Sabtu, 3 Januari 2009

KENAPA YAHUDI /UMNO BENCI ISLAM??

KENAPA YAHUDI /UMNO BENCI ISLAM??

Puak-puak yahudi dilihat semakin melampau dalam menyerang umat Islam di Palestine. kegilaan dalam serangan yang dilancarkan itu menampakkan betapa bencinya musuh Islam yang bernama Yahudi.

Jika dikaji dari sinaran Al-Quran, kita akan ketahui dimanakah punca permusuhan yang ditanam oleh orang yahudi terhadap Umat Islam. semuanya bermula semangat kebangsaan bani Israel yang menebal sehingga mereka tidak mahu nabi akhir zaman dari kalangan bangsa lain.

Segalanya ini dijelaskan oleh Allah menerusi firman Allah;

وَدَّ كَثِيرٌ مِنْ أَهْلِ الْكِتَابِ لَوْ يَرُدُّونَكُمْ مِنْ بَعْدِ إِيمَانِكُمْ كُفَّارًا حَسَدًا مِنْ عِنْدِ أَنْفُسِهِمْ مِنْ بَعْدِ مَا تَبَيَّنَ لَهُمُ الْحَقُّ فَاعْفُوا وَاصْفَحُوا حَتَّى يَأْتِيَ اللَّهُ بِأَمْرِهِ إِنَّ اللَّهَ عَلَى كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ

Maksudnya;
“Ramai dari kalangan Ahli Kitab bercita-cita untuk mengeluarkan kamu dari agama kamu selepas keimanan kamu agar kamu menjadi kufur, ianya adalah kerana dengki yang wujud dalam diri mereka sendiri selepas nyata kepada mereka kebenaran. Maka maafkan mereka dan biarkanlah mereka hingga Allah mendatangkan perintah-Nya. Sesungguhnya Allah berkuasa atas semua perkara”

(Surah Al-Baqarah : 109)

Menurut Imam Ibni Kathir, ayat ini diturunkan berkenaan dengan dua orang yahudi yang bernama Abu Yasir bin Akhtab dan Huyay bin Akhtab yang sangat memusuhi dan membenci Islam sehingga sentiasa berusaha hendak memurtadkan orang islam
[1].

Adapun menurut Imam Fakhru Ar-Razi pula, ayat ini diturunkan berkenaan dengan dua orang yahudi yang bernama Finhas bin ’Azura’ dan Zaid bin Qais bersama sebilangan yahudi yang telah berjumpa dengan Khuzaifah bin Al-Yaman dan ’Ammar bin Yasir selepas kejadian peperangan Uhud.

Kehadiran mereka itu dengan tujuan untuk memburukkan Islam dengan mendakwa bahawa kegagalan islam dalam peperangan uhud membuktikan bahawa Islam adalah agama salah, lalu mendakwa bahawa agama yang sebenar adalah agama yahudi.

Mendengar dakyah jahat itu, menyebabkan Khuzaifah terus berkata:

فقد رضيت بالله رباً وبالإسلام ديناً وبالقرآن إماماً وبالكعبة قبلة وبالمؤمنين إخواناً

Maksudnya;
”Sesungguhnya aku redha Allah sebagai tuhan, Al-Quran sebagai Imam, Kaabah sebagai kiblat dan orang Islam sebagai saudara”

Apabila dua orang sahabat ini berjumpa dengan Nabi SAW, Baginda terus berkata kepada mereka dengan menyatakan:

أصبتما خيراً وأفلحتما

Maksudnya;
“kamu mendapat kebaikan dan kamu telah berjaya”

Ekoran dari kejadian itu, Allah menurunkan ayat ini
[2].

Jika diperhatikan kepada Ayat ini, Allah menyatakan dimanakah punca permusuhan itu berlaku. Ianya adalah terletak kepada hasad dengki yang wujud dalam diri orang yahudi terhadap Islam itu sendiri.

