Sabtu, 16 Januari 2010

KELANTAN DI ERA ARIFFAHMI

KELANTAN DI ERA ARIFFAHMI

Jarang sekali membaca blog Kickdefella. Bukan tidak mahu membaca, tetapi bimbang hati ini berbolak balik. Jika tidak percaya, dirasakan seperti benar. Jika mahu dikatakan benar, seperti tidak benar. Tetapi, apabila blog itu mendedahkan sesuatu yang memahitkan - terutama berkaitan dengan Arif - mengapa tidak dinafikan, ataupun mengambil sikap untuk saman Kickdefella?

Kenapa Kelantan yang dikagumi sejak 1990 itu, tiba-tiba berubah wajah di tahun 2010? Kenapa imej Tok Guru nik Abdul Aziz yang cukup kita sayangi, dilihat semakin tercalar dikeranakan wujud seorang menantu?

Arif orang cerdik dan bijak. Jika tidak, masakan ada IR. Kalau dia berniaga, sudah pasti dia akan kaya. Tetapi, kenapa masih lagi mahu ”bergantung dengan jubah” bapa mertua?

Masa bertemu dahulu, dia seringkali berkata, bahawa dia amat tahu kehendak Tuan Guru dalam membina Kelantan. Tetapi, kenapa membina kelantan di era arif ini dilihat imej tok guru semakin hari semakin tercalar?

Jangan membangun bersama Islam di Kelantan di era Arif menyebabkan Kelantan kalah dalam PRU akan datang – Wal ’iya zubillah.kesiankanlah Tuan Guru Nik Abdul Aziz dan angkatan exconya sejak sekian lama yang telah penat lelah membangunkan kelantan..

Sekian

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
17 Januari 2010 *1:49 petang

MENUNGGU ULAMA MALAYSIA SEPERTI SYAIKH SYA’RAWIMENUNGGU ULAMA MALAYSIA SEPERTI SYAIKH SYA’RAWI

As-Syaikh As-Sya’rawi seorang ulama yang hebat dari negara Mesir. Beliau digelar sebagai guru para Imam Tafsir di Mesir. Kehebatan beliau, amat dikagumi ramai, tidak kira kawan atau lawan.

Dalam satu pertemuan bersama Husni Mubarrak bersama sebilangan ulama-ulama Al-Azhar dan paderi-paderi Kristian di Mesir, dilihat As-Syaikh As-Sya’rawi berjaya menguasai suasana, bahkan beliau berjaya memberi nasihat terbuka kepada Husni Mubarrak terhadap kepimpinanya.

Di Malaysia, agak tiada lagi ulama yang dikagumi oleh rakyat jelata seluruhnya; tidak kira muslim ataupun non Muslim, sepertimana kekaguman rata-rata rakyat mesir yang beragama islam dan tidak beragama islam terhadap As-Syaikh As-Sya’rawi.

Yang wujud di Malaysia, sekadar ulama-ulama yang hanya dihormati dikalangan Muslim sahaja, tetapi mereka terlalu tidak dikenali langsung di kalangan non Muslim, kecuali Tuan Guru Nik Abdul Aziz sahaja.

Kita menunggu ulama Islam di Malaysia, seperti syaikh Sya’rawi, bukan ‘ulama’ yang hanya dilihat seakan-akan menyeru kepada pertembungan antara Muslim dan Non Muslim, yang hakikatnya memberi banyak kerugiaan pada dakwah islam itu sendiri.

Sekian

Wallahu ‘Alam.

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com
- Sri Indah (B), Sg Buloh
16 Januari 2010 * 6:02 pagi

ISU KALIMAH ALLAH : WACANA LAGI (2)

ISU KALIMAH ALLAH : WACANA LAGI (2)

Aku cuba untuk menerima hujjah-hujjah sahabat yang tidak sependapat denganku dalam isu kalimah Allah ini. cumanya, apabila cuba hendak menerima, tertimbul beberapa persoalan dalam pemikiranku. Ia adalah seperti berikut;

PERTAMA:

Musalman berkata;

Mereka bersumpah dgn nama Allah...mmg betul tetapi waktu itu tidak mereka bersumpah dgn nama Allah sebagai Allah Bapak, Allah Anak atau Allah Kudus!!! Hanya dgn nama Allah. Sebab tu nabi terima!!!!

PERSOALAN;

Sejak bila kristian ini mengakui bahawa Allah itu esa? Bukankah dalam Al-Quran sendiri mengakui bahawa memang orang Nasrani itu telah mengatakan trinity? Justeru, semasa mereka bersumpah, apakah sumpah mereka itu merujuk kepada keesaan Allah, ataupun dengan aqidah mereka lagi?

KEDUA:

Musalman berkata;

Kalau lah nabi terima sumpah mereka dgn nama Allah dikaitkan dgn karut marut...nabi tidak akan diperangi oleh kaum musyrikun.

PERSOALAN;

Mungkin perlu dibedakan antara Nabi SAW minta kaum musyrikin bersumpah dengan ahli kitab bersumpah. Bukankah, di Makkah tidak ada ahli kitab, tetapi ahli kitab itu wujud di madinah?

KETIGA:

Apa? Org Quraish tak percaya kpd Allah! Bkn kah bapak nabi bernama Abdullah. Tapi nabi cuba dirasuahi dgn harta, kuasa, perempuan kerana apa? Supaya berhenti dari mengatakan Allah itu Ahad. Bkn kah Bilal diseksa krn Ahad? Bkn isnain atau selasa?

PERSOALAN:

Siapa kata orang quraish tidak percaya kepada Allah? Cumanya, apakah kepercayaan mereka itu sesuai dengan kehendak Allah dalam maksud yang sebenar?

Bukankah bilal menyebut Allah yang esa (Ahad) ketika beliau telah memeluk islam?

KEEMPAT:

Musalman berkata;

Samada org yahudi atau nasrani bahkan hindu sekalipun...tanyalah mereka...buka kitab mereka dan mereka akan berkata bahwa Tuhan itu Satu. Itu kuasa Dia dan tiada sesuatu pun yg dpt menidakkan Keesaab Allah. Sebab itu diterima persaksian mereka krn diwaktu itu sumpah mereka atas Tuhan yg Satu

PERSOALAN:

Al-Quran kata, yahudi dan nasrani di zaman nabi, bahkan di zaman sekarang pun mendakwa bahawa Allah itu ada anak, tiba-tiba Musalman mengatakan bahawa yahudi dan nasrani itu mengesakan Allah?

Apakah Bani Israel yang ikut kitab taurat dan Injil, tidak boleh disamakan dengan pengikut bible?

KELIMA;

Musalman berkata;

Ikut nahu bahasa GOD itu satu title bkn nama sedangkan Allah itu nama dan title.

PERSOALAN:

Apakah sama kalimah ilah dengan Allah?

KEENAM:

Musalman;

Nama asal Allah dalam Injil adalah Allah...tapi selepas beratus2 tahun nama tu didlm Bible ditukar2 dari Aramaic ke Hebrew...ke Latin...ke Greek. Sebab apa Allah hapuskan nama asal Dia disana? Sebab Allah nak pelihara lah nama Dia dari dinista.

PERSOALAN:

Bagaimana pula dengan bible dalam bahasa arab di Negara-negara arab?

KETUJUH:

Martyr berkata;

Belajar dulu cara melihat sesuatu hukum secara menyeluruh berdasarkan uruf dan waqi'

PERSOALAN:

Apakah memfatwakan larangan penggunaan kalimah Allah di Malaysia dengan menggunakan kaedah uruf dan waqi' itu sudah tepat?

KELAPAN:

Tanpa nama berkata;

Apa yang masih tinggal pada kita?

PERSOALAN;

Apakah nabi Saw minta dua kristian bersumpah dengan Nama Allah itu boleh merugikan umat islam?

KESEMBILAN :

Al-munir berkata;

Sebab itu bila tuan bermati-matian menjaja kepada semua manusia dengan mengambil dalil al-Quran ayat 25 Surah Luqman sebagi contoh atau al-'Ankabut: 61 dan al-Zumar:38 dulu, saya pernah komen bahawa hujah tersebut sangat naïf dan berbahaya. Bagaimana anta boleh mengambil dalil dari ayat ini bahawa Allah mengizinkan dan membenarkan golongan kristian menggunakan nama Allah pada makna menyeleweng (seperti yang anta akui dan sahkan dalam posting diatas). Bagi ana apa yang jelas ialah ayat-ayat tersebut adalah statement of facts oleh Allah SWT, bukan keizinanNya kerana di dalam banyak ayat-ayat lain, Allah menekankan supaya para hambaNya mengenali driNya secara sebenar, bukan seperti yang didakwa oleh golongan ahli Kitab

PERSOALAN:

Jika ayat-ayat dari surah Surah Luqman, 25, Al-Ankabut, 61-63 dan Surah Az-Zumar 38 merujuk kepada statement of facts oleh Allah SWT, bahkan ia tidak boleh menjadi dalil keizinan untuk non Muslim menggunakan kalimah Allah, bagaimana pula kaedah dalam ilmu tafsir yang cukup masyhur yang menyebut;

العبرة بعموم اللفظ لا بخصوص السبب

Maksudnya;
"Pengajaran dengan umum lafaz, tidak boleh (dibataskan) dengan kekhususan sebab"

Apakah kaedah ini amat naif untuk digunakan?

Dan bagaimana pula, dengan Nabi Muhammad SAW mendengar sumpah dengan nama Allah yang dilakukan oleh dua orang kristian dalam kes Budail bin Abi maryam (ada riwayat sebut, Budail bin Abi Mariah)? Mengapa tidak dikatakan perbuatan nabi SAW itu sebagai Naif?

KESEPULUH :

Al-munir berkata;

kita tidak boleh melupakan hakikat bahawa Bangsa Arab telah lama menggunakan kalimah Allah. Memaksa mereka mencabut nama itu adalah tidak adil. Maka untuk kes bangsa Arab yang gunakan kalimah Allah, umat Islam biarkan kerana ia berlaku berzaman-zaman dan tidak ada urgency ulama bincang bab ini pada kurun ke sembilan Hijrah contohnya. Penggunaan kalimah Allah di kalangan Kristian Arab dibiarkan kerana realiti zhuruf (persekitaran) dan 'uruf (adat) tidak mengizinkan sesiapun pun menghalang.

PERSOALAN:

Jika kristian arab sudah lama menggunakan kalimah Allah, lalu kita memaksa mereka mencabutnya disifat sebagai tidak adil, bagaimana pula jika mereka meminta walhal ia sememangnya wujud dalam agama mereka? Apakah itu bersifat adil?

Jika agama mereka sememangnya termaktub tentang penggunaan kalimah Allah, apakah tindakan kita menghalang itu disifatkan sebagai adil? bolehkah kaedah uruf digunakan untuk melakukan tindakan yang tidak adil?

KESEBELAS:

Al-Munir berkata;

kita kena berpegang dengan asas pegangan yang dituntut oleh Islam dahulu... Al-Quran tidak membenarkan sebarang penyelewengan terhadap nama dan sifatNya seperti yang kita semua maklum... Nama Allah bukan bermaksud sepertimana yang diselewengkan golongan ahli Kitab...

PERSOALAN:

Bukankah asas pegangan Al-Quran adalah melakukan keadilan, walau terhadap siapa sekalipun, termasuk orang bukan islam?

Sejak bila membenarkan penggunaan kalimah Allah kepada non Muslim itu bermakna kita membenarkan penyelewengan terhadap nama dan sifat Allah? Apakah umar bin Al-Khattab yang memberi keamanan kepada gereja di baitul Muqaddis itu boleh disifatkan sebagai membenarkan penyelewengan terhadap ajaran islam?

KEDUA BELAS:

Al-Munir berkata;

Ana bukan kata orang Kristian Zalim, tapi yang zalimnya ialah orang yang setuju meletakkan nama Allah bukan pada makna suciNya yang sebenar. Iaitu anta dan orang-orang sewaktu dengannya. Ini jauh lebih ringan dari kaedah yang disebut oleh Dr Harun Din, redho dgn Kufur kufur hukumnya... Ana masih dan sangat tidak faham kalau ada orang Islam kita yang rela menganugerahkan lafaz ALLAH utk diselewengkan oleh Kristian dalam bahasa Melayu... Semasa berhujah dgn anta kadang2 ana heran, anta mewakili siapa sebenarnya...

PERSOALAN:

Sejak bila kristian menggunakan nama Allah pada makna sucinya yang sebenar? Bukankah dalam Al-Quran telah menjelaskan bahawa penggunaan kalimah Allah bagi non Muslim tidak sama dengan penggunaan kalimah Allah bagi orang islam?

Jika memberi izin kepada non Musli menggunakan kalimah Allah boleh dikatakan sebagai kafir, bagaimana pula ulama-ulama di tanah arab yang mengizinkan penggunaan kalimah Allah dalam bible-bible dalam bahasa arab di sana? Apakah mereka juga sudah menjadi kafir?

Apakah dengan memberi izin itu memberi maksud kita redha dengan pemahaman mereka terhadap syirik yang mereka lakukan? Jika kita mengatakan "ya", bagaimana pula tindakan umar bin Al-Khattab yang memberi keamanan terhadap rumah-rumah ibadat agama nasrani dan yahudi di baitul Muqaddis? Mengapa itu tidak dikatakan sebagai meredhakan pemahaman syirik yang mereka lakukan?

