Sabtu, 3 September 2011

TOK GURU NIK AZIZ KENA ROUND MALAYSIA UNTUK HAPUSKAN BN

2 September, pada hari raya keempat, Kelantan mengadakan program pertemuan dengan Blogger dan Facebooker di Balai Islam, Lundang bersama dua tokoh; Dato' Husam Musa dan Saifuddin Nasution. 

Aku hadir dan memberi pandangan dalam program tersebut. Padanganku adalah, Tuan Guru perlu round Malaysia dalam Kempen PRU akan datang dalam usaha hendak merampas tampuk pemerintahan Putrajaya. Dengan itu, Tok Guru NIk Abdul Aziz perlu berehat dari bertanding PRU akan datang.

Tidak disangka-sangka, pandangan aku menjadi liputan meluas dalam akhbar Sinar harian Kelantan pada hari ini. Jadi disini, aku ingin menyatakan hujjah pandangan aku seperti berikut;

satu;

Secara peribadi, aku pernah melihat bagaimana masyarakat yang berbilang kaum terlalu sayangkan Tuan Guru Nik Abdul Aziz. Ramai teman-teman yang tidak beragama Islam pernah menyatakan kepadaku bahawa "Nik Aziz ini bukan manusia biasa, tp dia adalah orang tuhan".

Tuan Guru Nik Aziz mempunyai Aura yang tersendiri yang melebihi aura Anwar Ibrahim. Beliau hadir dalam satu program, orang sudah merasa berpuas hati melihat wajah beliau di atas pentas, waima beliau tidak menyampaikan sebarang ucapan sekalipun. 

Aura ini perlu dimanfaatkan oleh Pakatan Rakyat dalam usaha hendak merampas Putrajaya dari rejim UMNO. Caranya adalah, Tuan Guru perlu round Malaysia. Kalau boleh disetiap DUN dan Parlimen yang ditandingi Pakatan Rakyat. Iaitu, tidka tertumpu kepada DUN dan Parlimen yang ditandingi PAS sahaja.

kedua:

Dato Husam menjawab bahawa dalam keadaan Tuan Guru bertanding pun, beliau boleh round Malaysia. Aku agak kurang bersetuju dengan pandangan Dato Husam tersebut, waima aku hormati pandangan terbabit. 

alasanku adalah, Tuan Guru Nik Abdul Aziz terlalu tua. Jika kita berbual dengan Tuan Guru, kita akan dapat lihat bahawa tangan tuan Guru pun sudah gementar. Jadi, jika dia round Malaysia pun merupakan satu beban bagi dirinya yang begitu tua, inikan pula ingin fokus sama pada DUN yang dia bertanding.

padaku, dalam keadaan ini, kita mengambil manfaat yang lebih besar berbanding manfaat yang kurang besar.

ketiga :

Dalam forum terbabit, aku mengumpamakan Tuan Guru ini seperti Mahatma GHandi di India, dan Rashid Ghanoushi di Tunisia. KEdua-dua tokoh ini menjadi spritual leader, tanpa mereka bertanding dalam PRU.

Mahatma Ghandi itu merupakan Nik Aziz India, dan rashid Ghanoushi itu umpama Nik Aziz Tunisia jika dilihat dalam kerangka politik di Malaysia pada hari ini. Tok Guru memang tidak mempunyai kepentigan dalam jawatan Menteri Besar, tetapi dalam budaya politik, persepsi adalah satu perkara yang penting. Jadi, mempamerkan beliau tidak mempunyai kepentingan dalam jawatan menteri besar adalah perlu. ekoran itu, beliau akan dilihat setara dengan dua tokoh (ghandi dan Ghanoushi) dalam sejarah peradapan politik di Malaysia akan datang.


sekian


PANTUN KEMERDEKAAN

Harimau Mati meninggalkan belang;
Penjajah British mati meninggalkan UMNO..

hahahaa

KESALAHAN SEJARAH DR RAMLAH ADAM?

Dr Ramlah Adam ada mengatakan bahawa Mokhtaruddin Lasso dan Tan Malaka adalah orang yang sama.

Dakwaan Dr Ramlah itu didakwa meleset oleh sebilangan orang yang terlibat dengan perjuangan menentang penjajah. Antaranya adalah Abdullah CD dan Ahmad Boastamam yang menafikan bahawa Mokhtaruddin Lasso dan Tan Malaka adalah orang yang sama. 

Mokhtaruddin Lasso adalah orang yang terlibat dalam penubuhan PKMM. Sebagai orang yang bersama menubuhkan PKMM, Ahmad Boastamam berjumpa sendiri, malahan beliau adalah teman rapat kepada Mokhtaruddin lasso sudah pasti terlalu mengenali dua individu yang didakwa sama oleh Dr Ramlah Adam yang sekadar berteori dalam mengemukakan sejarah.

Disamping itu, dalam buku " Pergulatan Menuju Republik: Tan Malaka 1925-1945", iaitu satu-satunya buku biografi Tan Malaka yang terpenting dan berwibawa.

Dalam buku tersebut menyatakan bahawa, sepanjang pendudukan Jepun, tahun 1942-1945, Tan Malaka berada di Jawa; tidak terbayang langsung dia pernah ke luar negeri, khasnya ke Malaysia.

