Jumaat, 19 Mac 2010

KARTOON MENARIK


(Klik untuk besarkan)

PELANCARAN BUKU

(klik untuk besarkan)

Pelancaran Buku "polemik isu Kalimah Allah", akan disempurnakan oleh Dato' Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang bersempena Pesti Buku Antarabangsa Kuala Lumpur 2010 di Bilik kedah & Johor, PWTC pada 27 Mac 2010, pukul 5 petang.

WALAU TIADA 1 MALAYSIA, UMNO TETAP ‘ZIONIS’

ini zionis 1 Israel

ini zionis 1 Malaysia.

WALAU TIADA 1 MALAYSIA, UMNO TETAP ‘ZIONIS’

Bising dalam media, kemarahan UMNO terhadap tuduhan Ketua Pembangkang, Dato’ Seri Anwar Ibrahim bahawa slogan 1 Malaysia mempunyai kaitan dengan 1 Israel.

Padaku, sudah berkurun aku menulis menyatakan bahawa UMNO memang ‘yahudi’ melayu, waima tiada kaitan dengan 1 Malaysia dan 1 Israel sekalipun. Selagi UMNO berpegang dengan dasar kebangsaaan, nasionalis perkauman assobiyyah, selagi itu aku beranggapan bahawa UMNO adalah Yahudi melayu.

Firman Allah;

وَدَّ كَثِيرٌ مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ لَوْ يَرُدُّونَكُمْ مِنْ بَعْدِ إِيمَانِكُمْ كُفَّارًا حَسَدًا مِنْ عِنْدِ أَنْفُسِهِمْ مِنْ بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُمُ الْحَقُّ

Maksudnya;
“Ramai dari kalangan ahli Kitab bercita-cita untuk mengeluarkan kamu menjadi kufur selepas keimanan kamu. Semuanya kerana berpunca daripada dengk daripada diri mereka selepas nyata kepada mereka kebenaran”

(Surah Al-Baqarah : 109)

Mengikut kitab At-Tafsir Al-Kabir, dinyatakan bahawa punca usaha mengeluarkan umat Islam dari ajaran Islam yang dilakukan oleh yahudi adalah bersebab semangat asobiyyah keyahudian yang terlalu menebal, sehingga sampai satu tahap mereka sanggup menolak kebenaran dan kenabian Muhammad SAW semata-mata baginda tidak berbangsa Bani Israel, bahkan berbangsa arab. Dengan kata lain, penolakkan terhadap kebenaran yang dilakukan oleh orang yahudi terhadap ajaran Nabi Muhammad SAW adalah bersebabkan mereka meletakkan asobiyyah mereka terlalu menebal.

Yang pasti, unsure Assobiyyah ini wujud dalam pemikiran UMNO, cumanya berbeda dari sudut bangsa sahaja; iaitu yahudi berasobiyyah dengan Bani Israel, dan UMNO berasobiyyah dengan melayu.

Jika Yahudi dahulu sanggup menyelewengkan kandungan kitab Taurat. Apa beda dengan UMNO yang sanggup menukar hukum-hukum Allah SWT; menghalalkan perkara yang haram, dan mengharamkan perkara yang halal?

Inilah yang terkandung menerusi firman Allah;

فَوَيْلٌ لِلَّذِينَ يَكْتُبُونَ الْكِتَابَ بِأَيْدِيهِمْ ثُمَّ يَقُولُونَ هَذَا مِنْ عِنْدِ اللَّهِ لِيَشْتَرُوا بِهِ ثَمَنًا قَلِيلًا فَوَيْلٌ لَهُمْ مِمَّا كَتَبَتْ أَيْدِيهِمْ وَوَيْلٌ لَهُمْ مِمَّا يَكْسِبُونَ

Maksudnya;
”Kecelakaan bagi mereka yang menulis kitab dengan tangan-tangan mereka, kemudian mereka mendakwa ”ini datang di sisi Allah”. Tujuannya, untuk membelinya dengan harga yang murah. Kecelakaan bagi mereka terhadap apa yang mereka tulis dengan tangan mereka, dan kecelakaan bagi mereka terhadap apa yang usahakan”

(Surah Al-Baqarah : 79)

Justeru, tidak ada beda antara UMNO dan Yahudi. Perbedaan antara kedua-duanya hanya, UMNO berbangsa melayu, dan Yahudi berbangsa Israel.

Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
3 Rabi’ul Akhir 1431 – 19 Mac 2010 * 6:41 petangRabu, 17 Mac 2010

PENGUMUMAN

(klik untuk besarkan)

Selasa, 16 Mac 2010

MENGAPA ISLAM PAS DIAMALKAN OLEH ORANG LAIN?


