Sabtu, 1 Oktober 2011

SEPATUTNYA BARAT LEBIH DAHULU LAKSANA HUDUD

[1]

Zaman Umar menjadi Khalifah, beliau telah menangguhkan perlaksanaan hukuman potong tangan. Penangguhan itu kerana wujud syubhat, iaitu tahun kelaparan. Jika dilaksanakan juga hudud pada tahun kelaparan, dibimbangi hukuman potong tangan akan terkena pada mereka yang tidak bersalah.

Tahun kelaparan bermakna tahun itu tidak ada kebajikan. Kerajaan tidak dapat menyediakan dana yang cukup kepada rakyat disebabkan suasana dan kondusif pada masa itu benar-benar mendahului kemampuan kerajaan untuk menyediakan kesenangan kepada rakyat.

Mengenangkan kondusif ketika itu tidak mengizinkan, maka hudud ditangguhkan. Kondusif itu merupakan syubhat. Sabda Nabi SAW, “Tinggalkan hudud jika wujud syubhat”.

[2]

Keadilan dan kebajikan merupakan perkara penting dalam Islam. Tanpa mempunyai kerajaan, keadilan dan kebajikan sudah wajib dilaksanakan. Makanya, ketika sudah mendapat kerajaan, keadilan dan kebajikan itu lebih-lebih wajib dilakukan.

Di barat, waima mereka tidak beragama Islam, tetapi keadilan dan kebajikan mereka lebih baik jika dibandingkan dengan Negara umat Islam.

[3]

Di zaman Umar, hudud ditangguhkan perlaksanaannya apabila tidak ada kebajikan. Apabila kebajikan sudah tercapai, maka perlaksanaan hudud kembali dilaksanakan.

Di barat, kebajikan sudah tercapai, tetapi mereka tetap tidak melaksanakan hudud kerana mereka tidak beragama islam, malahan tidak mengerti tentang undang-undang Allah itu.

Sekiranya mereka sudah beragama islam, mungkin Negara mereka adalah Negara yang sepatutnya mendahului kita dalam perlaksanaan hudud, kerana mereka sudah ada kebajikan, sedangkan kita baru sekadar mendraf buku “Negara berkebajikan”, tetapi belum lagi berjaya melaksanakan kebajikan.

Tapi apakan daya, antara syarat perlaksanaan hudud juga adalah pemimpin itu beragama islam, tetapi yang ada di barat adalah, kebajikan cara Islam, tetapi agama anutan mereka bukan agama Islam.

Apabila melihat barat, Said Nursi pernah menyebut, “aku melihat Islam tanpa penganut”.

Sekian

Wallahu ‘Alam


Khamis, 29 September 2011

PERKASA NAK BUAT HIMPUNAN BULAN DEPAN

Dikhabarkan bahawa PERKASA akan buat himpunan sejuta umat di Stadum Shah Alam pada 22 Oktober, Jam 2:30 petang.

Permit telah dipohon.

Khabarnya, MAIS akan terlibat.

sekian

UG, BUKAN UNITY GOVERMENT, TAPI UMNO GOYANG - Dr Rani

Rani bikin Umno Selangor gempar

BUKAN sahaja Umno Selangor, malah seluruh pemimpin Umno yang berhimpun bersempena dengan program pemukiman Ahli-Ahli Dewan Undangan Negeri Umno di Selangor pening dengan kelibat Pesuruhjaya PAS negeri, Dr Abdul Rani Osman.

Rancangan Umno hendak menggula-gulakan rakyat Selangor terbantut, apabila majlis yang dianjurkan khusus untuk Timbalan Presiden Umno, Tan Sri Muhyiddin Yassin dihadiri Abdul Rani yang juga Adun Meru dan berpuluh-puluh orang pemimpin Pakatan Rakyat.

Malah, Pakatan Rakyat Selangor bertindak bijak dengan menaikkan poster dan pemidang bagi mengalu-alukan kedatangan Muhyiddin selaku Timbalan Perdana Menteri, walaupun umum mengetahui harta awam akan digunakan untuk kepentingan Umno.

Ini terbukti pada 23 September lepas apabila seluruh Adun Umno berhimpun di Sekolah Menengah Kebangsaan Meru untuk meraikan program 1Malaysia bersama TPM, yang seperti biasa seolah-olah menjadi 'Santa Claus' yang menjanjikan pelbagai dana untuk rakyat.

