC berdasarkan ketetapan yang termaktub dalam Proposal, bukannya bayaran itu diberikan tanpa proposal oleh kerajan kepada GMC.

Justeru, dakwaan Syed Azidi bahawa beliau diberikan peruntukan 4 juta itu adalah meragukan. Terlebih meragukan, apabila pemberian itu didakwa untuk menjatuhkan Pak Lah.

KEEMPAT:

Menjatuhkan Pak Lah dalam PRU yang lepas, banyak datang dari pihak dalaman UMNO sendiri. Diketahui umum, bagaimana Tun Dr Mahathir sendiri menyerang Pak Lah dengan begitu kuat, menyebabkan pihak PAS, PKR dan DAP mengambil kesempatan untuk menjatuhkan Pak Lah.

Malahan, dikhabarkan juga bahawa semasa PRU 2008 sedang berlaku, ada pimpinan UMNO dari Kem Tun Dr Mahathir sanggup menghabiskan kewangan untuk mencadangkan beberapa individu tertentu agar bertanding bagi pecahkan undi BN di Parlimen Kepala Batas; Parlimen Pak Lah.

Sekadar ini maklumat yang didapati. Jika ada lagi, Insya Allah akan menyusul dalam entri akan datang..

sekian

Wallahu Alam

Al-Bakistani


- Sri Indah (B), Sg Buloh
2 Mei 2010 * 3:45 pagi

UNDI MELAYU BANDAR DAN MELAYU KAMPUNG

Apa penilaian melayu kampung dan melayu bandar tentang gambar ini?


"Jika Mood pengundian seperti yang berlaku di Hulu Selangor baru-baru ini berterusan sehingga PRU akan datang, Pakatan Rakyat akan kekal memerintah di Selangor dan Pulau Pinang, tetapi tidak jamin di Kelantan dan kedah", lebih kurang begitu bacaan salah seorang ahli politik yang agak terkenal juga.

Menarik juga bacaan itu. Di dapati, keadaan undi cina dan India, berada dalam daerah selamat. Namun, undi India perlu berhati-hati sedikit.

Adapun undi melayu, perlu dibahagi kepada dua, (1) Melayu bandar, dan (2) melayu kampung. Cara berfikir melayu bandar tidak sama dengan cara berfikir melayu kampung.

Undi melayu bandar, mengikut satu pendapat, berbelah pihak kepada PR (PAS, PKR dan DAP). Adapun undi melayu kampung, mengikut tren pengundian kini, berbelah pihak kepada BN.

Persoalannya, (1) Melayu di Kelantan dan Kedah, melayu bandar atau melayu kampung? (2) di Perak, apakah ramai melayu kampung atau melayu bandar? Namun, undi cina dan india di perak dilihat berbelah pihak kepada PR. Justeru, bagaimana pula gabungan undi melayu bandar dan undi cina dan india di Perak? (3) Di selangor, PAS banyak bertanding di kawasan melayu kampung. Justeru, mungkin PR kekal memerintah, tetapi PAS semakin minoriti. Benarkah?

inilah yang aku diceritakan.

sekian

Wallahu 'Alam

Al-Bakistani


- Sri Indah (B), Sg Buloh
1 Mei 2010 * 3:59 petang

Khamis, 29 April 2010

WUJUDKAH NEGERI DI SELAIN BUMI ALLAH?


Kitab Faid Al-Qadir (4/617) menyatakan bahawa dalam kitab Syarh Al-'Awarif menyebut;

أول ما كتب الله في اللوح المحفوظ إلى أنا الله لا إله إلا أنا من لم
يرض بقضائي ولم يشكر نعمائي ولم يصبر على بلائي فليطلب ربا سواي

maksudnya;
"Perkara pertama yang Allah tulis pada lauh Mahfuz kepada "Akulah Allah, tiada tuhan melainkan Aku. Barangsiapa tidak redha dengan ketetapan-Ku; tidak syukur dengan nikmat-nikmat-Ku; tidak sabar terhadap ujian-Ku, maka hendaklah dia mencari tuhan selain-Ku"

Bumi ini adalah kepunyaan Allah. Bumi kepunyaan Allah ini, terdapat banyak negeri-negeri. Ada negeri Mesir, Malaysia, Afrika, Amerika, pakistan dan Selangor.

Semua negeri-negeri ini, hendaklah mengikut ketetapan Allah. Bagi mereka yang tidak boleh ikut ketetapan Allah, maka hendaklah dia cari tuhan selain Allah, dan keluar dari bumi Allah, waima apa jawatan dia sekalipun.