Jika tindakan kita memberi izin kepada non Muslim menggunakan kalimah Allah, kita dilihat seperti mewakili agama syirik, bagaimana ucapan umar bin Abdul Aziz yang menyebut, "barangsiapa yang menyakiti zimmi, maka ia sama seperti menyakiti hatiku"? bagaimana pula hadis bahawa nabi SAW berkata, "ketahuilah, barangsiapa yang melakukan kezaliman terhadap non muslim, atau mengkurangkan hak mereka, memberi beban kepada mereka, atau merampas hak dari mereka tanpa dengan jalan yang betul, maka Aku akan menjadi penghujjah di hari akhirat nanti"? Apakah Umar bin Abdul Aziz dan nabi SAW berkata sedemikian, mewakili kesyirikan mereka atau tidak?

KETIGA BELAS:

Al-Munir berkata;

Tuan jangan jadi terlampau naif lantas lupa pada janji Allah yg golongan Yahudi dan Nasrani tak akan redho dgn kita sehingga kita ikut kepercayaan kita... Tuan ingat Allah main2 ke dgn ayat ini. Kita tidak akan halang mereka sekiranya mereka menggunakan nama Allah dlm ibadah mereka seperti mereka di tanah Arab

PERSOALAN:

Yahudi dan nasrani sentiasa susun agenda untuk rosakan islam. Tetapi, apakah ia menjadi ruang untuk kita menafikan hak mereka menggunakan kalimah Allah? Jika kita boleh menafikan dengan hujjah demikian, bagaimana pula nabi SAW memberi izin kepada mereka guna kalimah Allah di zaman baginda? Mengapa kita tidak mengatakan keizinan Nabi SAW itu sebagai naif?

Ana juga berpendapat, bahawa keizinan itu hanya untuk beribadat mereka sahaja, tidak lebih daripada itu.

KEEMPAT BELAS:

Al-munir berkata;

Tapi sejak bila org Kristian di Malaysia sebut Allah dalam ibadah mereka? Sejak bila gereja di Malaysia bergema dengan nama Allah... Mengapa tiba nama Allah yang tidak pernah disebut dalam doa mereka tiba2 mahu dupaksa masukkan ke dalam bahasa kita? Gerakan Kristianisasi sudah lama aktif... Membenarkan mrk menggunakan kalimah Allah adalah advantage baru bagi mereka... Tuan nak bertanggungjawab atas advantage ini? Tuan yakin mereka akan begitu amanah utk tidak menyebarkannya bible dan majalah mereka dgn nama Allah kepada org Islam?

PERSOALAN:

Kalau saudara pernah berdialog dengan kristian, sudah pasti saudara tidak akan terkejut dengan timbulnya isu kalimah Allah ini.

Ana tidak yakin dengan tangggungjawab mereka, tetapi ana lebih yakin bahawa islam adalah agama hujjah. Berjaya mematahkan hujjah semua agama, termasuk kristian. Apakah kita tidak yakin seperti itu?

Mereka mendapat advantage kerana dibenarkan menggunakan kalimah Allah? Bukankan mereka menggunakan kalimah Allah ini memberi satu ruang kepada kita untuk berdakwah mereka dengan islam? Dapat mensangsikan mereka tentang kefahaman Allah yang mereka pegang selama hari ini?

Mengapa umat Islam terlalu naif untuk berhadapan dengan kristian? Kemana ulama-ulama yang dikatakan hebat? Kemana pendakwah-pendakwah Islam yang bijak berceramah di surau dan Masjid? Apakah terlalu naif bagi mereka untuk berhadapan dengan agama yang terbukti tersasar dari kehendak Allah?

Majalah dan bible mereka di sebarkan kepada umat islam? Malaysia ada undang-undang yang telah menetapkan bahawa tidak boleh disebarkan agama mereka, melainkan islam sahaja dibenarkan disebarkan di malaysia. Justeru, mengapa kita tidak mendesak sahaja undang-undang itu diagresifkan? Mengapa kita tidak mendesak badan dakwah agar berdakwah di gereja-gereja pula? Bukankah itu memberi banyak kesan baik kepada islam itu sendiri?

KEEMPAT BELAS:

Al-Munir berkata;

Masalah perkasakan dakwah mmg tugas kita umat Islam.. Amanah ini mesti sentiasa diperkuatkan dan tak perlu kita guna hujah ini utk menambahkan lagi bebanan dan tribulasi dgn memberi anugerah advantage percuma kepada musuh... Dangkal sgt komen anta

PERSOALAN:

Tidak perlu hujjah untuk menambah gerakan dakwah secara agresif di Malaysia? Macam mana kita kata begitu, walhal telah terbukti para pendakwah di malaysia tidak berjaya kemukakan islam dalam bentuk yang sebenar? Dalam lebih setengah abad kita merdeka, mengapa umat islam yang ada semakin kurang kefahaman islam mereka? Mengapa kefahaman non Muslim terhadap islam semakin hari semakin pudar? Mengapa non Muslim semakin hari semakin tidak nampak keadilan islam?

Mungkin kita akan mengatakan dangkal, apabila kita rela islam dilihat tidak adil di mata-mata non Muslim?

Sekian


wallahu 'Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Kota Damansara
16 Januari 2010 * 4:04 pagi


Jumaat, 15 Januari 2010

ISU KALIMAH ALLAH : WACANA LAGI


ISU KALIMAH ALLAH : WACANA LAGI

PERTAMA:

Haji Ahmad Fitri berkata;

walau pun Islam tidak larang penggunaan kalimah Allah oleh bukan ISlam, Islam juga tidak larang pemerintah membuat sekatan bagi mengelakkan mudharat. Pertimbangannya, sama ada membiarkan atau menyekat: mana yang lebih besar manfaat @ mudharatnya

JAWAPAN:

Diterima pendapat yang mengatakan Islam tidak melarang pengunaan kalimah Allah bagi non muslim, tetapi dalam dalam masa yang sama, islam juga tidak melarang membuat sekatan bagi mengelakkan mudharat.

Pun begitu, mengelak kemudharatan tersebut, jangan sampai melahirkan mudharat yang lebih besar. Dalam kaedah fiqh, apabila bertembung mudharat besar dengan mudharat yang kecil, maka hendaklah dilakukan mudharat yang kecil, demi mengelak mudharat yang besar.

Juga perlu difikirkan juga kaedah, apabila bertembung mudharat yang pasti dengan mudharat yang zan (sangkaan), maka hendaklah didahulukan mudharat yang yakin berbanding mudharat yang zan.

Bermakna, dalam isu kalimah Allah bagi non Muslim, jangan disebabkan zan kita mengatakan keizinan itu boleh membawa kesan buruk kepada umat Islam seperti ditimpa gejala murtad dan sebagainya, menyebabkan kita lalai dari ingat kepada mudharat yang pasti, iaitu apabila non Muslim mengatakan Islam adalah agama yang tidak adil ekoran larangan penggunaan kalimah Allah itu.

Justeru, dicadangkan keizinan pengunaan kalimah Allah hendaklah diletakkan syarat-syarat yang ketat, seperti keizinan itu hanya diberikan kepada non Muslim didalam kitab-kitab suci mereka sahaja, tanpa dibenarkan ditulis di saindbord bangunan gereja. Juga, hendaklah mensyaratkan larangan kepada mereka dari menjadikannya sebagai barang edaran dalam dakyah kristian.

Malahan, jika dibaca dalam perlembagaan Malaysia pun, sudah wujud undang-undang larangan kepada Non Muslim menembangkan agama mereka dalam Malaysia, iaitu dalam perkara 11 (5) menyatakan;

“undang-undang negeri dan mengenai wilayah-wilayah persekutuan Kuala Lumpur, labuan dan putrajaya, undang-undang persekutuan boleh mengawal atau menyekat pengembangan apa-apa iktikad atau kepercayaan ugama antara orang-orang yang menganuti Ugama Islam ”

Cumanya, mungkin ada mendakwa bahawa mereka juga ada agenda. Sudah pasti, mereka ada agenda. Terlalu bohong jika kita kata mereka tidak ada agenda. Justeru, agenda perlu dilawan dengan agenda. Kita ada IKIM, JAKIM dan sebagainya, perkasakan badan-badan dakwah ini demi melawan agenda mereka.

Di malaysia, mereka tidak boleh melakukan agenda mereka secara terbuka, justeru kita perlu berani melawan agenda mereka, kerana agenda kita tidak menjadi kesalahan dilakukan secara terbuka.

KEDUA:

Al-Munir berkata;

Zalim itu ialah bila kita meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya... Bila kita membenarkan orang kristian meletakkan maksud yang menyeleweng pada nama Allah yang suci, bukankah itu satu bentuk kezaliman yang amat besar...

Tuan salah konteks dalam berhujah bahawa nas-nas celaan terhadap i'tiqad salah non-muslim tidak boleh menjadi dalil utk kita melarang mereka menggunakan nama Allah... Isu sekarang bukan hanya mereka ingin menggunakan nama Allah dalam ibadah2 khusus mereka sahaja tetapi menetapkan satu makna lain pada pengistilahan nama Allah yang tidak pernah ada dalam fahaman bahasa dan budaya orang Melayu..

JAWAPAN:

Persoalannya sekarang, sejak bila pemahaman Yahudi dan nasrani terhadap kalimah Allah itu serupa dengan pemahaman kalimah Allah disisi Islam?

Jika dilihat pada bible bahasa arab, tertulis kalimah Allah, apakah kalimah Allah dalam bible mereka itu mengikut maksud yang sebenar?

Apa beda pemahaman kalimah Allah disisi yahudi dan nasrani dari sudut bahasa melayu dengan berbahasa arab?

Jika kita mengatakan, adaptasi pengunaan kalimah Allah tidak boleh dijadikan hujjah dengan merujuk kepada arab, bagaimana pula kisah Nabi SAW mendengar sumpah dua kristian dengan Nama Allah ekoran mereka tidak mengaku mencuri bekas perak dari emas kepunyaan seorang pemuda Islam bernama Budail? (sila Klik)

Apakah ketika dua kristian menyebut kalimah Allah itu, mereka menyebutnya dengan merujuk kepada maksud kalimah Allah yang sebenar? Mungkin pada tanggapan kita, yahudi dan nasrani menyebut kalimah Allah di negara arab, ataupun yahudi dan Nasrani di zaman Nabi SAW menyebut kalimah Allah dalam maksud keesaan tuhan?

Jika itu kefahaman kita, bagaimana pula firman Allah SAW yang mengatakan;

لَقَدْ كَفَرَ الَّذِينَ قَالُوا إِنَّ اللَّهَ هُوَ الْمَسِيحُ ابْنُ مَرْيَمَ

Maksudnya;
”telah kafirlah mereka yang mengatakan, sesungguhnya Allah adalah Isa bin Maryam”

(Surah Al-maidah : 17)

Yang pastinya, dari ayat ini, sejak zaman Nabi SAW lagi, nasrani sudah tidak faham maksud kalimah Allah dalam maksud yang sebenar.

Begitujuga, firman Allah;

وَأَقْسَمُوا بِاللَّهِ جَهْدَ أَيْمَانِهِمْ لَئِنْ جَاءَتْهُمْ آَيَةٌ لَيُؤْمِنُنَّ بِهَا

Maksudnya;
” Mereka bersumpah dengan nama Allah dengan segala kesungguhan, bahwa sungguh jika datang kepada mereka sesuatu mu jizat, pastilah mereka beriman kepada-Nya”

(Surah Al-Anaam : 109)

Dalam menafsirkan ayat ini, Imam Fakruddin Ar-Razi menyatakan;

أقسم المشركون بالله لئن جاءتهم آية ليؤمنن بها فنزلت هذه الآية

Maksudnya;
“telah bersumpah orang-orang Musyrik dengan “Allah”. sekiranya datang kepada mereka tanda (mukjizat), pasti mereka akan beriman dengan Allah, lalu turun ayat ini ”

Mungkin musyrik, yahudi dan nasrani menyebut kalimah Allah pada zaman nabi itu mengesakan Allah? Tapi persoalannya, kenapa nabi tetap menyeru mereka kepada tauhid? Kenapa Allah turunkan surah Al-Ikhlas?

Meletakkan sesuatu pada tempatnya didefinisikan sebagai keadilan. Justeru, kristian telah melakukan kezaliman kerana tidak meletakkan makna Allah pada tempatnya yang sebenar.

Persoalannya, sejak bila kristian meletakkan kalimah Allah pada maksudnya yang sebenar?

Bukankah, kristian meletakkan maksud kalimah Allah tidak pada tempat yang sebenar itu, sudah berlaku sejak zaman Nabi Muhammad SAW. justeru, mengapa Nabi SAW boleh lagi membenarkan dua kristian bersumpah dengan nama Allah, walhal Nabi SAW sudah maklum bahawa kristian tidak mengesakan Allah?

Kenapa kita bahas kristian yang melakukan kezaliman, walhal kita sendiri perlu melakukan kezaliman dgn menafikan hak mereka.

Jika kita yakin kristian melakukan kezaliman dengan menggunakan nama Allah tidak pada tempatnya, tunggulah kebinasaan yang akan menimpa mereka. ini kerana, Allah SWT telah menyatakan;

لَنُهْلِكَنَّ الظَّالِمِينَ

Maksudnya;
”Pasti kami akan binasakan orang-orang zalim”

(Surah Ibrahim : 13)

Apakah dikatakan sebagai keadilan (meletakkan sesuatu bukan pada tempatnya) jika agama mereka membenarkan penggunaan kalimah Allah, tetapi kita menghalangnya?

KETIGA:

Al-Munir berkata;

Apabila arak itu Allah kata haram mmg ini bukannya dalil untuk kita melarang Non Muslim minum arak... Tapi ini juga bukan bermakna mereka boleh menjual hatta membuat promosi yang salah tentang arak kepada orang Islam...