Puak-puak yahudi mempunyai semangat kebangsaan yang sangat kuat. Semangat nasionalis yang ditanam dikalangan orang yahudi sehingga mereka mendakwa bahawa bangsa mereka sahaja bangsa yang terbaik, sehinggakan sampai satu tahap, mereka tidak mahu menerima nabi selain dari bangsa mereka.

Memandangkan kedatangan Nabi Muhammad dari bangsa arab, menyebabkan mereka tidak berpuas hati, yang akhirnya mereka berani menyelewengkan kandungan kitab Taurat yang menceritakan tentang diri Nabi Muhammad SAW secara terperinci.

Perkara ini dinyatakan oleh Allah;

فَوَيْلٌ لِلَّذِينَ يَكْتُبُونَ الْكِتَابَ بِأَيْدِيهِمْ ثُمَّ يَقُولُونَ هَذَا مِنْ عِنْدِ اللَّه

Maksudnya;
“Maka kecelakaanlah terhadap mereka yang menulis kitab dengan tangan-tangan mereka sendiri kemudian mendakwa, ini adalah daripada Allah SWT”

(Surah Al-Baqarah : 79)
ِ
Kedatangan Nabi SAW yang berbangsa arab itulah punca kebencian mereka terhadap Islam yang akhirnya mereka menaruh dendam yang tidak berkesudahan terhadap umat nabi Muhammad SAW sehingga sampai satu tahap mereka sanggup melakukan apa sahaja, agar umat Nabi Muhammad tidak akan wujud di muka bumi Allah SWT ini.

Jelas kepada kita, punca permusuhan ini adalah bersebab semangat nasionalis kebangsaan yahudi yang menebal sehingga sanggup menafikan kebenaran tentang kedatangan Nabi Muhammad SAW.

Justeru itu, jika mana-mana pihak pun yang memperjuangkan semangat nasionalis, maka itu juga merupakan pegangan yang sama dengan yahudi, yang sudah pasti, ianya adalah satu fahaman yang sesat lagi menyesatkan.

Oleh itu, hapuskan segala parti yang bertunjangkan semangat nasionalis dimana-mana sahaja, terutama di Kuala Terengganu dalam pilihanraya akan datang. Tidak ada gunanya kita membidas dan membenci yahudi, tetapi dalam masa yang sama kita adalah pendokong fahaman yang seiras-iras dengan yahudi.

Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani
http://g-82.blogspot.com

ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
4 januari 2009 * 4:38 pagi.
[1] Ibni Kathir : 1/382.
[2] At-Tafsir Al-Kabir : 2/275.

UNDI PAS DAPAT PAHALA…??

UNDI PAS DAPAT PAHALA…??

Orang mula memperkatakan tentang kenyataan Tok Guru Nik Abdul Aziz yang lalu berkenaan dengan undi PAS masuk syurga. Puak Melayu Harbi, UMNO amat gelabah dengan kenyataan sebegini dengan mendakwa ini adalah fatwa songsang.

Kelakar juga, bila UMNO kata ini fatwa songsang, sedangkan UMNO tu sendiri adalah parti songsang. Macam mana orang songsang boleh kata orang lain yang songsang. Sama lah seperti Abu Jahal dan Abu Lahab dulu yang pernah kata Nabi Muhammad Songsang.

Tulisan kali ini, ingin menegaskan bahawa memang undi PAS dapat pahala, dan undi UMNO dapat dosa.

Kaedahnya senang sahaja. semuanya perlu kembali kepada asas penciptaan Adam A.S menerusi Firman Allah;

وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلَائِكَةِ إِنِّي جَاعِلٌ فِي الْأَرْضِ خَلِيفَةً

Maksudnya;
”Ketika berkata tuhan kamu kepada Malaikat, sesungguhnya aku mahu jadikan di bumi Khalifah”

(Surah Al-Baqarah : 30)

Khalifah ditafsirkan oleh para ulama adalah;

نيابة عن الشارع في حراسة الدين وسياسة الدنيا به

Maksudnya;
“pengganti syari’ didalam menjaga agama dan mentadbir dunia dengannya (agama)”
[1].

