Sabtu, 11 Julai 2009

PERGI TAK KEMBALI (6) : TALQINKAN ORANG NAZAK


TALQINKAN ORANG NAZAK

Orang yang sedang nazak dengan kematian sebenarnya sedang berhadapan dengan pelbagai dugaan dan ujian. Ketika itu, syaitan sentiasa menganggu perasaan dan emosinya. Syaitan datang kepadanya dengan melakukan sebarang tindakan agar hatinya lalai dari mengingati Allah SWT.

Sabda Nabi SAW;

احضروا موتاكم ولقنوهم لا إله إلا الله وبشروهم بالجنة فإن الحليم من الرجال والنساء يتحيرون عند ذلك المصرع وإن الشيطان لأقرب ما يكون عند ذلك المصرع والذي نفسي بيده لمعاينة ملك الموت أشد من ألف ضربة بالسيف والذي نفسي بيده لا تخرج نفس عبد من الدنيا حتى يألم كل عرق منه على حياله

Maksudnya;
“Ziarahilah orang yang sedang nazak kematian. Ajarkan kalimah tauhid kepadanya. Berilah khabar gembira kepadanya dengan syurga. Ini kerana, orang yang malu dari kalangan lelaki dan perempuan, pasti akan merasa hairan ketika berada dalam pertembungan itu. Sesungguhnya syaitan terlalu hampir ketika dia berada dalam pertembungan tersebut. Demi nyawaku di tangan-Nya, melihat malaikat maut adalah bersangatan hebat berbanding dicincang dengan pedang sebanyak seribu kali. Demi nyawaku berada di tangan-Nya, nyawa seseorang hamba itu tidak akan keluar daripada dunia hinggalah semua anggota badannya akan merasa pedih kesakitan
[1]

Jika diperhatikan kepada hadis ini, kita akan dapati bahawa Nabi SAW mengakui bahawa di saat-saat hampir dengan kematian, bagaimana syaitan datang menggangu. Disamping itu juga, Nabi SAW menyatakan bahawa betapa hebatnya Malaikat maut yang datang untuk mencabut nyawa manusia, sehingga sampai satu tahap perasaan seperti dicincang dengan pedang sebanyak seribu kali lantara melihat wajah dan rupa sebenar malaikat maut.

Bercampur dengan perasaan takut itu, disertai pula dengan rasa sakit untuk menghadapi kematian dengan rasa pedih sakit itu menghantui semua anggota badan.

Melihat kepada keadaan ini, tidak hairanlah Nabi SAW menganjurkan agar sahabat handai, kaum kerabat dan sesiapa sahaja yang rapat dengan orang yang sedang nazak kematian itu mengajar kalimah tauhid, iaitu kalimah “la ilaha illa Allah”. Mengajar kalimah tauhid kepada orang yang sedang nazak kematian disebut sebagai talqin.

Sesunggunya mengucap kalimah tauhid di saat kematian merupakan punca utama untuk memastikan seseorang hamba itu diletakkan oleh Allah SWT ke dalam syurga.

Sabda Nabi SAW;

إذا احتضر الميت فلقنوه لا إله إلا الله ، فإنه ما من عبد يختم له بها عند موته إلا كانت زاده إلى الجنة

Maksudnya;
“Apabila seseorang itu sedang nazak dengan kematian, maka hendaklah kamu ajarkan kepadanya la ilaha illa Allah. ini kerana, mana-mana hamba yang mengakhiri dengannya (kalimah tauhid) ketika kematiannya, melainkan Allah akan memberi bekalannya ke syurga
[2]

SEKALI SAHAJA

Kepada orang yang mengajar kalimah tauhid, atau orang yang mentalqinkan orang yang nazak itu, hendaklah masa mengajar, dipastikan orang yang nazak tersebut menyebut kalimah tauhid, waimma sebanyak sekali sahaja. Apabila dia sudah melakukannya, maka itu sudah memadai.

Para ahli ilmu, melarang diulang-ulangkan talqin itu berkali-kali. Bahkan, Abdullah bin Mubarak ada menyebut, ”ajarkan orang yang nazak kematian itu kalimah tauhid, dan apabila dia sudah menyebut, maka itu sudah memadai
[3]

Abdullah bin Mubarrak menambah lagi dengan katanya, ”jangan kamu ulangi mentalqinkan orang yang nazak kematian, melainkan dia menyebut perkataan asing selepas menyebut kalimah tauhid. Ini kerana, tujuan talqinkan orang yang nazak kematian adalah, agar hatinya tidak pernah terlalai dari mengingati Allah SWT”

”Juga, tidak diambil kira kalimah tauhid itu dengan semata-mata sebutan lidah sahaja. Yang paling penting bagi orang yang nazak itu adalah, hatinya sentiasa mengingati Allah SWT”
Abdullah bin Mubarrak mengakhiri ulasannya seperti yang dinukilkan oleh Imam Al-Qurubi dalam kitab At-Tazkirah.

Nyata dalam ulasan ini, segala sengsara kematian merupakan perkara yang amat dahsyat. Kesengsaraan itu bukan sekadar berlaku saat berada dalam kubur, ataupun setelah berada di alam barzakh, malah kesengsaraan itu sudah berlaku saat maut sedang berkunjung tiba.

Justeru, sebagai muslim yang bersaudara, kesukaran dan gangguan yang dihadapi oleh sahabat kita yang sedang nazak, hendaklah tidak diabaikan, bahkan hendaklah kita bersama-sama hadir untuk memberikan khidmat terakhir yang mampu menyelamatkannya dari kepanasan api neraka.

Sekian

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
Ustaz_bakistani@yahoo.com


- Sri Indah (B), Sg Buloh
12 julai 2009 * 2:34 petang.[1] As-Salsilah Ad-Daifah : 1448.
[2] Al-Muhtadhirin : 5.
[3] At-Tazkirah : 35.