JAWAPAN:

Memang memberi non muslim hak minum arak, bukan bermakna kita memberi izin kepada mereka menjual arak kepada muslim. Pun begitu, jika kita bimbang melarang non Muslim menjual arak kepada muslim, bukanlah ia merupakan lesen besar untuk kita melarang non muslim dari minum arak secara mutlak.

Keadaan yang sama juga dalam isu kalimah Allah. Jangan disebabkan bimbang non muslim melakukan dakyah kristian, menyebabkan kita menghalang terus mereka daripada menggunakan kalimah Allah.

Justeru, Kita benarkan kepada mereka berdasarkan kepada hak mereka, tetapi hendaklah keizinan itu tidak bersifat mutlak, tetapi dengan syarat-syarat yang ketat.

KEEMPAT:

Al-Munir berkata;

Bukankah perkara yang paling asas dalam maqasid itu adalah menjaga agama terlebih dahulu...

JAWAPAN:

memang Maqasid Islam adalah menjaga agama terlebih dahulu. Tetapi, dalam kita menjaga aqidah umat Islam, jangan sampai kita menafikan hak non Muslim.

Memang Kita wajib jaga aqidah umat Islam, tetapi ia bukan lesen untuk melakukan kezaliman dengan menafikan hak non Muslim.

Jika mahu dilihat dari sudut timbangan maqasid pula, Apabila bertembung maslahah dan mudharat, maka dahulukan mudharat. Pun begitu, Apabila berhimpun antara maslahah yang besar dengan mudharat yang kecil, maka hendaklah didahulukan maslahah yang besar. Bila berhimpun antara maslahah yang yakin, dengan mudharat yang zan (sangkaan), maka hendaklah mengambil maslahah yang yakin.

Tidak memberi non Muslim guna kalimah Allah, melahirkan gambaran di mata-mata non muslim bahwa islam tidak adil. Ia adalah satu mudharat yang yakin. Adapun bimbang kerosakan aqidah umat Islam, ia merupakan mudarat yang zan. Justeru, kaedah yang tepat adalah dahulukan mudharat yg yakin berbanding mudharat yang zan.

Pun begitu, bagi meraikan daripada berlaku mudharat zan tersebut, makanya diberi keizinan kepada non muslim menggunakan kalimah Allah, tetapi hendaklah dengan dikenakan syarat-syarat yang ketat sekali.

Masalah jaga Aqidah umat Islam boleh diselesaikan, tanpa kita menafikan hak non Muslim menggunakan kalimah Allah; iaitu kita perlu perhebatkan gerakan dakwah kita, sama ada dalam kerajaan seperti IKIM, JAKIM dan jabatan-jabatan agama Islam, ataupun di luar kerajaan, seperti parti politik, NGO-NGO dan sebagainya.

Sebab itu, adalah lebih baik mendesak kerajaan perhebatkan gerakan dakwah dalam badan-badan dakwah dalam penjelasan makna tauhid berbanding mendesak kerajaan menarik balik keputusan mahkamah tersebut. Ini kerana, ia boleh melahirkan gambaran buruk terhadap ajaran Islam yang maha Adil.

KESIMPULAN;

Sayogianya, agamawan-agamawan Islam perlu memberi semangat kepada pendokong-pendokong islam agar mengagresifkan dakwah kepada non Muslim, bukannya menaikkan sentimen kebencian kepada non Muslim tanpa hak, sehingga bimbang boleh – walaupun tidak banyak – melahirkan titik berjauhan antara muslim dan non Muslim.

Adalah satu rahmat ilahi yang cukup besar, apabila Muslim dan Non Muslim sudah dapat berdamai dan duduk berbincang bersama-sama. Ini kerana, apabila berdamai antara muslim dan non Muslim, sudah pasti dakwah islam akan dapat dilaksanakan dengan begitu hebat sekali.

Justeru, wujudkan dialog, bukannya mengambil sikap menafikan hak mereka. Kalau kita yakin bahawa agama islam adalah agama yang benar, mengapa perlu takut hendak berhadapan dengan Kristian untuk dialog dan menerangkan maksud Allah dalam maksud yang sebenar?

Sebab itu, aku berpendapat bahawa keizinan kepada non Muslim menggunakan kalimah Allah adalah perlu, tetapi hendaklah dikenakan syarat-syarat yang ketat, seperti izin itu hanya pada tulisan dalam bible-bible, dalam majalah-majalah mereka, disamping dikenakan denda dan siksaan yg berat kepada mereka yang menyebarkan majalah dan bible itu kepada orang islam.

Sekian

”ISLAM ADIL UNTUK SEMUA”

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com


- Sri Indah (B), Sg Buloh
15 Januari 2010 * 5:36 petang


Khamis, 14 Januari 2010

DOAKAN KESIHATAN USTAZ HARUN TAIB

Dimaklumkan kepada semua pembaca, agar berdoa untuk memohon kesihatan Ustaz Harun Taib, ketua dewan ulama PAS Pusat, kerana beliau sedang sakit dihospital besar Terengganu. dimaklumkan juga bahawa 30 % saluran darah ke otak beliau sempit. Tangan kiri beliau, didapati sudah terlalu lemah.

sama-samalah kita doakan kesihatan Ustaz Harun Taib.

sekian

ISU KALIMAH ALLAH : JANGAN BUAT ZALIM KEPADA NON MUSLIM.


ISU KALIMAH ALLAH : JANGAN BUAT ZALIM KEPADA NON MUSLIM.

Islam agama yang adil. Keadilan islam itu, wujud dalam Al-Quran dan As-Sunnah. Sesuatu Ijtihad ulama, mesti berasaskan kepada keadilan Islam. tidak ada gunanya ulama berijtihad, jika ijtihad mereka tidak membawa kepada keadilan islam.

Islam akan berkembang dengan keadilan. Tetapi, Islam akan ditolak sekiranya kezaliman didokong oleh pejuang-pejuang islam. Sejarah telah membuktikan, dengan keadilan, islam berkembang. Inilah perjuangan nabi Muhammad SAW.

Tidak ada satu agama, pemikiran dan idealogi pun yang berkembang, sekiranya asas perjuangan mereka kezaliman. Bahkan, sejarah telah membuktikan juga, betapa pembawa bendera kezaliman ditolak sedemikian rupa.

Apakah kita lupa, mengapa rakyat semakin hari semakin menolak UMNO/BN? Semuanya kerana, mereka adalah pembawa bendera-bendera kezaliman.

Keadilan islam ini, tidak sekadar diberikan kepada sesama muslim, bahkan terhadap binatang wajib diberikan keadilan. Ekoran itu, sembelihan yang hendak dilakukan terhadap binatang, tidak dapat tidak perlu menggunakan pisau yang tajam.

Jika terhadap binatang pun, perlu dilakukan keadilan, bagaimana pula terhadap manusia yang tidak beragama islam? Sudah pasti, keadilan terhadap mereka terlebih utama dilakukan.

Ciri utama bagi keadilan Islam adalah, memberikan hak kepada mereka yang berhak. Bermakna, jika menafikan hak mereka yang berhak, sudah pasti ia adalah kezaliman.

Penggunaan kalimah Allah bagi non Muslim adalah hak mereka. Ekoran itu, tidak ada satu ayat pun dalam Al-Quran dan satu hadis Nabi SAW pun yang melarang dari mereka menggunakan kalimah Allah.

Nas yang menggambarkan bahawa yahudi dan nasrani itu memahami Allah tidak seperti muslim faham, ia sudah termaktub dalam Al-Quran. Yahudi dan nasrani meletakkan satu kefahaman yang salah, iaitu mengatakan Allah itu ada anak.

Memang wujud nas-nas celaan terhadap Non Muslim yang beriktiqad sedemikian rupa, pun begitu, apakah nas itu boleh menjadi dalil untuk kita melarang non Muslim menggunakan kalimah Allah?

Arak yang haram, sudah termaktub dalam Al-Quran. Pun begitu, apakah nas pengharaman arak itu boleh menjadi dalil untuk kerajaan islam melarang non Muslim minum arak?

Sembahan berhala sudah pasti dikira sebagai syirik. Pun begitu, apakah nas yang sama juga digunakan untuk kita menjadikan dalil untuk mengharamkan pembinaan rumah-rumah ibadat non Muslim?

Jika ini kita fahami, dimanakah hak non Muslim yang perlu ditunaikan oleh Islam? bukankah islam itu agama yang adil kepada semua, tidak kira terhadap mereka yang muslim, mahupun yang tidak Muslim?

Tidak dinafikan, pemberian hak terhadap non Muslim menggunakan kalimah Allah, menyebabkan kita bimbang dengan kerosakan aqidah umat Islam. Pun begitu, ia bukan lesen untuk kita menafikan hak mereka. jika hak mereka dinafikan, sudah pasti ia dikenali sebagai kezaliman. Ingat, dengan kezaliman, sesuatu golongan ditolak. Tidak mustahil, gerakan Islam juga akan ditolak, jika mereka melakukan kezaliman.

Justeru, keputusan yang paling baik adalah, kita memberikan keizinan kepada non Muslim menggunakan kalimah Allah ini, tetapi hendaklah dikenakan syarat-syarat yang terlalu ketat, agar ia tidak melahirkan mudharat terhadap umat Islam itu sendiri; iaitu seperti kita memberikan hak itu hanya dalam tulisan-tulisan dalam bible mereka dan majalah-majalah mereka, tanpa mengizinkan kalimah Allah ini ditulis pada saindbord gereja, salib, dinding dan sebagainya.

Apabila kita memberi keizinan dengan syarat yang ketat, sudah pasti kita telah melakukan keadilan, disamping kita berhati-hati daripada terpedayanya umat Islam dengan agama mereka.

Tetapi, jika kita mengharamkan terus penggunaan tersebut, sudah pasti kita telah melakukan kezaliman, disamping mata-mata non Muslim akan melihat keburukan yang kononnya wujud pada agama islam itu sendiri, walhal ia tidak begitu.

Apakah kezaliman ini merupakan ajaran Islam? apakah pandangan buruk non Muslim terhadap Islam itu tidak wajib dijaga?

Menggunakan asas uruf untuk menafikan hak non Muslim menggunakan kalimah Allah, merupakan satu cara menggunakan kaedah yang salah. Ini kerana, kaedah uruf digunakan untuk menjadi ‘tangga’ dalam menuju kepada keadilan Islam.

Hudud tidak dilaksanakan, kerana ia tidak difahami oleh rakyat. Uruf rakyat agak tidak menerima hudud lagi, justeru atas kaedah uruf, hudud tidak dilaksanakan lagi. Pun begitu, uruf tersebut tidak boleh dibiarkan, bahkan hendaklah dilakukan dakwah yang bijaksana dan berstrategi untuk memahamkan rakyat tentang hudud, seterusnya hudud itu dilaksanakan dalam sesebuah kerajaan.

Adapun dalam isu kalimah Allah ini, kaedah uruf digunakan untuk menafikan hak non Muslim. Dengan kata lain, kaedah uruf digunakan untuk melakukan kezaliman. Sudah pasti, ia sangat bercanggah dengan maksud syariah.

Secara kesimpulan yang ingin dinyatakan adalah, hak non Muslim wajib diberikan. Tanpa memberikan itu, bermakna kita telah melakukan kezaliman. Pun begitu, disebabkan wujud kebimbangan terhadap umat Islam sendiri, seperti bimbang dengan gejala murtad dan sebagainya, maka hendaklah diwujudkan syarat-syarat yang ketat disebalik keizinan penggunaan tersebut. barulah, tindakan kita itu tidak mengandungi unsure kezaliman, disamping berjaya memberi imej keadilan islam kepada non Muslim itu sendiri.

Sifir dalam hidupku, Islam diterima kerana ia Adil. Ia akan ditolak, apabila pendokong Islam gagal kemukakan keadilan Islam. Jika mahu Islam menang, kemukakan keadilan Islam. Tetapi, jika mahu Islam kalah, lakukankan kezaliman atas nama Islam. - Perjuanganku adalah, Islam adil Untuk Semua.


Sekian

p/s : sepatutnya, pihak NGO Islam tidak perlu mendesak majlis raja-raja agar tidak membenarkan penggunaan kalimah Allah terhadap Non Muslim, tetapi yang lebih penting perlu dilakukan oleh NGO-NGO Islam adalah, mendesak agar badan agama di seluruh Negara perlu diperhebatkan dakwah mereka, terutama dalam menghuraikan kalimah Allah dalam maksud yang sebenar, seperti yang terkandung dalam surah Al-Ikhlas. Mendesak juga, agar pihak gereja membenarkan badan-badan dakwah dalam Negara berkunjung di gereja-gereja mereka, dengan melakukan dialog terbuka dan tertutup, dengan paderi-paderi, juga penganut-penganut agama krisitian.

Jika ini berjaya dilakukan, hakikatnya kita telah berjaya melakukan keadilan, disamping kita sudah berjaya menerapkan Islam kepada non Muslim. Inilah sebenarnya perjuangan Nabi Muhammad SAW.


Sekian

”Allah SWT For All * Muhammad SAW For All * Islam For All”

“Islam Adil Untuk Semua”

Wallahu ‘alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
15 Januari 2010 * 3:32 pagi


SEJAK BILA YAHUDI DAN NASRANI FAHAM ALLAH MACAM ORANG ISLAM FAHAM?


kadang-kadang merasa pelik, apabila membaca dan mendengar pendapat yang mengatakan tidak boleh non muslim menggunakan kalimah Allah ini dengan dakwaan bahawa kalimah Allah di sisi agama mereka tidak sama dengan pemahaman kalimah Allah dalam agama islam.

persoalanya, sejak bila pemahamahan yahudi dan nasrani terhadap nama Allah ini sama dengan pemahaman Allah dari sisi umat Islam?


apa yang kita dapat tahu, pemahaman yahudi dan nasrani bahawa Allah ada anak sudah diceritakan dalam Al-Quran. Justeru itulah, kedatangan nabi Muhammad SAW menerangkan tentang maksud Allah SWT dalam bentuk yang sebenar, iaitu dengan merujuk kepada surah Al-Ikhlas.
Adapun Isu yang ingin dibincangkan kini adalah, apakah Islam membenarkan penggunaan kalimah Allah ini kepada non Muslim?