Dengan itu, implikasinya ialah Mokhtaruddin Laso yang dikatakan menubuhkan PKMM di Ipoh pada bulan Oktober 1945 bukanlah Tan Malaka. (rujuk)

Dengan ini, Dr Ramlah Adam tidak perlu nak berlagak sangat dengan mendakwa bahawa Mat Sabu itu dan ini, sedangkan dia sendiri mempunyai banyak kesalahan fakta dalam sejarah.

[ARKIB 2] UMNO BARUA BRITISH

Dr Abu Hasan Hasbullah mengatakan;

“Sesiapa pun yang menentang penjajah dari zaman Portugis, Belanda, Inggeris, Jepun dan Inggeris lagi adalah PEJUANG KEMERDEKAAN tanpa mengira sikap dan kaedah yang mereka pilih - pandangan ini diberikan buat semua media dan rakanwan yang bertalu-talu bertanya. Noktah”
Rabu, 31 Ogos 2011

[ARKIB] UMNO BARUA BRITISH

Waktu Jepun jajah Tanah Melayu, British lari tinggalkan tanah air kita. Yang tertubuh ketika itu antaranya KMM, AWAS, API, Askar Rakyat Anti Jepun & dll. Time itu Tunku pun masih jadi Pegawai Daerah di Kulim, iaitu di bawah pemerintahan British.

Mereka berjuang menentang penjajah melalui tiga cara. Pertama, melalui pentas politik. Inilah yang diambil oleh Dr Burhan dan seangkatan dengannya sehingga tertubuh PKMM dll.

Kedua, mereka yang mengambil jalan peperangan (gerila) menentang British. Inilah yang diambil oleh pejuang-pejuang Melayu seperti Rashid Maidin, Abdullah CD, Mat Indera dll dengan menubuhkan Rejimen 10.

Ketiga, mereka yang mengambil jalan penulisan dengan menjadi wartawan (dengan tidak menyertai pergerakan politik atau gerila). Inilah yang diambil oleh Said Zahari dan seangkatan dengannya.

Selepas Jepun mengaku kalah dan meninggalkan Malaya, British cuba kembali ke Malaya dengan mencipta pelbagai konspirasi. Antaranya adalah menggalakkan penubuhan pertubuhan-pertubuhan yang pro kepada mereka. UMNO ditubuhkan dan pegawai daerah bernama Onn Jaafar tiba-tiba menjadi hero.

Malayan Union disamboyankan untuk menggamit perhatian rakyat khususnya orang-orang Melayu supaya bersama dengan Umno. Walhal tujuan Malayan Union sebenarnya adalah untuk mengetepikan PKMM dll

Oooohhh, apabila pertubuhan-pertubuhan sebenar menentang British secara lantang, maka Dr Burhan dan seangkatan dengannya dipenjara. Rejimen 10 yang menentang British secara gerila di hutan pun dianggap pengganas. Waktu British tinggalkan negara, di mana Onn Jaafar, Tunku dll walaupun Umno ditubuhkan agak lewat (1946). Mereka tak lagir lagi kah atau jadi BARUA BRITISH yang berpeluk tubuh?

sumber : wacana FB Zainulfaqar

UMNO BARUA BRITISH, BUKAN PEJUANG KEMERDEKAAN

Artikle ini diciplak dari blog Pak Bakaq (penarik Beca). Beliau menukilkan dari satu komentar FB dari seseorang yang bernama M S Ibrahim Al-Malbar.

Ulasannya adalah seperti berikut;

Kesatuan Melayu Muda (KMM) ditubuhkan tidak lama selepas itu yang berusaha untuk membangkitkan kesedaran kemerdekaan dikalangan orang melayu dan anti British, antara pimpinannya ialah Dr Burhanuddin Al-Helmi, Ibrahim Hj Yaakub, Ishak Hj Mohamad dan Ahmad Boestamam. Pada 17.10.1945 ditubuhkan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) untuk meneruskan perjuangan kemerdekaan tanah melayu dengan slogannya MERDEKA, hanya pada 1946 Datuk Onn dan pengikutnya yang terdiri dari golongan atasan dan pertengahan melayu menubuhkan UMNO, slogan umno ialah HIDUP MELAYU dan merupakan pro-penjajah, umno memperkecilkan perjuangan PKMM dengan ungkapan "....membuat sebatang jarum pun tak pandai, nak merdeka...."

Pada 1947 Dr Burhanuddin, Ghanapathi, Abdullah CD dan Miau Siu telah menghadiri persidangan Asia di New Delhi yang membincangkan gerakan kemerdekaan di berbagai negara asia.

PUTERA (Pusat Tenaga Rakyat) terdiri dari parti2 kiri melayu dan AMCJA (Majlis Bergerak Serentak Malaya) terdiri dari parti2 kiri bukan melayu telah bergabung (macam Pakatan Rakyat pada hari ini) dan merupakan kemuncak perjuangan menuntut kemerdekaan secara berlembagaan dan merupakan persatuan berbagai kaum yang terbesar di Tanah Melayu. PUTERA + AMCJA telah mengemukakan sepuluh prinsip Perlembagaan Rakyat kepada British untuk menubuhkan sebuah negara yang merdeka, ianya merupakan julung kali di Tanah Melayu, tetapi British menolak cadangan tersebut dan British berpakat dengan umno untuk mewujudkan Persekutuan Tanah Melayu, British hanya akan memberikan kemerdekaan kepada golongan yang bersedia untuk meneruskan dasar dan sistemnya, maka yang paling setia dengan British ketika itu ialah umno.

