Jumaat, 28 Januari 2011

[FB MAZA] YUSUF DAN ZULAIKHA?


"..ramai orang menulis di kad jemputan kahwin memohon Allah eratkan suami isteri bagaikan Yusuf dan Zulaikha. Sebenarnya, tiada riwayat yang sahih yang menyatakan Yusuf mengahwini Zulaikha. Tiada dalam al-Quran, tiada dalam hadis yang sahih. Riwayat Abu al-Syeikh daripada Zaid bin Aslam mengenai hal ini adalah tidak sahih. Bahkan nama Zulaikha itupun tiada dalam al-Quran dan hadis yang sahih.." dari FB Dr MAZA.

[PRK MERLIMAU] AMK vs PEMUDA PAS

mana pilihan anda?

Ini kah?


atau ini?


Dalam rundingan, tidak lepas dari tawar menawar. Pihak sebelah A minta sesuatu, dan pihak sebelah B pun, mesti minta sesuatu.

Rundingan secara tertutup, amat susah hendak mendapat persetujuan. Ini kerana, ia melibatkan kebijaksanaan dalam mencapai persetujuan antara kedua belah pihak. Tetapi, jika sesuatu rundingan itu dilakukan dalam khalayak ramai [melalui blog, facebook dan media perdana], sudah pasti kebijaksanaan dalam bermain dengan media memungkinkan pihak yang bijak akan mendapat keuntungan yang banyak.

Dalam kes Samsul Iskandar meminta kerusi merlimau menerusi media, agar diberikan kepada PKR, ia adalah peluang untuk PAS mencapai keuntungan yang besar. Jika bijak, tidak mustahil kerusi DUN Merlimau dapat kepada PKR, tetapi kerusi Bayan baru akan dapat kepada PAS dalam PRU akan datang.

Orang tua dulu-dulu pernah berkata, "makan budi, tergadai body".

Sekian


[PRK TENANG] KONSPIRASI BN ?

SEBARAN PENTING

"Sekiranya nampak kereta MYVY berwarna putih bernombor WUS 948 yang dipandu oleh seorang lelaki berambut panjang atau seorang wanita bertudung, sila hubungi Rashid [ditalian] 019 626 7828. saspek telah melarikan anak perempuan saya berumur 1 tahun dari nursery baru sebentar tadi" - Major Mona

Selasa, 25 Januari 2011

[PRK TENANG] SEMBANG-SEMBANG PENGUNDI


"....tak jadi YB BN lagi pun dah rembat tanah, DUN tenang dalam bahaya jika Azhar menang..."

"...bahagia hidup di dun tenang, rakyatnya baik byk rahmat, cikgu mala guru cemerlang, calon BN, tanah rakyat dirembat.."

"....generasi ke 2 felda tak ada tanah..."

"....calon BN ada kes mahkamah pasal rembat tanah... Isy, jadi DO pun dah rembat, klu jadi YB, lgi kuat rembat..."

Ahad, 23 Januari 2011

TUGAS MUSLIM : FAHAMKAN ISLAM, BUKAN TAKUTKAN ISLAM


semenjak PAS bersama dengan DAP dalam Pakatan Rakyat, kita dalam lihat bagaimana penerimaan mereka terhadap Islam semakin hari semakin teserlah. Mereka mula membaca Al-Quran, mula masuk masjid dan surau untuk mendengar kuliah agama, mula bersedia berbuka puasa dengan orang islam dan banyak lagi.

Kagumnya, apabila karpal Sikh yang dulu mengatakan langkah mayatnya jika mahu laksanakan negara islam, tetapi mula toleransi dan bersedia berbincang tentang cita-cita PAS itu.

keadaan ini berbeda dengan UMNO, yang sejak dahulu, kini dan selama-lamanya berusaha mencandukan agama Islam demi mendapat sokongan orang islam, dan menajiskan agama untuk mendapat undi dari non Muslim.

mereka tidak puas-puas untuk menajiskan agama demi kepentingan parti mereka, hatta terpaksa menjadikan islam sebagai bahan propaganda. Ia tidak lain, tindakan memberi gambaran buruk terhadap Islam, seterusnya menjauhkan lagi non Muslim yang semakin mahu mengenali Islam.

kemana ulama-ulama UMNO? tindakan pimpinan UMNO ini adalah zalim, maka wajib ditegur terhadap tindakan mereka. Kalau Ulama Muda UMNO boleh menulis artikle mengutuk tindakan PAS, mana artikle ulama Muda UMNO yang mengkritik tindakan pimpinan UMNO ini?

Mungkin Ulama Muda UMNO akan menjawab, bahawa mereka menegur dengan adab. Mereka menegur menggunakan saluran parti, iaitu berbisik-bisik. Walau pemimpin mereka kekal dengan kezaliman itu, mereka tetap menjaga adab menegur. Kekal menggunakan saluran parti. Jika inilah keadaan UMNO, tidak hairan parti itu semakin lama semakin hancur sehingga kejahatan mereka diumpamakan oleh bekas perdana menteri sebagai busuk sampai ke ususnya.

sekian

Wallahu 'Alam