Khamis, 7 Jun 2012

PEROKOK TEGAR


Seorang perokok tegar bercita-cita untuk berhenti merokok. Sudah lama dia menanamkan hasrat itu, tetapi belum juga berjaya sepenuhnya. Walaubagaimanapun, semakin hari semakin berkurangan.

Semasa dia sudah berhenti merokok, dia masih lagi berkawan dengan rakan-rakan yang merokok. Dilihat rakan merokok, bibirnya terasa seperti air liurnya meleleh. Semakin dilihat, semakin terkesan pada hidupnya. Makanya, bagi menghilangkan ‘gian’, dia pun mengambil sebatang rokok, diletakkan dibibirnya tanpa dinyalakan api.

Dalam keadaan begitu, dia merasa bersalah, tetapi tetap berazam untuk berhenti dari merokok, sehinggakan satu ketika itu, dia melihat orang yang merokok pun, tidak menarik minatnya untuk merokok lagi.

Begitujuga bagi orang yang berdosa. Apabila dia sudah bertaubat, dia sudah berazam tidak mahu mengulangi dosa-dosa yang lalu. Namun, kala rakan-rakan di sekelilingnya dilihatnya sedang melakukan maksiat, kadangkala memberi pengaruh kepada dirinya untuk mengulangi balik dosanya itu. Dia turut melakukannya, tetapi selepas melakukan dosa tersebut, hatinya merasa cukup bersalah dengan tuhan.

Namun begitu, dia tetap berusaha lagi untuk berhenti dari mengulangi dosa dengan cara berkawan dengan orang-orang bertaqwa. Akhirnya, tindakannya itu memberi kesan pada dirinya sehinggakan maksiat itu sudah tidak terlintas langsung untuk dilakukannya.

Haraplah pengampunan ilahi. Haraplah anugerah kekuasaan ilahi. Haraplah bimbingan ilahi. Mudah-mudahan berjaya dalam menerusi hidup di dunia yang fana’ ini.

Wallahu ‘AlamPTPTipu : BAGI AUTONOMI PENGURUSAN EKONOMI KEPADA PR


BN jadikan mahasiswa sebagai mangsa balas dendam dengan PR. Ekoran tuntutan pendidikan percuma dari mahasiswa, lalu tuntutan itu disokong oleh kerajaan PR, makanya BN tidak berpuas hati. Mereka jadikan mahasiswa yang belajar di Universiti kelolaan kerajaan Negeri Pakatan Rakyat sebagai mangsa. (baca sini)

MB Selangor, Tan Sri Khalid mahir ekonomi. Isu rakyat yang melibatkan mahaasiswa UNISEL ini tidak dipandang sepi oleh kerajaan negeri Selangor pimpinan PR. Makanya, Tan Sri Khalid telah membuat keputusan untuk bertindak. Iaitu, mencairkan eset UNISEL untuk membantu pelajar yang dijadikan mangsa oleh BN. (baca sini)

Sebelum Tan Sri Khalid buat kenyataan sebegitu, Muhyiddin Yasin telah menegluarkan kenyataan yang cukup sial, yang tiada yang tidak sial kecuali semuanya sial-sial belaka. Iaitu menyifatkan tindakan Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) membekukan pinjaman kepada mahasiswa Universiti Industri Selangor (Unisel) sebagai "adil" kerana ia hanya reaksi kepada dasar PKR. (sila baca sini)

Bila kemukakan soal adil, ini gambaran tindakan yang paling sial tahap gaban yang dibuat oleh timbalan perdana Menteri tersebut. Kalau soal adil yang dikemukakan, Dicadangkan autonomi dari sudut pengurusan ekonomi, iaitu semua sumber dari negeri pakatan rakyat, seperti road tax, minyak, galian, gas, cukai pendapatan penduduk negeri selangor, cukai jalan yang dibayar oleh rakyat Selangor dan apa saja cukai yang dikutip oleh kerajaan persekutuan di negeri-negeri pakatan rakyat dipulangkan kepada kerajaan negeri yang dikuasai oleh Pakatan Rakyat, lalu di uruskan oleh kerajaan pakatan rakyat sendiri, tanpa melibatkan kepada kerajaan BN. Dan kerajaan BN pula, sumber ekonomi mereka dari negeri mereka sendiri.

Kemudian dari itu, kita buat bandingan, antara kerajaan BN dan PR, mana yang dapat menawarkan kebajikan kepada rakyat yang lebih baik. Selepas dari itu, baru la Muhyiddin Yasin layak bercakap soal ADIL

Agak-agak kerajaan BN berani?

Baca sama;

Sekian