18.6.1948 British isytiharkan darurat dan semua parti2 dan persatuan berhaluan kiri diharamkan, pada 20.6.1948 British lancarkan Ops-tangkap secara besar-besaran terhadap pimpinan PUTERA DAN AMCJA, ingat ketika itu tiada seorang pun pimpinan umno dan ahli umno yang ditangkap, apa maknanya itu?.

Tunku dapat kemerdekaan atas angin sahaja dan ada perjanjian yang mesti ditunaikan oleh Tunku, antara isi perjanjian itu

1. Tunku hendaklah mempertahankan perang kolonial yang dicetuskan oleh British
2. Menjamin Malaya tidak terpisah dengan blok sterling
3. Menjamin keselamatan pelabur British dan negara2 barat yang lain serta membenarkan mereka membawa pulang keuntungan ke negara mereka.

Gagalnya rundingan Baling adalah kerana Tunku tidak memberikan ruang kepada PKM, Tunku hanya beri dua pilihan kepada PKM serah diri atau dimusnahkan, pada hal PKM sudah bersetuju untuk letak senjata dan menyertai politik demokrasi, Tunku lakukan ini adalah atas desakan British, sebab itu dalam perjanjian tercatat meneruskan perang kolonial, British sangat2 berdendam dengan PKM, jika Tunku terima cadangan PKM kemungkinan besar askar melayu tidak perlu masuk hutan dan tiadalah askar yang mati meninggalkan janda dan anak yatim, perlu diingat British gunakan orang melayu untuk mempertahankan kekuasaannya di Tanah Melayu dengan melantik mereka jadi SC, Home Guard dan juga askar melayu (arwah ayah teman pun jadi SC).

Tulisan ini bukan menyokong PKM, tetapi hanya mencatat apa yang ada dalam lipatan sejarah yang tidak terdapat dalam buku sejarah di sekolah....

Setiap kali datangnya 31 Ogos maka slogan merdeka akan kedengaran dan Jalur Gemilang pun akan dikibarkan walau pun pada hakikatnya kemerdekaan yang dicapai hanyalah kemerdekaan palsu dan temberang dan Dato’ Onn Jaafar kata "kemerdekaan setengah masak", apa ertinya merdeka jika negara masih kekalkan perlembagaan yang digubal oleh penjajah British dan menolak Islam dan umno memutar belitkan sejarah pejuang kemerdekaan yang sebenar.

Pejuang kemerdekaan yang sebenar ialah PUTERA (yang dilabel oleh British sebagai berhaluan kiri melayu) dan AMCJA (berhaluan kiri bukan melayu)termasuklah Parti Komunis Malaya (PKM) mereka inilah yang berjuang menentang penjajah British dan menuntut kemerdekaan, bukannya umno pembohong.

Umno tidak pernah berjuang menentang British sebaliknya kebanyakkan pimpinan umno ketika itu jadi pegawai British termasuk Tunku, umno memang tidak berminat untuk merdeka sebab itu umno memperkecilkan perjuangan PKMM yang slogannya `merdeka' dengan mengatakan "..membuat sebatang jarum pun tak pandai, nak merdeka” inilah ejekkan umno terhadap PKMM.

Percantuman PUTERA dengan AMCJA telah mengemukakan 10 prinsip perlembagaan rakyat kepada British dan ianya merupakan julung kali di Tanah Melayu, ianya telah meletakkan British dalam keadaan serba salah dan terpaksa berpakat dengan anak didiknya umno yang ketika itu umno telah bersedia untuk menjadi kuli batak, barua dan balaci British untuk meneruskan sistem British di Tanah Melayu. Memang British hendak tinggalkan tanah jajahan mereka dengan syarat yang akan ambil alih mestilah setia dengan British dan sedia dikuli batakkan, dibaruakan dan dibalacikan.

20 Jun 1948 British lancarkan operasi tangkap pimpinan PUTERA dan AMCJA tetapi tiada seekor pun pimpinan umno yang ditangkap.

Umno dapat negara ini (merdeka kononnya) atas angin aje, kerana yang berjuang menentang penjajah British dan menuntut kemerdekaan ialah PUTERA dan AMCJA termasuklah Parti Komunis Malaya (PKM) maknanya PKM ada jasa dalam menentang penjajah British dan menuntut kemerdekaan, tetapi umno tiada apa yang boleh dibanggakan kalau ada pun jasa umno dan boleh diiktiraf sebagai jasa terbesar umno ialah umno berjaya kekalkan sistem kufar peninggalan penjajah British dan dalam masa yang sama menolak Islam termasuk undang2 Islam dan lain2 lagi, Jahat dan Zalim sungguh umno, semoga Laknat Allah atas umno dari dulu hingga kini yang masih kekalkan sistem kufar itu.