"Jika kamu mengatakan keluar dari negeriku kerana tidak ikut undang-undangku, maka keluarlah kamu dari bumi Allah jika kamu tidak ikut undang-undang Allah" Lebih kurang begitu pesanan seorang syaikh dalam satu ceramah di Masjid Al-Azhar dalam bahasa arab.

sekian

Wallahu 'Alam


- Bulatan Pahang
30 April 2010 * 2:18 Pagi

Rabu, 28 April 2010

KETUANAN MELAYU ATAU KETUANAN ISLAMKomen terhadap pendapat Maulana Asri adalah seperti berikut;

PERTAMA:

Perlu diingat, ungkapan nabi SAW tentang "ketuanan Quraish" (seperti diistilahkan oleh Maulana asri berdasarkan kepada hadis), tidak menyebabkan bangsa selain Quraish memandang buruk dan sinis terhadap Islam. Keadaan ini berbeda, jika kita bercakap ketuanan melayu di Malaysia.

Justeru, bandingan ini bersifat "Qias Ma'a Al-Fariq".

KEDUA:

ketuanan Melayu ulasan Maulana Asri dengan merujuk pendapat Imam Ibnu Khaldun - mengkiaskan dengan 'ketuanan quraish', mungkin relevan jika diabadtasikan di Kelantan, negeri tempat Maulana Asri bertapak.

KETIGA:

Ibnu Khaldun memaksudkan 'ketuanan Quraish' (istilah Maulana asri) dengan merujuk kepada hadis, adalah ketuanan yang tidak bermaksud Assobiyyah yang dilarang dalam Islam. Maksud Assobiyyah yang dilarang dalam Islam adalah, membantu team, geng, kaum dan sebagainya, dalam melakukan kezaliman. (lihat hadis riwayat Abu Daud)

seperti kita cakap, "bila Gu demo buat, maka salah belaka, waima betul. tapi, bila Gu kawe buat, maka betul belaka, waima salah".

Jadi, apabila kita lihat ketuanan melayu di malaysia pula. banyak unsur-unsur kezaliman berlaku. Dilebihkan kepada kaum melayu, tetapi dinafikan hak-hak bangsa selain melayu, walhal mereka juga rakyat Malaysia yang mempunyai hak kerakyatan.

Bermakna, ia tidak boleh disamakan ketuanan melayu di Malaysia, dengan ketuanan Quraish mengikut ulasan Maulana Asri dengan merujuk ulasan dari Ibnu Khaldun dalam kitab Al-Muqaddimah.

KEEMPAT:

Ketuanan melayu mengikut kiasan Maulana Asri dengan Ketuanan Quraish itu, mungkin relevan dibicarakan di Kelantan, atau di ulas di zaman Islam alam melayu abad ke 14- 15. Tetapi, di abad ke-21, kita sudah perlu ulas Islam dalam ketuanan Malaysia.

PENUTUP:

sekadar pendapat peribadi, terhadap ulasan dari Maulana Asri menerusi klip video di atas. Penulis tidak menafikan hujjah Maulana Asri, bahkan mengakui kebenaran hujjan terbabit, tetapi penulis berpendapat adabtasi Maulana Asri agak tidak cermat, kerana sesuatu adabtasi perlu dilihat 'Maalat at-Tatbiq', atau 'resiko adabtasi'.

sekian

p/s : yang betul tetap betul, dan yang salah tetap salah. Kentut yang busuk, tetap busuk. Kasturi yang wangi, tetap wangi.

Wallahu 'Alam

Al-Bakistani


- Sri Indah (B), Sg Buloh
29 April 2010 * 6:15 Pagi

Hasan Ali buat laporan polis terhadap Zahid, Utusan : SHABAS Dr HASAN ALI

Exco Selangor Datuk Dr Hasan Ali hari ini membuat laporan polis terhadap dua pemimpin Umno serta akhbar Utusan Malaysia yang didakwa melempar fitnah terhadapnya.

Dr Hasan berkata, beliau membuat laporan polis di bawah seksyen 499 Kanun Keseksaan, untuk mengambil tindakan undang-undang terhadap ketiga-tiga pihak tersebut.

Beliau membuat laporan itu di ibu pejabat polis daerah Shah Alam pada kira-kira jam 4 petang ini dengan ditemani peguam Mohd Khairuddin Othman.

Dua pemimpin Umno itu ialah Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi dan Datuk Zainal Abidin Sakom.

Ahmad Zahid sebelum ini dilaporkan Utusan Malaysia sebagai berkata, khutbah yang disampaikan Hasan itu berbaur politik.