MENGAPA ISLAM PAS DIAMALKAN OLEH ORANG LAIN?

Dalam satu seminar ekonomi di Universiti havard, dia telah dijemput ekoran kepakarannya dalam bidang ekonomi di Malaysia. Di sana, ada salah seorang pakar ekonomi barat yang tidak beragama islam sangat memuji seorang pemimpin Islam yang bernama Umar bin Abdul Aziz. Dia amat terkejut dengan nama yang disebut itu, ini kerana, dia yang beragama Islam dari sebuah Negara yang mempunyai majority umat Islam pun tidak pernah mendengar nama tokoh yang bernama Umar bin Abdul Aziz.

Dia mendengar dengan teliti tentang cara pemerintahan Umar bin Abdul Aziz oleh pakar ekonomi barat itu. Penjimatan sehingga membedakan antara wang peribadi dengan wang kerajaan, pelita peribadi dengan pelita kerajaan, dasar kebajikan, penjimatan, menyerang rasuah dan sebagainya, menyebabkan dia mula membaca buku tentang Umar bin Abdul Aziz.

Tidak disangka-sangka, dia mula terlibat dengan dunia politik. Malahan telah berjaya dalam Pilihanraya sehinga melayakkannya memegang jawatan Menteri besar. Sebelum menjawat jawatan Menteri besar, permusafirannya di sekitar dalam Negara, tidak dinaiki kapal terbang class mahal, sebaliknya dinaiki class murah, Airasia, waima mempunyai title tan Sri, juga mempunyai kekayaan ekoran kejayaannya dalam bidang korporat.

Amalan ini dikekalkan sehingga dia menjadi Menteri Besar. Dia tidak perlu kepada pengapit kenderaan kiri dan kanan, kerana padanya itu memerlukan kewangan yang banyak, lebih-lebih lagi jika dia disambut atas nama Menteri Besar.

Semenjak dia menjadi Menteri Besar, banyak perubahan yang dilakukan dalam kerajaan. Waima tidak sampai 3 tahun, banyak usaha penghapusan ruang-ruang kezaliman kerajaan Jahiliyyah lama berjaya dilakukan. Seperti, menghabat RTM yang bersekongkol dengan Jahiliyyah, perlaksanaan tender terbuka (tanpa menggunakan kabel) dan banyak lagi. waima kawan rapat yang meminta projek dalam kerajaan, dia sanggup menyatakan, “dato’ boleh minta duit saya, tapi untuk mendapatkan projek dalam negeri, dato’ perlu menggunakan saluran kerajaan. Minta maaf”

“Subhanallah.. hebatnya tokoh politik ini. unsure Kronisma dan Nepotisma tidak wujud dalam pemerintahannya. Walau tidak banyak, sedikit pun dia sudah berjaya melaksanakan pemerintahan seperti idolanya, Umar bin Abdul Aziz” bisik hatiku.

Sedihnya, dia ini bukan dari pendidikan timur tengah, malahan mempunyai pendidikan dari Negara barat. Begitujuga, dia bukan tokoh dari parti PAS yang perlembagaannya ada menyatakan bahawa Islam adalah dasar perjuangan.

Mungkin benar ada orang berkata, “PAS parti dakwah, bukan parti tauladan pemerintahan Islam”

Aku cuba menafikan kenyataan itu. hanya hujjah dengan mencontohi Kelantan sahaja diterima pakai.

Sekian

Baca sama:
Tunggu pimpinan PAS sanggah kenyataan Mat Sabu

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani


- Sri Indah (B), Sg Buloh
1 Rabiul Akhir 1431 – 17 Mac 2010 * 2:35 petang
KENYATAAN MEDIA GEGAR : MEMORANDUM KEPADA AGONG


HIMPUNAN 10 000 RAKYAT MENYAMBUT KEBERANGKATAN
DYMM SERI PADUKA BAGINDA YANG DI PERTUAN AGONG
DAN PERSEMBAHAN MEMORANDUM RAKYAT MENUNTUT ROYALTI


Gerakan Bertindak Kembalikan Royalti Rakyat (GEGAR) ingin sekali menegaskan bahawa matlamat utama GEGAR ialah mendapatkan hak bayaran tunai atau royalti kepada kerajaan dan rakyat negeri berasaskan kepada Akta Kemajuan Petroleum 1974 dan Perjanjian Petroleum menurut Seksyen 4 Akta pada 1975.

Sehingga matlamat ini tercapai, GEGAR akan terus menganjurkan berbagai kempen dan usaha bagi menyemarakkan dan menggerakkan sokongan padu rakyat.