Islam telah membuktikan pemerintahannya berasaskan khalifah semenjak zaman Rasulullah SAW sehinggakan tahun 1924, iaitu tahun kejatuhan kerajaan turki osmaniyyah; yang telah dijatuhkan dengan pemikiran secular yang di dokong oleh seorang bapa pemoden turki yang bernama Mustafa Kamal At-Tarturk.
[2]

Dengan kejatuhan tersebut, umat Islam seluruh dunia hidup dalam keadaan terumbang ambing, disamping kehinaan demi kehinaan datang menimpa yang menyebabkan ulama-ulama Islam terpaksa memikirkan “kaedah dan mekanisma baru” bagi menghadapi kehinaan sedemikian rupa.

Dengan keadaan sedemikian, lahirlah ulama-ulama yang kehadapan dalam menghadapi kelemahan ini seperti As-Syahid Imam Hassan Al-Banna (1906-1949
[3]) yang berjaya menubuhkan sebuah gerakan islam yang terkenal di seluruh dunia, iaitu “Al-Ikhwan Al-Muslimun” pada tahun 1928; yang ditubuhkan di suatu daerah di Negara Mesir yang bernama “Ismailiyyah”; yang ketika itu, Imam Hassan Al-Banna baru sahaja berumur 21 tahun[4].

Begitujuga, lahirnya seorang tokoh didalam gerakan islam “Al-Ikhwan Al-Muslimun” yang terkenal juga; bernama As-Syaikh Said Hawa (1935-1989
[5]), sebagai penerus perjuangan Al-Ikhwan Al-Muslimun yang diasaskan oleh Imam Hassan Al-Banna. Beliau mempunyai keluasan ilmu dan pengalaman yang semuanya itu boleh diketahui melalui banyak tulisan-tulisan beliau.

Imam Mujahidin Al-Afghanistan As-Syahid Dr Abdullah bin Yusuf Mustafa Azzam atau lebih dikenali dengan nama As-Syahid Dr Abdullah Azzam (1941 – 1989
[6]) merupakan salah satu tokoh pejuang Islam yang tidak kurang juga dikenali kehebatannya; beliau telah meninggalkan kehidupannya yang mewah di bumi Jordan dan Pakistan semata-mata mahu mentarbiyyah pemuda-pemuda Islam di lereng-lereng bukit di Afghanistan bagi meneruskan usaha untuk mengembalikan kegemilangan islam ketempatnya yang asal.

Dan banyak lagi tokoh-tokoh pejuang Islam yang lahir setelah kejatuhan kerajaan Osmaniyyah tersebut, yang ini membuktikan kebenaran hadis Nabi SAW yang bersabda;

لَا تَزَالُ طَائِفَةٌ مِنْ أُمَّتِي يُقَاتِلُونَ عَلَى الْحَقِّ ظَاهِرِينَ إِلَى يَوْمِ الْقِيَامَةِ

Maksudnya;
“sentiasa ada dikalangan umatku satu puak/golongan yang terang-terangan berperang di atas kebenaran hingga hari kiamat
[7]

Tidak ketinggalan juga di Malaysia, sebuah jemaah islam yang bernama Hizbul muslimin di tubuhkan oleh ulama-ulama di Malaysia ketika itu, merupakan anak-anak murid Muhammad Abduh sebagai sebuah gerakan Islam yang berusaha kearah mendaulatkan undang-undang Islam seperti yang dinyatakan oleh Allah didalam surah al-baqarah ayat 30.

Amat menyedihkan, pada 18 Jun 1948, pihak british telah mengharamkan gerakan Islam Hizbul Muslimin melalui akta darurat dan akhirnya dalam tekanan, usaha demi usaha yang dilakukan oleh bekas pendokong-pendokong Hizbul muslimin sehinggakan tertubuh Parti islam Semalaysia (PAS) pada tahun 1951.

Oleh itu, jelas kepada kita, dengan kewujudan PAS merupakan mata rantai perjuangan mahu mendirikan Khalifah Islam di atas muka bumi Allah.