"Beliau menuduh saya memberi khutbah berbaur politik, kononnya saya terlupa membaca selawat menyebabkan tidak sah fardhu Jumaat pada hari itu.

"Saya (juga) dituduh menderhakan kepada Duli Yang Maha Mulia Sultan Selangor kerana saya tidak mematuhi arahan yang dikeluarkan oleh pihak yang berkuasa.

"Saya diberitahu, Datuk Zainal Abidin Sakom melalui berita nasional yang disiarkan oleh Klasik Nasional, telah memberi komen yang serupa seperti apa yang telah dilakukan oleh Datuk Seri Dr Ahmad Zahid Hamidi," laporan polis itu dipetik.

Dalam laporan itu juga, Dr Hasan mendakwa kenyataan mereka boleh mencetus ketegangan di kalangan masyarakat Islam.

Beliau mendakwa tuduhan itu juga boleh mencemarkan reputasinya sebagai exco hal ehwal Selangor dan pentadbiran baru negeri Selangor yang tegas melaksanakan peraturan surau dan masjid sebagai zon bebas politik.

Sementara itu, ketika bercakap kepada media sebelum membuat laporan polis tersebut, Dr Hasan berkata beliau tidak melanggar apa-apa enakmen mengenai pengembangan agama Islam di Selangor berkaitan khutbah yang disampaikannya itu.

Katanya, beliau sememangnya telah membaca selawat seperti dirukunkan untuk menyampaikan khutbah.

"Ada memang ada (baca selawat). Saya yakin 100 peratus," katanya ketika ditanya.

Tambahnya pegawai JAIS yang membuat pemantauan ke atas khutbahnya itu juga mengesahkan beliau tidak melakukan kesalahan itu.

Jelasnya, beliau berkata demikian berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Jabatan Agama Islam Selangor seperti dilaporkan akhbar Sinar Harian.

"Selepas berunding dengan peguam, saya rasa kita patut buat laporan polis untuk ambil tindakan undang-undang ke atas Ahmad Zahid Hamidi (kiri) dan Zainal Abidin Sakom," katanya.

"Pada masa sama, (laporan ke atas Utusan) sebab saya nampak Utusan Malaysia ada unsur putar belit kenyataan," katanya.

"JAIS sudah keluarkan kenyataan, saya nak sebutkan seperti yang dilaporkan Sinar Harian, bertajuk 'Khutbah Hasan Ali bersih dari politik',' katanya sambil menambah beliau berpengalaman 40 tahun membaca khutbah.

"Semenjak dua tahun pentadbiran (Selangor bawah Pakatan Rakyat), tiap-tiap minggu saya akan baca khutbah di seluruh Selangor, kecuali apabila saya berada di luar negara," katanya.

Menjawab soalan, beliau tidak menolak andaian bahawa dakwaan ke atasnya itu berkaitan dengan kempen pilihan raya yang berlangsung di Hulu Selangor.

"Ia berlaku pada peringkat akhir kempen tapi saya tidak boleh katakan ia berkait secara langsung dengan politik.

KEADILAN UNTUK AMINURRASYID, BUAT SOLAT HAJAT

Demi keadilan untuk Adik Aminul Rashid yang dituduh sebagai penjenayah dan ditembak mati oleh pihak yang tidak bertanggungjawab, kemudian dicipta bukti palsu dengan dakwaan membawa parang dalam keretanya, dicadangkan kepada seluruh masjid dan surau di seluruh negara agar mengadakan solat hajat perdana.

Memohon kepada Allah, agar anggota pihak yang tidak bertanggungjawab berkenaan akan dihadapkan kepada pihak pengadilan dan dikenakan hukuman yang saksama. Berdoa, agar pihak tertinggi negara yang bersekongkol dengan kezaliman terhadap Adik Aminul Rashid, dibinasakan oleh Allah SWT.

Firman Allah;

فَأَوْحَى إِلَيْهِمْ رَبُّهُمْ لَنُهْلِكَنَّ الظَّالِمِينَ

maksudnya;
"Tuhan mereka (Allah) telah mewahyukan kepada mereka bahawa, Pasti Kami akan binasakan orang-orang yang zalim"

(Surah Ibrahim : 13)

baca sama:
keadilan untuk aminul rashid.

POLIS 1 ISRAEL MEMANG BANGSAT

Kanak-kanak ini mangsa kekejaman 1 Isreal

kanak-kanak ini mangsa kekejaman kawan dan taulan 1 Israel (aka : APCO)

coret kawan Aminul Rashid, mangsa tembakan, Sila Klik di sini.