"Semasa saya tiba di sekolah tersebut, tiada rakyat Meru pun, semua orang luar. Yang ada cuma guru-guru dan murid-murid. Guru-guru pun terpaksa menunggu kerana dijanjikan pelbagai bantuan kerajaan (Umno)," ujar Rani.

Turut memasuki sama ruang sekolah tersebut dari kalangan pemimpin dan penyokong Pakatan Rakyat.

Melihat kemasukan Abdul Rani beserta penyokong beliau di perkarangan sekolah, pemimpin-pemimpin Umno-BN terpinga-pingga sehingga ada yang bertanya sesama sendiri, adakah Pesuruhjaya PAS itu dijemput hadir ke majlis bersama Muhyiddin.

Akibat malu alah dengan keterbukaan Abdul Rani, pemimpin Umno Selangor 'terpaksa' menjemput beliau untuk berdiri bersama-sama TPM pada majlis mengibarkan bendera Malaysia sambil menyanyikan lagu 1Malaysia.

Menariknya Abdul Rani diberi posisi yang paling tengah, menyebabkan Muhyiddin yang sepatutnya menjadi figure utama di majlis tersebut beralih ke tepi."Sewaktu lagu 1Malaysia dinyanyikan, lima kali Rahman Palil (bekas Exco Kerajaan BN Selangor) tunjuk isyarat, suruh saya tunjuk satu jari (1Malaysia). Tapi saya tak layan, di penghujung lagu, saya angkat dua jari (2Malaysia) tunjuk pada dia," kata Abdul Rani sambil ketawa.

Pada majlis tersebut Abdul Rani dilayan bagaikan tetamu istimewa kerana pemimpin utama PAS di Selangor, sanggup turun padang menghadiri majlis anjuran Umno.

Tidak kurang juga ada kalangan Adun-Adun Umno dari seluruh negara mengambil kesempatan bergambar dengan beliau.

Menurut Abdul Rani, ada kalangan Adun Umno memberitahu beliau, kehadirannya di majlis tersebut berjaya menggemparkan Umno dan sekali gus melemahkan semangat mereka kerana program mereka telah rosak.

Apa pun kata Abdul Rani, beliau selaku Adun yang mewakili kerajaan Pakatan Rakyat, bersifat terbuka menghadiri majlis anjuran parti pembangkang seperti Umno.

Malah katanya ada kalangan pemimpin parti pembangkang seperti MCA, MIC dan Gerakan di Selangor menemui beliau dan mengucapkan syabas di atas keberaniannya menghadiri majlis bersama TPM.

"Mereka kata kepada saya adakah ini (kehadiran saya) bermakna PAS sudah mahu UG (Unity Government) dengan Umno? Saya kata kehadiran saya memang untuk bagi Umno jadi UG, bukan unity tapi bagi Umno Goyang," jelas Abdul Rani sambil ketawa.

Abdul Rani bukan sahaja masalah kepada Umno Selangor, malah MCA dan Gerakan juga, kerana beliau turut disenangi di kalangan masyarakat Cina Selangor.

Selaku Pesuruhjaya PAS Selangor, Abdul Rani banyak menerima jemputan ke majlis untuk rakyat yang membabitkan masyarakat Cina dan India Selangor, khususnya di Meru dan Klang.


Sumber : Aspirasi

Ahad, 25 September 2011

[HUDUD] CADANGAN KEPADA PAS KELANTAN!!

di sini, dipaparkan satu komen dari seorang rakan facebook bernama Saiful Rizal. ia adalah seperti berikut;

PAS perlu lebih serius jika mahukan HUDUD terlaksana d Malaysia ttp bagaimana? Ini cadangan saya:

1/ PAS perlu menyediakan ROADMAP yg lebih objektif ttg perjalanan utk merealisasikan HUDUD.

2/ MILESTONE bagi gerakkerja perlaksanaan HUDUD juga perlu d perincikan. (Bagi yg pernah terlibat dgn implementasi ISO pasti tahu apa yg dmaksudkan dgn ROADMAP&MILESTONE dsini.)

3/ Intelectual discourse (bukan ceramah ye) yg membincangkan perkara HUDUD ini perlu dperbanyakan dan panelistnya mestilah dtg dari pelbagai bidang ilmuan cthnya Syariah, Perundangan & perlembagaan dsbnya.