Jika tidak izin, apakah dalil-dalilnya? Dan jika membenarkan, apakah dalil-dalilnya?


yang pastinya, didapati nas yang mengizinkan itu wujud, dalam keadaan nas yang melarang itu tidak wujud sama sekali. Jika ada nas yang mahu dijadikan hujjah pun, ternyata tidak tepat untuk menjadi hujjah terhadap larangan tersebut.


Ekoran itu, terdengarlah beberapa kalimah-kalimah Qawaid Fiqhiyyah, seperti Uruf, Sad Az-Zarai', Maslahah dan Mudharat, bagi tidak membenarkan penggunaan kalimah Allah itu terhadap non Muslim.


Yang pastinya, penggunaan kaedah Uruf, Sad Az-Zarai', mengambil maslahah dan menolak mudharat, ia digunakan demi untuk mencapai keadilan, tanpa menafikan hak sehingga berlaku kezaliman. Tetapi keadaan yang berlaku sekarang adalah sebaliknya, yang mana kaedah-kaedah yang diguna sepatutnya menjadi "tangga" dalam menuju kepada puncak keadilan, tetapi menjadi penyebabkan untuk menafikan hak.


apabila ini berlaku, sudah pasti kaedah-kaedah yang digunakan tersasar dari maksud yang sebenar.


sekian

Wallahu 'Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com


- Danau kota
14 Januari 2010 * 11:41 malam

“CEPAT COVER!!”


“CEPAT COVER!!”

Keadaan politik di Pakitan semakin meruncing. Pembakaran kuil hindu semakin hari semakin banyak berlaku. Keadaan ekonomi Pakistan semakin meruncing. Tidak disangka-sangka, pergolakan yang sengaja dicipta itu rupa-rupanya memberi impak yang cukup buruk kepada kerajaan, iaitu apabila ramai pelabur sudah lari keluar dari berniaga dalam negara.

”aduh.... macam mana korang buat perancangan ni?” soal Perdana Menteri dari parti Perkauman negara kepada ketua pemuda partinya menerusi telefon.

”tak tahu la dato’.. saya tak sangka pula yang pelabur boleh lari dari negara kita” balas ketua pemudanya.

”dah tu sekarang, apa yang perlu saya buat?”

”saya nampak sekarang, parti agama dan parti demokrat semakin hari semakin kuat pengaruh dengan isu ini. semenjak isu kuil dibakar ini, mereka mendapat sokongan dan dokongan dari dalam dan luar negara. Pelabur-pelabur dari negara luar semua berharap agar mereka mengambil kerajaan.. mereka lebih mahu kita jatuh dari memerintah” ujar Ketua pemuda panjang lebar.

”woit.. mana boleh lagu tu.. kalau kita jatuh, siapa yang nak cover bini aku? Dia tu besar.. malam-malam, mesti dia maki hamun aku. Macam mana aku nak cakap kat bini aku” Perdana Menteri seperti takut. ”kau kena fikirkan sesuatu la, supaya kita kena kekal memerintah” sambung perdana Menteri itu lagi.

”ok dato’.. kalau saya dapat idea, saya telefon dato’”

”ok.. bye”

BILIK PROPAGANDA

”PM telefon aku tadi. Dia dah gelabah biawak dah ni. Nampak sangat dia takut ngan bini dia” ketua pemuda bercakap kepada para propagandisnya.

”yer ke boss?” soal salah seorang para propagandis.

”eh.. kau takkan tak tahu kot. PM kita tu takut bini. Kat depan orang ramai, nampak je macam PM kita tu baik je ngan bini dia. Kalau kat rumah tu, bini dia yang paksa dia buat kerja rumah” kutuk Ketua Pemuda

Semua para propagandis dalam bilik itu ketawa besar.

”dah tu boss. Apa yang dia nak suruh kita buat?” seorang lagi propagandis bertanya.

Ketua pemuda itu mengerutkan dahinya. Tangannya memegang dagu seperti orang yang sedang berfikir.

”korang bagilah idea sikit.. aku dah blur dah ni” Kata ketua Pemuda

Tiba-tiba seorang ahli propagandis kerajaan angkat tangan.

”haaa. Kenapa kau? Kau ada idea bagus ker?” sambil ketua pemuda itu tunjukkan dengan tangannya kea rah ahli propagandis yang angkat tangan.

”sekarang ni, berdasarkan berita-berita yang kita lihat, dilihat semua kenyataan parti pembangkang dipercayai oleh rakyat. Mereka akan tunding jari kat kita dalam isu ini. adapun sebarang kenyataan pimpinan kita, semua tidak dipercayai rakyat” ujarnya panjang lebar.

”peliknya lagi, media lebih seronok mengambil berita mereka, kemudian sensasikan berbanding kenyataan-kenyataan pimpinan kita” sambungnya lagi.

”ini tidak boleh biar. Kalau tidak, makin melingkup kita ni... korang nampak macam mana?” soal Ketua Pemuda Parti perkauman negara itu.

”macam ni la boss.. kalau kita nak lawan kenyataan, nampaknya rakyat tak pakai dah kenyataan kita. Saya cadangkan, supaya Perdana Menteri sebut supaya rakyat jangan pakai laporan media pro pembangkang lagi” cadang ahli propaganda yang agak senior dalam dunia propaganda parti perkauman negara.

”saya tak setuju macam tu” tiba-tiba seorang ahli propaganda yang agak muda sikit bersuara. ”kita jangan wujudkan permusuhan dengan media, kerana ia akan menjadi peluru yang merbahaya dalam PRU akan datang” sambungnya lagi.

”dah tu, kau nampak macam mana pula?” soal ketua pemuda parti perkauman negara yang dari tadi sedang memikirkan tindakan yang paling baik.

”macam ni, kalau kita suruh PM kita bagitau agar media berhati-hati dengan pembangkang, macam mana?” ahli propaganda itu memberi cadangan.

”emm.. bagus gak..” balas ketua pemuda, tidak lama kemudian dia bersuara lagi dengan katanya, ”lepas ni, kita ugut pulak media agar jangan laporkan berita pembangkang” Ketua Pemuda itu bersuara, ”Korang nampak macam mana?”

”ya.. kami bersetuju..” jawab para propagandis parti perkauman negara serentak.

Mendengar persetujuan itu, Ketua Pemuda itu terus menelefon Perdana Menteri dan memaklumkan cadangannya itu. Perdana Menteru itu menerima cadangan tersebut.

Tidak lama kemudian, keluarlah berita dalam akhbar perdana yang bertajuk “Presiden minta agar media tidak melaporkan berita tentang pembangkang”

Baca sama:
PM minta Media berhati dengan pembangkang (malaysiakini)

Sekian

p/s : cerita ini, tidak ada kaitan dengan mereka yang sudah mati dan masih hidup.

Rabu, 13 Januari 2010

APABILA KRISTIAN DI ZAMAN NABI BERKATA “DEMI ALLAH !!!”


APABILA KRISTIAN DI ZAMAN NABI BERKATA “DEMI ALLAH !!!”

Ada dua beradik yang beragama kristian, iaitu Tamim Ad-Dari dan Adi bin Bada’ telah keluar bermusafir. Bersama-sama mereka, seorang pemuda Islam yang merupakan bekas hamba kepada Amru bin Al-As, namanya Budail bin Abi Maryam.

Ketiga-tiga mereka bermusafir menuju ke Syam untuk berniaga. Sesampai sahaja di Syam, Budail telah ditimpa sakit.

Sakit budail semakin hari semakin teruk. Badil menjangka, bahawa itu adalah saat hampir dengan kematiannya. Ekoran itu, dia telah menulis surat wasiat dan diberikan amanah kepada kedua-dua adik beranik yang beragama kristian itu, agar segala harta-hartanya itu diserahkan kepada keluarganya apabila pulang nanti.

Setelah kematian Budail, kedua-dua adik beradik kristian tersebut telah mencuri satu bekas kepunyaan Budail yang diperbuat dari perak, dan tertulis dengan tulisan daripada emas. Setelah pulang, mereka memberikan segala harta-harta kepunyaan budail kepada ahli keluarganya, tetapi bekas perak tulisan emas itu diambilnya.

Ahli keluarga Budail terjumpa surat wasiat Budail yang diberikan kepada kedua adik beradik kristian tersebut, menyebabkan mereka berjumpa dengan kedua-duanya dan bertanya tentang bekas perak yang tertulis dengan tulisan emas itu.

Kedua-duanya mengatakan, ”Kami tidak tahu. Tuduhan yang kamu lakukan terhadap kami, kami nafikan sekeras-kerasnya”

Kejadian ini sampai kepada pengetahuan nabi SAW, menyebabkan Allah SWT menurunkan firman-Nya yang berbunyi;

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آَمَنُوا شَهَادَةُ بَيْنِكُمْ إِذَا حَضَرَ أَحَدَكُمُ الْمَوْتُ حِينَ الْوَصِيَّةِ اثْنَانِ ذَوَا عَدْلٍ مِنْكُمْ أَوْ آَخَرَانِ مِنْ غَيْرِكُمْ إِنْ أَنْتُمْ ضَرَبْتُمْ فِي الْأَرْضِ فَأَصَابَتْكُمْ مُصِيبَةُ الْمَوْتِ تَحْبِسُونَهُمَا مِنْ بَعْدِ الصَّلَاةِ فَيُقْسِمَانِ بِاللَّهِ إِنِ ارْتَبْتُمْ لَا نَشْتَرِي بِهِ ثَمَنًا وَلَوْ كَانَ ذَا قُرْبَى وَلَا نَكْتُمُ شَهَادَةَ اللَّهِ إِنَّا إِذًا لَمِنَ الْآَثِمِينَ

Maksudnya;
”Hai orang-orang yang beriman, apabila salah seorang kamu menghadapi kematian, sedang dia akan berwasiat, maka hendaklah (wasiat itu) disaksikan oleh dua orang yang adil di antara kamu, atau dua orang yang berlainan agama dengan kamu, jika kamu dalam perjalanan dimuka bumi lalu kamu ditimpa bahaya kematian. Kamu tahan kedua saksi itu sesudah sembahyang (untuk bersumpah), lalu mereka keduanya bersumpah dengan nama Allah, jika kamu ragu-ragu: "(Demi Allah) kami tidak akan membeli dengan sumpah ini harga yang sedikit (untuk kepentingan seseorang), walaupun dia karib kerabat, dan tidak (pula) kami menyembunyikan persaksian Allah; sesungguhnya kami kalau demikian tentulah termasuk orang-orang yang berdosa."

(Surah Al-Maidah : 106)

Dari kisah ini, diperlihatkan bagaimana berlaku di zaman Nabi SAW kisah dua orang lelaki kristian yang bersumpah dengan nama Allah, ketika mereka menafikan bahawa mereka tidak mencuri harta kepunyaan Budail.

Dalam mengupas ayat ini, Imam Fakhruddin Ar-Razi ada menukilkan bahawa di zaman Abu Musa Al-Asyari, beliau pernah berhukum dengan penyaksian yahudi setelah mereka bersumpah, tanpa ditegur dan diingkarkan oleh seorang pun sahabat
[1].

Justeru, dalam membahaskan ayat ini, Abu Musa Al-Asyaari berkata bahawa sumpah tersebut berlaku selepas solat asar, iaitu mereka disuruh bersumpah seperti berikut;

"بالله ما خانا ولا كذبا ولا بدلا ولا كتما ولا غيرا وإنها لوصية الرجل وتركته"

Maksudnya;
“Demi Allah, tidak ada pengianatan, penipuan, pertukaran, penyembunyian dan sebagainya. sesungguhnya ia adalah wasiat seorang lelaki dan peninggalannya
[2]

apabila keadaan ini berlaku, sudah pasti ia benar-benar sesuai dengan hadis Nabi SAW, bahawa Baginda SAW ada bersabda;


Dalam islam, sumpah hendaklah dengan Nama Allah. sabda Nabi SAW;

من كان حالفا فليحلف بالله أو ليصمت

Maksudnya;
“Barangsiapa yang bersumpah, maka hendaklah dia bersumpah dengan (nama) Allah ataupun dia diam”

Sekian

p/s : Ada beberapa hadis dan kisah-kisah dalam kitab tafsir berkaitan sebut kalimah Allah bagi orang yahudi, nasrani dan Majusi yang akan dinukilkan dalam article mendatang - Insya Allah.

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com
- Sri Indah (B), Sg Buloh
14 Januari 2010 * 2:30 petang


[1] At-Tafsir Al-Kabir : 6/183.
[2] Tafsir Al-Qurtubi : 6/356.

KALIMAH ALLAH : PANDANGAN PMRAM DI MESIR


Merujuk kepada isu penggunaan kalimah Allah bagi non muslim di Malaysia, Markaz Pengumpulan Kajian & Hasilan Penyelidikan PMRAM (MANHAL) mengutarakan pandangan para ulama' berkenaan isu tersebut dan syor dari MANHAL.

1.Secara umum, para ulama telah terbahagi kepada dua pandangan.