BIARKAN MELAYU LUPUT, ASAL BUKAN ISLAM

"tuan guru.. kalau ini tongkat kasi hantam kepala UMNO banyak bagus tau" mungkin itu yang dibicarakan oleh Lim Guan Eng kepada Tuan Guru Nik Abdul Aziz
BIARKAN MELAYU LUPUT, ASAL BUKAN ISLAM

Mesir atau sebutan lain adalah egypt. Kalimah Egypt, asalnya adalah ”Al-Qibt” yang merujuk kepada bangsa mesir yang sebenar. ”Al-Qibt” adalah nama bagi bangsa mesir sebelum Islam masuk ke Mesir pada zaman pemerintahan Omar bin Al-Khattab atas usaha dakwah yang dilakukan oleh seorang sahabat hebat bernama ’Amru bin Al-As.

Jika dilihat kepada peta, didapati mesir bukan berada dibawah semenanjung arab, bahkan ia berada dibawah Afrika. Ekoran itulah, kita dapat melihat bangsa mesir sebenar berada di aswan, iaitu salah sebuah negeri dalam kerajaan mesir. Wajah mereka tidak seiras arab, malah seperti orang-orang Afrika. Nyatanya, mesir pada peringkat awalnya bukan negara arab, malah mereka adalah satu bangsa tersendiri, iaitu bangsa qibti yang tidak ada kaitan langsung dengan bangsa arab.

Pun begitu, mesir kini dikenali republik arab mesir, sedangkan mereka bukan berasal dari bangsa arab. Semuanya bersebab, mesir berjaya diislamkan, disamping mereka mula meninggalkan bahasa asal mereka, dan mula berbicara dalam bahasa Al-Quran, iaitu bahasa arab.

Dari percakapan arab, menyebabkan mesir mula menjadi bangsa arab. Ia seakan-akan membenarkan pepatan melayu menyebut, “bahasa melambangkan bangsa”

MELAYU

Di saat kekalahan teruk UMNO yang semakin hari semakin nyata dan jelas, dilihat UMNO mula berbicara tentang soal melayu. Mereka sering berbicara tentang kononnya apabila orang cina menguasai politik, pasti orang melayu akan tertindas.

Mengapa dibimbangkan orang cina menguasai politik, sedangkan orang melayu UMNO yang memerintah sejak sekian lama pun, sudah banyak rakyat melayu yang tertindas. Bukankah sudah banyak tanah-tanah negara telah dijual kepada rakyat luar? Lihatlah johor yang diperintah oleh UMNO, yang didapati di sana banyak tanah-tanah sudah menjadi kepunyaan orang-orang Singapore.

Makanya, ungkapan “bimbang hak melayu terhakis” yang sering terlontar keluar dari mulut UMNO merupakan retorika politik yang mahu mencandukan bangsa melayu demi mempertahankan kuasa. Kuasa yang dipertahankan itu, bukan untuk melaksanakan amanah, tetapi mahu mempertahankan ”ekonomi poket”. Tanpa ekonomi, UMNO pasti akan luput. Dengan kata lain, hidupnya UMNO tertakluk kepada ekonomi. Bagaimana mahu mendapatkan ekonomi dalam negara? Kuasa politik UMNO perlu dipertahankan.

Bangsa perjuangan UMNO adalah retorika. Hakikatnya, politik mereka adalah ”ekonomi poket”.

Melayu yang diungkapkan adalah candu. Kononnya cina menguasai politik adalah propaganda bodoh.

Mengapa perlu dibimbangkan cina menguasai politik dengan alasan melayu akan ditindas, sedangkan tindas melayu tidak akan berlaku, apabila cina sudah menjadi Islam.

Cina Islam, tidak akan menindas melayu. melayu islam tidak akan menindas cina. India Islam tidak akan menindas cina dan melayu. begitulah selanjutnya.

Tindas menindas antara kaum akan berlaku, apabila semangat perkauman menebal. Semangat perkauman ini akan terluput, dengan datangnya Islam. justeru, perlu diislamkan cina, islamkan india dan islamkan semua bangsa-bangsa yang wujud atas muka bumi Allah ini, agar tindas menindas tidak akan berlaku lagi.

Orang cina dan india yang tidak islam, amat kabur dengan islam disebabkan canduan islam yang dilakukan oleh UMNO. Tetapi, apabila DAP dan PKR berkawan dengan PAS, penerimaan cina dan india terhadap Islam semakin hari semakin kelihatan.

Bukankah sudah ramai orang cina dan india merujuk Al-Quran dan Al-Hadis dikala berbicara tentang keadilan sejagat. Keadaan ini amat memberi kebimbangan kepada UMNO yang sedia sial sejak sekian lama.

Ada orang mendakwa, itu merupakan mainan DAP untuk mempertahankan kuasa? Persoalannya, Mengapa tidak difikirkan mainan UMNO untuk mempertahankan kuasa dikala berbicara tentang islam? Bahkan, sudah terbukti UMNO bermain dengan islam untuk mempertahankan kuasa.

Jika dahulu, DAP terang-terang menolak Islam. Mereka menolak islam secara ikhlas, kerana mereka tidak faham islam. Mereka tidak faham Islam, sebab Islam yang mereka faham adalah Islam yang dimomokkan oleh UMNO, sang parti laknat.

Pun begitu, di saat ini, kita dapat melihat islam momokkan UMNO sudah tidak termakan, malah islam yang diterangkan oleh Tok Guru Nik Abdul Aziz semakin diterima oleh cina dan india yang tidak Islam. Ekoran itulah, kita pasti tidak merasa hairan apabila Omar bin Abdul Aziz menjadi teladan Lim Guan Eng, surah Al-hujurat, surah hud dan surah An-Nahl menjadi bacaan Nga Kor Meng, ayat pesanan agar bersabar menjadi modal ceramah Gobala.