UMAR ABDUL AZIZ TIDAK SEPAK ORANG

Maqam Khalifah Umar bin Abdul Aziz di Negara Syria. Ramai tokoh muda PAS yang belajar di sana, antaranya adalah Ustaz Nasaruddin Hasan Tantawi, Ketua Pemuda PAS Pusat kini.


Sewaktu Umar bin Abdul Aziz menjadi penasihat kepada Khalifah Sulaiman bin Abdul Malik, Khalifah telah dicemuh oleh seorang lelaki dalam satu majlis khalayak ramai.

Tindakan lelaki yang mencemuh Khalifah Sulaiman itu tidak disenangi oleh baginda Khalifah, menyebabkan baginda telah mengadakan satu mesyuarat dengan dihadiri oleh para penasihat-penasihatnya untuk berbincang tentang tindakan lelaki tersebut.

“Apa pandangan kamu sekelian tentang kejadian mencemuh beta yang dilakukan oleh lelaki tadi?” tanya khalifah kepada semua penasihat-penasihat yang hadir.

Sebilangan besar dari mereka mencadangkan agar kepala lelaki itu dipenggal, tetapi tidak mendapat respon yang baik oleh Umar bin Abdul Aziz.

Khalifah Sulaiman perasan dengan respon yang tidak baik yang diberikan oleh Umar bin Abdul Aziz itu.

“mengapa kami tidak berbicara wahai umar? Apakah kamu bersetuju dengan cadangan itu atau tidak?” tanya khalifah dengan nada yang lembut.

Umar menjawab, “Saya tidak pernah mengetahui bahawa di sana wujud hukuman halal darah terhadap orang yang mencemuh, melainkan mencemuh keji terhadap Rasulullah SAW” sambil berdiri dan berlalu pergi sambil diperhatikan oleh semua penasihat-penasihat Khalifah.

Mendengar jawapan Umar itu, Khalifah Sulaiman berkata dengan rasa kekaguman terhadap Omar yang terlalu mencintai kebenaran dan keadilan, “kamu wahai Omar, sememangnya kamu adalah kepunyaan Allah”

***

Kalau 'Penasihat Khalifah' sekarang, mesti dia akan kata, "kalau budak wartawan akhbar ************ itu ada depan ana, mesti ana sepak mukanya", bicaranya dalam satu mesyuarat penuh di sebuah pejabat salah sebuah parti di Malaysia.

sekian

Wallahu 'Alam

Al-Bakistani


- Sri Indah (B), Sg Buloh
28 April 2010 * 5:58 petang

Selasa, 27 April 2010

BAYI DAN FITRAH

Jangan salah anggap, bahawa ini bukan gambar al-bakistani semasa bayi dahulu :))
Sabda Nabi SAW;

مَا مِنْ مَوْلُودٍ إِلَّا يُولَدُ عَلَى الْفِطْرَةِ فَأَبَوَاهُ يُهَوِّدَانِهِ أَوْ يُنَصِّرَانِهِ أَوْ يُمَجِّسَانِهِ

maksudnya;
"tidaklah daripada bayi yang dilahirkan itu melainkan dilahirkan atas fitrah. Ibu bapanya, menentukannya sebagai yahudi, nasrani atau Majusi" (Al-Bukhari : 4402)

KETUANAN MELAYU?

Jika Orang Melayu di Malaysia bercakap Ketuanan Melayu, apa perasaan Orang Cina dan India yang merupakan rakyat Malaysia juga? Lebih-lebih lagi, banyak dasar yang dicipta kerajaan melebihkan melayu, berbanding memberikan hak keadilan kepada mereka.

Cuba bayangkan, jika orang melayu menjadi warganegara cina dan India. Cuba bayangkan, Orang Cina dan India di sana bercakap ketuanan CIna dan India, disamping mengenepikan orang melayu yang merupakan warganegara di sana. Apa perasaan kita ketika itu?

Justeru, perlunya konsep keadilan. Kita perlu bercakap konsep keadilan. Islam mencadangkan konsep yang terbaik dalam memberi hak keadilan, apakah kita tidak mahu mengkaji dan menelitinya?

fikir-fikirkanlah !!

sekian

Wallahu 'Alam

Al-Bakistani


- Sri Indah (B), Sg Buloh
28 April 2010 * 4:10 Pagi

UMNO DAN KHILAFIYYAH?

Teori Evolusi bermula dengan UmnGok
Jadinya, Israel

UMNO parti Melayu. Dasar mereka bukan agama, tetapi kebangsaan. Memerintah Malaysia sejak sekian lama. Jika benar mereka pentingkan agama, sudah lama hukum Islam telah berjaya dilaksanakan. Hakikatnya sekarang, tidak terlaksana sehingga kini.