• Pandangan pertama: Membenarkan non muslim menggunakan kalimah Allah. Pandangan ini bersandarkan dengan firman Allah di dalam surah Luqman ayat 25 yang bermaksud :

“Dan sesungguhnya jika engkau (wahai Muhammad) bertanya kepada mereka (yang musyrik) itu, siapakah yang menciptakan langit dan bumi? Sudah tentu mereka akan menjawab Allah. Ucapkanlah (wahai Muhammad) Alhamdulillah (sebagai bersyukur disebabkan pengakuan mereka itu. Bahkan kebanyaakn dari mereka tidak mengetahui (hakikat tauhid dan pengertian syirik)”

Firman Allah dalam surah al-Mu’minun ayat 86-87 yang bermaksud:

“Tanyakanlah lagi siapakah yang memiliki dan mentadbir langit yang tujuh dan tuhan yang mempunyai arasyh yang besar? (86) Mereka akan menjawab (semuanya) kepunyaan Allah. Katakanlah (wahai Muhammad) mengapa kamu tidak mahu bertaqwa?” (87)

“Para ulama empat mazhab menyatakan dalam masalah sumpah bahawa non muslim hendaklah bersumpah dengan nama Allah.” (Dr. Wahbah Zuhaili, al-Feqh al-Islami Wa Adillatuhu 8/136)


• Pandangan kedua: Tidak membenarkan non muslim menggunakan kalimah Allah berdasarkan hujah-hujah berikut;

Nama Allah mungkin digunakan sebagai nama khas untuk makhluk sedangkan ijmak ulamak tidak mengharuskannya sebagaimana yang dinukilkan oleh Imam al-Qarafi. (rujuk Al-Furuq 3/111, Mawahib al-Jalil 3/279)

Apabila mengizinkan non muslim menggunakan kalimah Allah, ini bakal mendedahkan nama Allah kepada penghinaan apabila disifatkan dengan pelbagai sifat yang menyalahi akidah muslim. Masalah ini didapati dari apa yang dibahaskan oleh Ulama' mazhab Syafei bahawa haram kepada seorang muslim menulis nama Allah dalam fatwa kepada ahli zimmah (non muslim) kerana ia boleh menghina nama Allah SWT.

“Dapat diambil iktibar darinya (mendedahkan mashaf kepada kehinaan sekiranya dimiliki orang kafir) adalah lebih utama mengharamkan muslim menulis Lafaz Jalalah (kalimah Allah) pada soalan dan jawapan apabila diminta fatwa oleh kafir zimmi.” (Hasyiah al-Bujairimi ‘Ala al-Khatib 3/314, Hasyiah al-Syarwani ‘Ala Tuhfah Al-Muhtaj 4/230)

2. Secara asasnya, pihak MANHAL bersetuju dengan penggunaan kalimah Allah digunakan oleh non muslim.

3. Namun melihat kepada realiti dan sensitiviti umat islam di Malaysia, MANHAL mencadangkan agar kerajaan tidak membenarkan penggunaan kalimah Allah kepada non muslim secara bertulis atas dasar menutup implikasi buruk yang mendatang. Mengutamakan mudarat umum lebih utama daripada melihat maslahat pihak tertentu sebagaimana ditegaskan oleh Imam Syatibi dan juga Imam Ghazali.

"Sekiranya dapat dibaiki kemudaratan dan dapat dihilangkan sekaligus maka lebih utama diambil kira kemudaratan umum tersebut (daripada maslahat khusus), Jadi dihalang orang atau pihak tertentu dari mendapat maslahatnya. Ini kerana maslahat yang umum perlu diutamakan daripada maslahat khusus" (Al-Muwafaqat 2/348)
"Dan sangkaan yang menghampiri martabat yakin apabila bersifat umum dan amat besar bahaya padanya (sekiranya tidak diraikan) maka dipandang kecil individu-individu tertentu seandainya dibandingkan dengannya" (Al-Mustasfa 1/424)

4.Sekiranya kerajaan bercadang untuk membenarkan non muslim mengguanakan kalimah Allah, maka syarat-syarat yang ketat mestilah dikenakan demi memastikan perkara-perkara di atas tidak berlaku. Hukuman yang berat juga mesti dikenakan kepada pihak yang menyalahgunakan kebenaran tersebut. Ini demi memastikan kesucian nama Allah terpelihara dari sifatnya yang Maha Esa.

sumber : klik disiniKOMENTAR;

PERTAMA:

Apabila mengizinkan non muslim menggunakan kalimah Allah, ini bakal mendedahkan nama Allah kepada penghinaan apabila disifatkan dengan pelbagai sifat yang menyalahi akidah muslim. Masalah ini didapati dari apa yang dibahaskan oleh Ulama' mazhab Syafei bahawa haram kepada seorang muslim menulis nama Allah dalam fatwa kepada ahli zimmah (non muslim) kerana ia boleh menghina nama Allah SWT.

KOMEN:

Menulis Fatwa kepada non Muslim tidak sama dengan memberi keizinan non Muslim menggunakan kalimah Allah dalam kitab mereka. Pihak gereja menggunakan Nama Allah dalam kitab suci mereka, sudah pasti di situ sudah ada unsur hormat terhadap kitab suci.

Adapun jika mahu dilihat kepada fatwa Imam As-Syafie, perlu dilihat juga keadaan dan tempat Imam As-Syafie berfatwa. Ini kerana, sesuatu fatwa ulama, ia ada kaitan dengan tempat dan masa yang didudukinya. Hal ini dapat dilihat bagaimana boleh berlaku perubahan fatwa Imam As-Syafie semasa berada di Baghdad dan di Mesir sehingga melahirkan Qaul Qadim dan Qaul Jadid. (Sila rujuk kitab Tarikh At-Tasyri' Al-Islami)

Justeru, perlu juga diperhatikan, maksud Zimmi itu, apakah ia merujuk kepada Yahudi dan Nasrani, ataupun ia merujuk kepada Kafir Asnam (sembah berhala)? Ini kerana, Yahudi dan Nasrani sudah sekian lama menggunakan kalimah Allah dalam bible mereka, terutama jika dilihat pada bible dalam bahasa arab.

KEDUA:

Namun melihat kepada realiti dan sensitiviti umat islam di Malaysia, MANHAL mencadangkan agar kerajaan tidak membenarkan penggunaan kalimah Allah kepada non muslim secara bertulis atas dasar menutup implikasi buruk yang mendatang. Mengutamakan mudarat umum lebih utama daripada melihat maslahat pihak tertentu sebagaimana ditegaskan oleh Imam Syatibi dan juga Imam Ghazali

KOMEN;

sensitiviti ini ada dua, apakah ia sememangnya wujud, ataupun sengaja diwujudkan. Sebarang sensitiviti, jika pandai diurus, ia tidak akan melahirkan kekacauan yang besar. Jika mereka yang bertitlekan ulama, pandai mengurus dengan baik, sudah pasti rakyat akan akur. Tetapi, apabila mereka yang bertitle Ulama pula yang kehadapan dalam membantah, sudah pasti ia akan melahirkan sentisitiviti yang sepatutnya tidak berlaku.

dalam Isu kalimah "Allah" di Malaysia, kaedah mengutamakan Mudharat umum lebih utama daripada melihat maslahat adalah sangat penting. inilah yang dihuraikan oleh Imam As-Syatibi dan Imam Al-Ghazali. pun begitu, perlu diingat, Menolak mudharat dan melihat maslahat ini, hendaklah dilihat diperhatikan untuk menghasilkan manfaat kepada Islam itu sendiri.

apa yang terjadi sekarang, tindakan melarang penggunaan nama Allah di malaysia melahirkan mudharat yang besar kepada islam; iaitu apabila Islam sudah tidak dilihat sebagai agama yang adil. Mungkin ini yang perlu difahami dalam membahaskan konsep maslahah dan mudharat yang diulas oleh Imam As-Syatibi dalam isu kalimah Allah.

KETIGA:

Sekiranya kerajaan bercadang untuk membenarkan non muslim mengguanakan kalimah Allah, maka syarat-syarat yang ketat mestilah dikenakan demi memastikan perkara-perkara di atas tidak berlaku. Hukuman yang berat juga mesti dikenakan kepada pihak yang menyalahgunakan kebenaran tersebut. Ini demi memastikan kesucian nama Allah terpelihara dari sifatnya yang Maha Esa.

KOMEN:

setuju...


sekian

Wallahu 'Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com
- Sri Indah (B), Sg Buloh
14 Januari 2010 * 1:11 petangJANGAN SAMPAI ISLAM DILIHAT ZALIM


JANGAN SAMPAI ISLAM DILIHAT ZALIM

Sejak kecil lagi, aku diajar bahawa Islam adalah agama yang adil. Bahkan, ia menjadi keyakinanku sehingga hari ini. Aku membaca sirah Nabi SAW, melihat bagaimana tertariknya bilal bin Rabah, ammar bin Yasir dan sebagainya terhadap islam. pada penilaianku, factor yang paling besar dan penyebab utama bilal dan Ammar masuk Islam adalah factor keadilan yang wujud dalam Islam.

Mesej keadilan Islam ini perlu diperjuangkan. Tetapi, sedih ia tidak dilakukan oleh ramai yang mendakwa berada dalam gerakan Islam; tidak kira apa jenis gerakan Islam sekalipun, dilihat Islam yang dibawa mereka lebih bersifat perkauman, sentiment, tanpa melihat keluasan Islam itu sendiri.

Islam versi mereka adalah Islam yang tidak dilihat sebagai agama penyelamat, tetapi Islam dilihat sebagai agama yang mengongkong. Mengapa sindrom ini menimpa?

ISLAM DIHINA?

Benar kata-kata yang mendakwa bahawa Islam dihina tidak boleh disalahkan kepada Islam. tetapi, islam dihina disebabkan umat Islam yang tidak mempunyai minda Al-Quran dan As-Sunnah. Minda mereka, bukan minda Nabi dan para sahabat.

Mahathir dahulu dihina, kerana dia melakukan kezaliman. Najib tun Razak, Abdullah Ahmad Badawi dan banyak lagi tokoh-tokoh dihina, disebabkan mereka melakukan kezaliman.

Tetapi, jika seseorang tokoh itu melakukan keadilan, sudah pasti tokoh itu akan disayangi. Itulah hakikat kehidupan manusia.

Tidak dinafikan, Nabi Muhammad SAW juga pernah dihina. Tetapi, penghinaan terhadap Nabi SAW bukan kerana kezaliman, sebaliknya kerana mereka tidak mengetahui hakikat perjuangan nabi. Juga, kerana mereka degil dalam menerima kebenaran wahyu ekoran kepentingan diri mereka.

Tetapi, setelah mereka nampak keadilan Islam, kita dapat melihat bahawa betapa Nabi SAW disayangi. menunjukkan, punca keadilan yang diperjuangkan, sebarang penghinaan terhadap nabi tidak berlaku.

Keadaan yang sama juga berlaku pada Islam. Bimbangnya dengan beberapa tindakan yang dilakukan oleh sebilangan orang-orang Islam yang berpengaruh, akan menyebabkan islam dilihat sebagai satu agama yang zalim. Apabila Islam sudah dilihat sebegitu, sudah pasti Islam akan dihina.

KAEDAH

Lebih sedih, banyak kaedah-kaedah islam tertentu diguna-pakai untuk menghalalkan tindakan yang sebenarnya melahirkan gambaran Islam yang buruk. Walhal, kaedah-kaedah dalam Islam yang telah ditetapkan oleh ulama adalah bertujuan untuk melahirkan maslahah yang lebih besar, disamping menolak mudharat terhadap Islam.

Kaedah-kaedah ini digunakan untuk menyampaikan keadilan. Tetapi sedih, kaedah-kaedah yang disediakan ini, digunakan untuk menampakkan imej zalim pada Islam itu sendiri.

Aku bimbang jika Islam dihina, apabila melihat sikap dan cara kita dalam mempertahankan Islam. tetapi, aku tetap yakin, sampai satu masa nanti, kebenaran islam pasti akan terserlah.

Sekian

Wallahu ’Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
14 Januari 2010 * 11:56 pagi


WACANA KALIMAH ALLAH DI UPM


WACANA KALIMAH ALLAH DI UPM

Dalam satu wacana isu kalimah Allah yang diadakan di UPM. Ada seorang ustaz muda memberi pendapat dalam menghuraikan beberapa perkara, tetapi sedih ia tidak dibuka untuk perbincangan kepada khalayak. Jika dibuka, aku bercadang untuk berkongsi pendapat, tetapi apakan daya, ia tidak memberi ruang.

Antara perkara yang ingin dipersoalkan adalah seperti berikut;

PERTAMA:

Firman Allah;

وَلَئِنْ سَأَلْتَهُمْ مَنْ خَلَقَ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ وَسَخَّرَ الشَّمْسَ وَالْقَمَرَ لَيَقُولُنَّ اللَّهُ فَأَنَّى يُؤْفَكُونَ

Maksudnya;
”sekiranya kamu bertanya mereka (non Muslim) siapakah yang mencipta langit dan bumi dan menggerakan matahari dan bulan, pasti mereka akan menjawab Allah. Mengapakah mereka dapat dipalingkan?”

Ayat ini tidak boleh menjadi dalil untuk membenarkan non Muslim menyebut nama Allah, kerana ia mengandungi maksud menempelak orang kafir.

JAWAPAN:

Jika benar ayat ini mengandungi maksud menempelak sekalipun, bukan bermakna ayat ini tidak boleh dijadikan dalil untuk membenarkan non Muslim dari menyebut nama Allah. Ini kerana, kaedah dalam pengajian ilmu tafsir ada menyebut;

العبرة بعموم اللفظ لا بخصوص السبب

Maksudnya;
“Pengajaran dengan umum lafaz, tidak boleh (dibataskan) dengan sebab yang khusus”

Walau ayat ini, ia mengandungi sebab yang khusus, iaitu tempelak terhadap non Muslim, tetapi ia tidak menafikan maksud umum ayat yang menggambarkan keizinan non Muslim menyebut kalimah Allah.

