Jumaat, 7 Januari 2011

KENAPA DI PUKUL? KENAPA DITANGKAP? KENAPA DISERET? KENAPA TIDAK JAWAB JE?

Hendak menenangkan hati pun dibenarkan bertanya. Inikan pula bertanya untuk menghilangkan keraguan. Apabila sebut hendak menenangkan hati, bermakna sudah ada keyakinan. Tetapi, bagi mendapat keyakinan yang mantap, lalu bertanya, maka itu dibenarkan.

Dalam keadaan begitu pun sudah dibenarkan, macam mana pula kalau hati berada dalam keadaan 50 – 50. Sudah pasti, bertanya itu adalah perkara yang cukup digalakkan.

Firman Allah;

وَإِذْ قَالَ إِبْرَاهِيمُ رَبِّ أَرِنِي كَيْفَ تُحْيِي الْمَوْتَى قَالَ أَوَلَمْ تُؤْمِنْ قَالَ بَلَى وَلَكِنْ لِيَطْمَئِنَّ قَلْبِي قَالَ فَخُذْ أَرْبَعَةً مِنَ الطَّيْرِ فَصُرْهُنَّ إِلَيْكَ ثُمَّ اجْعَلْ عَلَى كُلِّ جَبَلٍ مِنْهُنَّ جُزْءًا ثُمَّ ادْعُهُنَّ يَأْتِينَكَ سَعْيًا وَاعْلَمْ أَنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ حَكِيمٌ

Maksudnya;
“dan (ingatlah) ketika Nabi Ibrahim (merayu dengan) berkata: "Wahai Tuhanku! Perlihatkanlah kepadaKu Bagaimana Engkau menghidupkan makhluk-makhluk Yang mati?" Allah berfirman: "Adakah Engkau belum percaya (kepada kekuasaanku)?" Nabi Ibrahim menjawab: "Bahkan (aku percaya dan yakin), akan tetapi (aku memohon Yang demikian ialah) supaya tenteram hatiku (yang amat ingin menyaksikannya)". Allah berfirman: "(Jika demikian), ambilah empat ekor burung, kemudian kumpulkanlah olehmu (dan cincanglah semuanya). setelah itu letakkanlah di atas tiap-tiap sebuah bukit sebahagian daripadanya. kemudian serulah burung-burung itu nescaya semuanya akan datang kepadamu Dengan segera". dan ketahuilah Sesungguhnya Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana”

[Surah Al-Baqarah : 260]

Ayat ini, Nabi Ibrahim bertanya kepada Allah. Baginda bertanya, bukan kerana keraguannya terhadap kekuasaan Allah, tetapi mahu memantapkan lagi keyakinan yang ada dalam hati Nabi Allah itu.

Menariknya, persoalan Nabi Allah Ibrahim dijawab oleh Allah SWT dengan mendatangkan bukti yang meyakinkan. Ia merupakan lambang kebenaran terhadap kekuasaan dan kebijaksanaan Allah dalam menghidupkan orang yang mati.

Tapi berbalik dengan cerita Aduka taruna, ia agak lain sedikit. Soalan tidak dijawab, tetapi dia seperti [ulang : seperti] diperangkap [ulang: diperangkap] oleh sebilangan yang tidak bertanggungjawab [kerana sebelum itu, ada pihak yang bersedia bekerjasama, malahan batuapi@suhaimi embong bersedia berdebat dengan Aduka], lalu berlaku perkara yang tidak diingini, seperti dikepung, diseret, dan tidak ketinggalan dipukul?

Cuba kita baca tulisan aduka yang dicopy paste dari blognya;

Kronologi gua setakat sebelum gua ke balai polis.

Kepada pembaca, bacalah dengan semua sumber. Anda mempunyai hak untuk menilai sendiri. Gua tak pernah paksa. Sokong gua ikut tajuk supaya gua tidak musnah kemudian hari.

Ini adalah kronologi alternatif dari rakan yang turut serta : C++

Dan ini pula kronologi dari pihak gua.

Wallahi, Wabillahi, Watallahi. Demi Allah, gua bersumpah, apa yang gua tulis ini adalah benar, dari pemahaman gua sebagai manusia. Jika gua tidak benar dari pemahaman gua sebagai manusia, moga Allah jatuhkan laknat buat diri gua.

Sedikit asas permulaan cerita gua di Kelantan. Gua berhadapan masalah dengan handycam. Gua merayu di internet supaya ada yang memberi pinjam gua handycam. Semuanya kerana Allah.

Gua dihubungi Pink Turtle. Dia ada handycam. Tapi chargernya ada pada kawan. Masa semakin suntuk. Gua serahkan semuanya kepada Allah. Hujan lebat. Nak ambil charger, nak jemput bini, nak jemput adik ipar sekolah. Seorang dermawan drive dalam hujan lebat dari Kuala Krai, bertemu di Masjid Taman Uda, memberi pinjam handycam. Gua lulit dengan mengatakan gua bertolak paling lewat Isyak. Tapi sebenarnya plan bertolak pagi esok. 9.30pg.

9.20 sms dari rakan yang mengatakan dia dan rakan tidak dapat hadir. Tapi beri gua kereta. Gua pasrah dan menyerahkan kepada Allah. Semua orang jahat dan baik mempunyai hubungan peribadi dengan Penciptanya. Gua kol member lain. Sorang tak dapat, 2 lagi tak angkat. Jumaat. Tidur lagi mungkin. Kol sorang lagi. Angkat. Dan ajak dia ke Terengganu dengan bagitau serba sedikit. Member bukan jenis politik. Jadi gua faham keberanian dia adalah tahap biasa. Walaupun dia seronok akan dapat jumpa Tuan Guru Presiden PAS di Terengganu.

12.30 - Gua sampai. Gua jumpa C++ di Restoran Lempeng (seingat gua). Berdekatan dengan Masjid Rusila.

12.50 - Gua bersiap2 menunaikan solat Jumaat. Tukar selipar, etc. Dan masuk ke perkarangan masjid. Ambil wuduk dan terus ke saf beberapa di depan (tak ingat). Lepas solat sunat, gua sempat ambil gambar mimbar.

Tak ingat masa - Solat Jumaat habis. Gua solat sunat. Dan tunggu TGHA habis wirid dan solat sunat. Member gua (bukan C++) dah 'takut2' (pada tafsiran gua) dan berkata dia mahu ke tandas. Mungkin dia dapat agak situasi sebenar bukan seronok apabila bersembang sambil makan di Restoran Lempeng tadi (tafsiran gua). Pada hal dia ditugaskan sebagai kameraman 1, manakala C++ adalah kameraman lulit.

Tak ingat masa - TGHA beredar dari tempat solat menuju ke pintu keluar, bahagian depan, sebelah kanan jika kita mengadap kiblat. Terdapat ramai yang serbu berpusu-pusu bagi mencium tangan. Member gua tak tau mana. Gua turut bangun, bagi isyarat kepada C++, dan terus merapati TGHA. Gua telah berjanji, gua akan berbahasa dengan baik.

(Seingat gua, inilah dialog gua dengan TGHA)

"Assalamualaikum, Tuan Guru."

Melihatkan muka gua, muka TGHA terus berubah (tafsiran gua terhadap perubahan air muka).

"Saya AdukaTaruna dari Kelantan, ingin bertanya kepada Tuan Guru (selepas ini gua guna istilah TG), beberapa soalan."

"Saya sibuk. Saya ada program lain."

Ketika ini gua risau jika tiada rakaman. Gua keluarkan handphone China, dan on videocam. Setiap manusia mempunyai hubungan peribadi dengan Penciptanya (tafsiran gua).

Selesai on videocam, TGHA telah berada jauh sedikit. Gua terus mendapatkannya, tanpa memakai selipar. Seingat gua, inilah dialog gua :

"TG, saya mohon 5 minit sahaja untuk bertanya soalan."

Gua merayu sehingga berada di dalam dan di depan tangga rumah TGHA.

Seingat gua (tiada rakaman video pada gua), inilah dialog TG.

"Saya sibuk. Saya sibuk. Saya ada program lain."

Ketika inilah muncul Lelaki 1 dan merentap baju gua. Seingat gua, dia memarahi gua. Dan menggugut untuk mencederakan gua. Gua menjelaskan tujuan gua datang, untuk bertanya soalan. Dalam keadaan videocam masih ON.