CINA LAKSANA ISLAM

Jika aku ditanya, siapakah calon PM yang paling aku minati. Pasti aku akan menjawab, Lim Guan Eng yang beragama Islam. Jika Lim Guan Eng tidak masuk islam lagi, dia bukan pilihanku.

Aku lebih yakin dengan bangsa cina dalam berpolitik berbanding melayu. Baik melayu itu bernama Anwar Ibrahim, Abdul Hadi Awang, lebih-lebih lagi Najib monggolia.

Bangsa cina adalah bangsa yang hebat. Perkembangan Tamadun mereka amat lama dan amat hebat sehingga dikaji berkurun-kurun. Mereka bangsa yang bisa bangkit dengan kadar segera, selepas mereka menerima kejatuhan.

Dahulu, bangsa cina di malaysia adalah bangsa yang miskin. Kemiskinan mereka sehingga sampai satu tahap, ada yang sanggup jual anak sendiri demi mahu cari sesuap nasi.

Kemiskinan bangsa cina di Malaysia adalah kisah silam. Tetapi kini, bangsa mereka sudah maju sehingga mereka menjadi bangsa yang menguasai ekonomi negara. Malah, bangsa mereka telah mencipta sejarah, sebagai bangsa yang terkaya dalam negara.

Alangkah baiknya, jika bangsa ini beragama Islam. Alangkah baiknya jika bangsa ini memperjuangkan islam. Alangkah baiknya, bangsa ini menjadi pemimpin Islam dalam negara kita.

Jika bangsa ini menjadi bangsa Islam yang memimpin, sudah pasti, Islam cepat terlaksana. Sudah pasti Islam, sudah tersebar luas. Sudah pasti Islam, menjadi asas pemerintahan negara ini.

Ekoran itu, aku tidak berkeyakinan orang melayu melaksanakan hudud di Malaysia, tetapi aku lebih yakin orang cina beragama Islam yang akan berjaya melaksanakannya. Sebab itu, aku sentiasa menunggu terucapnya dua kalimah syahadah dari mulut Lim Guan Eng, kerana aku yakin, jika dia Islam, dia akan mampu melaksanakan hukum islam di Malaysia.

Sekian

P/s : sila baca kenyataan bodoh Rais yatim di sini

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani
http://g-82.blogspot.com

ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
12 Julai 2009 * 12:17 tengahari.

Jumaat, 10 Julai 2009

SAYANGKAN ISLAM MELEBIHI PARTI

SAYANGKAN ISLAM MELEBIHI PARTI

Jika aku diberi pilihan antara sayangkan islam dan parti, pasti aku akan memilih untuk menyayangi Islam. Parti sekadar wadah. Adapun Islam, itulah matlamat perjuangan.

Padaku, dakwah Islam perlu sampai kepada semua rakyat bawahan, tidak kira mereka itu melayu, cina ataupun India. Tidak ada gunanya kita mempunyai kuasa, tetapi dalam masa yang sama, rakyat tidak memahami islam. Apabila mereka tidak memahami Islam, tidak mustahil dalam PRU akan datang, rakyat akan tolak kita, waimma Islam perjuangan kita.

Tidak dinafikan, agama Islam perlu dijadikan sistem dan undang-undang yang terlaksana. Pun begitu, perlaksanaan Islam itu perlu diberi kefahaman terlebih dahulu kepada rakyat. Ini kerana, tanpa rakyat memahaminya, rakyat yang sama akan memberontak untuk membatalkan perlaksaaan Islam.

Peliknya, ada orang dakwa perjuangkan islam, tetapi tindakan mereka menggambarkan mereka lebih sayangkan parti berbanding islam. Disebabkan itulah, kita akan dapati mereka akan bertindak mempertahankan kesilapan parti, waimma Islam mendapat imej buruk dengan tindakan mereka itu.

Jika wujud manusia sebegitu, mereka tidak layak disebut pejuang islam, tetapi mereka layak digelar pejuang parti.

PARTI??

Parti wujud dengan tujuan untuk mendapat wadah dalam perjuangan untuk memenangkan Islam. Perkara ini terpaksa diakui memandangkan kita “berjihad” dalam Negara yang mengamalkan sistem demokrasi berpilihanraya.

Justeru, kewujudan parti sebagai bekas untuk mencapai matlamat. Dengan maksud, jika bekas tidak berjaya membawa kejayaan kepada tercapainya matlamat, tidak ada gunanya dipertahankan bekas tersebut.

Pun begitu, tidak dinafikan, bekas merupakan factor penting dalam mencapai matlamat. Ia sama seperti makan nasi dalam pinggan. Tanpa pinggan, nasi memang boleh masuk ke mulut juga. Bermakna, tidak guna pinggan arcopal pun, pinggan besi pun berguna juga. Yang pentingnya, nasi boleh masuk ke mulut.

MENANG

Kelahiran parti dengan tujuan untuk mencapai kemenangan dalam “jihad” pilihanraya. Tanpa menang, tidak ada gunanya masuk pilihanraya. Pun begitu, Islam membenarkan kewujudan parti, bukan kerana pentingkan menang, tetapi mementingkan sampainya mesej islam kepada masyarakat. Dengan kata lain, parti diwujudkan untuk mendapat ruang dalam berdakwah.

Menang bertujuan untuk mendapatkan kuasa. Kuasa digunakan untuk melaksanakan hukum-hukum tuhan yang maha berkuasa. Tidak ada gunanya menang, jika hukum tuhan yang berkuasa tidak dikuatkuasakan.

Cumanya, perkara penting yang perlu difikirkan, bagaimana nak bagi kuasa tuhan yang maha berkuasa itu boleh dikuatkuasakan? Dikuatkuasakan itu pula, bukan bersifat sementara, malah hendaklah bersentiasa.

