Sabtu, 10 September 2011

UTUSAN MALAYSIA SPIN KENYATAAN AKU


2 september bersamaan dengan 4 syawal baru-baru ini, aku hadir dalam majlis pertemuan blogger dan facebooker anjuran kerajaan Negeri Kelantan bertempat di Lundang, Kota Bharu Kelantan. Dalam program tersebut, aku mencadangkan agar Tuan Guru Nik Abdul Aziz ROUND MALAYSIA untuk menjatuhkan UMNO/BN, sepertimana perubahan yang berjaya dilakukan oleh Mahatma Ghandi di India, dan Rashid Ghanoushi di Tunisia. Ekoran itu, Tuan Guru tidak seharusnya bertanding lagi dalam PRU akan datang untuk focus ROUND MALAYSIA itu.

Pendapat aku itu dijawab oleh Datuk Husam Musa. Beliau tidak bersetuju dengan cadangan tersebut dan mencadangkan agar Tuan Guru Nik Abdul Aziz terus Round Malaysia, tetapi kekal juga bertanding dalam PRU. Padaku, program malam itu sudah selesai.

Tidak disangka-sangka, dua hari kemudiannya, iaitu pada 4 september, ia menjadi satu berita hangat di Kelantan. Iaitu, apabila ia dijadikan berita di muka surat utama dalam sinar harian versi Kelantan. Makanya, aku dihujani dengan pelbagai komentar dari rakan-rakan, sama ada melalui email, facebook dan juga melalui telefon.

“anta mencadangkan tuan guru letak jawatan?” antara soalan yang banyak kedengaran.

“Ana tidak cadangkan tuan Guru letak jawatan.. yang ana cadangkan adalah, Tuan Guru perlu round Malaysia untuk jatuhkan UMNO/BN di Malaysia, sepertimana yang dilakukan oleh Mahatma Ghandi di India, dan Rashid Ghanoushi di Tunisia.. Cuma, bimbang kesihatan Tuan Guru yang sudah tua, dicadangkan Tuan Guru tidak bertanding dalam PRU pada kali ini, tetapi focus untuk round Malaysia untuk jatuhkan UMNO/BN” jawabku panjang lebar bimbang orang keliru.

Rakan-rakan yang berhubung terus denganku berpuas hati dengan peneranganku. Tetapi, mengenangkan akhbar mementingkan duit, wang dan kemasukan berbanding melaporkan yang sepatutnya, menyebabkan tajuk berita mereka diolah sedemikian rupa bagi memburukkan lagi keadaan.

Pada hari ini, keluar pula berita dalam utusan Malaysia melaporkan berita tersebut, waima program yang telah berlalu itu berlanjutan sehingga seminggu yang lepas. Seperti yang kita tahu, Utusan melaporkan perkara yang mereka mahu sahaja, tanpa mereka melaporkan banyak lagi perkara yang aku nyatakan dalam program tersebut.

MEREKA BUANG POINT PENTING, dan membesarkan perkara yang tidak penting dalam ucapan cadanganku itu.

Antara perkara yang tidak aku sebutkan dalam ucapanku, tetapi ditambah-tambah oleh Utusan tersebut adalah pada ayat berikut;

“Pada 3 September lalu, Wan Ji dilaporkan berkata: "Tuan Guru tidak perlu bertanding pilihan raya, tidak perlu jadi Menteri Besar lagi, tumpu sahaja kepada ceramah. Tugas itu boleh diserah kepada ramai lagi ulama muda lain”

Ungkapan “tumpu pada sahaja kepada ceramah. Tugas itu boleh diserahkan ramai lagi ulama muda lain” adalah penambahan dari Utusan yang disandarkan kepadaku, walhal aku tidak pernah menyebut seperti yang dilaporkan. Dan lagi, forum itu berlaku pada 2 september, bukan 3 september seperti yang dilaporkan.

Apakah harus aku lakukan terhadap utusan?