Lelaki 1 minta rampas handphone gua. Dan muncul Lelaki 2 (budak kurus berkopiah) merampas handphone gua dengan bantuan Lelaki 1 dan beberapa lelaki yang gua tak sure berapa jumlahnya. Semua kejadian ini berlaku di hadapan THGA; dalam dan di hadapan rumah TGHA; malah seingat gua, gua dan lelaki 1 berada di atas simen rumah TGHA. Dianggarkan 50 lelaki berada di situ.

Mungkin isyarat TGHA (tafsiran gua), gua kemudiannya ditarik oleh beberapa lelaki, dibawa ke hadapan Masjid Rusila, kira2 semeter dari sempadan meletak selipar. Gua dikerumuni oleh lebih 100 orang. Mereka berkata inilah AdukaTaruna. Salah seorang dari mereka mengambil gambar gua, gua sempat buat aksi 'peace'. Mereka memaki, mengugut dan mencadangkan gua dicederakan.

Terdapat ramai dari mereka yang memiliki handycam dan kamera digital. Menandakan bahawa kehadiran gua sebenarnya memang diketahui. Mustahil datang solat Jumaat membawa handycam (tafsiran gua). Mereka merakamkan ucapan gua di situ, ketika gua pasrah kepada Allah kerana bimbang tiada rakaman bagi pihak gua. Setiap hamba mempunyai hubungan peribadi dengan Penciptanya.

Ketika gua bercakap hak-hak gua sebagai rakyat yang berada dalam kerangka demokrasi, gua dipukul sebanyak 2 kali, seingat gua. Semua ini, dirakam oleh jemaah Rusila. Gua tak sure sama ada mereka akan upload perkara itu demi Allah atau menyembunyikan perkara itu demi kasta ulama. Dan gua tak sure sama ada, ada rakaman video bagi pihak gua, atau tidak.

Berkali-kali gua menyatakan hak gua untuk beredar ke balai polis bagi membuat report rampasan handphone, tetapi tidak dibenarkan Lelaki 3. Gua cam lelaki 3 sampai sekarang. Insyallah. Ketika gua dikepung oleh lebih 100 orang, tiada satu pun pihak yang tampil memperkenalkan sebagai Batu Api atau Songkok Putih.

Kemudian, Lelaki 3 dan beberapa lelaki yang gua tak sure jumlahnya, menarik tangan dan baju gua ke tingkat 1. Gua merentap kembali tangan gua dan membuat bahasa tubuh supaya jangan 'seret' gua. Gua boleh jalan sendiri. Tak lari dan bersumpah atas hubungan peribadi setiap hamba dengan Penciptanya, sedikit pun gua tidak takut.

Gua ditahan dalam sebuah bilik di Tingkat 1. Pintu ditutup. Ada kira2 15 lelaki di dalam. Siap membuat rakaman video lagi. Di luar bilik terdapat ramai lagi lelaki dan anak-anak lelaki. Mereka meinjau2 dicelah2 tingkap. Gua diberikan hak buang air dan disuruh duduk.

Berkali-kali gua menjelaskan hak gua untuk beredar dan membuat laporan polis, tetapi ditahan. Seorang lelaki Melayu tua dipercayai bernama Wahab berkutbah kepada gua, TGHA adalah ulama yang diiktiraf antarabangsa. Melawan masuk neraka. Kita semua mati, etc. Kejadian dirakamkan oleh pihak mereka.

Sepanjang gua ditahan secara salah itu, tiada siapa pun memperkenalkan diri sebagai Batu Api atau Songkok Putih. Gua menjelaskan bahawa, gua difahamkan oleh Terengganukite, di bawah Lajnah IT PAS Dungun (seingat gua), dan laman blog Batu Api yang dipercayai di bawah Suhaimi Embong (seingat gua), telah memaklumkan kehadiran gua; dan pihak Rusila tahu kehadiran gua. Lelaki separuh tua yang gua percayai sebagai pengerusi Masjid Ruslia menafikan. Sehinggalah gua menjelaskan bahawa penahanan mereka ke atas saya adalah salah, dan boleh dianggap satu penculikan, barulah mereka 'cuak' (tafsiran gua).

Lelaki yang gua percaya sebagai Pengerusi Masjid Rusila mendakwa, dia boleh lepaskan gua. tetapi jika berlaku apa-apa, mereka tidak bertanggungjawab. Lelaki 3 membantah. Gua setuju dan bangun. Terus bersalaman dengan semua, termasuk lelaki yang merakamkan dengan handycam. Tiada rakaman bagi pihak gua. Kalaulah EdyesDotCom ada (tafsiran gua).

Gua keluar dan bersalam dengan ramai lelaki yang berada di luar pintu. Termasuk beberapa kanak-kanak. Gua turun tangga dengan diringi oleh beberapa lelaki yang gua tak sure jumlahnya. Gua menuju ke pintu besar. Kereta gua parking di depan HPA. Setengah sampai ke pintu besar, gua dikejar dan dipanggil oleh lelaki yang gua percaya bernama Wahab. Dia meminta kad pengenalan gua.

Gua menjelaskan pakcik tiada hak meminta kad pengenalan gua. Tapi gua sedia berikan butiran diri gua. Gua berikan kertas (sejenis kad). Dia tulis, tapi tak boleh sebab tangan dia gua lihat menggigil (tafsiran gua). Pakcik Wahab suruh gua tulis, on the way nak tulis, gua ambil keputusan, lu nak gua, bukan gua nak lu. Ini berkaitan dengan tindakan bodoh UG Selangor dulu. UMNO nak bagi tawaran, UMNO kena datang, bukan PAS yang datang. So, gua suruh kanak-kanak yang mengekori gua tu tulis. Diambil pakcik Wahab dan dia tulis butiran gua. Nama penuh, no KP, dan alamat Kelantan dalam keadaan tangan gigil.

Selesai dari tu, gua didatangi oleh lelaki yang memperkenalkan diri sebagai cybershot. Dia menjelaskan dia sedih dengan apa yang berlaku. Dia meminta gua menjelaskan dakwaan gua terdapat kenyataan Songkok Putih di bawah Bicara Webmaster. Gua mengajak dia minum di seberang jalan. Tapi tak boleh lama, kerana gua perlu membuat laporan polis. Gua bertanya dia jam supaya kelak gua boleh ingat (jam gua takda). cybershot menjawab sekarang pukul 2.45.

Lelaki yang mendakwa Cybershot menawarkan khidmat menghantar di mana-mana sahaja gua nak pergi. Gua menolak dengan baik, dan gua nak ke balai polis dengan kereta gua (yang dipinjam dari Man). Cybershot membantu dengan menunjukkan arah ke Balai Polis Marang.

Gua menuju ke Balai Polis Marang dalam keadaan semua nombor telefon yang gua boleh hubungi tiada. Gua tak ingat nombor, sebab gua berpandukan nama phonebook. Kalaulah gua mahir kaedah Mokhdar..

Sekian dulu, gua akan sambung lagi. Gua bersumpah atas hubungan peribadi setiap hamba dengan Penciptanya, gua akan datang untuk bertanya soalan kepada Presiden PAS sekali lagi. Mungkin selepas tarikh bicara gua. 15 Mac. Insyaallah. Dan wallahualam.

sumber : adukataruna

ada dua sms agak lawak dalam kes ini yang ingin berkongsi bersama;

SMS pertama :

"Bernama : National Union of Journalist [NUJ] memberi amaran agar semua wartawan/blogger yang menemuduga presiden PAS mesti memakai helmet & full body armour untuk keselamatan. kalau ada kemahiran silat, karate, teakwando dsbnya adalah satu persiapan yang baik"

sms kedua:

"Alo broo.. Ko berani ke debat dengan Zaharuddin menantu hadi. Aku takut ko kena belasah macam Aduka jerrr"

dua SMS ini aku tidak balas. aku tersenyum bila baca sms ini.

sekian

Khamis, 6 Januari 2011

PENGUMUMAN CERAMAH DI GOMBAK


BINA GENERASI BERANI BERFIKIR

[1]

Zaman kini, bukan zaman orang itu berkata, “Aku ustaz, maka korang kena ikut aku”, atau, “Aku ustaz, korang tak ikut aku maka korang berdosa”, atau, “aku ustaz, maka semua fatwa aku adalah benar” dan berbagai-bagai lagi.

Zaman dahulu, sebuah kampung, hendak mendapat seorang ustaz pun susah. Tetapi zaman kini, sebuah rumah kadangkala boleh dapat tiga orang ustaz. Dalam sebuah kampung, kadangkala ada 3 orang ustaz yang mempunyai kelulusan dari pelbagai negara. Setiap seorang ustaz, terpengaruh cara berfikir dengan negara yang dia mendalami ilmu, makanya lahir kepelbagaian pendapat.