Orang melayu di negara ini sewajarnya berterima kasih kepada PKM terutama Chin Peng yang berjaya membunuh Henry Gurney, kerana Henry Gurney adalah setan yang bertanggungjawab membunuh ratusan umat Islam di Palestin, tetapi oleh kerana umno adalah kuli batak, barua, balaci dan bolehlah dianugerahkan sebagai `binatang ternak’ British maka umno menjulang Henry Gurney sebagai wira mereka dan mengabadikan nama setan Henry Gurney dibeberapa tempat di negara ini.
Celaka umno Laknatullah, kamu telah hancur musnahkan cita-cita PUTERA DAN AMCJA untuk mengwujudkan sebuah negara yang perlembagaannya digubal oleh rakyat Tanah Melayu ini sendiri, demi kuasa kamu sanggup jadi `binatang ternak’ British dan `binatang ternak’ setan, umno adalah `thoghut’ dulu dan kini...

P/S : sengaja diciplak artikle ini untuk dijadikan arkib.

Isnin, 29 Ogos 2011

ORANG UMNO KENA TENGOK VIDEO INI !!

satu:dua :
tak leh buka

ketiga :keempat :
Surat kepada Melayu Johor

OLEH HASMI BIN HASHIM
1 Ogos, 2011, 04:47 pm 
1 Ogos 2011 | 1 Ramadhan 1432

Kalau ditunggu orang bergadang,
Dari malam sampai ke pagi;
Kalau ditunggu saya tak pulang,
Hati ku ada dalam negeri.

Assalamualaikum-warahmatullahi-wabarakatuh,

Kepada saudara-saudaraku Melayu Johor.

Baca dan renungkan kata-kata pada surat ini baik-baik. Fahamkan ia. Kalau boleh dijadikan pesan, jadikanlah pesan agar tersebar ke hujung masa.

Diajar akan orang tua-tua untuk kasihkan bangsa, taatkan agama. Tidaklah kita punya negeri yang lain lagi kecuali tanah air yang satu ini. Hendaknya jadilah keluarga kita kelak, bangsa yang besar dengan bijaksana. Lalu tak lekang diingatkan sejak kecil agar tak berbohong; tak mencuri; tak menghukum tanpa benar bukti, selain; jangan sombong tinggi melonjak, nanti kepala tersekup tanjak. Ini adalah didikan asas untuk bergelar manusia.

Saudara-saudaraku sekalian,

Telah sampai kepada kita akan kisah Dato’ Onn Jaafar yang pernah dibuang ke Singapura oleh baginda Sultan Johor. Waktu itu, Singapura masih menjadi sebahagian negeri. Tak diberinya Dato’ Onn masuk menjejakkan kaki ke Johor lagi. ‘Dosa’ Dato’ Onn hanya apabila menegur tindak-tanduk baginda yang tak menguntungkan barang sesiapa. Tapi, taklah sampai diamuk sampai di anjung istana.

Tak dapat diterima oleh Dato’ Onn apa yang dilakukan Sultan yang abai dan tak memayungi rakyat jelata; berpihak pula kepada yang kaya, kepada yang kuat kerana jahat. Sedangkan di waktu sama, Inggeris menyusun Malayan Union untuk mengambil seluruh Tanah Melayu jadi milik mereka… selama ada bulan dan matahari di langit tinggi.

Hanya apabila rundingan berlangsung, seraya bersetujulah Ratu di England untuk memberi kemerdekaan ke atas Tanah Melayu ini, maka Dato’ Onn bersama pemimpin-pemimpin Melayu pun memberi tempat dan mengangkat kembali Sultan-Sultan Melayu ke takhta kerajaan.

Dato’ Onn tak berdendam orangnya. Berharap dan berpesanlah dia agar Sultan dan Raja-raja Melayu juga mengambil pengajaran dari keterlanjuran lalu di samping terikat janji untuk Raja tetap memelihara rakyat; tidak lagi cuai mahupun berpihak hanya kepada yang berkuasa tanpa dicermati akan benar-salah duduk sesuatu perkara. Kata Dato’ Onn, “raja adalah rakyat, rakyat adalah raja”.

“Merdeka” maksudnya takkan sesiapa boleh berbuat sesuka hati kepada sesiapa pun yang lain. Tidak rakyat kepada Sultan, tidak Sultan kepada rakyat. Tidak pemimpin kepada rakyat, tidak rakyat kepada pemimpin. Tidak juga rakyat sesama rakyat.

Saudaraku Melayu Johor,

Adalah tak benar perjuangan untuk membebaskan bangsa kita dari penjajahan Inggeris itu tanpa korban nyawa. Takkan dapat ditutup lagi kisah Mohamad Indera, atau dipanggil orang Semerah dengan gelar “Mat Indera” sahaja.

Dia khabarnya orang alim berilmu agama. Bagi Mat Indera, tak ada jalan lain untuk melawan Inggeris kecuali dengan angkat senjata. Senapang lawannya senapang. Meriam lawannya meriam. Mat Indera dan orang-orangnya pun masuk ke hutan.

Di mata penjajah Inggeris, sesiapa sahaja yang masuk hutan, dituduh sebagai “Komunis” dan “pengganas”, termasuk Mat Indera. Dinyalakan bara benci di hati orang-orang Melayu ke atas Melayu lain yang melawan Inggeris. Dijanjikan wang ringgit dan kekayaan kepada siapa yang menangkap Mat Indera, dibawa ke hadapan Inggeris hidup atau mati.