Sehubungan ini, GEGAR telah merangka berberapa siri penerangan. Terdekat, GEGAR akan menganjurkan Dialog dan Solat Hajat Perdana Royalti Rakyat Bersama YBM Tengku Razaleigh Hamzah pada 18 Mac 2010, di Terengganu Ekuestrian Resort (TER), Kuala Ibai, Kuala Terengganu.

Majlis akan bermula dengan solat hajat di Masjid Tengku Tengah Zaharah pada jam 7.30 malam dan dialog akan diadakan selepas solat Isyak di Resort TER.

Dan, dua hari selepas itu, pada 20 Mac, GEGAR akan mempersembahkan Memorandum Rakyat Menuntut Royalti kepada DYMM Seri Paduka Baginda Yang Di Pertuan Agong Sultan Mizan Zainal Abidin sempena keberangkatn baginda DYMM ke Terengganu. Persembahan ini dijangka pada jam 11.45 pagi di Lapangan Terbang Sultan Mahmud. GEGAR menyeru rakyat Terengganu dan Kelantan hadir ke acara-acara ini.

KONVOI RAKYAT KELANTAN PERSEMBAHKAN MEMORANDUM KEPADA YDPA

Bagi meraikan rombongan rakyat Kelantan ke Terengganu untuk acara persembahan memorandum, YAB Menteri Besar Kelantan telah bersetuju untuk melepaskan konvoi 200 buah kereta di Bukit Yong, Pasir Puteh, pada jam 7.30 pagi, 20 Mac 2010.

Rakyat Kelantan dijemput menyertai konvoi ini dengan mengibarkan bendera negeri Kelantan dan berpakaian baju berwarna merah sempena warna bendera negeri Kelantan.

Kibaran bendera Kelantan ini juga bersempena menyambut Hari Keputeraan DYMM Sultan Kelantan yang akan menjelang dan bagi menzahirkan perasaan kasih dan dekatnya rakyat kepada DYMM al-Sultan. GEGAR menjangkakan lebih 10 000 rakyat akan bersama dalam program ini.

Sementara itu, GEGAR mengingatkan rakyat bahawa pada bulan Mac ini genaplah 10 tahun Negeri Terengganu dinafikan hak royalti oleh Kerajaan Pusat.

GEGAR dengan ini menegaskan lagi bahawa royalti adalah hak rakyat berdasarkan kepada undang-undang, fakta dan sejarah dan kerajaan Persekutuan mesti menghentikan ketidakadilan ini.

Sebaliknya, kezaliman kini telah dilanjutkan pula kepada rakyat dan Negeri Kelantan dengan menafikan bayaran royalti dengan beralasan Akta Ordinan Darurat (Kuasa-Kuasa Perlu) 1969. Walhal, ordinan ini telah dimansuhkan. Akta Ordinan Darurat 1969 ini tiada kena mengena dengan tanggungjawab PETRONAS untuk membayar kepada negeri.

Hanya Akta Pembangunan Petroleum 1974 (PDA) yang boleh diguna pakai kerana Seksyen 13 Akta Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 1979 telah pun memansuhkan Ordinan Darurat 1969 seperti Perkara 13 dalam Akta 216 : Akta Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 1979:
13. (1) Ordinan (Kuasa-kuasa Perlu) Darurat, 1969 adalah dengan ini dimansuhkan.
Penafian hak negeri ini membuktikan semangat federalisme yang dimeterai sejak kemerdekaan negara telah dinodai oleh Kerajaan Persekutuan walhal dalam amalan federalisme, negeri mempunyai hak mentadbir urus hal-hal yang di bawah bidang kuasa negeri. Melalui hak dan perhubungan yang jelas, baik dan terjamin inilah pembangunan untuk kepentingan rakyat dapat diusahakan dengan berkesan.

GEGAR percaya usaha menuntut hak rakyat ini akan terus berkobar bukan sahaja dari GEGAR tetapi dari seluruh rakyat sepertimana sokongan yang telah dibuktikan melalui Himpunan 100,000 Rakyat Menuntut Royalti pada 28 Januari 2010 lalu di Stadium Sultan Muhammad IV, Kota Bharu Kelantan.