Memandangkan di Malaysia, tindakan mahu menyerang musuh-musuh Allah bukanlah menggunakan senjata, iaitu terpaksa menggunakan pilihanraya, maka dengan keadaan itulah PAS terpaksa terlibat dalam Pilihanraya.

Keterlibatan dengan pilihanraya itu bukanlah sesuatu yang salah, bahkan mempunyai sandarannya, iaitu kepada kaedah fiqh yang masyhur;

ما لا يتم الواجب الا به فهو واجب

Maksudnya;
“Tidak akan sempurna sesuatu yang wajib, melainkan dengan-nya. Maka melakukan-nya itu adalah wajib”

Maksudnya, jika di Malaysia tidak ada cara lain untuk mendaulatkan islam melainkan dengan pilihanraya, maka terlibat dalam pilihanraya ada wajib. Dan, apabila mahu terlibat dalam pilihanraya, hendaklah menubuhkan parti, maka hukum menubuhkan parti adalah wajib. Dan, banyak-banyak parti di Malaysia, hanya parti PAS sahaja mahu mendaulatkan Islam, maka hukum mengundi PAS adalah wajib.

Makna wajib adalah diberikan pahala kepada sesiapa yang melakukannya, dan diberi dosa kepada yang meninggalkannya. Balasan Pahala hanya dikecapi dalam syurga, dan dosa hanya dikecapi balasannya dalam neraka.

Oleh itu, secara kesimpulannya, undi PAS dapat pahala, justeru masuk syurga, dan undi UMNO dapat dosa, justeru masuk neraka.

Sekian

Al-Bakistani
http://g-82.blogspot.com

ustaz_bakistani@yahoo.com
- Sri Indah (B), Sg Buloh
3 Januari 2008 * 4:29 petang.


[1] Badai’ As-Suluk : 1/192.
[2] Pendita yang hilang : Mustafa Kamal Atarturk : m/s 58
[3] 30 Pendekar dan pemikir Islam dari masa ke masa : m/s 506.
[4] 30 Pendekar dan pemikir Islam dari masa ke masa : m/s 509.
[5] Jihad dalam Politik & persoalan Negara Islam mengikut Pandangan Sa’id Hawa : m/s 16-39
[6] Abdullah Azzam : merintis khilafah yang hilang : m/s 1-8.
[7] Sahih Muslim : 1/137 : hadis no : 156.

Selasa, 30 Disember 2008

HEBATNYA ISTERI PEJUANG ITU !!!

HEBATNYA ISTERI PEJUANG ITU !!!

Seharian aku berada di kelantan bersama Masri, Pengarah Penerbitan bagi Syarikat buku Anbakri Publika yang aku dilantik menjadi Editor Syariahnya. Kehadiran kami di sana, untuk berjumpa dengan isteri kepada Tuan guru Nik Abdul Aziz bin Nikmat, iaitu Datin Tuan Sabariah.

Sesampai kami di Kelantan, kami dijemput di lapangan terbang oleh Abang nasir, kawan rapat kepada Masri. Kehadiran kami di kelantan disambut mesra oleh Setiausaha Politik Tok guru Nik Abdul Aziz, iaitu Tuan Haji Annual Bakri. Kami ditempatkan untuk berada di rumahtamu kepunyaan Tuan Haji Annual Bakri sendiri, yang terletak di Bunut Payung.

Sesampai kami di rumahTamu Suraya kepunyaan Tuan Haji Annual Bakri, aku agak kagum dengan kesenian pembinaan rumahtamu tersebut, memandangkan binaanya dizahirkan ciri-ciri kemelayuan Islam, disamping dicampur sedikit beberapa seni ala cina.

Kami berbual mesra di sana. Berbincang dengan berbagai-bagai isu yang menarik. Lebih-lebih lagi, melibatkan keperibadian tuan Guru Nik Abdul Aziz yang aku amat kagumi sejak sekian lama, juga isu politik tempatan dan nasional.