Akibat tamak, atau barangkali juga kurang cermat direnung persoalan, maka ada Melayu yang tergamak melakukan muslihat. Dibubuhnya daun kecubong yang ditumbuk halus-halus ke dalam air kopi. Diberi hidang kepada Mat Indera. Dia tahu berulang bulan, Mat Indera beserta dua-tiga orang akan singgah ke rumahnya waktu malam. Berjanji mengambil bekalan makanan, sebelum masuk semula ke hutan.

Dalam tak sedarkan diri, Mat Indera pun diikat kaki-tangan dan diserah batang tubuhnya kepada Inggeris. Dipasung di Balai Polis Batu Pahat sebelum dihantar ke Perak untuk dihukum gantung atas tuduhan ‘mengkhianati’ pemerintahan Inggeris.

Orang-orang Melayu pada siang itu pun berhimpun di perkarangan Balai Batu Pahat. Beribu-ribu ramainya. Berlaung-laungkan “allahuakhbar”. Bersedih. Menitislah air mata melihat wira Melayu itu akan dihukum mati.

Begitulah patut sejarah mengajar bagaimana diputar-belit oleh penjajah atau pemerintah yang punya kuasa senjata dan penjara. Kisah seumpama juga berlaku di negeri-negeri lain di Tanah Melayu. Kemerdekaan bangsa kita tetap telah terjadi dengan kuderat, darah dan air mata.

Maka tak benar kemerdekaan semata-mata dengan jalan rundingan. Bertambah tak benar apabila dikatakan kemerdekaan negeri ini hanya oleh Umno. Sangat tak adil bila disisihkan pertubuhan lain seperti Kesatuan Melayu Muda (KMM), Angkatan Pemuda Insaf (API) dan Angkatan Wanita Sedar (AWAS) atau berpuluh mahupun beratus lagi nama pejuang Melayu yang tak bersama Umno.

Dato’ Onn adalah pendiri Umno. Kalau orang yang paling sayangkan Umno, Dato’ Onn-lah orangnya. Namun, politik tikam-belakang di kalangan golongan bangsawan Istana menyebabkan Dato’ Onn tawar hati. Buah fikiran Dato’ Onn untuk membuka pintu parti kepada orang-orang bukan Melayu; mengubah nama daripada “United Malay” atau “Melayu Bersatu” kepada “United Malaya” atau “Malaya Bersatu” pada nama Umno ditolak mentah-mentah. Tak cukup itu, nama Dato’ Onn dicemar di surat-surat khabar tanpa terlebih dahulu cuba difikir sedalam-dalamnya kebijaksanaan daripada pandangan itu.

Nampak gopoh sekali segelintir “bangsawan istana” untuk merangkul kuasa. Seraya diberi kuasa dan amanah, dilepaskannya pula Singapura dari Johor. Konon tak ada cara untuk menyekat Lee Kuan Yew yang bersifat kuku besi.

Selepas era Dato’ Onn, Umno payah hendak dibaiki. Renungan Dato’ Onn bahawa pemimpin Melayu harus berjiwa besar dan benar-benar bersedia memimpin semua kaum, kini benar. Parti dan pemimpin lama wajib diganti baru.

Saudaraku sekalian,

Tragedi September ‘98 menjadi cermin yang politik elit berkuasa sudah keterlaluan. Bukan hanya hendak berkuasa, tetapi memulakan fitnah terang-terangan, ugut dan tangkap. Tak ada bezanya laku sebegitu dengan amalan Perdana Menteri Pertama Singapura yang kita cemoh dahulu. Kita membenci kejahatan dan kezaliman tak kira dari jauh atau dekat. Nama “Melayu” bukan alasan untuk mengizinkan kongkongan dan kezaliman apa pun, termasuk oleh anak watan sendiri.

Begitu banyak kerajaan-kerajaan tua di Nusantara di zaman silam runtuh akibat fitnah dan petingginya makan suap. Majapahit, Mataram bahkan Melaka adalah contoh yang ada. Lemahnya kerajaan-kerajaan itu bukan tak punya pasukan perang yang handal, tetapi ia mereput dari dalam. Rosak oleh fitnah, pembohongan dan menteri yang boleh dibeli dengan ufti.

Hasut-hasutan membenci kaum lain, yang beragama lain oleh orang-orang politik berkuasa biasanya tak lain untuk menutup kelemahan dan pekong sendiri. Jangan-jangan mereka ada mencuri. Jangan-jangan mereka telah cuai dalam pekerjaannya, lalu ditimbulkan cerita serta fahaman yang bukan-bukan. Dengan laku begini, harapannya agar dia terselamat.

Saudara-saudaraku Melayu Johor,

Cepat-cepatlah kita kembali kepada niat yang asal; berbuat baik dan melawan kejahatan seperti nenek-moyang kita pernah sekuat daya menentang penjajah. Seperti didikan asas untuk menjadi manusia. Dalam hidup bernegara, kesetiaan orang-orang Melayu wajar selamanya kepada kebaikan dan keadilan itu sendiri. Hanya dengan itu, bangsa kita akan selamat dan kembali terpandang tinggi oleh segala bangsa yang ada di dunia.

