Sabtu, 11 Disember 2010

BUKU YANG MENGUBAH PEMIKIRANKU


Ahmad Wahib, adalah sorang budayawan, wartawan dan pemikir. Mati dilanggar motosikal pada usia muda - pada 1973. Buku ini merupakan kumpulan catatan harian beliau. Beliau mengikut secara dekat perdebatan ilmuwan dan intelektual pada era Orba. Orde Baru - Zaman Suhartoe. Buku yg berkisarkan tentang pergolakan, cadangan, solusi, opini bagi setiap pergolan. Secara jujurnya aku tidak sempat membaca buku ini - speed reading atau menelaah cuma berkesempatan untuk membaca ulasan penulis lain terhadap beliau dan sedikit sinopsis.

Tajuk:Pergolakan Pemikiran Islam, catatan harian Ahmad Wahib.

Tulisan: Ahmad Wahib

Tebal: 335 halaman

Harga: RM28 by hand,

Kontak: Sam Ahmad - 017 528 5276

Bank in RM30 (+ kos penghantaran) - acc Maybank, 1580 9778 4646. (by hand negotiable).

Rabu, 8 Disember 2010

ULAMA PELAPIS PAS HARAMKAN BUKU DR MUJAHID?

Tengahari tadi, dapat satu SMS yang berbunyi;

"Salam. Muzakarah buku 'menuju PAS baru' oleh ulama pelapis pada 5 Disember, dihadiri oleh 32 pakar Syariah seluruh malaysia telah meresolusikannya sebagai TERSASAR"

Tadi, berlaku satu wacana. Ahli penalnya adalah, penulis buku sendiri, Dr Mujahid Yusuf Rawa, Dr Ghazali Muhyiddin [penganalisa politik], Ustaz Zaharuddin Mohammad [Ahli majlis Syura PAS] dan Dr Abdul Aziz Bari [Penganalisa dan pakar rujuk perlembagaan Malaysia] yang membicarakan tentang buku ini.

Di Akhir forum, Ustaz Zaharuddin Muhammad yang merupakan Ahli Majlis Syura Ulama PAS menyatakan, pada 5 disember baru-baru ini, Ulama Pelapis PAS Pusat telah mengadakan perbincangan tentang buku ini dan keputusannya adalah buku ini perlu DINILAI semula.

Sebelum penutup, sebagai menjawab, Dr Mujahid Yusuf Rawa menyatakan bahawa beliau tidak ada sebarang masalah tentang komentar dari Ulama Pelapis PAS Pusat tentang buku tulisan beliau, tetapi beliau menyatakan bahawa beliau tidak dijemput untuk menyatakan pandangan di hadapan ulama Pelapis Pusat itu terhadap buku yang dilihat seperti di "haramkan" kan itu.

Dikhabarkan pula bahawa Ustaz Ridhwan Mat Nor ada menyatakan bahawa beliau akan menulis buku untuk mengkritik balik tulisan dari buku "Menuju PAS Baru" ini.

Kita sedang menanti kehadiran buku jawab balas, dan kita sedang nantikan wacana terbuka tentang buku "Menuju PAS baru" dan jawapan balas terhadap buku ini, dengan dihadiri penulis ke dua-dua belah pihak, untuk diwacanakan secara ilmiyyah.

"Wacana ke arah kesegaran minda anak Muda"

sekian

Wallahu 'Alam


Al-Bakistani

- Sri Indah [b] Sg Buloh
9 Disember 2010 * 2:45 Pagi

BANNER MENARIK

cadangan Idris Ahmad, Ketua penerangan PAS pusat untuk dinaikkan banner. Antara yang menarik pada cadangan ini adalah;

Berikut cadangan perkataan di kain rentang yang akan dinaikkan di seluruh negara.

"Terima Kasih BN Kerana Naik Harga Petrol, Diesel, Gas dan Gula”

“Barang Naik,Rakyat Kena Dulu”

“Beri Kuasa Pada Pakatan Rakayta Kalau Tidak Boleh Jaga Rakyat”

“Kerajaan Pakatan Rakyat Teruji Dan Terbukti Membela Rakyat”

“Pemimpin Kaya Rakyat Terseksa”

“Pemimpin Joli Rakyat Tidak Dipeduli”

“Jangan Biarkan Anak Cucu Kita Melarat”

“Tolak BN Anda Mampu Mengubahnya”

“Kami Rakyat Bermaruah Akan Tolak BN”

“Barang Naik, BN Tidak Pandai Memerintah”

“Tugas Kerajaan Jaga kebajikan, Bukan Tekan Rakyat”

“Selamatkan Negara Daripada Muflis”

“Mana Wang Petronas Dihabiskan?”

“Negara Malaysia Bukan Padang Pasir Yang Tidak Ada Hasil”

“Ke mana hasil Balak, Kelapa Sawit,Getah, Mutiara, Pasir Dihabiskan?”