Pastinya, Hukum Islam tidak dilaksanakan, tetapi diperlihatkan buruk oleh UMNO. PAS yang mahu melaksanakan Islam, diserang habis-habisan. Mungkin kita tidak lupa dengan tragedi Memali; pembunuhan beramai-ramai terhadap Ustaz Ibrahim Libya bersama murid-muridnya.

PAS mahu berdakwah, menyeru manusia kepada Islam. Bermula dengan individu Islam, kemudian masyarakat Islam. Inilah yang termaktub dalam perlembagaan PAS. Dakwah PAS sering terbantut, disebabkan faktor "halangan" dari pihak UMNO. Waima ahli-ahli Parti UMNO ini terdiri dari orang melayu beragama Islam, ternyata mereka sendiri yang menolak Islam. Islam mereka, tidak lebih sekadar Islam baka, bukan Islam dari pusaka Nabi SAW. Lebih parah, mereka adalah muslim puaka.

Buktinya, sehingga hari ini PAS tidak berjaya melaksanakan cita-cita melaksanakan Islam. Semuanya kerana, wujud penghalang bernama UMNO.

justeru, usaha hendak melaksanakan Islam perlu mempunyai strategi. perkara pokok yang perlu dilakukan adalah, hapuskan penghalang; tidak lain dan tidak bukan adalah UMNO.

Apabila UMNO sudah terhapus, kita mempunyai ruang menerangkan Islam kepada mereka yang jahil tentang Islam, sama ada dari kalangan melayu, ataupun cina dan india.

Orang yang degil dengan Islam, seperti UMNO, tidak perlu dilayan sangat. Kita sudah berdakwah kepada mereka lebih 50 tahun, ternyata mereka tetap menolak Islam. Fahamnya, mereka degil dengan Islam.

Nabi SAW tidak terlalu fokus berdakwah kepada orang degil, ekoran itu Nabi SAW berhijrah ke Madinah; golongan 'open minded' yang mahu mendengar keadilan Islam. Di Malaysia, DAP dan PKR adalah golongan yang mahu mendengar keadilan Islam. UMNO pula adalah golongan yang degil dengan Islam.

usah dilayan mereka yang degil dengan Islam, tetapi fokuskan sasaran dakwah kepada mereka yang mahu mendengar keadilan Islam. Justeru, bersama pakatan rakyat, tinggalkan UMNO.

KHILAFIYYAH?

Para mujtahidin berijtihad sehingga lahir khilafiyyah dikalangan mereka. Itu perkara biasa apabila terlibat dalam perkara ijtihadiyyah. Pun begitu, wajib difahami bahawa para mujtahidin berkhilaf dalam perkara yang tidak melahirkan imej buruk kepada Islam; ijtihad yang tidak mendatangkan kemudharatan kepada Islam.

Berbicara Islam dalam bentuk 'islam - melayu, melayu islam', bukan khilafiyyah yang dihormati dalam islam, bahkan ia melahirkan kemudharatan yang besar kepada Islam. Ini kerana, bicara itu akan melahirkan gambaran di mata-mata non Muslim bahawa Islam itu hanya beralasan dengan perkauman, walhal Islam tidak bersifat begitu.

Khilafiyyah tetap melahirkan imej baik kepada Islam, tetapi tidak ada khilafiyyah sehingga melahirkan imej buruk kepada Islam. Peliknya, ada manusia masih lagi mengatakan ijtihadnya betul, di kala terbukti umat ditimpa mudharat dengan ijtihadnnya.

sekian

Wallahu 'Alam

Al-Bakistani


- Sri Indah (B), Sg Buloh
27 April 2010 * 5:03 petang

Isnin, 26 April 2010

BACA QURAN BERLAGU?


Dalam Hadis Bukhari, daripada Abu Hurairah berkata bahawa Nabi SAW ada bersabda;

لَيْسَ مِنَّا مَنْ لَمْ يَتَغَنَّ بِالْقُرْآنِ


maksudnya;
"Bukan dari kalangan kami orang yang tidak memperlagukan Al-Quran" (6973)


HIKMAH HUKUM ISLAMNabi Ibrahim As berdoa;

رب اجعل هذا بلدا آمنا وارزق أهله من الثمرات

maksudnya;
"Wahai tuhan, jadikan negeri ini aman dan rezekikan ahlinya dari buah-buahan"

Kenapa Nabi Ibrahim menyebut aman terlebih dahulu berbanding rezeki?

ini menjadi dalil, bahawa keamanan itu adalah satu keinginan fitrah manusiawi. Orang kaya tidak akan rasa selamat kalau berada dalam negeri yang tidak aman. Tetapi, orang miskin akan rasa selesa berada dalam negara yang aman.

ekoran itu, tidak hairan Ibrahim berdoa untuk mendapatkan keamanan terdahulu, berbanding meminta mendapat rezeki yang melimpah ruah.