Barang kata-kata saya ini, kalau boleh dijadikan pesan; jadikanlah pesan kepada saudara-saudaraku di Johor dan orang-orang Melayu di negeri-negeri yang lain juga.

Sekian. Wassalam.

Hasmi Hashim

sumber : Jalantelawi

Ahad, 28 Ogos 2011

MAT INDERA LAWAN BRITISH

Abstrak

Artikel ini disiarkan bukanlah untuk mengagungkan gerakan komunis di dalam hutan. Tetapi sekadar memberi pengetahuan bahawa komunis melayu itu wujud dan mereka bukanlah jahat seperti komunis yang sebenar. Mereka masuk hutan kerana tiada pilihan untuk berjuang menentang pengganas Britsih yang begitu kuat menyebarkan fitnah terhadap pejuang-pejuang kemerdekaan sebenar. Ingat!! Terwujudnya negara ISRAEL adalah kerana orang BRITISH!

LAGENDA MAT INDRA

Nama penuh: Ahmad Bin Indera, berdarah pahlawan daripada keturunan Datuk Bentara Husin Lela Pahlawan Siak Seri Inderapura yang menjadi panglima kanan Sultan Sharif di Siak.Memiliki sifat terpuji seperti lemah lembut, peramah, mudah tersenyum, suka melawak, tidak mudah marah dan tidak gemar menyakiti hati orang lain.

Seorang hafiz al-quran, gemar bernasyid, berkasidah dan berzanji. Berguru kepada Kiayi Haji Fazil Bentan yang menjadi salah seorang guru dan penasihat DYMM Sultan Ibrahim dilahirkan pada 1920 di kampung Gombak,Peserai, Batu Pahat.

Menamatkan persekolahan peringkat darjah enam sekolah agama pada tahun 1937, dan bertugas sebagai seorang guru agama di parit setongkat, muar. melibatkan diri dalam politik dengan tujuan memerdekakan tahahair daripada penjajahan inggeris

Menjadi ahli sayap pemuda parti kebangsaan melayu malaya (PKMM) yang dipimpin Dr Burhanuddin Al-Helmy dan Ishak Haji Mmohammad, dikenali sebagai angkatan pemuda insaf (API), atau dikenali sebagai angkatan pembunuh inggeris oleh golongan pemuda fanatik

Mat Indera telah masuk ke hutan dan meneruskan perjuangan secara gerila pada bulan jun 1948, mungkin terpengaruh dengan perjuangan indonesia menentang belanda, dan bergerak di daerah muar, sekitar kawasan lenga, pagoh, jorak, bukit kepong dan poris. satu2nya gerila di hutan ialah kumpulan orang2 cina dikenali sebagai bintang tiga. nak taknak Mat Indera perlu membina hubungan dengan mereka sebagai pelindung walaupun hakikatnya matlamat perjuangan berbeza, lalu mat indera dicop sebagai komunis yang ganas, berbahaya dan tidak beragama.mat indera menjadi ketua komunis melayu bagi daerah Muar,Batu Pahat dan Melaka.

Dikaitkan dengan peristiwa serangan balai polis Bukit Kepong. sebaliknya menurut saksi, seorang anggota polis marin bernama Abu Bakar yang terselamat dalam serangan, Mat Indera tidak menyerang, sebaliknya melindungi dan menyelamatkan keluarga anggota polis. Mat Indera memang bertanggungjawab mengarahkan serangan tetapi arahan yang diberikan ialah untuk menangkap beberapa orang anggot polis yang berjudi dan mabuk pada malam tahun baru cina, sebaliknya orang-orang cina di bawah arahan beliau telah membuat pakatan rahsia dan mengingkari perintah lalu membakar dan membunuh polis.

Inggeris ambil kesempatan untuk mengukuhkan dakwaan keganasan Mat Indera, lalu menawarkan $75,000 sebagai hadiah tawaran penangkapan. Mat Indera dikatakan mempunyai ilmu ghaib dan telah beberapa kali terlepas daripada tangkapan. namun salah seorang pengikutnya bergelar Mat Tukyo telah ditangkap inggeris dan dipujuk utk menangkap Mat Indera. Mat Tukyo berunding dengan 2 org lagi bernama beladang dan misban. bersetuju menerima tawaran setelah permintaan mereka untuk diberi ganjaran sekeping tanah untuk tapak rumah dan kebun diterima oleh inggeris.

Pada malam 14 oktober 1952, Mat Indera diajak ke sebuah perjumpaan di kampung Seri Medanb, dan dihidangkan tempe goreng dan air kopi yang bercampur dgn kecubung, menyebabkan rasa ngantuk dan mabuk, maka segala tangkal dicabut dan beliau ditewaskan. tangan diikat dgn lalang dan dibawa ke balai polis seri medan. dipercayai kehilangan tangkal dan ikatan lalang menggugurkan semua kekuatan ilmu kebal.

Mat indera dipamerkan. ada yang suka, ada yang sedih. beliau dipenjarakan di beberapa tempat, dari batu pahat ke Johor Bahru, Pulau Pinang, Pudu dan Taiping. Dalam penjara didera. akhirnya hukuman gantung sampai mati dilaksanakan pada jam 11 malam 30 januari 1953 di penjara Taiping. Keesokan hari, dikebumikan di kampung jambu air, taiping.