Dalam sistem demokrasi, suara rakyat adalah suara keramat. Apabila suara rakyat tidak mewakili islam, maka suara keramat dalam negara bukanlah suara Islam. pun begitu, apabila suara rakyat sudah menjadi suara Islam, sudah pasti suara keramat dalam negara adalah suara islam.

Apabila suara rakyat sudah mewakili suara Islam, perlaksanaan Islam pasti akan menjadi mudah, walaupun sebelum kejayaan perlaksanaan Islam, kesusahan dalam menyampaikan Islam amat terserlah.

Justeru, bagi memastikan perlaksanaan islam kekal sentiasa, hendaklah suara rakyat perlu dijadikan suara Islam. bagaimana mahu jadikan suara rakyat itu adalah suara islam? jawapannya, Islam perlu diberi kefahaman kepada rakyat, bukannya memikirkan mahu menyelamatkan parti.

Sekian

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
http://g-82.blogspot.com

ustaz_bakistani@yahoo.com- sri Indah (B), Sg Buloh
11 Julai 2009 * 5:27 pagi

EXCO AGAMA NEGERI SELANGOR SEWAJIBNYA MALU !!

EXCO AGAMA NEGERI SELANGOR SEWAJIBNYA MALU !!

Di sini di paparkan satu berita yang menyedihkan dikala PAS memegang exco agama dalam kerajaan negeri selangor pimpinan Pakatan Rakyat.

Berita tentang orang-orang islam yang menghidap HIV diberikan tempat di gereja.

Berita lanjut, sila klik
mereka wajib dikeluarkan dan gempar ! penghidap HIV melayu berlindung dalam gereja


Lihat gambar-gambar dibawah;


inilah gereja yang menempatkan anak melayu yang terhidap HIV

anak melayu yang mendapat layanan gereja.Ustaz Amin berbincang dengan penghidap HIV melayu dalam gereja


Ustaz Amin berusaha mengeluarkan anak melayu dari gereja. penjaga kaunter pun orang melayu..p/s : daripada dok kerap sangat ke putrajaya dengan tidak diketahui tujuan dan dengan siapa berjumpa di sana, lebih baik fokus memajukan MAIS dan JAIS dalam menyelamatkan aqidah anak-anak muda ini.sekianAl-Bakistani
Khamis, 9 Julai 2009

CADANGAN DEBAT DENGAN MUHYIDDIN


CADANGAN DEBAT DENGAN MUHYIDDIN

Tok guru nik abdul aziz cabar Najib berdebat dalam isu status pegangan UMNO, apakah sesat atau tidak? Najib tidak menjawab. Pun begitu, dalam
utusan semalam melaporkan, Muhiyiddin cabar PAS kemukakan bukti bahawa UMNO benar-benar tidak perjuangkan Islam.

Justeru, dicadangkan kepada pimpinan PAS tertentu, agar mencabar muhiyiddin Yasin untuk di adakan debat di Manik urai berkenaan dengan tajuk yang sama.

Memandangkan Muhiyiddin Yasin adalah Timbalan Presiden UMNO, maka dicadangkan timbalan Presiden PAS yang kehadapan dalam debat terbuka ini. Kalau mahu cadangkan Presiden PAS, ia agak tidak padan dengan status jawatan.

Firman Allah;

قُلْ هَاتُوا بُرْهَانَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ

Maksudnya;
“Katakanlah, datangkan bukti-bukti kamu, jika kamu orang yang benar”

(Surah Al-Baqarah : 111)


Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani


- Sri Indah (B), Sg Buloh
10 Julai 2009 * 10:32 pagi

UMNO DAH MASUK PERANGKAP DI MANIK URAI


UMNO DAH MASUK PERANGKAP DI MANIK URAI

Utusan Meroyan melaporkan;

“KUALA KRAI 8 Julai - Timbalan Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin mencabar Pas supaya membuktikan semasa pilihan raya kecil Manik Urai bahawa UMNO tidak memperjuangkan Islam selama parti itu memerintah negara” -

KOMEN:

nampaknya UMNO semakin gelabah. Jika mereka tidak gelabah, kenapa mereka keluarkan kenyataan sebegini, padahal, Tok Guru Nik Abdul Aziz bukan sekadar mengajak, malah telah menjemput dengan surat rasmi agar dapat berdebat dengan PM tentang dasar perjuangan parti mereka, apakah sesuai dengan Islam ataupun tidak.

Najib bukan sekadar tidak membalas kandungan surat tersebut, malah menolak jemputan debat terbuka tersebut, seakan-akan takut, tidak mahu berhadapan dengan Mursyidul Am PAS dalam isu dasar parti mereka.

Nampanya, UMNO sudah terdesak dengan isu ini. Dan ternyata, UMNO telah termasuk dalam perangkap PAS dengan isu ini.

Respek dengan cara politik tok guru Nik Abdul Aziz......


baca sama : nama manik urai berasal daripada mak nik rambut mengurai.


Sekian

Al-Bakistani
http://g-82.blogspot.com/

ustaz_bakistani@yahoo.com- Kota Damansara
9 julai 2009 * 4:53 petang


Selasa, 7 Julai 2009

PENGAWASAN ALLAH AMAT HEBAT

Omar bin Al-Khattab, lambang ketaqwaan, keberanian dan kebijaksanaan

PENGAWASAN ALLAH AMAT HEBAT

Dikisahkan bahawa suatu hari Omar bin Al-Khattab bertemu seorang pemuda yang bekerja sebagai pengembala kambing. Melihat pemuda tersebut, Omar cuba mahu menguji sejauh mana kejujuran pemuda tersebut.

“wahai anak muda, aku ingin membeli seekor kambing yang kamu gembalakan itu” soal Omar.