KEDUA:

Kita tidak memberi non Muslim mengunakan kalimah Allah dengan memakai kaedah ‘uruf.

JAWAPAN:
Dalam pengajian ilmu qawaid Fiqhiyyah, ada dibincangkan tentang ’Uruf. Dalam bahasa arab, ’Uruf diterjemah sebagai ”perkara yang telah diketahui oleh akal, disamping umat sepakat menerima
[1]”. Dalam kitab Al-Maqasid As-Syariiyyah Fi Qawaid Al-Fiqhiyyah mendefinisikan ’Uruf sebagai perkara yang diketahui baik disisi syarak[2].

Asas kaedah ’uruf ini dilihat kepada satu hadis Mauquf, bahawa Abdullah bin Ma’sud ada berkata;

مَا رَآهُ الْمُسْلِمُونَ حَسَنًا فَهُوَ عِنْدَ اللَّهِ حَسَنٌ

Maksudnya;
“Apa yang orang islam melihat ia sebagai baik, maka disisi Allah pun baik
[3]

’uruf diguna-pakai dalam beberapa keadaan, iaitu; (1) perkara yang tiada nas, (2) perkara yang ada nas, tetapi bimbang melahirkan mudharat.

Contoh ’uruf dalam perkara yang tiada nas adalah, dalam menentukan sekurang-kurang dan selama-lama haid, umur baligh, kadar najis yang dimaafkan dan sebagainya.

Adapun contoh uruf yang mempunyai nas, tetapi bimbang berlaku mudharat, adalah seperti tidak melaksanakan hudud kerana bimbang perlaksanaan itu akan melahirkan mudharat yang lebih besar, seperti penolakan hukum Islam itu secara total dan sebagainya.

’uruf tidak bersifat kekal dan Qatie, sebaliknya ia bersifat Zanni, bahkan ia bersifat berubah-rubah. Ia digunakan, demi mencapai kemaslahatan yang lebih besar terhadap Islam itu sendiri, disamping dapat menolak mudharat.

Dalam isu penggunaan kalimah ”Allah”, kaedah ’uruf ini digunakan pakai bagi tidak membenarkan non Muslim menggunakannya. Persoalannya, apakah ia tepat?

Hudud wajib dilaksanakan. Tetapi, disebabkan dengan sebab perlaksanaan boleh melahirkan mudharat yang lebih besar disebabkan uruf rakyat yang tidak faham, menyebabkan perlaksanaan hudud perlu ditangguhkan.

Pun begitu, setelah majoriti rakyat memahami, ketika itu perlaksanaan hudud perlu diusaha agar dilaksanakan tanpa syak lagi. Dengan kata lain, ketika terpaksa ditangguhkan terlebih dahulu perlaksanaan hudud ekoran uruf rakyat yang tidak menerima hudud, ia tidak boleh dibiarkan rakyat begitu sahaja, bahkan hendaklah diusahakan agar rakyat memahami hudud, sehingga majoriti rakyat menerima hudud.

Bermakna, asas dalam uruf ini, apakah ia dapat melahirkan mudharat yang lebih besar, ataupun mendatangkan maslahah? Sekiranya mendatangkan mudharat, apakah mudharat yang berlaku itu semakin besar, atau semakin kecil? Sekiranya ia mendatangkan maslahah, apakah ia boleh menolak mudharat?

Penangguhan perlaksanaan hudud, dengan tujuan untuk menolak mudharat, disamping untuk mencapai maslahah di masa akan datang dengan begitu banyak sekali; iaitu kejayaan perlaksanaan hudud itu tanpa mendapat sebarang penolakan dan pemberontakan.

Maka begitujuga, dalam isu kalimah Allah. Apakah dengan menafikan keizinan non Muslim menggunakan kalimah Allah tersebut, benar-benar mendatangkan maslahah kepada Islam, atau mendatangkan mudharat kepada Islam?

Apa yang dapat dilihat, penolakan itu menyebabkan masyarakat non Muslim mula melihat Islam adalah agama yang tidak adil, iaitu menafikan hak mereka dalam penggunaan kalimah Allah. Apabila ini berlaku, sudah pasti Islam yang hakikatnya adil, telah dilihat sebagai zalim. Sudah pasti, kemudharatannya amat besar.

Yang pentingnya adalah, apakah tindakan kita itu benar-benar memberi maslahah kepada Islam, ataupun sebenarnya memberi mudhadarat terhadap islam itu sendiri.

Sekian

sila baca beberapa kitab cadangan, seperti As-Siyasah As-Syariiyyah karangan Dr Yusuf Al-Qaradhawi, Dhawabit Al-Maslahah fi As-Syariah Al-Islamiyyah karangan Dr Said Ramadhan Al-Buti, Al-Asybah Wa An-Nazair karangan Imam As-Sayuti, Al-Wajiz fi Qawaid Al-Fiqh Al-Kulliyyah karangan Dr Talaat Abdul Ghaffar Hajjaj, Al-Muwafaqat karangan Imam As-Syatibi dan Al-Maqasid As-Syariyyah karangan Dr Syed Soleh.

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
14 Januari 2010 * 2:14 pagi[1] Al-Wajiz fi Qawaid Al-Fiqh Al-Kulliyah : 204.
[2] M.s : 183.
[3] Al-asybah Wa An-Nazair : 1/164.

SUDAH TERBIT : BUKU BARUSejak berumur 12 tahun, aku sudah mengikuti perkembangan seorang tokoh bernama Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik Mat. Sejak dari itu, sebarang tulisan atau maklumat yang berkaitan dengan Tuan Guru, pasti aku akan simpan.

Kini, aku telah menghimpun sebahagian maklumat-maklumat yang aku dapat itu menerusi sebuah buku. Ia berkisar bandingan antara dua tokoh, Khalifah Umar bin Abdul Aziz dan Tuan Guru Nik Abdul Aziz yang kedua-duanya adalah tokoh yang menjadi pemerintah.

Buku ini sudah diterbitkan oleh sebuah syarikat penerbitan, iaitu Rijal Media. Pada peringkat awalnya, bercadang untuk dilancarkan pada hari jumaat ini. Pun begitu, berlaku sedikit halangan, menyebabkan ia telah ditangguhkan pelancarannya pada 22 Januari ini ia akan dilancarkan di Medan Ilmu, Kota Bharu Kelantan.

Sekian

"tok guru nik Abdul Aziz tidak mempunyai beg duit. Duit belanjanya disimpan dalam sampul surat sahaja" maklumat terdekat dengan Tok Guru.

Wallahu ‘AlamPENJELASAN KEPADA MEREKA YANG TIDAK JELAS (2)


PENJELASAN KEPADA MEREKA YANG TIDAK JELAS (2)

PERTAMA:

“telah kafir, mereka yang mengatakan Allah itu ketiga daripada tiga (trinity):- ada perkataan "telah Kafir"* ayat surah Taubah lak ada perkataan قـتلهم الله
nampak tak mcm membenarkan pun. mengecam adalah. maksudnya Allah swt mengecam tindakan mereka yang menggunakan nama Allah dengan sifat yang tak sepatutnya bukan menyokong

JAWAPAN:

Firman Allah;

وَقَالَتِ الْيَهُودُ عُزَيْرٌ ابْنُ اللَّهِ وَقَالَتِ النَّصَارَى الْمَسِيحُ ابْنُ اللَّهِ ذَلِكَ قَوْلُهُمْ بِأَفْوَاهِهِمْ يُضَاهِئُونَ قَوْلَ الَّذِينَ كَفَرُوا مِنْ قَبْلُ قَاتَلَهُمُ اللَّهُ أَنَّى يُؤْفَكُونَ

Maksudnya;
“Orang-orang Yahudi berkata: "Uzair itu putera Allah" dan orang-orang Nasrani berkata: "Al Masih itu putera Allah." Demikianlah itu ucapan mereka dengan mulut mereka, mereka meniru perkataan orang-orang kafir yang terdahulu. Memerangi Allah terhadap mereka , bagaimana mereka sampai berpaling?”

(Surah At-Taubah : 30)

Dalam ayat ini, tidak dinafikan Allah menggunakan kalimah “قاتلهم الله” bagi yahudi dan nasrani yang mengatakan Allah itu mempunyai anak.

Pun begitu, perlu dijelaskan bahawa penggunaan Allah dalam ayat ini bukan “قتلهم الله”. Tetapi, yang diguna oleh Allah adalah “قاتلهم الله”. Justeru, sudah pasti ia mempunyai maksud yang tidak sama.

Kalimah “قتل” memberi maksud bunuh. Adapun kalimah “قاتل” diterjemah sebagai memerangi.

Apabila Allah menggabungkan antara kalimah “serangan” dengan kalimah “Allah”, sudah pasti ia mempunyai tafsiran yang pelbagai. Mengikut terjemahan harfiyahnya adalah, “Allah menyerang mereka”.

Persoalannya, bagaimana serangan Allah terhadap mereka?

Ekoran itu, jika dilihat kepada kitab-kitab tafsir, ada ulama menafsirkan “Allah menyerang mereka” itu sebagai “mereka mendapat laknat dari Allah”. Tafsiran ini didokong oleh Imam Ibnu Abbas
[1].

Adapun jika kita mahu menafsirkan serangan juga, ia tidak menjadi dalil atas larangan penggunaan kalimah Allah bagi non Muslim. Ini kerana, dalam islam, sesuatu serangan yang hendak dilakukan, hendaklah berlandaskan kepada firman Allah;

فَمَنِ اعْتَدَى عَلَيْكُمْ فَاعْتَدُوا عَلَيْهِ بِمِثْلِ مَا اعْتَدَى عَلَيْكُمْ

Maksudnya;
“barangsiapa menyerang kamu, maka hendaklah kamu serang atasnya sepertimana serangannya ke atas kamu”

(Surah Al-Baqarah : 194)

Apa yang kita dapati dari kisah Nabi Muhammad SAW sendiri, tidak terdapat satu nas pun yang menunjukkan bahawa Nabi SAW melarang yahudi dan Nasrani menggunakan kalimah “Allah”, waima Nabi Muhammad sedar penggunaan Allah dari kalangan yahudi dan nasrani itu bercanggah dari maksud yang sebenar.

Tetapi, yang nyatanya Nabi SAW menyerang mereka dengan cara dakwah yang berkesan. Dengan menggunakan segala kebijaksanaan yang ada, dalam membetulkan kefahaman mereka terhadap makna Allah dalam bentuk yang sebenar, seperti berdebat, berwacana dan sebagainya.

Firman Allah;

وَلَا تُجَادِلُوا أَهْلَ الْكِتَابِ إِلَّا بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ إِلَّا الَّذِينَ ظَلَمُوا مِنْهُمْ

Maksudnya;
“Dan janganlah kamu berdebat denganAhli Kitab, melainkan dengan cara yang paling baik, kecuali dengan orang-orang zalim di antara mereka”

(Surah Al-Ankabut : 46)

KEDUA:

bab penggunaan Allah oleh orang kristian arab rase banyak dah ustaz2 respon kenapa mereka tak sama dengan kristian khatolik malaysia, guna buka muqaranah adyan bukan Wiki

JAWAPAN:

Kita bukan bicara tentang “muqaranah Adyan”. Perbincangan itu, hendaklah diserahkan dalam perbincangan orang yang berkeahlian dalam bidang teologi.

Tetapi, yang kita bincangkan adalah, pengunaan kalimah “Allah” bagi non Muslim, apakah hak itu perlu diberikan kepada mereka ataupu tidak. sekiranya perkara itu sememangnya wujud dalam agama mereka, mengapa perlu kita halang?

KETIGA:

penggunaan Allah sebagai terjemah tuhan bukan Hak. tak leh nak samakan hak orang bukan islam minum arak or bukak aurat. ni pun dah banyak orang terang Allah buka terjemahan lord. rujuk DBP orang orang pakar bahasa melayu.so isunya orang kristian menyalahguna dan "tidak berhak" dan bukan menafikan hak

JAWAPAN:

Melarang penggunaan kalimah Allah bagi non Muslim dengan merujuk kepada firman Allah dari surah maryam, ayat 88-91, merupakan kaedah yang salah.

Ini kerana, ayat itu menceritakan tentang bagaimana celaan Allah terhadap golongan yang mengatakan Allah mempunyai anak. Tetapi, ia bukan satu nas yang melarang dari kita memberi izin non Muslim menggunakan kalimah Allah.

Ia sama seperti pengharaman arak menerusi ayat Al-Quran. Pengharaman tersebut, bukan bermakna sebuah kerajaan islam boleh melarang hak non Muslim yang minum arak.

Kaedah melarang penggunaan kalimah Allah bagi non Muslim dengan merujuk surah Maryam ayat 88-91 merupakan kaedah istidlal yang salah.

Isu hak, sudah didebatkan dalam artikle yang lepas. Sila rujuk dan nilai dengan hati yang terbuka, tanpa sentimen.

KETIGA:

bagi saya usaha amar ma'ruf kena denga nahi mungkar. kalau berpandangan isu usaha dakyah kristianisasi dibendung hanya dengan pemantapan akidah tanpa ada usaha menghalang sama la ngan pandangan tak payah bantah konsert, tak payah bantaj 7-E jual arak, tak payah bantah penjualan cd lucah. kita cuma perlu beri pendidikan yang lebih kat anak-anak muda.