“Pemimpin BN Bela Kroni Dan Anak Bini”

“Anda Sayang Keluarga, Bangkit Tolak BN”

Ahad, 5 Disember 2010

AKU KAGUM "HUBUNGANNYA DENGAN ALLAH"

Aku bukan seorang ahli tasawwuf, lebih-lebih lagi sehingga sanggup menghabiskan seluruh hidupku dengan tarikat itu dan tarikat ini. Semasa di pondok dahulu, Tuan Guru Haji Abdur Rahman Lati pernah mengijazahkan aku satu amalan tarikat, tetapi aku tidak amalkannya. Amalan sekadar "la ilaha illa Allah" yang Tuan Guru suruh aku amalkan sehari sebanyak satu ribu kali, aku tidak amalkannya.

Secara peribadi, aku lebih berminat beramal dengan zikir-zikir yang warid dari hadis yang saheh dan dari Al-Quran. Ekoran itu, Ma'surat adalah amalan zikir yang paling aku yakin, berbanding zikir-zikir atas nama Hizb dan sebagainya.

sefaham aku, Amalan zikir adalah hubungan antara manusia dengan Tuhannya. hati yang berzikir, hati yang selalu teringat kepada kekuasaan-Nya yang maha hebat. orang yang "syok" berzikir, adalah orang yang sedang "syok" bersama Allah.

Kadangkala, berkawan juga membantu untuk kita berzikir. Walau sekadar menyebut "YA Allah", atau "Ya Rahman" atau sebagainya, kadangkala dengan bantuan kawan tersebut, perkataan "YA Allah" atau "Ya Rahman" yang diungkap sekali ungkap itu mengingatkan kita kepada tuhan yang mencipta langit dan bumi, berbanding kita menyebut "Ya Allah" seribu kali sambil memegang biji tasbih.

YB Salahuddin Ayub, Naib Presiden PAS adalah antara ramai-ramai kawan-kawanku yang terlalu minat berbicara tentang dirinya dengan Allah. Dalam bulan ramadhan, boleh dikatakan hampir setiap minggu beliau telefonku di waktu sahur, semata-mata berbual-bual tentang hubungan diri masing-masing dengan Allah yang maha berkuasa.

Semasa berbual, kadangkala aku bercerita tentang ketuhanan dan beliau mendengar. Tetapi, semasa bercerita, hatiku tidak pernah hadir tentang apa yang aku ceritakan. Aku bercerita itu, tidak lebih sekadar pengetahuan ilmu yang dibaca dan didengar dari guru-guru, tanpa penghayatan terhadap cerita tersebut. Tetapi, setelah habis berbual, kadangkala aku termenung sendirian dan mula menghayati terhadap apa yang aku ceritakan itu. Menghayati hubungan diri dengan Allah dalam keadaan termenung sendirian itu lebih memberi kesan dan terasa manis pada jiwa berbanding bercerita dalam telefon tadi.

Antara kawan-kawanku yang lain; yang cukup menjadikan aku terkesan apabila berbicara tentang hubungan diri dengan Allah adalah pak bakaq Haq. Apabila berbicara tentang Allah, beliau sering menjadikan aku termenung sendirian. faktor bahasa yang diungkapkan oleh beliau, sudah cukup untuk aku akui bahawa beliau seorang yang cukup jujur dalam perkataan. kejujurannya dalam perkataan itu, kadangkala menyebabkankan aku termenung, mengenangkan Allah yang maha berkuasa.

Seperti yang diketahui ramai, Anak Pak Bakaq telah meninggal dunia semalam. Aku mengetahui berita itu, tidak lama selepas Allah telah mengambil roh Muhammad Sadiq. pada asalnya, aku menghantar sms kepadanya. tujuannya adalah sekadar ingin bertanya, apakah pada malam itu kami boleh berjumpa untuk berbual dan bertanya khabar. Tetapi, SMS yang dibalasnya itu ternyata menyebabkan hatiku sebak sendirian.

"Tolong doa agar Allah ampunkan anak saya. Dia dah tak ada"

Aku cukup terkesan dengan perkataan "Allah ampunkan anak saya". membaca ayat ini, badanku seperti terkena letrik. Ayat itu, mengingatkan aku kepada Pak Bakaq yang menutup kesedihannya ketika anaknya sedang berada dalam HKL. Ayat itu, mengingatkan aku kepada Pak Pakaq yang boleh melawak dengan kami, walhal di saat itu dia sedang kesedihan dengan penderitaan anaknya yang sedang sakit.

Aku dapat rasakan kesedihan yang tersembunyi disebalik wajah Pak bakaq yang tenang. Aku dapat rasakan, walau dia melawak yang menyebabkan kami ketawa, tetapi disebalik ketawa itu tersembunyi seribu satu masalah yang sedang difikirkan.

Pada hari ini, sekali lagi hatiku sebak apabila membaca posting Pak Bakaq kali ini. [sila Klik]

sekian

Wallahu 'Alam


Al-Bakistani
- Sri Indah [b] Sg Buloh
6 Disember 2010 * 4:20 pagi