“Kambing-kambing ini bukan milikku. Ia adalah milik tuanku” jawab pemuda itu telus.

”Aku sudah tahu bahawa semua kambing-kambing ini adalah kepunyaan tuanmu. Pun begitu, apa salahnya kalau kamu jualkan salah seorang dari semua kambing-kambing itu. lalu, apabila tuanmu bertanya, jawablah kepadanya bahawa kambing itu telah dimakan serigala” omar memprovokasi.

Pengembala itu melihat muka Omar. Kelihatan kerutan dahinya menandakan dia kepelikan dengan kata-kata omar itu. dalam beberapa saat kemudiannya, mulutnya terpancul, ”Allahu Akbar. Jika demikian, di manakah Allah?”

Mendengar persoalan dari pemuda itu, Omar tersentap. tidak disedari, air matanya mengalir dan terus keluar dari mulutnya kalimah ”di manakah Allah?” berkali-kali.

”benar, di manakah Allah?” itulah ucapannya sebelum dia berpisah dengan pemuda tersebut.

Begitujuga, Omar bin Al-Khattab di waktu malam agak susah untuk melelapkan matanya disebabkan kebimbangan dengan keadaan rakyatnya, apakah wujud di kalangan mereka, orang yang kelaparan, kesusahan, menghadapi sebarang masalah hidup dan sebagainya.

Apabila keadaan ini berlaku, menyebabkan Omar bin Al-Khattab akan berjalan waktu malam; memerhatikan keadaan rakyatnya.

Tiba di satu rumah, Omar bin Al-Khattab terdengar satu perbualan antara seorang ibu tunggal dengan seorang gadis yang merupakan anak perempuan kepada ibu tunggal tersebut.

”anakku, campurkan sedikit air ke dalam susu” kata ibu tunggal itu.

Dengan suruhan ibu itu, Omar pun memahami bahawa ibu tunggal itu adalah seorang penjual susu yang mahu melakukan penipuan dengan menambah air ke dalam susu, lantaran susu dilihat seperti banyak.

”wahai ibu, tidakkah engkau tahu bahawa Amir Al-Mukminin telah mengeluarkan satu arahan rasmi, melarang kita mencampurkan air ke dalam susu?” balas anak gadisnya itu.

Jawapan yang diberikan oleh anak gadis itu, menyebabkan menarik minat Omar untuk mengikuti perbualan tersebut. Omar tidak menyangka, bahawa anak gadis itu akan menjawab sedemikian rupa.

”alaaa... Omar bukan tahu pun. Dia tidak melihat pun kalau kita campur air dalam susu ini” jawab ibu itu dengan nada meremehkan.

”benar ibu. Walaupun Omar tidak melihat kita, tetapi tuhan kepada Omar itu maha melihat apa yang kita lakukan” jawab anak gadisnya ringkas, tetapi mengandungi hikmat yang terlalu terkesan kepada hati sesiapa yang mendengarnya.

Omar amat terkesan dengan jawapan anak gadis itu, menyebabkan Omar pun terus pulang.

Apabila selesai menunaikan solat subuh, Omar bin Al-Khattab memanggil semua anak-anak lelakinya dan berkata, ”wahai anak-anakku, apakah dari kalian yang mahu berkahwin?”

Semua anak-anak omar tidak bersuara. Mereka diam seribu bahasa. Mungkin kerana malu.

”Di perbatasan negeri, terdapat sebuah rumah yang dalamnya ada seorang ibu penjual susu bersama dengan anak gadisnya. Anak gadisnya itu, seorang perempuan yang solehah. Sesiapa dari kalangan kalian yang mahu menikahinya, pergilah pinang. Demi Allah, anak gadis itu tidak boleh keluar dari keluarga Omar. Jika seorang pun kalian tidak mahu menikahinya, Omar sendiri akan menikahi anak gadis itu” jawab omar tegas.

Anak-anak Omar itu terdiam, dan melihat sesama mereka. Melihat ketegasan bapa mereka sedemikian, mereka memahami bahawa anak gadis tersebut pasti seorang anak gadis yang baik.

Makanya, ’Asim yang merupakan salah seorang anak Omar bin Al-Khattab telah bangun dan berkata, ”wahai bapaku, aku bersedia untuk menikahi anak gadis tersebut”.

Maka menikahilah anak gadis kepada perempuan yang menjual susu dengan anak khalifah yang agung di kala itu. hasil perkahwinan tersebut, mereka dikurniakan anak yang bernama Layla, yang kemudiannya layla itu berkahwin dengan seorang lelaki yang bernama Abdul Aziz. Hubungan perkahwinan antara layla dan abdul aziz itu, lahirnya seorang tokoh politik Islam yang terkenal dengan kewarakan dan ketaqwaannya kepada Allah, iaitu Omar bin Abdul Aziz.

Sekian

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
http://g-82.blogspot.com/

ustaz_bakistani@yahoo.com


- Kota Damansara
8 julai 2009 * 12:11 tengahari

ORANG BERSYUKUR DISAYANGI AS-SYAKUR

ORANG BERSYUKUR DISAYANGI AS-SYAKUR

Dikisahkan ketika Nabi SAW bersama Abu Bakar As-Siddiq berhijrah ke Madinah. Bahawa, permusafiran hijrah Nabi SAW dan Abu Bakar itu diketahui oleh Asma, anak perempuan Abu Bakar As-Siddiq.

Hanya Asma’ sahaja yang mengetahui tempat persembunyian Nabi SAW dan Abu Bakar As-Siddiq. Makanya, dia berulang alik ke tempat persembunyian tersebut untuk menghantar makanan.