Zaman kini, adalah zaman orang yang tidak belajar agama secara formal pun, kadangkala kefahaman agamanya lebih hebat dari golongan agamawan. Mereka terdedah dengan pembacaan, disamping golongan agamawan kadangkala malas membaca dan mendalami. Lebih hebat, ada golongan profesional yang mempunyai kepandaian dalam bidangnya, disamping bidang agama juga amat mengkagumkan. Tetapi, terlalu banyak golongan agamawan yang tidaklah mempunyai kemahiran agama yang hebat, disamping tidak mempunyai kemahiran langsung tentang bidang profesional yang lain.

[2]

“Ustaz” bukan penanda bahawa mereka adalah benar, tidak ada yang tidak benar melainkan benar belaka. Yang benar hanya Allah dan Rasul-Nya, tetapi selain itu, boleh jadi benar, dan boleh jadi tidak benar.

Ekoran itu, setiap pandangan dari “ustaz” tidak boleh ditaqlid buta, tetapi hendaklah diwala’kan [wala’ yang tidak dicandukan]. Dengan maksud, sekiranya pandangan seseorang ustaz itu bertepatan dengan ulasan Quran dan hadis, disamping tepat dalam pentatbiqkannya, maka ia wajar diikut. Tetapi, jika sebaliknya berlaku, seperti pandangan itu boleh melahirkan persepsi buruk kepada Islam, maka ia seharusnya ditolak.

Namun begitu, bagaimana hendak memastikan sesuatu pendapat “ustaz” itu benar atau tidak? Lebih-lebih lagi, apabila dilihat berlaku percanggahan atau perbedaan antara satu ustaz dengan ustaz yang lain?

[3]

Berdebat atau “jidal” dan “munazarah”, bukan bermakna bergaduh. Dalam kitab “Dhawabit Al-Ma’rifah, wa Usul Al-Istidlal wa Al-Munazarah” karangan As-Syaikh Abdur Rahman Hasan hanakah, didefinisikan Munazarah itu adalah, “berbincangan antara dua pihak berkenaan satu tajuk. Pada kedua-dua belah pihak, mempunyai pandangan pada tajuk tersebut yang menyanggahi satu dengan yang lain. Ia mengandungi maksud, berusaha mengisbatkan pandangannya, disamping membatalkan pendapat lawannya, beserta wujud keinginan yang tinggi dalam mencapai kebenaran dan mengi’tiraf kebenaran itu apabila terbukti akan kebenaran terbabit” [m.s : 371]

Berdebat adalah satu perkara terpuji, kerana ia memberi kesan yang baik dalam memastikan sesuatu kebenaran. Jika hanya mengeluarkan pendapat, maka semua boleh mengeluarkan pendapat. Tetapi, apakah pendapat itu benar atau tidak? Ia tidak boleh diselesaikan kecuali dengan perbincangan dengan pihak yang tidak sehaluan.

Kebiasaannya, debat dilihat seperti wujud perbalahan, malahan debat itu dilihat sebagai satu ungkapan angkuh. Mana mungkin dikira angkuh dan perbalahan, sedangkan Allah SWT menyuruh kita berdebat.

Firman Allah;

وَجَادِلْهُمْ بِالَّتِي هِيَ أَحْسَنُ

Maksudnya;
“berdebatlah dengan mereka dengan cara yang lebih baik”

[An-Nahl : 125]

[4]

Dalam sejarah ulama silam terdahulu, kita dapat lihat bagaimana perdebatan antara ulama itu wujud. Kita dapat lihat, pertembungan antara Al-Ghazali dengan Zamakhsyari; pertembungan antara Ibnu Taimiyyah dengan Ibnu Ataillah dan sebagainya.

Malahan, kita dapat lihat perdebatan antara dua tokoh falsafah terkemuka, iaitu Al-Ghazali dan Ibnu Rushd, iaitu apabila Al-Ghazali menulis kitab yang bertajuk “Tahafut Falasifah”, yang mengandungi unsur kritikan terhadap aliran falsafah yang didokong oleh Ibnu Sina dan seangkatan dengannya. Namun begitu, kitab Al-Ghazali tersebut dijawab balas oleh Ibnu Rushd dengan sebuah kitab yang bertajuk “Tahafut At-Tahafut”.

“Falsafah itu boleh menjadi racun” ujar Al-Ghazali dalam Tahafut Falasifah.

“Falafah yang menjadi racun, jika pemikiran falsafah itu rendah. Ini kerana, ada sesuatu itu dianggap racun, tetapi dinilai penawar bagi orang terpilih” lebih kurang begitu balasan Ibnu Rushd dalam kitab “Tahafut At-tahafut” terhadap kenyataan Al-Ghazali dalam Kitab “tahafut Falasifah”.

Melihat perdebatan ilmu itu, melahirkan kemajuan ilmu yang cukup hebat di kala itu. Tidak hairan, khazanah ilmu itu dijadikan bahan kajian pada hari ini.

[5]

Dalam budaya Malaysia, debat secara ilmiyyah masih tidak menyengat lagi. Yang berlaku kini hanyalah, antara satu parti dengan parti musuh. Antara satu aliran fahaman, dengan aliran fahaman yang lain, seperti Salafi dan Khalaf.

Perdebatan satu aliran yang mempunyai kefahaman yang berbeda, masih belum wujud lagi. Jika wujud, dipandang ramai sebagai perpecahan, walhal pertembungan antara Al-Ghazali dan Ibnu Rushd, tidak ada seorang pun ilmuan menganggap ia sebagai perpecahan.

Dipermulaan, mungkin berlaku sedikit kekecohan jika mahu dicadangkan perdebatan antara satu aliran, tetapi mempunyai kefahaman yang berbeda; Perdebatan dari satu parti, tetapi cara berfikir berbeda. Namun, ia perlu disuburkan.

Kekecohan diperingkat awal, adalah perkara biasa. Ini kerana, sudah menjadi lumrah, bahawa untuk melakukan satu perubahan kepada perubahan yang lain, sudah pasti berlaku sedikit kekecohan.

Dalam budaya politik Malaysia juga begitu. Kita dapati, bagaimana keadaan agak kecoh sedikit dikalangan dalaman PAS, apabila Allahyarham ustaz Fadzil Noor dahulu mengambil sikap menziarahi Anwar Ibrahim yang dipecat dari Jawatan Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Tetapi, akhirnya memberi kesan baik kepada perubahan politik PAS, iaitu PAS berjaya memerintah di terengganu pada PRU ketika itu.

Kita dapat lihat juga, bagaimana kekecohan pemecatan Anwar Ibrahim dari Timbalan perdana Menteri malaysia, melahirkan budaya politik baru di malaysia. Sehinggakan, UMNO mampu ternafi 2/3 dari parlimen.

Bersambung…..

Al-bakistani

- Sri Indah [b] Sg Buloh
6 Januari 2010 * 4:41 petang

Rabu, 5 Januari 2011

BERKAWAN, BUAT CARA BERKAWAN

[1]

Islam amat memetingkan kepada “patuh dengan perjanjian”. Setiap perjanjian yang telah dimetrai, maka hendaklah diakui dan hendaklah berpegang dengan janji tersebut.

Sabda Nabi SAW;

الْمُسْلِمُونَ عِنْدَ شُرُوطِهِمْ

Maksudnya;
“Orang islam [berpegang] disisi syarat-syarat [yang telah disepakati]”

[Al-Bukhari]

[2]

Dalam etika perundingan pun, tidak seharusnya sesuatu rundingan yang melahirkan perjanjian, yang penjanjian yang disepakati bersama itu dikhianati. Sebuah syarikat penerbitan telah melakukan perjanjian tentang satu skrip buku dengan seorang penulis berkenaan dengan sebuah buku bertajuk “A”. tiba-tiba, walau telah diadakan perjanjian, tetapi pihak penulis telah melakukan satu lagi perjanjian dengan syarikat penerbitan yang lain tentang buku yang sama juga. Sudah pasti, tindakan penulis itu disifatkan sebagai tidak bermaruah.

[3]

Seperti diketahui umum, kerajaan Madinah pimpinan Nabi SAW telah membentuk satu perjanjian bersama-sama kabilah-kabilah arab di Madinah. Tidak ketinggalan yang mengadakan perjanjian bersama adalah kabilah-kabilah yahudi.