Pukul 3 petang, kami dijadualkan mengadakan sidang temuramah bersama Tuan Sabariah di JKR 10, kediaman rasmi menteri besar kelantan, tetapi tidak menjadi sebagai kediaman rasmi bahkan menjadi tempat mesyuarat dan temuramah.

Banyak soalan yang aku kemukakan kepada isteri tok guru itu, walaupun kadangkala soalan-soalan yang aku kemukakan itu menyentuh perasaan sehingga beliau menitiskan air mata menyebabkan Tuan Haji Anual bakri terpaksa memberi isyarat agar tidak dikemukakan soalan sebegitu.

Kadang-kadang dirasakan bagai bersalah apabila kemukakan soalan sebegitu, tapi dari sudut yang lain pula, dirasakan ada hikmat disebalik soalan-soalan sebegini, kerana, apabila soalan ini dijawab dengan air mata, aku merasakan aku memahamami jiwanya yang menunjukkan betapa indahnya hati seorang ibu dalam membicara soal anak-anaknya, lebih-lebih lagi, beliau adalah isteri kepada Tuan guru Nik Abdul Aziz bin Nikmat, seorang tokoh pejuang islam yang dikenali ramai.

Banyak perkara yang diceritakan oleh Datin Tuan Sabariah berkenaan dengan tok guru di rumah. Dan aku secara peribadi, banyak belajar dari beliau. Lebih-lebih lagi, apabila beliau menyebut kehidupan beliau menjaga anak-anak dikala tok guru sebuk, dengan itu menyebabkan aku teringat kepada isteriku yang menjaga anak-anak. Kadang-kadang teringat juga kepada mak yang membesarkan kami anak-anak dan macam-macam lagi yang agak susah hendak diluahkan.

Padaku, pertemuan kami dengan tuan sabariah memang banyak memberikan input yang baik. Banyak perkara yang kami pelajari dari kehidupan beliau dalam menjalani kehidupan sebagai isteri kepada menteri besar yang bertaqwa.

Dalam pertemuan itu, ada didedahkan rahsia tentang mimpi tuan sabariah berkenaan dengan kejadian akan menimpa tok guru. Mimpi sebelum tok guru jadi Menteri Besar. Mimpi sebelum tok guru haramkan riba di Kelantan. Amalan zikir harian yang diamalkan oleh Datin Sabariah. Bukti cinta tok guru berikan kepada DatiN Sabariah. “Ayat-ayat cinta” tok guru luahkan kepada isterinya dan banyak lagi yang kita tidak ketahui.

Dan kami sedang berusaha hendak dibukukan kisah perjalanan hidup ini dalam masa yang terdekat, dan akan diterbitkan oleh syarikat buku Anbakri Publika Sdn Bhd.

Mudah-mudahan usaha kami ini mendapat tempat yang mulia disisi Allah, dan mendapat keredhaa dari Allah SWT.

Sekian

Al-Bakistani
http://g-82.blogspot.com

abu_abdillah_azzam@yahoo.com

- Sri Indah (B), Sg Buloh
31 Disember 2008 * 3:00 petang.

UTUSAN GAGAL FAHAMI DEALEK KELANTAN


UTUSAN GAGAL FAHAMI DEALEK KELANTAN

Utusan Malaysia hari ini melaporkan bahawa tok Guru Nik Abdul Aziz berkata:

“Ini masalah orang sini ( Pas Terengganu) dan bukan saya”

KOMEN:

Hari ini, seharian aku berada di Kelantan bersama dengan Masri, pengarah Penerbitan Syarikat Buku Anbakri Publika Sdn Bhd. kehadiran kami itu adalah untuk mengadakan temuramah bersama Isteri Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nikmat untuk menerbitkan sebuah buku berkaitan kehidupan berkeluarga Tok guru Nik Abdul Aziz. (insya Allah, akan ditulis dalam tulisan akan datang)

Memandangkan kehadiran kami adalah atas urusan bersama Datin Tuan Sabariah, maka pada hari ini, kami banyak bersama dengan Setiausaha Politik Tok Guru, iaitu Tuan Haji Annual Bakri.