Maka dengan itu, Islam mewajibkan hudud; potong tangan kepada pencuri. Ia bertujuan, untuk menjaga keamanan dalam sesebuah negara. Lebih-lebih lagi, sesuatu hukuman yang wujud dalam hudud mesti mempunyai unsur mencegah penjenayah mengulangi jenayahnya, dan mencegah orang lain melakukan jenayah seperti yang telah dilakukan.

UTUSAN MAHU LAGAKAN CINA-MELAYU?

(Sila Klik untuk besarkan)

Apa niat Utusan mengeluarkan kartun sebegini? apakah Utusan hendak memainkan sentimen perkauman cina dan melayu agar sejarah 13 mei terdahulu berulang kembali?

Apakah ini provokasi terawal utusan?

KUTUB KHANAH


hampir dua minggu berusaha hendak menghabiskan membaca kitab fatawa yang bertajuk "Buhus wa Fatawa Islamiah fi Qadaya Mu'asarah" karangan Dr Jadul Haq Ali Jadul Haq, jilid pertama setebal 618 Muka surat.

Dalam Jilid pertama, perbincangan beliau banyak berlegar dalam perkara yang berkaitan ibadat badaniyyah, seperti bab Taharah, Solat, Zakat, Puasa dan Haji.

perbahasannya menarik, terutama cara dia mengolah jawapan. Kini, bercadang nak khatamkan pula jilid kedua.

untuk mengetahui lebih lanjut tentang As-Syaikh Jadul Haq, sila klik di
sini.

Wallahu 'Alam

Al-Bakistani

- Sri Indah (B), Sg Buloh
27 April 2010 * 4:59 pagi

SEDAPNYA AL-QURAN

Tadi Solat maghrib di Surau Al-Munawwarah, Shah Alam. Imam Solat itu baca al-Quran sedap betul. Rasa tak puas dengan bacaan al-Quran. Memang benarlah, bacaan sedap ini adalah pemberian Allah.

Itu baru bacaan Imam malaysia, cuba bayangkan bacaan Imam arab. Cuba bayangkan yang membaca al-Quran itu adalah Nabi SAW. Tidak dapat dibayangkan keindahannya.


KOMEN TENTANG PRK HULU SELANGOR (3)


Dipaparkan komen dari warga dan pengundi dalam Pilihanraya Kecil baru-baru ini.

***

Apa yang "yong" cakap itu ada benarnya. Saya nak tambah sedikit sebab saya orang KKB (Kuala Kubu Bharu) dan mengundi di sana baru-baru ini.

-Andai kata calon PKR itu warga melayu tempatan mungkin lain pula cerita nya. Orang sini (Melayu) melihat Zaid ini tak tahu apa2 tentang hulu selangor.

- Orang Felda memang SOLID undi BE END. Meraka warga sana takut jika BE END Kalah - meraka akan disusahkan oleh puak2 Be END ini. Hal ini sentiasa diguna pakai oleh geng2 UMNO tak guna ini. Lihat lah bagaimana warga Felda Sg Buaya yang disogokkan RM 1k setiap org yang bakinya sebanyak 49K akan dibayar kemudian itu pun jika BN di menangkan(berkaitan isu tanah)Apalah daya orang tua2 Felda tersebut hendak menolak sogokan sebanyak itu. Anuar dtg Sg Buaya time tu dah tak bleh wat apa2 dah. Mereka di Main2 kan dengan wang. Kasihan.

-Kebanyakan Orang Melayu undi BE N sbb mereka mmg Be N dr dulu. Saya balik KKB saya lihat anak-anak muda yang cari "makan" di area hulu selangor mmg undi BE N berbanding mereka yang duduk merantau di Kuala Lumpur ini lebih terbuka. Meraka itu pengampu nak dapat tender2 sbb nak cari makan kan... semua adalah berkaitan kepentingan dan untuk lepas tekak dan perut anak bini masing2.

-Org Melayu warga tua KKB dan Hulu Selangor ini amnya mmg dah buta dengan BE END ini. Kita tunggu Generasi akan dtg merubah segalanya. Yang Haq akan mengatasi yang Bathil.

Takbir....