Huyay yang merupakan salah seorang ketua kabilah Yahudi di madinah telah mengadakan hubungan sulit dengan Abu Sufyan [ketika itu belum beriman lagi] di Makkah, dalam misi untuk menyerang kerajaan madinah. Berbagai-bagai tawaran yang mahu diberikan oleh Abu Sufyan kepada Huyay, menyebakan Huyay bertekad akan bersama dengan Abu Sufyan, walhal huyay mempunyai perjanjian dengan Kerajaan Islam Madinah pimpinan Nabi SAW.

Mengetahui tindakan huyay itu, nabi SAW telah mengarahkan seorang sahabat agar berjumpa dengan Huyay. Tujuannya adalah, meminta kepada Huyay agar tidak melakukan perjanjian dengan Abu Sufyan, sebaliknya kekal dengan perjanjian yang dimetrai sejak sekian lama dengan kerajaan Islam madinah pimpinan nabi SAW.

Namun, Huyay tetap berkeras juga. Akhirnya tercetus peperangan Ahzab, atau dikenali juga sebagai peperangan Khandaq. Dalam peperangan tersebut, Allah SWT memberi kemenangan yang gemilang kepada tentera islam.

[4]

dalam piagam Madinah ada menyatakan seperti berikut;

"Pasal 12 : Tidak seorang pun dari orang-orang yang beriman dibolehkan membuat persekutuan dengan teman sekutu dari orang yang beriman lainnya, tanpa persetujuan terlebih dahulu dari padanya"

baca sama:
Pertemuan 24 Dis : PKR, DAP mahukan penjelasan

sekian

Wallahu 'Alam

Al-Bakistani


- Sri Indah [b] Sg Buloh
6 Januari 2010 * 2:01 petang

Selasa, 4 Januari 2011

Asri: Bunuh pengkritik Raja Melayu, cadangan hina

Bekas mufti Perlis, Dr Mohd Asri Zainul Abidin berkata kepercayaan sesetengah pihak bahawa adalah haram untuk mengkritik atau mempunyai pendapat yang berbeza dengan Raja-Raja Melayu, seolah-olah menyamakan kedudukan mereka dengan para Nabi.

Sebaliknya, kata Dr Asri, Raja-Raja Melayu bukanlah Nabi yang maksum sehingga tidak boleh dikritik.

“Sedang para al-Khulafa al-Rasyidin iaitu Abu Bakar, Umar, Uthman dan Ali yang jauh lebih mulia daripada sultan-sultan pun dikritik dan dibantah oleh rakyat mereka.

“Namun mereka menjawab dengan penuh amanah, wibawa dan mereka tidak membunuh pengkritik mereka. Bahkan berterima kasih,” katanya dalam satu kenyataan media.

Menurut Dr Asri, ada beberapa kejadian yang sahabat tidak bersetuju dengan cadangan Nabi Muhammad SAW dan membantah keputusan baginda seperti yang berlaku ke atas Umar ketika perjanjian Hudaibiyyah. Namun, tambahnya, Nabi tidak membunuh beliau.

Justeru, katanya, cadangan beberapa pertubuhan bukan kerajaan dan pemimpin politik agar golongan yang mencadangkan pengkritik Raja-raja Melayu dihukum gantung, sebenarnya lebih hina dan besar dosanya daripada menggalakkan pemerintah berzina, atau berjudi atau minum arak atau semua maksiat yang lain.

Dosa besar

“Ini kerana, nyawa dalam Islam amat berharga dan haram ditumpahkan tanpa sebab yang sah. Cadangan ini bererti menggalakkan pemerintah membunuh orang tanpa sebab yang diizinkan oleh Allah dan Rasul. Dosa membunuh dalam Islam lebih besar dari dosa zina, arak, judi dan lain-lain,” katanya.

Menurut Dr Asri, baginya, pencadang hukuman tersebut adalah pengampu yang melebihi had.

“Jika dia Muslim, dia seorang yang 'kering perasaan' dan tidak takutkan Allah mengenai 'darah orang lain'. Mungkin dia berhujah dengan undang-undang yang dia fahami sehingga dia lupa syariat Allah yang Maha Tinggi yang mengharamkan ditumpah darah dan nyawa manusia tanpa sebab yang sah di sisi syarak.

"Wajib dia bertaubat dan menarik balik cadangan tersebut,” katanya.

Pada 3 Januari lalu, dua pertubuhan bukaan kerajaan - Gerakan Anti Penyelewengan Selangor (Gaps) dan Pertubuhan Pribumi Perkasa Malaysia (PERKASA) mahu ADUN Seri Muda dari PKR,Shuhaimi Shafiei dihukum gantung kerana didakwa cuba mencetuskan “peperangan ke atas Raja-raja Melayu”.

Shuhaimi antara lain, dalam blognya menulis - jawatan Setiausaha Kerajaan Negeri Selangor tidak memerlukan perkenan Sultan Sharafuddin Idris Shah dan sebaliknya ia adalah di bawah bidang kuasa Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri dan baginda seharusnya bertindak berdasarkan nasihat majlis berkenaan, bukannya berkecuali.

Malah, Shuhaimi didakwa seolah-olah turut memberikan amaran kepada institusi beraja Selangor supaya tidak berterusan bertindak membelakangkan majlis mesyuarat berkenaan atau terpaksa berdepan dengan gelombang kebangkitan rakyat bagi menentang pihak istana.

sumber : malaysiakini

MEMBUKA KESALAHAN YANG DITAUBATI

Semua manusia pasti akan melakukan kesalahan dan kesilapan. Kesilapan tersebut, sama ada melibatkan kepada dosa, atau tidak. Kesilapan dalam meninggalkan amalan sunat, ia tidak melibatkan kepada dosa. Kesilapan sehingga melakukan perkara haram, ia adalah dosa.

Seseorang yang berdosa, diwajibkan oleh Allah SWT supaya bertaubat. Apabila dia sudah bertaubat, dia dikira sebagai orang terbaik disisi Allah SWT.

Sabda Nabi SAW;

كُلُّ ابْنِ آدَمَ خَطَّاءٌ وَخَيْرُ الْخَطَّائِينَ التَّوَّابُونَ

Maksudnya;
“Setiap anak ada adalah melakukan kesalahan. Sebaik-baik orang yang bersalah adalah mereka bertaubat”

[At-Tarmizi : 2423]

Orang yang bertaubat juga, dia dikira bersih dari dosa disisi Allah SWT.

Sabda Nabi SAW;

التَّائِبُ مِنْ الذَّنْبِ كَمَنْ لَا ذَنْبَ لَهُ

Maksudnya;
“Orang yang bertaubat dari dosa, seperti mereka yang tiada dosa”

[Ibnu majah : 4240]

Orang yang sudah bertaubat, sering dianggap sebagai orang yang berdosa disisi manusia. Malahan, digembar-gemburkan tentang kesalahannya, walhal ia sudah bertaubat, dan kembali kepada Allah SWT.

Membangkitkan balik kesalahan yang telah ditaubatkannya itu adalah satu perkara yang menyebabkan tertimpa azab yang pedih. Ini kerana, kesediaannya dia bertaubat merupakan tanpa dia adalah orang yang beriman dengan sebenar-benarnya, seperti mana firman Allah;

إِنَّ الَّذِينَ يُحِبُّونَ أَنْ تَشِيعَ الْفَاحِشَةُ فِي الَّذِينَ آَمَنُوا لَهُمْ عَذَابٌ أَلِيمٌ فِي الدُّنْيَا وَالْآَخِرَةِ وَاللَّهُ يَعْلَمُ وَأَنْتُمْ لَا تَعْلَمُونَ

Maksudnya;
“Sesungguhnya orang-orang Yang suka terhebah perkara buruk pada orang-orang Yang beriman, mereka akan beroleh azab seksa Yang tidak terperi sakitnya di dunia dan di akhirat; dan (ingatlah) Allah mengetahui (segala perkara) sedang kamu tidak mengetahui (yang demikian).