GEGAR akan terus komited dalam perjuangan murni ini bersama rakyat jelata menuntut hak royalti.
“ROYALTI HAK RAKYAT”Terima kasih.
Dr Abdul Halim Bin Yusof
Mohamad Fauzi Bin Abu Samah
Pengerusi Bersama, Gerakan Kembalikan Royalti Rakyat (GEGAR)

Isnin, 15 Mac 2010

BUYA HAMKA KUPAS ULAMA TENTANG INGGERIS

“Bahkan seketika terjadi pertemuan ulama Sumatera-Malaya yang diadakan Jepun pada tahun 1943 di Singapura, sengaja beberapa orang ulama Singapura menemui kami sebelum ke perjumpaan di mulai, menyatakan bahawa sekali-kali jangan dibawa ke mari fahaman-fahaman yang keluar dari Mazhab Ahli Sunnah wal Jamaah dan keluar dari Mazhab Syafi... Lihat seterusnya..’i. Ketika ada kawan-kawan yang nakal memberitahu bahawa saya anak Haji Rasul, mata ulama itu ‘melotot’ serupa biji rambutan melihat saya dan saya pun jadi nekad pula sebagai mana nekadnya ayah saya. Takut benar ulama-ulama di sana pada waktu itu bahawa Mazhab Syafi’i akan berubah lantaran Kaum Muda Sumatera atau Muhammadiyyah di Jawa…alangkah sempitnya, perkara pakaian pun mereka kaitkan dengan mempertahankan berfikir dalam satu mazhab…tidak hairan, sebab feudalisme raja-raja di sana sebagai raja Islam, bersandar kepada ulama kolot yang mengutamakan taklid kepada ulama supaya rakyat taat kepada ulama, ertinya kepada raja, erti kepada Inggeris!” (m.s. 162, 'Ayahku', Prof. Buya Hamka)

Ahad, 14 Mac 2010

PARLIMEN MANA NI?


Senapang? ini parlimen Malaysia, atau parlimen Afghanistan? kenapa nampak macam tak aman je parlimen kita?

HARI INI AKU NAK SOKONG PERPADUAN ME’LAYU’ (KAH KAH KAH)


HARI INI AKU NAK SOKONG PERPADUAN ME’LAYU’ (KAH KAH KAH)

PAS perlu gabung dengan UMNO. Sebab UMNO melayu dan PAS pun melayu. Apabila gabung antara melayu sesama melayu, bagai pinang dibelah dua. PAS, PKR dan DAP jika bergabung tidak seperti pinang dibelah dua, tetapi seperti tembikai dibelah 3. (kah kah kah)

Kalau PAS gabung dengan UMNO, pasti PAS akan menjadi kerajaan pusat. Jika PAS bergabung dengan PKR dan DAP, belum tentu lagi boleh menguasai Kerajaan Pusat. (kah kah kah).

Jika PAS gabung dengan UMNO, ramai ahli parlimen kita akan menjadi Menteri ataupun timbalan menteri. Jika PAS bersama PKR dan DAP, berapa orang sahaja dari pimpinan PAS yang dapat jadi Menteri dan timbalan menteri. Ini rugi. Itupun, kalau boleh kuasai Kerajaan Pusat.(kah kah kah).

Pilihanraya umum akan datang? Kita percaya dengan UMNO. mesti UMNO akan bagi kerusi banyak kat kita dalam PRU akan datang punya. Masa tu, kita lawan PKR atau DAP. Pasti kita akan dapat undi melayu punya. (kah kah kah).

Undi cina dan india? Pedulikan mereka, sebab mereka kafir. (kah kah kah).

Kita pakai kaedah, ”bertemu antara dua mudharat, lakukan mudharat yang kecil demi mengelak dari mudharat yang besar”. Gabung dengan UMNO, adalah mudharat yang kecil. Gabung dengan PKR dan DAP, mudharatnya besar.

Mudharat duduk dalam pakatan Rakyat adalah, PAS minoriti. Adapun mudhahat gabung dengan UMNO, kita memang minoriti juga, tapi kurang minoriti je. (kah kah kah).

Nak gabung dengan UMNO, bermakna kita hendak berkawan dengan musuh tradisi kita. Nanti Orang akan cakap, kita tidak konsisten lawan UMNO. kita akan cakap, kita lakukan apa yang kita mahu. rakyat nak tolak kita, itu mereka punya pasal. yang penting, agenda kita akan berjaya. (kah kah kah).

PRU akan datang, rakyat akan tolak kita sebab kita tidak ikhlas dalam persepakatan dengan PR? Itu tidak timbul isu, yang paling penting kita kena ingat, kita dapat ’kahwin’ juga dengan UMNO. kalau sepenggal kita jadi kerajaan dengan UMNO pun, kita patut bersyukur, sebab kita merasa juga duduk dalam kerajaan pusat. Tidak sepertimana dengan PR, sebab belum tentu kita merasa nak pijak putrajaya. (kah Kah kah).

Sekian

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com
- Sri Indah (B), Sg Buloh
29 Rabiul Awal 1431 – 15 Mac 2010 * 1:20 petang