KEHIDUPAN

Demi mencari rezeki yang halal, waima bahaya, mereka tetap teruskan kehidupan ini. Bapak menteri senang lenang; makan free, kereta free, semuanya free. tau-tau, jual negara kat Israel.. memang bangsat punya UMNO/BN.

Ahad, 25 April 2010

KOMEN TENTANG PRK HULU SELANGOR (2)


Di sini, dipaparkan satu komen dari pembaca yang menggunakan nikcname "yong". Komennya juga agak menarik, yang boleh dikongsi bersama.

***

PR kalah kerana perkara berikut:

1. Dalam PKR ade banyak berudu dan berpotensi jadi katak yang akan menyeberang. Ahli umNo yang sokong PKR beralih angin bila Dr Halili jadi katak puru.

2. Orang Melayu sokong ketuanan Melayu. Mengundi BN bermaksud menyokong ketuanan Melayu. Yang penting bukan Kamalanathan, tapi umNO dan ketuanan Melayu. Mereka takut jika PKR berkuasa, kekuasaan Melayu akan terhakis.

3. Masyarakat Felda yang totok umNO. Isu APCO, tidak dilihat serius oleh masyarakat Felda. Pakcik dan makcik kat Felda tu tak tahupun ape itu APCO atau implikasinya kepada negara.

4. Kaum india mengundi berdasarkan warna kulit. PR dilihat tidak begitu menyokong kepentingan mereka. Muka baru seperti calon MIC ini memberi harapan baru kepada mereka. Ape mereka peduli pada APCO dan ISA?

5. Pujukan PKR tidak sampai ke dalam hati pengundi. Kata2 pemimpin PKR terlalu 'bombastik' dan mungkin difahami oleh golongan muda, tidak makcik dan pakcik penyokong umNO selama lebih 50 tahun.

6. Media perdana dikuasai BN. Propaganda berlaku sepanjang saat. Bagi PR ia hanya berlaku masa pilihanraya je.

Yong sengaja tak sebut pasal pengundi hantu, SPR atau polis. Mereka hanya alat BN. Alat ini macam alat2 lain juga akan jadi buruk dan tak boleh dipertahankan jika sentiasa diasak melalui pendidikan dan kesedaran politik. Yang penting ialah PR perlu mempelajari kekuatan BN (cth: konsep ketuanan Melayu), mengatasi segala kelemahan diri (cth: katak dan UG) dan gunakan media yang PR boleh kawal, iaitu internet. Ini saje komen Yong. Sesapa yang tahu lebih sila tambah.

KOMEN TENTANG PRK HULU SELANGOR.

KOMEN TENTANG PRK HULU SELANGOR.

PERTAMA;

Satu malam, di salah satu bilik jentera (ICT) ada dua pemuda PKR 'bergaduh' sambil nampak seorang itu hempas duit seratus ringgit. Padaku, tindakan itu tidak sihat ketika berlaku Piliharaya. Kita bekerja bukan kerana duit, tetapi hendak menangkan haji Zaid Ibrahim demi melihat kekalahan BN; yang paling penting untuk melaksanakan keadilan dan menentang kezaliman yang dilakukan oleh UMNO/BN.

KEDUA;

Jentera Pilihanraya tidak ramai seperti yang berlaku sebelum ini. lebih-lebih lagi, ada unsur sabotage sesama ahli dan Pimpinan PKR dan antara sebilangan kecil pimpinan PAS terhadap PKR dengan alasan bahawa dahulu Haji Zaid pernah saman hudud. Adapun DAP, tidak diketahui wujud atau tidak unsur sabotage ini.

Begitujuga, ada kenyataan Azmin Ali dilihat seperti ada unsur Sabotage (tak perlu sebut, kenyataan yang mana) terhadap Tuan Haji Zaid Ibrahim. Pun begitu, agak melihat berbelah pihak kepada Haji Zaid Ibrahim di sebelah akhir.

KETIGA:

Ada di sebilangan besar di pusat pengundian, kehadiran perayu undi dari PR terlalu sikit. Bahkan, ada tempat yang perayu undi tidak sampai 20 orang pun, walhal dari Pihak BN mempunyai perayu undi begitu ramai.

dan.. emmm.. kalau perasan lagi, akan menyusul lagi dalam artikle yang lain.

sekian

Wallahu 'Alam


Al-Bakistani


- Sri Indah (B), Sg Buloh
26 April 2010 * 2:18 pagi

HARAP YB TEMPATKU MATI PULA

ini YB Paya Jaras dari parti BN/UMNO

HARAP YB TEMPATKU MATI PULA

Seminggu berulang-alik dari Sg Buloh ke Hulu Selangor. Di sana, banyak pembangunan 'mee segera' berjaya dilaksanakan. Lebih mengkagumkan dengan berita tawaran demi tawaran dari dua belah pihak parti yang bertanding kepada penduduk di parlimen Hulu Selangor.