Antara cerita lain tentang mat indera menahan komunis dari membunuh anggota polis yang cedera di depan balai polis. Chin Peng mengatakan sekiranya Mat Indera menyerah diri ketika itu, ramai melayu yang menyertai komunis akan mengikut jejaknya jugak. Adik Mat Indera mengatakan bukan Mat Indera yang mengetuai serangan balai polis Bukit Kepong cerita orang kali pertama kena tangkap, dia cakap nak semayang, masa ambil air sembahyang dia ghaib kali kedua, dia mintak nak sentuh rumput sebelum kena hukum bunuh, masa dia sentuh jer, dia terus ghaib kali ketiga kena ngan buah kecubung.

sumber : malaysiasensasi

ANAK MUDA KENA TAU BAHAWA UMNO BARUA BRITISH

Ucapan dan ceramah yang disampaikan oleh pimpinan parti Pas saudara Mat Sabu itu adalah tepat dan benar. Malah Tukar Tiub dari awal lagi telah berkata bahawa pada bulan Ogos ini United Malay National Organisation akan menjadi mamai. Pada bulan Malapetaka ini United Malay National Organsiation akan membuka kesah kesah dongeng tentang perjuangan mereka. 

Mereka menaburkan kesah dogeng bahawa mereka bangun menentang komunis. Ini cerita sasau. Rakyat Tanah Melayu sedang bermandi darah bangun mengangkat senjata melawan penjajah British. Mangkok hayun ini melawan orang yang melawan British. Nationalis kepala bana jenis apa ini? 

Mari kita ambil pertempuran gerila Rakyat Tanah Melayu pada tahun 1950 di Bukit Kepong. Baca betul betul. Ini berlaku pada 23 Februari tahun 1950. Yang berkuasa British. Justeru yang diserang ialah soldadu upahan British. Ketika itu ada soldadu upahan British dari Ghana, Kenya, Fiji, Nepal dan termasuk anak tempatan. Anak tempatan direkrut kerana tidak ada kerja lalu menjadi soldadu upahan Bristish. Ini hakikat. Ini hakikat fakta sejarah. 

Sila pergi lawati Taman Tasek di Taiping atau pergi ke tanah perkuburan di hadapan Dewan Bahasa para pembaca budiman akan bertemu dengan kubur soldadu upahan dari luar negara. Jika ini bukan bukti wujudnya tentera upahan British maka Rosmah Mansor masih anak dara lagi. 

Dalam serangan ke atas Rumah Pasong Bukit Kepong – yang memimpin serang ini ialah Mat Indera. Sosok ini adalah nasionalis yang bangun mengangkat senjata bersama Parti Komunis Malaya untuk memnghalau British. Memang betul soldadu dalam Rumah Pasong ialah Melayu – mereka soldadu upahan. Memang betul Mat Indera juga Melayu 

Dalam serangan ini bukan Melayu atau Punjabi atau Mamak Kutty yang di pentingkan. Yang penting ialah garis perjuangan – menentang British atau menjadi barua British. Inilah dua garis politik ketika itu. Hanya gerombolan United Malay National Organisation yang kepala hangguk - heboh tentang Melayu hingga ke hari ini. 

Sekali lagi Tukar Tiub mengingatkn para bahawa bahawa serangan keatas Rumah Pasong di Bukit Kepong berlaku pada tahun 1950 – di zaman British memerintah. Sila buka kepala dan fikir betul betul. 

Pejuang Mat Indera ini penuh dengan cerita dan mitos rakyat. Hingga ke hari ini. Terbukti kesah kebenaraan tidak mungkin dapat ditutup. Mungkin untuk sementara fakta sejarah boleh dikaburi tetapi akhirnya fakta akan muncul. 

Akhirnya Mat Indera mati digantung oleh British. Saya sendiri telah melihat tempat Mat Indera di gantung. Pejuang nasionalis kita ini digantung di penjara Ayer Molek Johor Bahru. Saya sempat melihat tempat itu kerana pada September 1974 saya telah ditahan di penjara yang sama kerana menyokong peneroka bandar Tasek Utara. Seorang warden Melayu dengan sedih tetapi merasa bangga telah menunjukkan kepada saya wilayah dimana nasionalis Mat Indera digantung. ( Jika apa yang saya nyatakan ini salah – maka saya telah diberi maklumat yang salah) 

Apakah Onn Jaafar nasionalis? 
Apakah Tunku nasionalis? 

Pasti jawabnya TIDAK dan BUKAN. Mereka bukan berjuang menentang British. Mereka tidak bangun berjuang menentang British. Mereka berebut-rebut untuk menjadi barua British. Cuba ingatkan apa kata Onn Jaafar ‘... nak buat jarum pun belum tahu...inikan pula nak merdeka....’ Ini hakikat sejarah. Hari ini dengan wujudnya internet satu demi satu cerita karut lagi marut dari United Malay National Organisation telah dibongkar. 

Ini fakta sejarah - parti nasionalis yang tertua di Tanah Melayu ialah KMM – Kesatuan Melayu Muda . Ditubuhkan pada tahun 1938.....deek sila lihat tarikh ini... 1938 deek. Slogan mereka ialah MERDEKA. 