JAWAPAN:

Amar Ma’ruf dan Nahi Mungkar mempunyai dhawabitnya tersendiri. Perlaksanaan amar ma’ruf dan nahi Mungkar hendaklah tidak sampai melahirkan tindakan menafikan hak non Muslim. Bahkan, menafikan hak non Muslim itu merupakan satu kemungkaran yang perlu dicegah.

Amar ma’ruf dan Nahi Mungkar perlu dilaksanakan dengan kebijaksanaan. Bukannya sehingga melahirkan mudharat yang lebih besar daripada itu.

Dalam islam, ada diajar kaedah fiqh yang bermaksud, ”tidak boleh menghapuskan mudharat dengan melakukan mudharat yang lebih besar”. Justeru, dalam isu kalimah Allah, menghalang non Muslim daripada menggunakannya dapat melahirkan mudharat yang lebih besar, iaitu apabila non Muslim mula beranggapan bahawa Islam adalah agama yang zalim; agama yang menafikan hak mereka, walhal ia tidak begitu sama sekali.

KELIMA:

ingat denga k'jaan yang tak leh pakai ni kita mampu ke nak mantapkan aqidah dalam masa singkat? tengok sendiri la berapa ramai anak2 muda yang ulas pasal ni, ada seramai yang tengok AJL?

JAWAPAN:

Sebab itu, tindakan yang paling baik dalam menyelesaikan masalah ini, bukannya menghalang non Muslim dari menggunakan kalimah Allah, tetapi hendaklah dilakukan desakan terhadap badan dakwah kerajaan, seperti JAKIM, IKIM, Jabatan agama Islam seluruh negara, agar memantapkan gerakan dakwah supaya bertindak dengan lebih berkesan, tanpa dikenakan syarat-syarat mengarut seperti Tauliah dan sebagainya dalam memantapkan aqidah umat Islam, disamping dapat menyebar luaskan Islam kepada kristian, juga rakyat Malaysia yang tidak beragama Islam yang lain.

Setakat ini, mana desakan agar dikuatkan gerakan dakwah pada badan dakwah dalam kerajaan?

Sekian

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com
- Sri Indah (B), Sg Buloh
13 Januari 2010 * 4:09 Petang


[1] Ibnu Kathir : 4/134.

Selasa, 12 Januari 2010

PENJELASAN KEPADA MEREKA YANG TIDAK JELAS


PENJELASAN KEPADA MEREKA YANG TIDAK JELAS

PERTAMA;

Kenapa takleh debat dari segi teologi? adakah kita nak membenarkan Allah kristian (triniti)sama ngan Allah Islam? kalau tak maka penggunaan Allah oleh mereka adalah penyalahgunaan.

JAWAPAN;

Sejak bila pemahaman Allah dari sudut yahudi dan nasrani itu betul?

Apa yang pasti, penyelewengan terhadap Nama Allah bukan berlaku pada zaman kini, bahkan sudah berlaku sejak sekian lama. Perkara ini, diakui sendiri oleh Allah menerusi firman-Nya;

لَقَدْ كَفَرَ الَّذِينَ قَالُوا إِنَّ اللَّهَ ثَالِثُ ثَلَاثَةٍ

Maksudnya;
“telah kafir, mereka yang mengatakan Allah itu ketiga daripada tiga (trinity)

(Surah Al-Maidah : 73)

Begitujuga, Allah sendiri mengakui bahawa aqidah yahudi dan nasrani terhadap Allah adalah, tuhan yang mempunyai anak.

Firman Allah;

وَقَالَتِ الْيَهُودُ عُزَيْرٌ ابْنُ اللَّهِ وَقَالَتِ النَّصَارَى الْمَسِيحُ ابْنُ اللَّهِ

Maksudnya;
“Berkata Yahudi, Uzair adalah anak Allah, dan berkata Nasrani, Isa anak Allah”

(Surah At-Taubah : 30)

Secara teologinya, penyelewengan terhadap nama Allah SWT ini sudah berlaku sejak sekian lama, bahkan ia berlaku sebelum kelahiran Nabi Muhammad SAW.

Persoalannya, apakah dengan sebab penyelewengan terhadap nama Allah itu, menyebabkan kita juga terpaksa mengharamkan penggunaan nama Allah terhadap orang-orang yahudi dan nasrani?

Jika salah, apakah dalilnya? Bahkan, di Negara arab, boleh dikatakan semua kristian di sana memakai bible dalam bahasa arab, bahkan ulama di sana tidak pernah menghalang penggunaan tersebut.

Bukan sekadar itu sahaja, malahan Dr Yusuf Al-Qaradhawi dan Dr Wahbah Az-Zuhaili sendiri mengizinkan pengunaan kalimah Allah bagi yahudi dan Nasrani dengan alasan, “persaudaraan agama samawiyat”.

Tidak tahu pula, kalau di Malaysia ini ada ulama yang lebih alim dan lebih luas pengalaman mereka berbandin dua tokoh ulama ini?

KEDUA:

isu bukan orang non muslim sebut Allah. tu takde sapa larang, tapi isunye adalah peletakkan nama Allah sebagai tuhan mereka yang berbilang. sama macam kita terjemahkan siva (hindu) sebagai Allah.boleh?

JAWAPAN:

Keizinan pengunaan Nama Allah kepada non Muslim adalah isu hak dalam agama mereka. sekiranya agama mereka memang menggunakan kalimah Allah yang merujuk kepada god, mengapa kita perlu menghalang hak mereka?

Dalam Islam, hak manusia wajib diberi, waima terhadap non Muslim sekalipun. Tidak memberikan merupakan kezaliman, yang diserang dalam islam.

Sabda Nabi SAW;

أَعْطِ كُلَّ ذِي حَقٍّ حَقَّهُ

Maksudnya;
“Berikan kepada setiap orang yang ada hak, akan haknya ”

Dalam hadis ini, dilihat Nabi SAW menyuruh manusia memberikan hak kepada mereka yang berhak, tidak kira mereka beragama selain Islam.

Memang hak itu perlu diberi. Tapi, hak yang dimaksudkan adalah hak yang smemeangnya wujud dalam agama mereka. Bukannya hak yang direka cipta.

Contohnya, semasa PAS mula-mula mengambil kelantan. Tuan Guru Nik Abdul Aziz tidak terus menghalang penjualan arak dan menutup kedai-kedai judi, hasil peninggalan parti jahiliyyah, UMNO. tetapi, tindakan awal Tuan Guru adalah, mengadakan dialog dengan agamawan-agamawan dari agama lain, berbincang tentang isu arak dan judi.

Dalam dialog tersebut, didapati arak dibenarkan dalam agama mereka. tetapi, judi sememangnya terlarang sama sekali. Ekoran itu, di Kelantan kedai-kedai non Muslim dibenarkan menjual arak, tetapi dengan syarat bahawa penjualan itu dilakukan secara tertutup. Tetapi, diharamkan secara mutlak kedai judi di kelantan.

Inilah yang aku maksudkan dengan hak non Muslim yang perlu dibenarkan. Terutama dalam isu yang sedang diperkatakan sekarang, iaitu melibatkan kalimah ”Allah”. (sila baca ulasan Qaradhawi tentang hak non Muslim disini)

KETIGA:

penggunaan Allah sebagai ganti terjemah tuhan dalam bible adalah usaha lama dakwah kristian di tanah melayu dan sabah sarawak. memang diorang dah lama guna tapi tu tak bermaksud diorang benar. bukan isu "dah lama" guna tapi isu "salah guna"

JAWAPAN:

Semua manusia mempunyai agenda. Mana mungkin manusia melakukan sesuatu tindakan, tanpa agenda. Pemuda PAS mengedar risalah dakwah malam tahun baru kepada anak-anak muda, mempunyai agenda juga. Begitujuga Kristian yang menerbitkan majalah agama mereka. Sudah pasti, tindakan mereka adalah untuk menyebar-luaskan dakyah kristian mereka.

Apabila mereka menerbitkan majalah kristian dengan menggunakan kalimah ”Allah”, sudah pasti mereka mempunyai agenda. Terlalu bohong, kalau kita kata mereka tidak mempunyai agenda.

Cumanya, yang kita perlu fikir, bagaimana kita hendak berhadapan dengan agenda mereka?

Kita perlu berhadapan dengan agenda mereka dengan bijaksana. Kita boleh sekali-kali merasa lemah semangat dengan agedan mereka. Sebaliknya, ia perlu dianggapan sebagai cabaran dalam mengkuatkan usaha dakwah kepada non Muslim.

Jangan disebabkan kita menganggap ia sebagai agenda, lalu kita bertindak satu tindakan yang boleh menyebabkan pandangan umum terhadap Islam semakin buruk, seperti ia boleh melahirkan pandangan bahawa Islam adalah agama yang mengongkong, tidak berfikiran terbuka, penakut, pengecut dan sebagainya. Jika ini berlaku, sedikit sebanyak kita telah berjaya diagendakan oleh mereka.

Justeru, kita perlu bertindak sesuai dengan apa yang telah dilakukan oleh Nabi SAW. Iaitu, bersungguh-sungguh dalam menerangkan maksud ”Allah” kepada non Muslim dengan maksud yang sebenar. Ketika itu, kita akan dapat melihat perubahan yang besar akan berlaku dalam masyarakat Malaysia, sepertimana perubahan besar yang telah dilakukan oleh Nabi SAW.

Inilah sunnah nabi SAW, yang ia sangat bercanggah dengan cara sunnah agamawan melayu di malaysia.

Jika bimbang dengan agenda kristian, maka perlu dikuatkan akidah umat Islam, bukannya menghalang hak mereka yang wajib diberikan. Jika kita berzina, jangan sekali-kali marahkan syaitan, tetapi marahkan diri yang mengikut syaitan.

KEEMPAT:

Kalau kita menyokong tindakan mereka memperjuangkankan usaha "dakwah" mereka. dan sokong lak keputusan mahkamah yang membenarkan "usaha dakwah" mereka bukan ke beerti kita menyokong kekufuran? redha bilkufr=kuf

JAWAPAN:

Apabila non Muslim meminta hak minum arak dalam sesebuah kerajaan Islam, sebagai muslim, hak mereka wajib diberikan. Memberi izin non Muslim minum arak yang merupakan hak mereka, apakah itu sudah dikira sebagai menghalalkan perkara yang haram?

Jika ia dibawah maksud menghalalkan perkara yang haram, bagaimana pula tindakan Umar bin Al-Khattab yang pernah menulis surat kepada Ahl Al-Quds yang mana isi suratnya adalah seperti berikut;

هذا ما أعطى عبدالله عمر أمير المؤمنين أهل أيلياء من الأمان : أعطاهم أمانا لأنفسهم و أموالهم و كنائسهم

Maksudnya;
“Ini adalah pemberian Abdullah Omar Amir Al-Mu’minin kepada Ahl Iilya’ daripada keamanan, Dia memberi keamaman terhadap nyawa mereka, harta mereka dan gereja-gereja mereka ”

Dalam surat ini, Umar al-Khattab menberikan hak non Muslim beribadat secara aman. Lalu, Apakah Umar sudah dikira sebagai kufur kerana menjaga keamanan terhadap geraja-geraja yang merupakan rumah ibadat mereka?

Dalam kitab sejarah ada buktikan bahawa Umar pernah menziarahi sebuah geraja di Baitul Muqaddis, iaitu sejurus Umar berjaya menguasai Baitul Muqaddis.

Sedang ziarah, masuk waktu asar. Umar bin Al-Khattab meminta izin dari paderi untuk menunaikan solat di luar gereja. Lalu, paderi itu mencadangkan agar beliau menunaikan solat dalam gereja, bahkan pihak paderi bersedia menyediakan sejadah dan sebagainya. lalu, ketika itu Umar bin Al-Khattab berkata, “Aku seorang Khalifah islam yang kedua, sudah pasti sejarah aku dicatit. Jika aku solat dalam gereja ini, sudah pasti orang akan datang akan berusaha untuk menjadikan gereja ini sebagai masjid. Justeru, aku menghormati agama kamu, maka aku mahu solat di luar gereja ini” lebih kurang begitu yang disebut oleh umar.

Jika diperhatikan pada perkataan umar ini, apakah tindakan tersebut dikira sebagai meredha dengan kekufuran?

Makanya, ia adalah sama dalam isu penggunaan kalimah Allah bagi non Muslim. Pemberian hak adalah kewajipan. Apakah ia mahu dijadikan agenda mahu mengkristiankan umat Islam, itu adalah perkara kedua.

Memang kita perlu bimbang, tetapi bagaimana kita mengurus kebimbangan?

Apakah dengan mengurus kebimbangan, sehingga sampai satu tahap kita sanggup mengharamkan perkara yang telah Allah halalkan?

Allah izinkan kepada non Musli menggunakan kalimah Allah, tiba-tiba kita mengharamkan. Apakah itu sudah menukar hukum Allah?

Justeru, bagi menghilangkan kebimbangan, pemberian keizinan tersebut, perlu menyediakan syarat-syarat yang ketat, seperti keizinan itu hendaklah dalam kitab bible mereka sahaja, tanpa dibenarkan ditulis di salib, di dinding dan sebagainya.

Apa yang perlu diingat, meredha dan memberi hak adalah dua isu yang berbeda. Meredhai dengan kufur, bermakna kita sendiri mengakui kesyirikan yang dilakukan oleh mereka. adapun memberikan hak, kita memberi hak mereka beragama, tetapi dalam masa yang sama, kita tidak pernah merestui akidah syirik yang diamalkan oleh mereka.

