Jumaat, 18 Mei 2012

ANGIN


Ia bertiup. Kadangkala spoi-spoi bahasa, kadangkala kuat setahap taufan. Tiupan lembutnya satu kenikmatan. Tidak dapat dibayangkan betapa nyamannya, ketika kita berada dibawah pokok yang redup, ditiup angin spoi-spoi bahasa tersebut. Berbekalkan badan yang penat dan letih, angin itu berjaya mengkuyukan mata, seterusnya terlena dan berjumpa dengan mimpi-mimpi indah.

Kewujudan angin itu, tidak sekadar dianggap nikmat. Kadangkala ia dianggap bala yang menggerunkan. Angin yang keras setahap taufan berjaya membinasakan kaum Ad yang melawan nabi Hud. Walaupun mereka hebat dengan pembangunan sehingga mampu memahat bukit untuk dibuat rumah, tetapi angin itu tetap juga berjaya menghancurkan bangsa yang angkuh.

Jangan disangka angin yang tidak dapat dilihat dengan mata itu hanya memberikan kasih sayang, tetapi kadangkala kemurkaannya amat menggerunkan.

Jika setahap angin pun, kita tidak dapat bayangkan kegerunan kita apabila dia sudah murka, bagaimana pula kemurkaan tuhan? Kita hanya fikirkan al-Rahman-Nya, al-Rahim-Nya, tetapi kita abai al-Jabbar-Nya dan al-Mutakabbir-Nya.

Kalau kita takut dimurkai angin, mengapa kita tidak takut kemurkaan Tuhan yang mencipta angin?

Ingatlah bahawa Allah SWT pernah berkata, “telah nyata kebinasaan di daratan dan dilautan dengan sebab tangan-tangan manusia” (surah al-Rum, ayat 41)

Wallahu ‘Alam.
Rabu, 16 Mei 2012

LAPARNYA…..


Kita terlalu miskin, sehingga tidak mempunyai makanan langsung. Kita terlalu lapar. Tiada makanan. Nyawa sudah berada di halkum. Tanpa makanan, kita bakal mati.

Kita meminta makanan dari manusia yang kaya. Dengan kesombongan, mereka tidak membantu. Kita sedih. Kita pasrah. Kita akur. Kita mula menangis sekuat-kuat hati. Fikiran kita hanya memikirkan soal mati.

Manusia dikeliling kita, sudah dirasakan tidak berharga. Kata mula anggap mereka mementingkan diri. Mereka hanya fikirkan dunia mereka, tanpa memikirkan manusia lemah yang lain.

Sedang kita sudah tidak dapat menahan kesedihan, tiba-tiba datang seorang manusia yang melemparkan senyuman kepada kita. Senyumannya cukup menenangkan jiwa. Senyumannya penuh dengan keikhlasan.

Dipimpin tangan kita dengan penuh kasih sayang. Di ajak menaiki kereta mewahnya. Dengan pakaian yang kotor dan compang camping, kita tidak tergamak untuk duduk di kerusi dalam kereta mewah itu. Tetapi dia tetap menyuruh kita duduk dalam keretanya tanpa segan dan silu.

Kereta itu meluru laju menuju arah tidak diketahui. Rupa-rupanya menuju ke  rumahnya yang penuh dengan kemewahan. Seni bina rumah cukup menyamankan hati bagi yang melihatnya.

Dipimpin tangan kita ke dewan makan. Disana terdapat berbagai makanan yang enak-enak. Dilihat semua makanan itu, semuanya cukup menyelerakan. Ternyata selari dengan kehendak liur kita.

Ketika itu, kita mula memikirkan tentang manusia angkuh yang membiarkan kita kelaparan sehingga hampir kepada kematian. Merenung pula kepada tuan rumah itu, kita merasakan betapa kasih sayangnya cukup tinggi.

Cuba kita bayangkan, apa perasaan kita jika kita berhadapan dengan manusia begitu? Sudah pasti, agak sukar kita fikirkan tentang Kebaikannya.

Namun, yakinilah kebaikan Allah kepada kita lebih dari itu. Tetapi, amat jarang kita mensyukurinya…

Ya Allah, hadiahkan sayang-Mu kepadaku..

Wallahu ‘Alam

Selasa, 15 Mei 2012

CAHAYA DISELINDUNGI


Cahaya menerang terang. Ramai makhluk memanfaatinya. Kesusahan manusia bertukar senang. Itulah yang manusia harapkan.

Tanpa cahaya, manusia celik menjadi buta. Gelap gelita, berjalan meraba-raba. Longkang dan parit, mudah menjadi teman. Keindahan dedaun, bunga-bunga dan pokok tidak dapat dikecapi.

Cahaya yang sering menyinar akan terus menyinar. Ia tidak akan padam. Kegelapan berlaku, bukan ketiadaan cahaya, tetapi dihalang oleh sesuatu.  Kerana sesuatu, nikmat cahaya tidak dikecapi oleh makhluk.

Begitulah hidayah yang merupakan cahaya. Hidayah menyinari hati, agar manusia hidup dalam bahagia. Mereka tidak akan resah, jika hati diselubungi cahaya yang menyinari.

Resahnya manusia, apabila hati mereka gagal dipancari cahaya. Bukan kerana hidayah tidak ada, tetapi mereka melakukan amalan kefasikan sehingga terhalang cahaya hidayah menyentuh di jiwa.

Firman Allah SWT, “Allah tidak akan menyesatkan seseorang, kecuali terhadap mereka yang fasiq”. (al-Baqarah, ayat 26)

Ya Allah, berilah hidayah kepada kami…..

Wallahu ‘Alam

Isnin, 14 Mei 2012

DAHAN DAN IMAN


Benih ditabur, lahirlah akar. Dari akar, tumbuh pula pohon. Pohon yang dijaga rapi dengan dibaja dan dijirus air, menyuburkan dedaun dan buah-buahan.

Dengan kekuatan akar, pucuk yang menjulai tidak kalah dengan angin. Sekuat mana pun angin yang bertiup, pucuk tetap melawan. Jika dia senget pun, setelah angin tiada, ia kembali kepada tempatnya semula.

Itulah hakikat cinta yang merupakan akar bagi pohon iman. Ia bermula dari benih tahu dan sukakan Tuhan. Dibaja dan dijirus air dengan amalan ibadat, menyuburkan kekuatan ma’rifah. Walau sekuat mana ujian yang tertimpa, ia tetap bertahan. Jika ujian terlalu kuat, dia mengalah sementara, namun setelah itu ia kembali tetap dengan perjuangannya.

Tanpa tuhan, siapalah kita? Walau kita hidup, tapi disisi-Nya kita mati.