United Malay National Organisation yang memakai nama Inggeris hingga ke hari ini ditubuh pada 1946. Gerombolan ini tidak berani bangun menuntut Medeka. Justeru slogan mereka ialah Melayu kurang oxygen - Hidup Melayu – hingga ke tahun 2011 ini mereka masih lagi kureeeng oxygen. 

Bulan Ogos ini adalah Malapetaka untuk Tanah Melayu. Pada 15 Mei setiap tahun warga Palestin mengingati Nakba. Nakba ialah malapetaka yang terjadi pada tarikh ini apabila Israel diwujudkan di bumi Arab. Tanah Melayu juga ada Nakba nya – Malapetaka terjadi pada 31 Ogos 1957 apabila British menyerahkan pentabiran Tanah Melayu kepada United Malay National Organisation. Seluruh Tanah Melayu ditimpa Malapetaka. 

Kepada jenerasi muda yang kurang faham biar diterangkan disini. Pada tahun 1958 bukan main heboh lagi gerombolan ini berlabon tentang pencapaian Merdeka tanpa tumpah darah. Lanchau. Ini bohong. Rakyat Tanah Melayu telah bangun angkat senjata untuk menghalau British. Kuasa imperial Brtish telah digugat hingga ke akar umbi oleh Tentera Pembebasan Rakyat Malaya – ini fakta sejarah. Jika kurang percaya sila pergi rujuk ke Colonial Office di Kew Garden London. Semua bahan sejarah ini wujud disana. Busuk busuk pun British mereka TIDAK akan mengubah fakta sejarah – mereka mungkin memberi analisa yang berbeza. Ini British - mereka main criket bukan main guli. 

Kalau tak yakin sila selidik dan tanya siapa dia Shamsiah Fakeh. Siapa dia Ahmad Boestaman. Siapa dia Rashid Mydin. Siapa dia Abdullah Sidi. Siapa dia Chen Peng. Siapa dia Mukhtaruddin Lasso. Siapa dia Ibrahim Yacob. 

Justeru, kenyataan Mat Sabu berasaskan fakta. Tidak ada apa apa penghinaan. Menyangkut kan mat Sabu dengan DAP adalah hujah lapok gerombolan. Untuk Hishamudin Husssein sila jangan buka bontot sendiri. Hussein Onn anak Jaafar Onn ayah kepada Hishamudin ini adalah soldadu upahan British. Ketika British menjajah Iraq, Hussein Onn adalah barua setia kepada British. Sila lihat dan baca fakta sejarah. Jangan malas membaca dan menkaji. Jangan Jadi Melayu yang malas.Jangan jadi Melayu yang suka mendengar tetapi malas membaca dan mentelaah. 

Justeru, amat jelas bahawa United Malay National Organisation membawa Malapetaka ke Tanah Melayu. Buktinya lagu Terang Bulan diciplak untuk dijadikan lagu kebangsaan kita. Tidak ada apa apa kebangsaan dalam lagu Terang Bulan ini. Ini bukan lagu ciptaan anak watan Tanah Melayu. Ini diciplak dari lagu Memula Moon lagu Peranchis. Lagu ini wajib dilupuskan. 

Satu lagi bukti yang jelas ialah bendera. Ini juga dicaplak dari bendera Amerika. Motif Nusantra ialah Merah dan Puteh. Justeru lihat bendera Singapura, lihat bendera Indonesia malah bendera United Malay National Organisation sendiri menggunakan motif Nusantra. Bendera ini juga wajib dilupuskan dan direka bendera baru. 

Kita jangan merasa gentar dengan ancaman dan tuduhan bahawa kita tidak hormat atau menghina Onn Jaafar atau Tunku. Tidak ada apa apa yang perlu dihormati. Mereka berdua hanya sibuk berebut untuk menjadi barua British. 

Tidak ada apa apa yang hebat. Kalau tak percaya sila tanya Mahathir Muhamad sendiri. Apabila Tunku meninggal dunia Mahathir Muhamad Perdana Menteri ketika itu. Apa terjadi? Tidak ada cuti am untuk pengkebumian Tunku. Mahathir Muhamad yang menjadi Presiden United Malay National Organsiation sendiri tidak hormat kepada Tunku – jangan harap orang lain ambil pot. Pelik ketika itu tidak ada pula yang berani menuduh Panddy Kuttyy ini tidak hormat pada Tunku. 

Juga sila jangan campur adukkan tentang Bukit Kepong sebagai penghinaan terhadap Polis Diraja Malaysia. Kesetiaan mata-mata upahan pada ketika itu kepada Baginda Raja Britain. 

Biar saya dituliskan disini sejelas mungkin. Pada tahun 1950 mereka BUKAN dipanggil polis. Orang Melayu dengan tepat telah memanggil mereka MATA-MATA. Sila rujuk sejarah – ini bukan tohmah. Justeru mereka adalah mata-mata penjajah. Juga tempat itu bukan BALAI POLIS tetapi dipanggil RUMAH PASONG. Ini nama yang telah diberi oleh orang Melayu kerana rumah ini ramai rakyat telah dipasong. 

Justeru serangan pada 23 Febuarari itu ialah serangan nasionalis terhadap Mata-Mata British di Rumah Pasong Bukit Kepong.Khalas.Perid.End. Fin.