[An-Nur : 19]

Sabda Nabi SAW;

كُلُّ أُمَّتِي مُعَافًى إِلَّا الْمُجَاهِرِينَ وَإِنَّ مِنْ الْمُجَاهَرَةِ أَنْ يَعْمَلَ الرَّجُلُ بِاللَّيْلِ عَمَلًا ثُمَّ يُصْبِحَ وَقَدْ سَتَرَهُ اللَّهُ عَلَيْهِ فَيَقُولَ يَا فُلَانُ عَمِلْتُ الْبَارِحَةَ كَذَا وَكَذَا

Maksudnya;
“setiap umatku adalah dimaafkan kecuali orang yang mujahirin. Sesungguhnya dari kalangan orang yang mujahirin adalah, seseorang lelaki yang mengamalkan sesuatu amalan pada waktu malam, kemudian paginya, Allah SWT telah menutup amalannya itu, lalu dia berkata, Wahai fulan, aku telah amalkan satu amalan semalam begian dan begian”

[Al-Bukhari : 5608]

Walau hadis ini mempunyai banyak tafsirannya. Tetapi, tafsiran yang paling masyhur adalah, orang yang melakukan sesuatu amalan jahat, lalu disembunyikan oleh Allah, tetapi dia telah membuka amalan jahatnya itu kepada orang lain, maka ia ini adalah orang yang tidak dimaafkan oleh Allah SWT.

Jika seseorang itu, membuka kesalahan dirinya pun telah dimurkai oleh Allah, bagaimana pula jika seseorang yang telah bertaubat, lalu kesalahannya yang telah ditaubatinya itu sengaja dibukakan balik oleh orang lain.

Nabi SAW ada bersabda;

يا معشر من آمن بلسانه ولم يدخل الإِيمان قلبه، لا تغتابوا المسلمين، ولا تتبعوا عوراتهم، فإِنه من اتبع عوراتهم يتبع الله عورته، ومن يتبع اللّه عورته يفضحه في بيته

Maksudnya;
““Wahai orang-orang yang beriman dengan lisannya namun belum masuk iman itu ke dalam hatinya ! Janganlah kalian mengghibah kaum muslimin. Jangan pula kalian mencari-cari aib/kesalahan mereka. Karena, sesungguhnya orang yang mencari-cari aib mereka, niscaya Allah akan cari-cari aib yang ada pada dirinya. Dan barangsiapa yang Allah cari-cari aibnya, maka Allah akan ungkap aibnya tersebut meskipun ada di dalam rumahnya” [Abu Daud : 4880; Albani kata : ‘Hasan shahih’].

Juga sabda Nabi SAW;

ومن ستر مسلما ستره الله يوم القيامة

Maksudnya;
“Barangsiapa yang menutupi kesalahan seorang muslim, niscaya Allah akan menutupi kesalahannya kelak di hari kiamat” [Al-Bukhari : 2442, Muslim : 2580]

Disebabkan itu, dosa orang yang sudah bertaubat tidak seharusnya dibangkitkan balik. Jika dibangkitkan balik, ia sama seperti tidak suka seseorang itu kembali kepada Allah, malahan amat redha dengan orang itu kekal dengan dosa yang dilakukan.

Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani

- Sri Indah [b] Sg buloh
5 Januari 2010 * 2:34 petang


PERSEPSI DALAM POLITIK

Dalam kamus dewan, persepsi ditafsirkan sebagai, “gambaran atau bayangan dalam hati atau fikiran (tentang sesuatu), pandangan (menerusi pancaindera), tanggapan” [Kamus dewan : 1025]. Ada pula dari kalangan ilmuan, mereka menafsirkan persepsi ini sebagai, “tanggapan awal”.

Dalam politik, persepsi dan peluang adalah dua perkara yang tidak boleh dilalaikan. Ia adalah perkara penting. Malahan, jika diperhatikan bahawa Nabi SAW amat mementingkan persepsi dan peluang itu. Ekoran itu, Nabi SAW berjaya dalam dakwahnya.

Pernah nabi SAW dikunjungi Umar bin Al-Khattab, meminta izin untuk memancung Abdullah bin Ubai bin Salul, kerana kejahatan bapa munafiq itu terhadap nabi SAW. Permintaan Umar itu tidak diizinkan oleh Nabi SAW dengan sabda baginda;

لَا يَتَحَدَّثُ النَّاسُ أَنَّهُ كَانَ يَقْتُلُ أَصْحَابَهُ

Maksudnya;
“Tidak, [bimbang] orang bercakap bahawa [Muhammad] membunuh sahabat-sahabatnya”

[Al-bukhari : 3257]

Dari hadis ini, kita dapat melihat bahawa kebimbangan melahirkan persepsi buruk terhadap diri nabi SAW, baginda SAW tidak menginzinkan Umar memancung Abdullah bin Ubai.

Dari sudut peluang pula, Nabi SAW melakukan perjanjian Hudaibiyyah. Mendapat peluang itu, digunakan nabi SAW sebaik mungkin untuk menyampaikan islam, seterusnya Islam terus berkuasa di atas muka bumi Allah SWT.

Di malaysia, bagaimana PAS bermain dengan persepsi? Bagaimana PAS mencari peluang?

Sekian

Wallahu ‘Alam


p/s : Apakah Suhaimi Embong akan mengatakan bodoh pada artikle ini?


Al-Bakistani

- Sri Indah [b] Sg Buloh
5 Januari 2010 * 2:21 pagi

KELUHAN PENGUNDI PAS YANG PATUT PIMPINAN PAS LIHAT

ini ada dua keluhan pengundi PAS dalam PRU lepas melalui FB. Kepada pimpinan PAS, agar ia dianggap penting.

keluhan tersebut adalah seperti berikut;

SATU;

utk pengetahuan ustaz ana dah kluar dari parti pas,apakah tindakan ana ini btol ,skarang ni ana dah masok pkr

KEDUA:

Salam Ustaz, nampaknya Pemimpin Pas sekali lagi bertemu dengan UMNO di belakang rakyat, rupanya terdapat pemimpin yang berimejkan ULAMA tidak boleh dipercaya (kecuali Tuan Guru Nik Aziz dan seangkatan), mereka lebih pentingkan politik dari perjuangan. Saya rasa PAS dah tak perlu undi dari saya.

sila klik

UMNO/BN SEMAKIN GILA : MINYAK NAIK LAGI

Harga minyak RON97 akan naik lagi RM 0.10 seliter mulai 12.00 tengah malam ini dari RM 2.30 kepada RM 2.40 seliter. Kenaikkan ini dilihat dari jangkaan kenaikan yang akan berterusan kepada RON97 yang akan mencecah harga kepada lebih RM 3.00 seliterpada penghujung tahun ini mengikut satu maklumat yang saya perolehi.

Selain itu minyak RON95 juga akan mengalami beberapa kali kenaikan pada tahun ini pada kadar yang belum dipastikan lagi menurut sumber yang kami perolehi juga.

sumber : Idhamlim

AKHIRNYA TOK GURU JUGA YANG SEJUKKAN


Isu pertemuan antara pemimpin Umno dan pemimpin PAS pada akhir Disember lepas memang hangat di alam maya. Memang ramai yang suka/marah bila dibagitau ada pertemuan lagi antara pemimpin Umno dan pemimpin PAS.

Macam yang aku tulis sebelum ni, memang langsung tak ada salahnya kalau ada pertemuan antara pemimpin PAS dan Umno. Memang langsung tak salah kalau sekadar ada pertemuan dan perbincangan.

Kecualilah kalau dibincangkan perkata Kerajaan Perpaduan. Kalau bincang bab Kerajaan Perpaduan memang salah besar kepada pemimpin PAS terbabit, pasainya memang ada larangan yang terang dari pimpinan tertinggi PAS sendiri supaya isu Kerajaan perpaduan ni tutup buku.

Alhamdulillah, akhirnya TG Nik Aziz bersuara. Walaupun dia tak bagitau apa sebenarnya yang dibincangkan tapi aku yakin kebanyakkan penyokong Pakatan Rakyat menarik nafas lega.

Pasainya, tahap thiqah depa dengan TG Nik Aziz sangat tinggi. Depa percaya, kalau TG Nik Aziz sendiri terlibat dalam pertemuan tu, takdak apa yang perlu dirisaukan. Pasainya depa yakin yang TG Nik Aziz takkan menghampakan harapan depa selama ni. Tak kira la apa pun harapan depa, tapi depa percaya TG Nik Aziz memang boleh digantung harap.

Tambah-tambah lagi bila dah TG Nik Aziz sendiri guna perkataan MENGARUT, takkan TG Nik Aziz nak buat benda yang dia sendiri kata mengarut.

sumber : Cenangau

PENJELASAN TENTANG DEBAT ULAMA MUDA UMNO - PAS


Dari harakah cetak bertarikh 21 - 24 Muharam 1432 dalam ruangan Fikrah, muka surat 7.

