Jumaat, 20 Ogos 2010

UMNO TAK NAK LIM GUAN ENG MASUK ISLAM?

baru sat-sat bersembang dengan seseorang dari negeri Pulau pinang. Dia mendakwa, bahawa kejadian doa dalam Khutbah Jumaat terhadap Lim Guan Eng memang wujud. Tetapi, dia mempersoalkan isu yang sedang di mainkan oleh UMNO, khususnya TPM dan Zahid hamidi.

"kat mana salahnya doa itu?" soalnya.

"Pak imam yang menyebut Nama Lim Guan Eng dalam Khutbah itu, dia berdoa agar Lim guang Eng itu diberikan hidayah oleh Allah SWT.. supaya Lim Guang Eng masuk islam" ujar orang yang umurnya hampir 60 tahun itu.

penerangan itu, mengingatkan aku dengan doa nabi SAW yang berbunyi;

اللهم أعز الإسلام بأحد عمرين

maksudnya;
"Ya Allah, berikan kemegahan kepada Islam dengan islamnya salah seorang dari dua orang yang bernama Umar".

Dua orang umar yang dimaksudkan dalam doa Nabi SAW itu adalah, umar bin Al-Khattab, dan Amru bin Hisham, atau gelaran masyhurnya Abu Jahal [bapa goblok].

dalam doa nabi SAW itu, ternyata Allah SWT memilih Umar bin Al-Khattab, dengan keislaman Khalifah Islam kedua itu keesokkan harinya, di rumah Al-Arqam bin Abi Al-Arqam.

Justeru, tidak ada salahnya jika benar sungguh wujud Pak Imam yang berdoa di atas mimbar jumaat agar diberikan hidayah kepada Lim guan Eng. Jika ia salah, atas alasan apa ia salah.

Namun, atas alasan politik sempit UMNO itu, sengaja perkara ini diisukan. ia memberi tanda bahawa UMNO memang tidak teringin untuk melihat Lim guan eng memeluk islam, seperti yang sering diharapkan oleh ramai umat Islam yang mahu melihat Islam terlaksana di malaysia.

"UMNO lebih suka orang jadi kafir. yang dah masuk Islam pun, 'ditarbiah' UMNO agar lawan Islam" bisik hatiku.

Sekian

Wallahu 'Alam

Al-Bakistani


- Sri Indah [b] Sg buloh
21 Ogos 2010 * 2:59 Pagi

Isnin, 16 Ogos 2010

NAJIB KAYA HASIL JUDI?

(Klik untuk besarkan)

Romantis: Raja Petra dakwa Peguam Negara terbabit

Oleh: Dzulfikar Mashoor

KUALA LUMPUR, 17 Julai | Jabatan Peguam Negara sekali lagi menarik perhatian umum apabila Peguam Negara, Tan Sri Abdul Ghani Patail sendiri didakwa mempunyai hubungan romantis dengan salah seorang anggota bawahannya, Datuk Azailiza Mohd Ahad.

Menurut penulis blog Raja Petra Kamaruddin (RPK) dalam kolumnya, No Holds Barred), hubungan romantis Abdul Ghani dan Azailiza, Ketua Bahagian Hal Ehwal Antarabangsa itu sebenarnya merupakan rahsia umum di kalangan kakitangan Jabatan Peguam Negara.

"Ya, semua orang tahu mengenai hubungan sulit ini. Ianya bukan lagi rahsia. Peguam Negara (Abdul Ghani) dan Azailiza acapkali bersama ke luar negara, dan bagi menjimatkan wang pembayar cukai, mereka memilih untuk berkongsi kamar hotel dari menyewa (kamar) hotel yang berasingan," dakwanya seperti dipetik dari artikel Okay, What About This Affair Than? di sesawang Malaysia Today, http://malaysiatoday.net.