Banyak perkara yang kami berbual-bual dan bertukar pandangan dan maklumat. Antaranya berkenaan dengan kenyataan Akhbar yang dinukilkan oleh utusan Malaysia pada hari ini.

Memahami dari “bual-bual” kami itu, aku menyimpulkan berita itu benar-benar merupakan cara pihak akhbar kerajaan untuk memburukkan hubungan antara Tok Guru NIk Abdul Aziz dengan kepimpinan PAS di Terengganu.

Sebenarnya, kalimah “masalah” yang disebut oleh Tok Guru, bukanlah merujuk kepada “masalah” yang difahami dari minda orang-orang diluar kelantan. ini kerana, dalam dealek kelantan, kalimah “masalah” ini digunakan dalam beberapa keadaan.

Dengan sebab itulah, kita akan mendengar ada orang-orang kelantan berbicara;

“ini masalah dia, kawe tak mahu campur” yang sebenarnya bermaksud “itu hal dia, saya tak mahu campur”.

Atau kalau dilihat dalam dealek kelantan tok guru sebut:

“Ini masalah orang sini ( Pas Terengganu) dan bukan saya”

yang sebenarnya, tok guru bermaksud:

“itu hal PAS terengganu, bukan hal saya”

Bermakna, yang sebenarnya tok guru bukan mahu menceritakan keadaan PAS terengganu yang kononnya bermasalah, tetapi ianya merujuk kepada dealek kelantan yang bermaksud, itu adalah bidang kuasa pimpinan PAS terengganu, bukan bidang kuasa Tok Guru Nik Abdul Aziz.

Di harap, wartawan utusan yang mahu mengadakan temuramah dengan tok guru nanti adalah orang kelantan yang memahami dealek kelantan yang sebenar, agar berita bahlol tahap gaban macam ini tidak timbul sekali lagi.

Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani
http://g-82.blogspot.com

ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
31 disember 2008 * 1:16 pagi.

Isnin, 29 Disember 2008

HINA NABI – HINA HUDUD

HINA NABI – HINA HUDUD

Debat antara Husam dan Khairi Jamaluddin, menyebabkan Isu Hudud dipanaskan balik. Mana kedengaran ulasan-ulasan dari pihak tertentu yang memandang sinis kepada Hudud, malah menjadikannya sebagai alat untuk menjatuhkan karisma politik Husam Musa dan mahu memecah belahkan kesatuan PAS dan DAP dalam Pakatan rakyat.

Bukankan tindakan sebegitu merupakan bermain-main dengan hukum Allah??? apabila bermain-main dengan hukum Allah, bukankah itu adalah pentanda hukum Allah dihina????

Tidak sampai seminggu, satu Malaysia bising pasal hina Nabi melalui satu blog yang tidak diketahui pengendalinya yang sebenar. Persoalannya, mengapa hudud dihina tidak dibising-bisingkan, tapi hina nabi dibising-bisingkan???

Yang lebih pelik lagi, tahu-tahu, Adibah Ahmad yang didakwa penulis blog tersebut telah berjumpa dengan Menteri Penerangan…

Yang peliknya, bukankah sebelum ini Wan Nor Azlin, seorang perlakon mendakwa bahawa dia nak berjumpa dengan Menteri berkenaan pun terpaksa membuat temujanji sejak bulan april lagi?? tapi yang peliknya, Adibah Ahmad yang didakwa pengendali blog yang hina nabi itu boleh berjumpa dengan menteri berkenaan dalam masa sehari sahaja????

Siapa itu Adibah, Sehingga begitu senang jer berjumpa dengan pak menteri????Tak pelik ker????

Ke isu ini ada kaitan dengan akta blog yang nak dibentang tak lama lagi?????

Ntah la.....

Sekian

Al-Bakistani
http://g-82.blogspot.com/

ustaz_bakistani@yahoo.com
- Sri Indah (B), Sg Buloh
29 Disember 2008 * 5:55 petang.