Pukul 3, kami ada mesyuarat Post mortem PRK Galas buat kali ke-3 di pejabat Agong PAS, Jalan Raja Laut bersama dengan Abang Mat Sabu, Ahli jawatankuasa PAS Pusat. Selepas mesyuarat, aku berjumpa dengan seorang aktivis veteran parti yang bekerja di Pejabat PAS sejak sekian lama.

Kami bersalaman dan bertanya Khabar. Lalu, ditanyakan tentang satu berita dalam akhbar cetak, iaitu berkenaan dengan debat antara aku dengan ustaz Fathul Bari, Ulama Muda UMNO baru-baru ini.

Dari apa yang dibualkan, kelihatan berita yang dilaporkan secara umum itu, persepsi ramai menyatakan bahawa kehadiranku berdebat dengan Ustaz Fathul bari pada lama itu sebagai mewakili PAS, walhal penulis [wartawan] tidak bermaksud begitu.

Seperti yang aku diberitahu bahawa, jika ikut jadual asalnya, perdebatan itu bukan antara aku dengan ustaz Fathul bari, tetapi antara ustaz Nasaruddin tantawi dan ustaz Fathul bari. tetapi memandangkan tidak ada respon balas dari ustaz Nasaruddin atas persetujuan itu, menyebabkan pihak penganjur telah meminta aku hadir untuk mengambil tanggungjawab itu.

Bagi menanggungjawab itu, maka aku hadir. Tetapi, Ingin ditegaskan disini, bahawa kehadiranku pada Malam itu, bukan sebagai mewakili PAS atau sebagai pimpinan PAS. Ini kerana, aku tidak mempunyai sebarang jawatan dalam parti. Juga, tidak hadir sebagai mewakili parti.

Aku hadir pada malam itu sebagai seorang yang keahlian PAS, yang mahu mempertahankan ijtihad PAS yang membenarkan menegur pimpinan negara secara terbuka sepertimana yang sedang PAS lakukan kini.
Malahan, sudah ternyata isi kandungan debat pada malam itu, apabila Aku telah kemukakan hujjah berdasarkan ulasan Al-Quran, Hadis dan perkataan Ulama Salaf Soleh, seperti yang telah disyaratkan oleh ustaz Fathul bari.

Wallahu 'Alam

Al-Bakistani

MUBAHALAH DALAM ISLAM

PERTAMA : SUMPAH

DEFINISI

Sumpah [bahasa arab : aiman] bermakna, “mengukuhkan kata-kata yang tidak pasti kebenaran kandungannya dengan menyebut salah satu dari Nama-nama Allah, ataupun menyebut salah satu dari sifat-sifatnya dengan lafaz tertentu”. [Al-Fiqh Al-Manhaji : 3/575]

HUKUM SUMPAH

Hukum sumpah adalah makruh.

Firman Allah;

وَلَا تَجْعَلُوا اللَّهَ عُرْضَةً لِأَيْمَانِكُمْ أَنْ تَبَرُّوا وَتَتَّقُوا وَتُصْلِحُوا بَيْنَ النَّاسِ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

Maksudnya;
“(dan janganlah kamu jadikan nama) Allah Dalam sumpah kamu sebagai benteng Yang menghalangi kamu daripada berbuat baik dan bertaqwa, serta mendamaikan perbalahan antara sesama manusia. dan (ingatlah), Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa mengetahui”

[Al-Baqarah : 224]

Larangan dalam ayat ini bermaksud larangan makruh, bukan haram. Ini kerana, dalam beberapa keadaan hukum sumpah boleh bertukar menjadi haram, wajib, sunat dan harus.

Sumpah yang wajib adalah, apabila seseorang itu tidak dapat menyatakan kebenaran dan menyatakan sesuatu kebenaran kecuali dengan cara bersumpah, maka bersumpah menjadi wajib.

Sumpah yang sunat adalah, apabila untuk memberi kesan kepada pendengar ketika memberi ketika memberi peringatan atau nasihat. Dan sumpah yang harus pula adalah, apabila untuk melakukan perkara ketaatan atau menjauhi maksiat, atau menunjuk jalan yang benar atau melarang dari melakukan kebatilan.

Contohnya, Nabi Saw pernah berkata;

فَوَاللَّهِ لَا يَمَلُّ اللَّهُ حَتَّى تَمَلُّوا وَكَانَ أَحَبَّ الدِّينِ إِلَيْهِ مَادَامَ عَلَيْهِ صَاحِبُهُ


Maksudnya;
“Sesungguhnya Allah tidak pernah jemu, tetapi kamu yang boleh merasa jemu. Perkara yang paling disukai dalam agama adalah, perkara yang dilakukan secara sentiasa oleh pelakunya”

[Al-Bukhari : 41]

SUMPAH JADI HARAM

Sumpah boleh jadi haram, sekiranya ia digunakan untuk dipermain-mainkan.

Firman Allah;

وَلَا تَجْعَلُوا اللَّهَ عُرْضَةً لِأَيْمَانِكُمْ أَنْ تَبَرُّوا وَتَتَّقُوا وَتُصْلِحُوا بَيْنَ النَّاسِ وَاللَّهُ سَمِيعٌ عَلِيمٌ

Maksudnya;
“(dan janganlah kamu jadikan nama) Allah Dalam sumpah kamu sebagai benteng Yang menghalangi kamu daripada berbuat baik dan bertaqwa, serta mendamaikan perbalahan antara sesama manusia. dan (ingatlah), Allah sentiasa Mendengar, lagi sentiasa mengetahui”

[Al-Baqarah : 224]

Sumpah juga boleh jadi haram, apabila bersumpah untuk melakukan perbuatan haram, ataupun untuk meninggalkan perkara yang wajib, atau berdusta mengenai sesuatu perkara yang tidak benar.

Nabi SAW pernah bersabda;

الْكَبَائِرُ الْإِشْرَاكُ بِاللَّهِ وَعُقُوقُ الْوَالِدَيْنِ وَقَتْلُ النَّفْسِ وَالْيَمِينُ الْغَمُوسُ

Maksudnya;
“Dosa besar itu adalah, syirik kepada Allah, derhaka ibu bapa, membunuh dan sumpah yang dusta”

[Al-Bukhari : 6182]

ORANG MUNAFIQ SUKA BERSUMPAH

Firman Allah;

يَحْلِفُونَ بِاللَّهِ لَكُمْ لِيُرْضُوكُمْ وَاللَّهُ وَرَسُولُهُ أَحَقُّ أَنْ يُرْضُوهُ إِنْ كَانُوا مُؤْمِنِينَ

Maksudnya;
“mereka bersumpah kepada kamu Dengan nama Allah untuk mendapat keredaan kamu, padahal Allah dan RasulNya jualah Yang lebih berhak mereka mendapat keredaanNya, jika betul mereka orang-orang Yang beriman”

[At-taubah : 62]

Menurut Imam Fakhruddin Ar-Razi, ayat ini diturunkan selepas dari berlaku peperangan tabuk. Ini kerana, dalam peperangan tersebut, orang munafiq tidak hadir. Apabila pulang dari tabuk, orang-orang munafiq datang berjumpa dengan Rasulullah SAW dan memberikan sebab. Bagi meyakinkan nabi, mereka bersumpah dihadapan Nabi SAW. Tindakan itu, menyebabkan Allah SWT menurunkan firman ini.

[at-tafsir Al-Kabir : 8/82]

KEDUA : MUBAHALAH

Makna Mubahalah dari sudut bahasa adalah, “saling Laknat melaknati”. [Mukjam Al-Mustalahat wa Al-Alfaz Al-Fiqhiyyah : 3/204]

Adapun makna Mubahalah dari sudut syarak adalah, “saling laknat melaknati, iaitu berdoa agar diterima laknat dari Allah terhadap orang yang dusta daripada dua pihak yang saling laknat melaknati” [Tahrir Alfaz At-Tanbih : 1/247]

DALIL MUBAHALAH

Firman Allah;

فَمَنْ حَاجَّكَ فِيهِ مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَأَبْنَاءَكُمْ وَنِسَاءَنَا وَنِسَاءَكُمْ وَأَنْفُسَنَا وَأَنْفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَةَ اللَّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ

Maksudnya;
“kemudian sesiapa Yang membantahmu (Wahai Muhammad) mengenainya, sesudah Engkau beroleh pengetahuan Yang benar, maka Katakanlah kepada mereka: "Marilah kita menyeru anak-anak Kami serta anak-anak kamu, dan perempuan-perempuan Kami serta perempuan-perempuan kamu, dan diri Kami serta diri kamu, kemudian kita memohon kepada Allah Dengan bersungguh-sungguh, serta kita meminta supaya laknat Allah ditimpakan kepada orang-orang Yang berdusta".