Mungkin aku tidak perlu pening lagi nak cari duit untuk membayar yuran untuk aku sambung pengajianku….

Sekian

baca sama :
tok guru nik Abdul Aziz perlu round Malaysia untuk hapuskan BN.

Wallahu ‘Alam
Ahad, 4 September 2011

[ARKIB] GURU-GURU TOK GURU HAJI HASHIM PASIR TUMBUH

Tuan guru Haji Hashim Abu Bakar, lebih akrab dengan panggilan Ayah Sin. Pada tanggal 30 Ogos 2011, jam 1.15 sore, saat umat Islam merayakan hari raya aidilfitri tokoh ulama tersohor itu kembali rahmatullah dalam usia 91 tahun di rumahnya di komplek Madarasah Ad-Daniah Balakariah Pasir Tumboh, Kota Bharu, Kelantan, kerana sakit tua.

Lahir pada 1920, di Kg. Pantai Johor, Alor Setar, Kedah, daripada keluarga ulama. Bapanya berasal dari Pattani yang berhijrah ke Kedah dan berkahwin dengan anak tempatan. Pada 1935, ketika usianya 12 tahun, ibu bapanya menghantar belajar di Darul Ulum dan di Masjidil Haram, Mekah. Antara gurunya ketika itu, ialah Syeikh Mohd. Yasin al Padangni, seorang ulama terkenal di Mekah asal Minangkabau, Indonesia, Syeikh Hassan Mashud dan Syeikh Muhamad Alawi daripada Maghribi.

Sekembalinya ke tanah air (1939), dia menyambung lagi pengajian secara tradisional di Madarsah Asyariah, Bagan Datok, Perak, selama setahun (1940). Semasa Jepun menduduki Tanah Melayu beliau kembali ke kampung kelahirannya di Kedah, sehingglah pada 1946. Setahun selepas tentera Jepun menyerah kalah, Haji Hashim berhijrah ke Kelantan. Ketika di Kelantan, dia mendalami lagi ilmu agama di Pondok Bunut Payung.

Antara rakan-rakan sepengajian beliau ketika itu, samada sewaktu di Mekah, mahupun di tanah air, ialah bekas guru di Maahad Muhammadi, Ustaz Haji Hasan Idris, iaitu anak Tok Guru Haji Idris, Bachok dan Tok Guru Ayah Kob, Machang, Kelantan.

Madarasah Ad-Daniah Bal-akariah atau nama popularnya Pondok Terosan, Pasir Tumboh, dibuka pada 1953 oleh dua orang ulama bersuadara, Haji Mustafa bin Abu Bakar dan adiknya Haji Abdul Aziz Abu Bakar. Ketika itu Ayah Sin menyambung sentri di pesantren tersebut. Minat beliau kepada pengajian Islam secara tradisional menjadikan dirinya sangat sinonim dengan suasana pesanteran.

Kebetulan, Almarhum mempunyai hubungan kekeluargaan dengan Tok Guru Haji Abdul Aziz atau nama akrabnya, Tok Guru Ayah Jik, adalah adik ipar. Menurut haraki pondok Terosan, Ayah Sin merupakan murid paling kanan antara ribuan murid yang belajar di situ ketika itu. Justeru bila Tok Guru Ayah Jik meninggal dunia, maka kepimpinan pesanteran Pasir Tumboh diserahkan kepada beliau.

Ayah Sin, mula memimpin pesanteran pada 1987. Banyak perubahan dilakukannya sedikit demi sedikit, terutama membangunan pasarana. Masjid diperbesarkan, asrama-asrama moden untuk sentri setingi 5 lantai didirikan. Lengkap dengan kantin, kedai runcit dan lain-lain kemudahan, bagi menggantikan rumah-rumah kecil bebentuk pondok kayu yang sudah usang dan tidak teratur.

Hari ini, sesiapa yang berkunjung ke Pondok Terosan, akan terpegun dengan pembanguan yang dijalankan berbanding dengan sebelumnya.

sumber : Pak Rossem