Pada hari jumaat baru-baru ini, selepas solat jumaat, aku sempat berbual-bual dengan Tok Penghulu kampong. Antara tajuk perbualan kami adalah berkenaan dengan status masjid dalam kampong kami.

Kami sekarang, menunaikan solat jumaat di surau yang dinaikkan taraf, boleh menunaikan solat jumaat. Surau itu agak sempit, dan kadangkala bila hujan lebat, surau itu tenggelam.

"saya dah mohon, dah berulang alik pergi jumpa JAIS nak bincang pasal masjid. Tapi, susah nak bagitau jawapanya" ujar Tok penghulu.

"Saya ada buat temu-janji dengan Hasan Ali, pun lambat nak dapat jawapan. Last-last, katanya lepas hulu selangor ni baru nak jumpa" sambung tok penghulu lagi.

Aku hanya diam mendengar keluhan Penghulu lantikan PAS itu. Hanya menganguk dengan keluhannya. Kadang-kadang berbangga juga dengan kesungguhannya hendak membangunkan kampong yang aku dibesarkan ini.

"macam ni la, kita pakat solat hajat, supaya YB kita mati.. lepas tu, mesti kita dapat masjid dengan cepat" aku memberi cadangan berbentuk gurauan, menyebabkan Penghulu itu ketawa.

YB ditempatku namanya Bushro. Dari parti UMNO/BN. Tapi aku harap, kalau PAS bertanding, janganlah calon PAS itu berfikrah UG. Buat spoil je.

Sekian

wallahu 'Alam

Al-Bakistani


- Sri Indah (B), Sg Buloh
25 April 2010 * 11:44 malam

JAIS : JAGA AGAMA ATAU JAGA UMNO/BN?


Dalam kitab Al-Imamah Al-Uzma 'Inda Ahl As-Sunnah wa al-jamaah, dinyatakan tugas pemerintah adalah menjaga agama. Dinyatakan juga, tugas-tugas yang perlu dilakukan dalam menjaga agama adalah seperti berikut;

1- menyebarkan dakwah

Dakwah yang hendak dilakukan adalah dengan menyebar-luaskan Islam dalam apa jua bentuk, juga dengan apa jua cara sekalipun, sama ada menerusi lisan, mahupun tulisan.

(P) Khutbah, kuliah dan ceramah merupakan wadah dakwah yang perlu digunakan dalam menyeru Islam. sama ada di dalam, mahupun diluar masjid.

2- menolak sebarang keraguan agama

Perkara yang melahirkan keraguan agama, wajib ditegah oleh pemerintah.

(P) di Malaysia, pemikiran yang meragukan agama adalah pemikiran yang berasaskan kepada Inggeris, penjajah - pemikiran yang mengatakan agama suku, politik suku; pemikiran yang mengatakan bahawa masjid tidak boleh digunakan untuk politik.

3- menjaga keamanan negara dari sebarang serangan musuh. ekoran itu, sebagai sebuah pemerintah islam, wajib menubuhkan angkatan tentera; bagi menjaga keamanan negara dari dalam, juga dari luar.

(P) di malaysia pula, berbaik-baik dengan APCO (Yahudi). ini bukan jaga keamanan, ini nak melingkupkan negara namanya.

sekian

p/s : apa pula tugas JAIS yang menjaga agama? jawab JAIS, kawal khutbah, kawal ceramah, kawal Kuliah dan yang paling penting, jadi Barua UMNO/BN.. orang nak berzina, orang nak kata agama suku-politik suku, orang nak buang anak, orang nak halang orang masuk masjid Kuala kubu Bharu ke dll, itu bukan tugas JAIS yang menjaga agama.

Wallahu 'Alam

Al-Bakistani


Batang kali
25 April 2010 * 4:55 petang

TAK BOLEH SOLAT !!

"Kami Nak Solat Zohor..."

"tak boleh. tak boleh.. kami di arahkan, agar yang dibenarkan solat hanya Imam, bilal dan orang-orang tertentu sahaja.."

"Kenapa tak boleh? kami juga orang islam.. kami juga diwajibkan solat"

diam sambil muka memaling ke arah lain.

(ini kisah benar yang berlaku di masjid besar palestine, bukan Kuala Kubu Bharu)

DATO' MAHFUZ RASMI PEJABAT PAS

Naib Presiden PAS, Dato' Mahfuz Omar rasmi pejabat PAS Setiawangsa