[Surah Al-Imran : 61]

Sebab turun ayat ini, berkaitan dengan perdebatan antara Nabi SAW dengan beberapa orang nasrani dari Najran. Mereka terdiri dari 13 orang, yang diketuai oleh seorang yang bernama Al-‘Aqib, atau dikenali juga sebagai Abdul Masih.

Dalam perdebatan itu, semua hujjah-hujjah Nasrani itu dijawab oleh nabi SAW, tanpa mereka berjaya membalas lagi. Namun begitu, mereka tetap berkeras juga hendak berhujjah, walau mereka sudah mempunyai hujjah lagi.

Mengenangkan sifat begitu, Allah SWT pun menurunkan ayat ini.

[Ibnu Kathir : 2/50]

SYARAT-SYARAT MUBAHALAH

Melihat kepada asbab nuzul kepada ayat ini, ulama menetapkan syarat-syarat mubahalah adalah seperti berikut;

Pertama, hendaklah dilakukan dalam keadaan Ikhlas kerana Allah. Ia tidak boleh dilakukan dengan tujuan hawa nafsu, sebaliknya hendaklah digunakan dengan tujuan mempertahankan kebenaran atau menzahirkan kebenaran.

Kedua, hendaklah ia berlaku selepas dari pertikaian ilmu. Tanpa pertikaian terlebih dahulu, maka tidak seharusnya berlaku mubahalah. Dan mubahalah itu, hendaklah dalam perkara yang berlaku dalam perkara keilmuan.

Firman Allah;

وَمِنَ النَّاسِ مَن يُجَادِلُ فِي اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَلا هُدًى وَلا كِتَابٍ مُّنِيرٍ

Maksudnya;
“dan ada di antara manusia Yang membantah Dalam perkara-perkara Yang berhubung Dengan Allah Dengan tidak berdasarkan sebarang pengetahuan, dan tidak berdasarkan sebarang keterangan, dan tidak juga berdasarkan mana-mana Kitab Allah Yang menerangi kebenaran;

[Al-Haj : 8]

Ketiga, hendaklah orang yang mengajak mubahalah itu dari kalangan orang yang dikenali sebagai ahli kebaikan dan ketaqwaan. Ini kerana, dalam mubahalah, ia mengandungi doa bersedia mendapat laknat. Doa orang yang bukan dari ahli taqwa dan kebaikan, tidak dimakbulkan oleh Allah SWT.

Firman Allah;

وَإذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُم يَرْشُدُون

Maksudnya
“dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): Sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang Yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul.

[Al-Baqarah : 186]

Keempat, ia hendaklah dilakukan selepas kedua-dua belah pihak telah mendatangkan hujjah masing-masing. Hujjah itu pula, hendaklah hujjah yang nyata dan jelas. Sekiranya mereka tetap berkeras atas pendapatnya yang kekal atas kesesatan, tanpa bersedia menerima kebenaran, maka baru boleh mengajak kepada mubahalah.

Ibnu Qayyim menyatakan;

إن السنة في مجادلة أهل الباطل إذا قامت عليهم حجة الله ، و لم يرجعوا ، بل أصروا على العناد ، أن يدعوهم إلى المباهلة ، و قد أمر الله سبحانه ، بذلك رسوله صلى الله عليه و سلم ، و لم يقُل : إن ذلك ليس لأمتك من بعدك . و دعا إليها ابنُ عمه عبد الله بن عباس ، من أنكر عليه بعض مسائل الفروع ، و لم يُنكر عليه الصحابة ، و دعا إليه الأوزاعي سفيان الثوري في مسألة رفع اليدين ، و لم يُنكَر عليه ذلك ، و هذا من تمام الحجة

Maksudnya;
“Sesungguhnya sunnah dalam berdebat golongan sesat, apabila didatangkan hujjah Allah [hujjah yang benar], mereka tetap tidak mahu kembali [kepada kebenaran], malahan tetap dengan kedegilan, bahawa mengajak mereka kepada mubahalah. Allah SWT menyuruh Rasulullah SAW melakukan demikian [Mubahalah]. Tidak betul jika ada yang berkata bahawa ia tidak dikenakan kepada umat kamu [wahai muhammad] selepas dari kamu. Ini kerana, sepupu Nabi SAW yang bernama Abdullah bin Abbas pernah mengajak mubahalah terhadap mereka yang mengingkari beberapa masalah-masalah furu’ [Fiqh] tanpa diingkari oleh seorangs sahabat pun. Juga, Awzaie pernah mengajak Sufyan As-Sauri bermubahalah dalam masalah angkat dua tangan [angkat takbir dalam solat], tanpa diingkari oleh seorang pun. Ia digunakan untuk mencapai kesempurnaan hujjah”

[Zad Al-Ma’ad : 3/643]

Kelima, hendaklah mubahalah ini berlaku dalam perkara agama yang terlalu penting. Ia digunakan untuk menghasilkan kemaslahatan kepada Islam dan orang islam, atau menolak kemafsadan terhadap Islam dan orang islam.

Imam Ibnu Qayyim menyatakan;

و أما حكم المباهلة فقد كتب بعض العلماء رسالة في شروطها المستنبطة من الكتاب و السنة و الآثار و كلام الأئمة ، و حاصل كلامه فيها أنها لا تجوز إلا في أمر مهم شرعاً وقَع فيه اشتباه و عناد لا يتيسر دفعه إلا بالمباهلة ، فيُشتَرط كونها بعد إقامة الحجة و السعي في إزالة الشبه و تقديم النصح و الإنذار

Maksudnya;
“adapun hukum mubahalah, ia telah ditulis oleh sebilangan ulama’ tentang syarat-staratnya yang teristinbat [dikeluarkan hukum] dari Al-Quran dan As-Sunnah, amalan sahabat dan perkataan para imam. Kesimpulan dari perkataannya adalah, tidak harus mubahalah kecuali dalam perkara yang terlalu penting dalam syarak, iaitu sekiranya tanpa mubahalah, ia mampu melahirkan kecelaruan dalam pemahaman agama. Ia disyaratkan bahawa selepas ditegakkan hujjah, melakukan usaha yang kuat dalam menghilangkan kesamaran, dan didahului dengan nasihat dan pesanan”

[Syarh Qasidah : 1/37]

TIDAK DIGALAKKAN MUBAHALAH

Dalam mengomentari tentang Mubahalah, Dr Yusuf Al-Qaradhawi ada berkata;

وقال القرضاوي خلال حوار مع شبكة "أون إسلام": "أنا لست مع الدعوة للمباهلة، فالمباهلة تكون مع أناس عقلاء متدينين، يخافون عقاب الله، ويحذرون نقمته، كما كانت المباهلة بين النبي وبين نصارى نجران، وهم قوم متمسكون بعقيدتهم، وأهل حِجاج، ونقاش، وفيها نزل قوله تعالى: "فَمَنْ حَاجَّكَ فِيهِ مِنْ بَعْدِ مَا جَاءَكَ مِنَ الْعِلْمِ فَقُلْ تَعَالَوْا نَدْعُ أَبْنَاءَنَا وَأَبْنَاءَكُمْ وَنِسَاءَنَا وَنِسَاءَكُمْ وَأَنْفُسَنَا وَأَنْفُسَكُمْ ثُمَّ نَبْتَهِلْ فَنَجْعَلْ لَعْنَتَ اللَّهِ عَلَى الْكَاذِبِينَ" (آل عمران: 61).


Maksudnya;
“Aku tidak mengajak kepada mubahalah. Ini kerana, mubahalah ini berlaku pada orang yang cerdik; yang beragama. Mereka takut akan azab Allah disamping mereka mengelak dari mendapat kecelakaan dari Allah. Ia sama seperti yang berlaku kepada Nabi SAW dengan orang-orang nasrani Najran, dalam keadaan mereka adalah kaum yang terlalu berpegang teguh dengan aqidah [kepercayaan] mereka, dan mereka adalah ahli Hujjah. Lantaran, Allah SWT menurunkan firman-Nya dari surah Al-Imran ayat 61 ”

Melihat kepada perkataan Dr Yusuf Al-Qaradhawi ini, nyata bahawa mubahalah bukanlah perkara yang baik dan mudah dilakukan begitu sahaja, sebaliknya ia berlaku dalam perkara-perkara penting dalam agama sahaja.