Difahamkan, pendedahan terbaru itu dibuat selepas beliau mendedahkan tentang skandal seks membabitkan salah seorang pasukan Abdul Ghani, Farah Azlina Latif dengan Saiful Bukhari Azlan, iaitu saksi utama kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim pada hujung bulan lepas.

Pada satu kenyataan rasmi 27 Julai lalu, Abdul Ghani akhirnya menggugurkan Farah sebagai Timbalan Pendakwa Raya (DPP).

Tidak cukup dengan itu, beliau yang juga pemilik blog Malaysia Today turut mempertikai kredibiliti Ketua Hakim Negara, Tan Sri Zaki Tun Azmi (dilantik sejak 2008) di samping menganggap kesemua pendedahannya itu sebagai skandal seks yang mencalar imej Istana Keadilan.

"Nampak gayanya, sangat banyak skandal seks di Istana Keadilan," tulis beliau seakan sinikal pada pihak-pihak terbabit.

"Apatah lagi Ketua Hakim Negara mengahwini isteri keduanya di Thailand secara tidak sah lalu kemudiannya menghapuskan bukti berkaitan bagi mengelak sebarang pendakwaan, seperti juga kawan kita Ahli Parlimen dari Sabah."

Sehubungan itu, beliau yang kini masih diburu oleh kerajaan pendedahan eksklusifnya berhubung pemimpin-pemimpin tertinggi tertentu negara sekali lagi mempersoal kredibiliti mereka yang terbabit dalam menguruskan soal keadilan di institusi kehakiman negara.

"Terfikirkah kita sama ada mereka mempunyai cukup masa untuk menyediakan kes di Mahkamah," sinisnya lagi.

Di sebalik pendedahan terbaru itu, beliau sekali lagi mempersoal sikap diam diri Abdul Ghani berhubung pendedahannya sebelum ini; iaitu hubungan romantis antara Timbalan Pendakwa raya, Farah dan Saiful Bukhari Azlan, saksi utama kes liwat Datuk Seri Anwar Ibrahim.

"Kenapa Peguam Negara (Abdul Ghani) tidak mahu mengesahkan atau menafikan dakwaan salah seorang anggota pasukan pendakwaan mengadakan hubungan dengan saksi utama (Saiful Bukhari)," soalnya.

Baginya, tindakan Abdul Ghani menggugurkan Farah dari pasukann pendakwaan tanpa mengesahkan atau menafikan dakwaannya itu semata-mata untuk menyelamatkan diri dan Jabatan Peguam Negara yang ditadbirnya.

"Beliau (Abdul Ghani) tidak mahu mengambil risiko ke atas dirinya kerana pertamanya beliau tahu bahwa sekiranya beliau menafikan (dakwaan Raja Petra) lebih banyak keburukan akan terdedah."

"Bahkan, beliau paling (Abdul Ghani) risau sekiranya saya mendedahkan satu lagi hubungan sulit, iaitu antara beliau dan Ketua Bahagian Hal Ehwal Antarabangsa, Datuk Azailiza Mohd Ahad," katanya seperti dalam artikelnya.

Tuntas dari itu, beliau membuat rumusannya sendiri berhubung ketetapan terbaru Mahkamah Tinggi menolak permohongan Anwar, Ketua Pembangkang untuk menggugurkan kes liwat disebabkan wujudnya hubungan romantis yang membabitkan saksi utama, iaitu Saiful.

"Dengan erti kata lain, adalah berlaku sebarang 'cakap-cakap di ranjang' semasa hubungan sulit tersebut diadakan?"

"Dan mahkamah yakin tidak ada 'cakap-cakap di ranjang', hanya hubungan intim sahaja. Jadi tidak ada salah pendakwaan dan maka pertuduhan terhadap Anwar itu tidak perlu digugurkan," beliau bertegas.

Pendedahan terbaru yang dibuatnya semalam itu dijangka memetakan sekali lagi keputusan berunsur politik di Istana Keadilan dan Jabatan Peguam Negera kelak. -END