4/ Dlm keadaan negara & negeri yg sudah mempunyai sistem perundangan, maka perlu juga dkenalpasti Artikel mana ddlm Perlembagaan & Akta mana yg perlu dmansuh, dgubal semula atau dtambah bagi to add-in HUDUD chnya seperti Akta Mahkamah Syariah 1965.

Keseriusan kita selaku umat Islam dlm merealisasikan HUDUD ini mestilah dterjemahkan secara tindakan yg sistematik yg akhirnya membuahkan hasil dan bukannnya berbentuk polemik bermusim yg dtafsirkan oleh pelbagai pihak sebagai political mileage.

Mohon cadangan dari sahabat2 yg lain utk pencerahan minda.

Antara yg masih menjadi perdebatan hangat adalah :

1/ HUDUD ini hanya terkapai utk muslim shj atau kpd semua manusia?

2/ Dapatkah Ianya dlaksanakan d Kelantan tanpa perlu ada sebarang amendment kpd Perlembagaan Negera?Negeri serta Kanun2 Jenayah sivil sediada? Tidakkah akan berlaku pertindihan?

3/ Dgn mengambil kira Draft HUDUD Kelantan serta Terengganu (Berapai ramai yg sudah review setiap perkara ddlmnya?), saya merasakan ianya masih perlu perkemaskini. Satu Intelectual discourse (bukan debat ye) dcadangkan bagi mengupas isi draf berkenaan.
(sila klik)

DAP PERLU HORMAT HAK DEMOKRASI RAKYAT KELANTAN !!

Kelantan di bawah kepimpinan PAS telah berusaha sedaya upaya mungkin untuk mewujudkan kondusif yang melayakkan Hudud dilaksanakan. Ternyata, ia semakin terbukti berjaya. Tindakan ini, wajar diberikan pujian.

Ekoran itu, apabila membaca komentar Dr Abdul Aziz Bari tentang isu hudud dalam article beliau yang bertajuk “hudud dan Kelantan”, secara peribadi aku menilai ia satu article yang cukup baik dan wajar dijadikan perbincangan di kalangan rakyat di Negara Malaysia yang mengamalkan sistem demokrasi.

Aku melihatnya sebagai positif. Alasanku itu adalah seperti berikut;

Pertama :

Sudah sampai masanya sebarang undang-undang atau dasar kerajaan, tidak sekadar dibincangkan dan diserahkan keputusannya kepada ahli parlimen atau ahli dewan undangan negeri sahaja. Sebaliknya, rakyat hendaklah diberikan kuasa untuk membuat keputusan terhadap sesuatu dasar atau undang-undang.

Jadinya, sudah sampai masanya rakyat Kelantan diberikan hak mengundi yang tidak sekadar dalam menentukan pemimpin politik negeri mereka, tetapi dalam menentukan sesuatu dasar dan hukum terlaksana di Kelantan.

Kedua :

Apabila referendum rakyat Kelantan dilaksanakan di peringkat Negeri dalam menentukan perlaksanaan hukum hudud di Kelantan, ia merupakan satu pilot projek yang wajar ditiru oleh kerajaan yang lain, terutama kerajaan pusat.

Dengan maksud, sebarang dasar kerajaan di peringkat kerajaan pusat bahawa mereka tidak boleh sewenang-wenangnya mahu melaksanakannya, tetapi perlu mendapat keputusan referendum dari rakyat sendiri. Kesannya adalah, keputusan berdasarkan veto dan dictator, sudah tidak akan berlaku lagi dalam Negara ini.

Ketiga:

Jika di China, sudah ada penyerahan kuasa autonomi kepada wilayah-wilayah tertentu dalam mengurus ekonomi, walhal ia amat bercanggah dengan fikrah sosialis, mengapa tidak kerajaan pusat pimpinan BN tidak menyerahkan kuasa autonomi kepada kerajaan Negeri Kelantan dalam mengurus undang-undang negeri seperti hukum hudud.

Aku rasa, perkara sebegini telah berjaya diamalkan di Acheh, Indonesia. Jika benar ia sudah berlaku di sana, tidak ada sebab Malaysia tidak dapat meniru perkara ini.