Dalam diam-diam, Abu Jahal menghidu pergerakan Asma’, menyebabkan dia telah berjumpa dengan Asma’ dan bertanya, “di mana bapamu sedang bersembunyi”

Asma’ tidak berkata sepatah perkataan pun melainkan sekadar menggeleng-gelengkan kepalanya; memberi isyarat bahawa dia tidak mengetahuinya.

Tindakan Asma’ itu menyebabkan Abu Jahal bersangatan marah, seraya menampar muka asma’ sehingga anting-anting asma’ terputus dan bibirnya berdarah.

Ketika Abu jahal menampar Asma’ itu, Abu Sufyan ada bersama. Apabila beliau melihat tindakan kasar Abu jahal itu, menyebabkan hati Abu Sufyan merasa agak hiba, dan memujuk Abu Jahal agar tidak melakukan tindakan sedemikian buat kali kedua.

Abu Jahal tetap berkeras untuk menampar Asma’ lagi, tetapi tetap ditenangkan oleh Abu Sufyan sehingga Abu Jahal terus akur dengan pujukan Abu Sufyan itu.

Kejadian ini sampai kepada pengetahuaan Abu Bakar As-Siddiq, menyebabkan Abu Bakar berdoa, “Ya Allah, jadikanlah itu sebagai khazanah kebaikan bagi Abu Sufyan”

Berkat doa Abu Bakar As-Siddiq itu, menyebabkan dua puluh tahun kemudiannya, Abu Sufyan masuk islam, seterusnya menjadi seorang sahabat Nabi SAW yang hebat dalam perjuangan memartabatkan Islam.

Begitujuga diceritakan tentang kisah Ummu Salamah yang telah dipisahkan dengan suaminya ekoran tindakan mereka yang memeluk islam.

Suami Ummu Salamah berada di Madinah, sedangkan Ummu Salamah bersama anak lelakinya dikawal sedemikian rupa agar tidak boleh keluar dari kawasan makkah.

Setahun kemudian, dia berjaya melepaskan diri dari kawalan Makkah, dan seterusnya mahu ke Madinah untuk menyelamatkan akidah dan mencari suami yang tercinta.

Ketika sampai di Tan’im, dia bertemu Osman bin Talhah, seorang lelaki yang tidak beragama Islam, malah amat memusuhi umat Islam. Ketika bertemu dengan Ummu Salamah, dia bertanya, “Wahai Ummu Salamah, kamu mahu pergi ke mana?”

Ummu Salamah dengan berani, tanpa merasa takut terus menjawab, “aku mahu ke Madinah, untuk menyelamatkan akidahku dan mahu mencari suamiku yang tersayang”

Melihat keadaan Ummu Salamah demikian rupa, timbul perasaan kasihan dalam hati Osman bin Talhah waimma dia masih lagi tidak beriman dengan Allah SWT.

“apakah kamu mahu ke sana seorang diri wahai Ummu Salamah?” soal Osman bin Talhah.

“benar” jawab Ummu Salamah tegas.

Osman bin Talhah berkerut dahi memikirkan, bagaimana seorang perempuan seperti Ummu salamah mampu ke Madinah seorang diri dalam keadaanya sedemikian rupa.

Dengan perasaan belas kasihan yang Allah campakkan dalam hati Osman bin Talhah, menyebabkan Osman terus berkata,
“tidak layak bagi seorang perempuan seperti kamu ke Madinah seorang diri. Naiklah atas unta tungganganku, akan aku hantar kamu ke Madinah”

Osman bin Talhah menghantar Ummu Salamah dengan menaiki untanya, sedangkan dia berjalan kaki hingga sampai Madinah.

Apabila sampai di Madinah, hati Ummu Salamah berbisik-bisik dengan katanya,
”Demi Allah, Allah SWT pasti akan berterima kasih dan mensyukuri Osman atas kebaikan yang dia lakukan. Tidak pernah aku melihat seorang lelaki yang tidak Islam sebaik Osman bin Talhah. Semasa dalam permusafiran, tidak pernah sekalipun dia menatapku dan tidak sepatah kata pun dia ucapkan padaku hingga kami tiba di serambi Madinah, melainkan dia hanya berkata, ”Di sanalah Madinah, tempat suamimu berada, maka pergilah”

Lapan tahun kemudian, Usman bin Talhah memeluk islam, iaitu pada saat berlakunya pembukaan kota Makkah.

Mendapat berita keislaman Usman bin talhah, terpancul di mulit Ummu Salamah,
”Allah telah berterima kasih dengan Usman bin Talhah disebabkan kebaikan yang dilakukannya”

Perhatikan betapa sayangnya Allah terhadap hambanya yang mempunyai perasaan belas kasihan. Justeru, dengan kebaikan yang mereka lakukan tersebut, dibalas oleh Allah SWT dengan Allah membuka pintu hidayah kepada mereka. Inilah tanda syukur (baca : terima kasih) Allah kepada hambanya yang sering bersyukur kepada Tuhannya.

Sekian

Wallahu ’Alam


Al-Bakistani
http://g-82.blogspot.com

ustaz_bakistani@yahoo.com


- Kota Damansara
8 Julai 2009 * 11:05 pagi


ORANG SALAH PERLU DIHUKUM !!

ORANG SALAH PERLU DIHUKUM !!

Semua orang yang bersalah dan sabit kesalahannya, wajar diberikan hukuman. Jika tidak diberikan hukuman, memungkinkan kesalahan yang sama akan berulang kembali.

apabila kita meneliti balik dari kitab-kitab fiqh, kita akan ketemui, bahawa pensyariatan sebarang hukuman mempunyai tujuan pencegahan yang disebut sebagai “Radia’h” dan “Zajirah”
[1].

Makna “radia’h” adalah mencegah dari pelaku kesalahan dari mengulangi kesalahan yang telah dibuat. Adapun makna “Zajirah” adalah mencegah orang lain dari melakukan kesalahan. Ekoran dari itulah, Islam mewajibkan perlaksanaan hukuman itu dilakukan, tanpa “pilih bulu”.