Ingatlah !!. Kaedah yang betul, akan menjadi tersasar apabila kaedah itu tidak diletak pada tempatnya. Ia sama seperti kita kata, orang yang sakit perut akan sembuh jika diberi ubat sakit perut. Tetapi, jika orang yang sakit perut, diberikan ubat pening kepala, sudah pasti sakit perut tak akan selesai.

Sekian

P/s : cadangan kepada mereka yang boleh menguasai kitab arab, agar membaca kitab ”Munazarat Fi Usul As-Syariah Al-Islamiyyah Bain Ibni Hazm wa Al-Baji” karangan Dr Abdul Majid Turki. Jangan mudah mengkafirkan orang dalam perkara yang tidak jelas, kerana akibatnya sangat dahsyat disisi Allah SWT. Dalam Isu ini, Ana bersedia berhadapan dengan sesiapa sahaja, waima mereka yang dilihat ulama besar sekalipun. Yang paling penting bagi ana, Islam Adil kepada semua. Ana akan pertahan keadilan islam.Di sini, diperturunkan satu komentar menarik;

Kalaupun kristian ada agenda tersembunyi untuk mengelirukan umat Islam dengan isu kalimah Allah, apa masalahnya dengan kita?

Mengapa lemah sangat iman dan akidah kita sehingga takut boleh terpengaruh dengan akidah kristian yang mengatakan Allah itu dua tiga dan sebagainya.

Masalahnya bukan dengan kristian tapi masalahnya adalah kelemahan dan kejahilan kita sendiri. Musuh kita bukan kristian atau yahudi dsbgnya. Musuh sebenar kita adalah diri kita sendiri.

Bagi saya ini merupakan peluang terbaik utk kita umat islam menyampaikan dakwah mengenai akidah sebenar terhadap kristian. Mengapa kita selalu saja mengambil sikap defensif lalu menggambarkan betapa lemahnya kita.

Kita umat islam majoriti di negara ini. Kita memiliki saluran tv, radio dsbgnya. Buatlah counter attack semula dengan ceramah2 di tv contohnya dengan menjelaskan bahawa akidah sebenar kristian sendiri adalah mentauhidkan Allah. Trinity dsbgnya hanyalah doktrin yang diadaptasi dari ideologi paganisme.

Yang saya lihat dengan jelas siapa yang ada agenda tersembunyi sebenarnya ialah mereka yang beria2 mempertahankan kalimah Allah ini tapi tak pulak sibuk mempertahankan syariat Allah spt hukum hudud dsbgnya.

Wallahu ’Alam
- Sri Indah (B), Sg Buloh
13 Januari 2010 * 4:02 pagi

Isnin, 11 Januari 2010

KOMEN WACANA ISU KALIMAH ALLAH


KOMEN WACANA ISU KALIMAH ALLAH

Free Public Forum menganjurkan wacana isu kalimah Allah di Dewan Cina semalam. Aku sampai lambat, kerana terpaksa hadir di program yang lain. Dalam keadaan sedemikian pun, dilihat Wacana kalimah Allah di Dewan Cina semalam agak menarik. Cumanya, ada beberapa perkara yang dirasakan agak kurang mendapat keputusan yang jitu.

Antaranya seperti berikut;

PERTAMA : beda antara fiqh dan teologi

Penentuan maksud sebenar kalimah Allah dari sisi orang Islam, yahudi dan nasrani merupakan perdebatan dari sudut teologi. Di rasakan, perdebatan teologi antara agama-agama tentang maksud Allah itu sudah jelas. Tidak perlu didatang orang yang mahu debatkannya dengan sebegitu dalam, ini kerana, Al-Quran sendiri pernah menyatakan apakah kefahaman kalimah “Allah” dari sudut yahudi dan nasrani.

Firman Allah;

وَقَالَتِ الْيَهُودُ عُزَيْرٌ ابْنُ اللَّهِ وَقَالَتِ النَّصَارَى الْمَسِيحُ ابْنُ اللَّهِ

Maksudnya;
“Berkata yahudi, Izair anak Allah. berkata Nasrani, Nasrani anak Allah”

(Surah At-taubah : 30)

Pun begitu, isu pemberian izin kepada non Muslim menggunakan kalimah Allah, ia tidak didebatkan dalam ilmu teologi, bahkan ia perlu didebatkan dalam ilmu Fiqh.

Dalam fiqh, terdapat satu perbincangan yang disebut sebagai “Fiqh Adaptasi”. Iaitu, fiqh yang membincangkan bagaimana hendak mengadaptasikan sesuatu keputusan hukum kepada sesuatu masyarakat, tanpa melahirkan mudharat, disamping melahirkan maslahah.

Justeru, dalam membenarkan non Muslim menggunakan kalimah Allah, ia memerlukan fiqh adabtasi. Tidak perlu lagi merujuk kepada perdebatan teologi. Jika dirujuk juga, sampai bila pun, ia tidak akan selesai.

KEDUA : salah istidlal

Ada golongan mengatakan bahawa kalimah Allah tidak boleh diizinkan kepada non Muslim dengan merujuk kepada firman Allah;

وَقَالُوا اتَّخَذَ الرَّحْمَنُ وَلَدًا * لَقَدْ جِئْتُمْ شَيْئًا إِدًّا * تَكَادُ السَّمَوَاتُ يَتَفَطَّرْنَ مِنْهُ وَتَنْشَقُّ الْأَرْضُ وَتَخِرُّ الْجِبَالُ هَدًّا* أَنْ دَعَوْا لِلرَّحْمَنِ وَلَدًا

Maksudnya;
“Dan mereka berkata: "Tuhan Yang Maha Pemurah mengambil (mempunyai) anak." * Sesungguhnya kamu telah mendatangkan sesuatu perkara yang sangat mungkar, * hampir-hampir langit pecah karena ucapan itu, dan bumi belah, dan gunung-gunung runtuh, * karena mereka menda'wakan Allah Yang Maha Pemurah mempunyai anak”

(Surah Maryam : 88-91)

JAWAPAN:

Ayat ini amat jelas tentang kebatilan ajaran nasrani dan yahudi yang mengatakan Allah adalah tuhan yang mempunyai anak. Pun begitu, ayat ini tidak boleh menjadi dalil atas larangan non Muslim dari menggunakan kalimah Allah.

Keadaan ini sama seperti kita membaca firman Allah yang mengharamkan arak. Tetapi, ia tidak boleh menjadi dalil atas larangan kepada kita untuk melarang Non Muslim dari minum arak dalam sesebuah kerajaan.

Justeru, dengan membaca firman Allah ini melarang non Muslim dari menyebut kalimah Allah, adalah salah dari sudut istidlal.

KETIGA : kebimbangan tersasar

Ada dakwaan mengatakan bahawa membenarkan penggunaan kalimah Allah membimbangkan usaha kristianisasi.

JAWAPAN:

Gerakan kristian dan yahudi dalam usaha menyahudi dan menkristiankan, ia bukan sekadar berlaku di zaman kini, bahkan ia berlaku semenjak zaman nabi Muhammad SAW.

Jika kita baca dalam kitab-kitab tafsir, kita akan berjumpa banyak kisah-kisah yang menunjukkan bahawa orang yahudi dan nasrani melakukan dakyah mereka.

Antaranya adalah;

Pertama :

Selepas berlaku peperangan uhud, memperlihatkan yahudi mengambil ruang yang terbaik dalam menyampaikan dakyah mereka terhadap orang islam. ini kerana, dengan kekalahan umat Islam dalam peperangan uhud, dilihat oleh orang yahudi bahawa umat Islam berada dalam keadaan lemah semangat.

Lalu, datang beberapa orang yahudi, termasuk dua orang yahudi yang terkenal bernama Finhas bin ’Azura’ dan Zaid bin Qais kepada dua orang sahabat, iaitu Huzaifah bin Al-Yaman dan Ammar bin yasir. Mereka berjumpa dengan dua sahabat besar ini, dengan kata mereka;

ألم تروا ما أصابكم ، ولو كنتم على الحق ما هزمتم ، فارجعوا إلى ديننا فهو خير لكم وأفضل ونحن أهدى منكم سبيلاً

Maksudnya;
”apakah kamu tidak melihat apa yang menimpa kamu. Jika kamu atas kebenaran, sudah pasti kamu tidak akan kalah. Maka rujuklah agama kami, kerana ia adalah sebaik-baik dan seafdhal-afdhal agama untuk kamu. Kami lebih berada dalam hidayah daripada kamu”

Mendengar kata-kata yahudi itu, menyebabkan kedua-dua sahabat ini berkata;

وأما نحن قد رضينا بالله رباً وبالإسلام ديناً وبالقرآن إماماً وبالكعبة قبلة وبالمؤمنين إخواناً

Maksudnya;
“adapun kami, sesungguhnya kami redha Allah sebagai tuhan, Islam sebagai agama, Quran sebagai pimpinan, kaabah sebagai kiblat dan orang mukmin sebagai saudara”

Berita itu sampai kepada pengetahuan Nabi SAW, menyebabkan nabi SAW menyatakan kepada mereka berdua;

أصبتما خيراً وأفلحتما

Maksudnya;
“Kamu berdua telah mendapat kebaikan dan telah berjaya
[1]

Dari kisah ini, kita dapat melihat bahawa dakyah yahudi ini bukan sekadar berlaku di zaman kini, bahkan ia berlaku juga di zaman nabi SAW.

Kedua;

Nabi SAW pergi ke madsarah orang-orang yahudi. Semasa di sana, Nabi SAW menyeru mereka kepada Islam. Lalu, dua orang yahudi; An-Nu’man bin Amru dan Al-Hars bin Zaid bertanya, “atas agama apa kamu wahai muhammad?”

Jawab nabi, “agamaku adalah agama Ibrahim”

Mendengar jawapan Nabi SAW itu, menyebabkan yahudi melakukan dakyah mereka kepada Nabi SAW dengan berkata, “Ibrahim beragama yahudi
[2]

Ketiga;

Nabi SAW berjumpa dengan orang-orang yahudi. Semasa berjumpa, mereka berkata kepada Nabi SAW;

نحن أحق بالهدى منك ، وما أرسل الله نبياً إلا من بين إسرائيل

Maksudnya;
“dari sudut hidayah, kami lebih berhak berbanding kamu (wahai Muhammad). Allah tidak akan mengutuskan nabi melainkan daripada kalangan Bani Israel”

Mendengar kata mereka itu, menyebabkan Nabi SAW menyeru mereka agak mereka tidak merujuk kepada taurat. Mereka bertanya, mengapa nabi mengatakan sedemikian. Jawab Nabi SAW, bahawa dalam kitab taurat terdapat cerita tentang Nabi Akhir zaman, iaitu Nabi Muhammad SAW
[3].

Dari kisah-kisah yang dikemukakan ini, adalah tidak patut kita menyatakan bahawa dakyah ahli kitab ini hanya berlaku pada zaman kini sahaja, malahan ia telah terbukti bahawa ia berlaku juga di zaman Nabi Muhammad SAW.

Justeru, apa yang dapat kita lihat, gerakan itu tetap berlaku, tetapi Nabi SAW tidak pernah menghalang yahudi dan nasrani ketika itu daripada menggunakan kalimah Allah. Bahkan, yang dilakukan oleh Nabi SAW adalah, memperkasakan lagi gerakan dakwah nabi SAW bagi menjelaskan kepada mereka tentang islam itu sendiri, sehingga menyebabkan ramai dari kalangan Ahli Kitab yang memeluk Islam, seperti Isteri nabi SAW yang bernama Sufayyah binti Huyay bin Al-Akhtab, Abdullah bin Salam, Adi bin Hatim dan sebagainya.

KEEMPAT : salah hitung siyasah syariiyah

Ada pihak mengatakan, dengan konsep siyasah syariiyyah, maka hendaklah tidak dibenarkan kepada non Muslim menggunakan kalimah Allah.

JAWAPAN:

Konsep siyasah syariiyyah adalah berasaskan kepada mendapatkan maslahah islam dalam pentadbiran, dengan menolak mudharat kepada ajaran islam itu sendiri.

Dalam isu kalimah Allah, dilihat semua sepakat bahawa non Muslim boleh menggunakannya. Tetapi, ia dihalang dengan alasan siyasah syariyyah.

Hakikatnya, menghalang terus dari non Muslim menggunakan kalimah Allah, sebenarnya boleh melahirkan mudharat yang lebih besar. Iaitu, Islam akan gagal dilihat sebagai agama yang adil di mata-mata non Muslim, kerana melarang hak mereka hidup sebagai rakyat dalam sesebuah negara.

Apabila ini berlaku, sudah pasti imej Islam akan dilihat buruk, walhal ia sama sekali tidak terkandung dalam konsep siyasah syariiyyah.

Baca sama:
Isu Kalimah Allah : menjawab ulasan Dr Siddiq dan Dr Khalif Muammar
Bertauhid bukan lesen buat zalim
Haram Syirikkan Allah, haram nafikan hak
.
Pak Bakaq, ana tak pernah belajar silat

Sekian

”Allah For All * Islam For All”

“Islam Adil Untuk Semua”


Wallahu ’Alam

p/s : di cadangkan kepada alim ulama agar membaca kitab ”Munazarat fi Usul As-Syariah Al-Islamiyyah Bain Ibn Hazm wa Al-Baji” karangan Dr Abdul Majid Turki. Terutama, ulama yang mengkafirkan mereka yang menyokong penggunaan kalimah Allah terhadap non Muslim.

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com
- Sri Indah (B), Sg Buloh
12 Januari 2010 * 2:57 petang
[1] At-Tafsir Al-Kabir : 2/275.
[2] Tafsir Al-Alusi : 2/462.
[3] Al- Bahr Al-Muhit : 3/180.