Apabila kuasa autonomi ini berjaya dilaksanakan di peringkat negeri Kelantan dari sudut undang-undang, maka tidak mustahil ia akan memberi kesan kepada kuasa autonomi ekonomi. Makanya, Kelantan boleh mengurus ekonomi mereka sendiri.

Dengan itu, budaya saingan dalam ekonomi antara negeri-negeri akan berlaku. apabila budaya saingan ini berlaku, tidak hairan budaya inovasi turut juga berlaku. ia sudah pasti, memberi keuntungan yang cukup besar kepada rakyat di Malaysia itu sendiri.

Keempat :

Apabila referendum rakyat sudah menjadi budaya, selepas ini DAP, MCA, Gerakan dan sebagainya, tidak boleh lagi mendabik dada bahawa mereka sebagai parti yang mewakili non Muslim. Begitujuga PAS, UMNO, PKR dan seumpamanya juga tidak boleh mendabik dada mewakili orang Islam.

Namun begitu, parti-parti ini boleh mencadangkan sesuatu dasar yang hendak dilaksanakan dalam Negara, seterusnya rakyat yang menentukan keputusannya.

Kelima:

DAP sebagai sebuah parti yang mempertahankan demokrasi, sebijaknya DAP perlu menghormati hak demokrasi rakyat Kelantan. Apabila menjadi isu hudud dan seumpamanya, selayaknya DAP mencadangkan kepada PAS mewujudkan referendum, bukannya mengugut letak jawatan. Ini macam perangai budak-budak, bukan perangai orang bijak.

Walaubagaimanapun, aku berharap demokrasi rakyat yang segar ini berjaya terlaksana di Malaysia.

Sekian

Wallahu ‘Alam


PERLAKSANAAN HUDUD : SATU PERSATU, BUKAN SEKALI HARUNG

[1]

Aku kadang-kadang berfikir tentang sikap kita yang terlalu cepat sangat mahu terlaksana satu benda yang mendapat tentangan yang begitu kuat dalam keadaan kita tidak berfikir melaksanakan perkara yang kita mampu dahulu berbanding yang kita tidak mampu lagi.

Ekoran itu, aku lebih mencadangkan kita melaksanakan kebajikan rakyat terlebih dahulu berbanding berfikir melaksanakan hudud dalam sesebuah negara. Namun begitu, bukan bermakna melaksanakan kebajikan kepada rakyat, lalu diabaikan terus usaha ke arah perlaksanaan hudud. dengan erti kata lain, disamping melaksanakan kebajikan kepada rakyat, usaha penerangan tentang keadilan dan kebaikan hudud tetap dilakukan dengan serius.

[2]

Aku rasakan, penerangan tentang hudud yang mahu kita laksanakan tidaklah serius. Kelantan mengadakan program seminar setahun sekali. Peliknya, wakil DAP dan PKR, malahan UMNO dan konco-konco mereka tidak dijemput hadir untuk mendengar kupasan tentang hudud, ataupun meminta wakil mereka itu memberi pandangan terhadap hudud yang dicadangkan, walhal sejak sekian lama kita telah mengetahui bahawa hudud ini sering ditentang oleh sebilangan pimpinan mereka.

Karpal Singh yang dikenali sejak sekian lama sebagai orang yang anti-hudud, tidak pernah kedengaran sekalipun bahawa beliau dijemput majlis tersebut untuk memberi komentar terhadap undang2 Islam yang dicadangkan. Jika ini tidak dilakukan, sampai bila-bila pun penentangan terhadap hudud tetap akan berlaku.

[3]

secara peribadi, aku tidak menganggap sebagai hikmah atau bijaksana sekiranya mendesak perlaksaaan hudud secara total. Tetapi, aku lebih merasakan bijaksana sekiranya didesak perlaksaaan hudud ini berperingkat-peringkat. Dengan maksud, dengan mendesak perlaksanaan undang-undang Qazaf terlebih dahulu. Selepas kejayaan perlaksaaan undang2 Qazaf, didesak pula perlaksaan hukuman terhadap penzina. Setelah itu, didesak pula hukuman terhadap pencuri dan seterusnya kejayaan perlaksanaan Islam secara total berjaya.

Aku kira, kalau cara ini yang dilakukan, mungkin penolakan terhadap hudud tidak akan berlaku.

sekian

Wallahu 'Alam