Asas pencegahan ini merujuk kepada Firman Allah SWT;

وَالسَّارِقُ وَالسَّارِقَةُ فَاقْطَعُوا أَيْدِيَهُمَا جَزَاءً بِمَا كَسَبَا نَكَالًا مِنَ اللَّهِ وَاللَّهُ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

Maksudnya;
”Laki-laki yang mencuri dan perempuan yang mencuri, potonglah tangan keduanya (sebagai) pembalasan bagi apa yang mereka kerjakan dan sebagai siksaan dari Allah. Dan Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana”

(Surah Al-Maidah : 38)

Memahami inilah, didapati pensyariatan hukuman terhadap pesalah bukanlah semata-mata pensyariatan, bahkan ianya terkandung maksud untuk menjaga maslahat kehidupan manusia.

Justeru, hukuman yang hendak dilaksanakan, tidak boleh “pilih bulu”. Jika yang melakukan kesalahan itu adalah kawan kita, maka orang itu terlepas. Dan jika kesalahan itu dilakukan oleh orang yang bukan kawan kita, maka tidak dapat tidak, hukuman mesti dikenakan. Tindakan sebegini mengundang kebinasaan

Dalam satu hadis diriwayatkan bahawa Nabi SAW ada bersabda;

إِنَّمَا أَهْلَكَ الَّذِينَ قَبْلَكُمْ أَنَّهُمْ كَانُوا إِذَا سَرَقَ فِيهِمْ الشَّرِيفُ تَرَكُوهُ وَإِذَا سَرَقَ فِيهِمْ الضَّعِيفُ أَقَامُوا عَلَيْهِ الْحَدَّ وَايْمُ اللَّهِ لَوْ أَنَّ فَاطِمَةَ بِنْتَ مُحَمَّدٍ سَرَقَتْ لَقَطَعْتُ يَدَهَا

Maksudnya;
“Sesungguhnya binasa golongan sebelum kamu kerana, apabila mencuri dari kalangan mereka oleh orang yang mulia, pasti mereka akan membebaskannya. Dan apabila mencuri itu adalah orang yang lemah dari kalangan mereka, pasti mereka akan laksanakan hukuman tersebut. Demi Allah, sekiranya Fatimah binti Muhammad mencuri, pasti aku akan potong tangannya
[2]

Sekian

p/s : Baca sama
sanggahtoksago dan Mstar, juga Malaysiakini.

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
http://g-82.blogspot.com

ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri indah (B), Sg Buloh
8 Julai 2009 * 3:07 pagi


[1] Dirasah Fiqh As-Syafii : 4/23.
[2] Sahih Al-Bukhari : 3216.

Isnin, 6 Julai 2009

POLITIK TALIBAN??

POLITIK TALIBAN??

Taliban dalam bahasa farsi bermakna mahasiswa. Taliban di Afghanistan merupakan gerakan mahasiswa melawan perbalahan antara beberapa puak-puak kaum tua afghanistan yang terdiri dari gulbuddin Hikmatiyar dan Rabbani setelah keluarnya rusia dari bumi Afghanistan.

Setelah taliban berjaya melawan dua kelompok kaum tua ini, taliban berjaya menguasai afghanistan dan seterusnya membentuk kerajaan.

Cara pemerintahan mereka yang dilihat agak keras, menyebabkan mereka jatuh dan tidak mampu untuk bangkit lagi. Memang mereka jatuh disebabkan musuh, tetapi sedihnya rakyat afghanistan tidak bangkit mempertahankan mereka.

Persoalannya, mengapa rakyat tidak bangkit mempertahankan mereka??

Tidak dinafikan, mereka mempunyai niat yang baik; iaitu melaksanakan islam dalam negara afghanistan. Cumanya, cara perlaksanaan mereka agak tidak kena tempat; seakan-akan mereka tidak merujuk pun kepada konsep siyasah syariiyyah yang wujud dalam perbahasan dan pengajian Syariah Islamiyyah.

Perlaksanaan Islam yang mereka lakukan, tidak terlebih dahulu diberi kefahaman kepada rakyat. Pada mereka, segala perlaksanaan islam, telah mereka laksanakan. Apakah rakyat menerima atau tidak, itu tidak perlu dipersoalkan.

Akibatnya, memang perlaksanaan Islam itu berjaya, tetapi ia tidak bertahan lama. Islam yang dilaksanakan oleh mereka, hanya berjaya dilaksanakan beberapa ”penggal” sahaja. Kemudiannya, mereka dipenggal oleh amerika, disamping rakyat mereka sedikit pun tidak bangun mempertahankan mereka.

BAGAIMANA PULA DI MALAYSIA??

Di malaysia, terutama selepas sejarah 8 mac 2008 bermula. Keadaan dan pendekatan politik tidak boleh disamakan dengan sebelumnya. Ini kerana, kita berhadapan dengan beberapa keadaan, iaitu (1) kawan, (2) lawan, (c) rakyat.

Ketika kita membuat sesuatu keputusan, hendaklah kita perlu perhatikan tiga perkara ini. jika tidak, Islam yang kita perjuangkan akan melahirkan nasib sepertimana yang berlaku kepada taliban.

LAWAN

UMNO merupakan lawan. Tidak perlu kita berfikir kaedah yang lunak dengan mereka. Kaedah ”lemaskan” sahaja yang layak digunakan kepada musuh.

Jika mahu digunakan kaedah lunak, pastikan tidak melahirkan keraguan dalam diri kawan dan rakyat. Justeru, sebarang tindakan lunak, hendaklah dirujuk dahulu kepada kawan, disamping dibuat pemantauan terhadap rakyat terhadap tindakan lunak yang mahu dilakukan itu, apakah melahirkan mudharat besar atau tidak.

KAWAN

Hendak memerintah di Malaysia, tidak dapat tidak perlu mempunyai kawan dalam berpolitik. Jika tanpa bergabung dengan mana-mana parti lain, usaha hendak memerintah agak terbatas. Tinggalkan negeri-negeri yang ramai orang melayu seperti Kelantan, terengganu dan Kedah. Keadaan di sana tidak menafsirkan maksud sebuah Malaysia.

Makanya, apabila sudah berkawan, konsep setia kawan perlu wujud, disamping tidak bertindak dengan sesuatu tindakan yang bisa melahirkan perasaan ragu dikalangan mereka terhadap kita.

Mengambil kaedah lunak dengan musuh dalam sesuatu tindakan tanpa merujuk kepada kawan terlebih dahulu, sedikit sebanyak akan melahirkan keraguan dalam hati kawan. Jika keadaan ini berlaku, ia akan memberikan kesan buruk yang besar terhadap reputasi parti di mata-mata mereka.

Asas tindakan ini adalah hadis Nabi SAW;

إِذَا كُنْتُمْ ثَلَاثَةً فَلَا يَتَنَاجَى اثْنَانِ دُونَ صَاحِبِهِمَا


Maksudnya;
”Jika kamu bertiga, maka janganlah berbisik-bisik dua dari kamu tanpa yang ketiganya
[1]

RAKYAT

Di kala membuat sesuatu keputusan, pastikan ia tidak mendatangkan mudharat kepada perjuangan Islam itu sendiri. Bantuan dan sokongan rakyat dalam politik yang menggunakan demokrasi adalah penting. Justeru, hati dan perasaan mereka perlu dirai.

Sesuatu perlaksanaan, tidak seharusnya dilaksanakan terus, melainkan bertindak memberi kefahaman secara mendalam terlebih dahulu terhadap mereka.

Adakan kempen dan dialog dengan mereka terlebih dahulu, setelah mereka memahaminya, barulah perlaksanaan dilakukan. Apabila keadaan ini berlaku, sudah pasti mereka akan memberi sokongan kepada kita.

Begitujuga, apabila perlaksanaan Islam yang dilakukan itu di kala mereka sudah memahaminya, sudah pasti spekulasi musuh tidak akan berjaya dimakan oleh rakyat. Ini kerana, spekulasi itu sudah tidak mempunyai taring lagi, kerana telah dirongakkan dengan kefahaman rakyat yang telah diberi.

Omar Abdul Aziz ada menyebut kepada anaknya yang bernama Abdul malik dengan katanya;

لا تعجل يا بني، فإن الله ذم الخمر في القرآن مرتين، وحرمها في الثالثة، وإني أخاف أن أحمل الحق على الناس جملة، فيدفعوه جملة، ويكون من ذا فتنة

Maksudnya;
”jangan kamu gopoh wahai anakku. Sesungguhnya Allah mencela arak dalam Al-Quran sebanyak dua kali, dan mengharamkannya pada kali yang ketiga. Sesungguhnya aku bimbang melaksanakan kebenaran kepada manusia secara total, lalu mereka menolaknya secara total. Sudah pasti itu merupakan fitnah
[2]

KESIMPULAN

Sesuatu hukum Islam, memang wajib dilaksanakan. Pun begitu, sebelum perlaksanaan hendak dilakukan, hendaklah diperhatikan terlebih dahulu, apakah perlaksanaan itu kekal atau sekadar sementara waktu? Jika sementara waktu, perlu dilihat punca yang akan berlaku sedemikian.

Selalunya, sesuatu perlaksanaan akan ditolak majoriti rakyat disebabkan mereka tidak memahaminya dengan betul, waimma kandungan disebalik bahan perlaksanaan itu adalah sesuatu yang baik.

Justeru, tindakan awal bukan terus melaksanakan Islam, tetapi hendaklah diberi kefahaman secara mendalam terlebih dahulu, barulah perlaksanaan itu akan mendapat kekuatan dari sokongan rakyat.

Pepatah arab ada menyebut;

الناس أعداء ما جهل

Maksudnya;
”Manusia itu adalah musuh kepada benda yang ia tidak ketahui”

Dilema inilah yang telah dihadapi oleh Taliban di kala memerintah afghanistan dahulu. Diharapkan, dilema yang sama tidak menimpa kita dalam PRU akan datang.

Justeru, belajarlah dari politik Tok Guru Nik Abdul Aziz yang memerintah kelantan sejak 1990. ini kerana, konsep pemerintahan beliau boleh dikatakan sama seperti pemerintahan Omar Abdul Aziz. Beliau adalah Omar abdul Aziz Malaysia.

Sekian

Wallahu ’Alam.

Al-Bakistani
http://g-82.blogspot.com/

ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
7 Julai 2009 * 10:58 pagi

[1] Sunan At-Tarmizi : 2751.
[2] Al-Muwafaqat : 2/148.

Ahad, 5 Julai 2009

INSTITUT PEMIKIRAN NIK ABDUL AZIZ

INSTITUT PEMIKIRAN NIK ABDUL AZIZ

Di sini dimaklumkan bahawa satu blog baru yang menceritakan prihal politik dan pemikiran Menteri Besar Kelantan, merangkap Mursyidul ‘Am PAS, Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nikmat.

Blog ini banyak memberikan manfaat disebalik satu kajian terhadap sesuatu tindakan dan idea yang dilontarkan oleh Tuan Guru Mursyidul Am.

Mudah-mudahan ia dimanfaatkan bersama.

Sila layari ;

http://ipnaa.blogspot.com/


sekian

Al-Bakistani
http://g-82.blogspot.com/

ustaz_bakistani@yahoo.com- Kota Damansara
6 Julai 2009 * 11:39 pagi.