KETIGA : KERAGUAN

Satu;

Mubahalah tidak berlaku dalam perkara jenayah. Ini kerana, perkara jenayah adalah melibatkan perkara yang berkait dengan mahkamah, sedangkan mubahalah tidak berlaku dalam mahkamah.

Dalam firman Allah tentang mubahalah [Al-Imran : 61], didapati mubahalah itu berlaku dalam perkara yang melibatkan pertembungan antara agama islam dengan agama kristian. Pertembungan antara agama, tidak pernah berlaku perdebatannya dalam mahkamah.

Dua;

Sumpah berlaku untuk mempertahankan diri, bukan untuk melakukan tuduhan kepada orang lain.

Nabi SAW ada bersabda;

الْبَيِّنَةُ عَلَى الْمُدَّعِي وَالْيَمِينُ عَلَى الْمُدَّعَى عَلَيْهِ

Maksudnya;
“datangkan bukti bagi orang yang menuduh, dan sumpah bagi orang yang dituduh”

[At-tarmizi : 1261]

Jika bersumpah tidak dibenarkan dalam melakukan tuduhan, maka terlebih tidak boleh bersumpah untuk mengheret orang yang tertuduh.

Tiga;

Sumpah bagi orang yang dituduh seperti hadis di atas, adalah dengan perintah mahkamah. Sumpah yang berlaku diluar mahkamah, tidak termasuk dalam kandungan hadis yang disebutkan di atas.

Empat;

Bersumpah dalam masjid, hanya berlaku dalam bab Li’an. Dalam fiqh, Li’an bermaksud, “perkataan tertentu yang digunakan sebagai hujjah oleh orang yang terpaksa menuduh orang yang mencemarkan tempat tidurnya dan memberi malu kepadanya sebagai berzina”.

Dengan perkataan lain, Li’an bermaksud seseorang suami yang nampak isterinya berzina dengan lelaki lain, tetapi tidak dapat mendatangkan seramai empat orang saksi, maka hendaklah dia berkata, “Aku bersaksi demi Allah, aku berada di pihak yang benar terhadap dakwaanku bahawa isteriku [sebut nama dan bintinya] telah berzina”

Perkataan ini hendaklah diucapkan sebanyak empat kali. Dan pada kali kelima, dia hendaklah berkata, “Aku dilaknati Allah sekiranya aku berbohong”. [Al-Fiqh Al-Manhaji : 4/903]

Ia berdalilkan kepada Firman Allah;

وَالَّذِينَ يَرْمُونَ أَزْوَاجَهُمْ وَلَمْ يَكُنْ لَهُمْ شُهَدَاءُ إِلَّا أَنْفُسُهُمْ فَشَهَادَةُ أَحَدِهِمْ أَرْبَعُ شَهَادَاتٍ بِاللَّهِ إِنَّهُ لَمِنَ الصَّادِقِينَ * وَالْخَامِسَةُ أَنَّ لَعْنَةَ اللَّهِ عَلَيْهِ إِنْ كَانَ مِنَ الْكَاذِبِينَ

Maksudnya;
“dan orang-orang Yang menuduh isterinya berzina, sedang mereka tidak ada saksi-saksi (yang mengesahkan tuduhannya itu) hanya dirinya sendiri, maka persaksian (sah pada Syarak) bagi seseorang Yang menuduh itu hendaklah ia bersumpah Dengan nama Allah, empat kali, Bahawa Sesungguhnya ia dari orang-orang Yang benar * dan sumpah Yang kelima (hendaklah ia berkata): Bahawa laknat Allah akan menimpa dirinya jika ia dari orang-orang Yang dusta”

[An-Nur : 6-7]

Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani

- Sri Indah [b] Sg Buloh
3 Januari 2010 * 3:52 pagi

Isnin, 3 Januari 2011

PENJELASAN DAN NASIHAT KEPADA USTAZ ZAHARUDDIN MUHAMMAD

Sebelum berusrah bersama dengan kehadiran dua orang pimpinan PAS, iaitu Abang Mat Sabu dan peguam hanifa Maidin, ana mendapat satu SMS dari seorang teman yang bertanya tentang orang yang bernama Azharuddin Mat Said. Ana membalas SMS itu, menyatakan bahawa orang itu adalah ustaz Zaharuddin Mohammad, menantu presiden PAS yang ana tulis tentang beliau dalam article yang lalu.

Ana dimaklumkan, bahawa ada satu article yang ditulis oleh orang yang bernama Azharuddin tersebut, bagi menjawab tulisan ana tentang Menantu presiden itu dalam lamanweb Tranungkite, sebuah lamanweb ramai menyifatkannya sebagai Lamanweb Propaganda UG [Kerajaan perpaduan].

Ana membuka lamanweb terbabit, dan membaca satu article yang bertajuk "penjelasan dan nasihat terbuka kepada Ustaz Wan Ji". Membaca tajuk, sudah menyebabkan ana tersenyum. Hati kecil ana berkata, "sudah dijangka, Ustaz Din akan menjawab juga".

Cuma, persoalan ana adalah, mengapa article yang ana tulis sejak 31 Disember itu, pada 3 Januari baru dijawab. Ia mengambil masa hampir 3 hari. Mungkin factor kesebukan, atau analisa terhadap article ana, menyebabkan beliau agak lambat menjawab.

Melihat article yang begitu panjang, menyebabkan ana malas hendak membacanya. Tetapi disebabkan mahu mengetahui juga penjelasannya, maka ana gagahkan untuk menghabiskan semua kandungan articlenya itu.

KERAGUAN DAN JAWAPAN

Di sini, ana akan akan paparkan beberapa keraguan yang dikemukakan oleh ustaz Zaharuddin, kemudian disertakan dengan jawapannya – Insya Allah.

PERTAMA:

Beliau membuat tuduhan bahawa saya punca beliau dituduh SB. Beliau berkata: Tuduhan sebagai SB yang dilakukan oleh Nasir itu, dipercayai oleh Zaharuddin Muhammad. Setakat perkataan ‘dipercayai' masih tidak konkrit untuk menuduh saya sebagai punca tuduhan tersebut.

Setakat "dipercayai", kemudian menyebarkan dalam blog dianggap menyebarkan perkara dusta. Sabda nabi SAW bermaksud: cukuplah seseorang melakukan pendustaan (paling minimum) dengan menceritakan semua perkara yang didengari (tanpa diperiksa).

JAWAPAN:

Ustaz Zaaharuddin yang dimuliakan,

Jika dibaca balik dari article tulisan ana, apa yang dinyatakan, bukan bermaksud ana menuduh tuduhan Azlan sebagai SB itu datang dari ustaz Zaharuddin, tetapi tuduhan itu datang dari ustaz Nasir Zakaria, MP Padang Terap. Tetapi, ia dipercayai oleh Zaharuddin. Ana menggunakan ayat "dipercayai oleh ustaz Zaharuddin", bukan "dipercayai dari Ustaz Zaharuddin". Sudah pasti, dua makna yang berbeda.

Malahan, article ana itu, dikukuhkan dengan beberapa sifat dan perangai MP padang terap itu apabila ada pihak yang berlawan dengan beliau.

Tulis ana dalam blog;

"Azlan mula dituduh sebagai SB oleh Nasir. Memang modus Operandi Nasir ini sama ketika berhadapan dengan orang yang tidak sealiran dengannya. Jika dahulu, dituduh seorang muslimat pusat sebagai “seperti pelacur”, sambil menunjukkan sesuatu SMS yang dia berbalas-balas sesama mereka. Begitujuga, sebilangan pemuda-pemuda PAS yang tidak bercanggah fikrah dan tindakan dengannya, amat mudah dilebelkan orang itu sebagai SB"

KEDUA:

Isu Azlan kononnya diperangkap: Dakwaan seperti Azlan di soal macam siasatan polis, HP beliau dirampas adalah tidak benar sama sekali. Ustaz Wan Ji perlu mendengar kedua belah pihak sebelum membuat justifikasi. Apa yang difahami daripada tulisan beliau, justifikasi negatif tentang perangkap tersebut hasil daripada cerita Azlan seorang sahaja. Pernahkah Ustaz Wan Ji mendengar cerita daripada kedua-dua belah pihak, terutamanya daripada pihak PAS Kawasan Subang sendiri?

Pernahkan Ustaz Wan Ji mendengar rakaman tuduhan Azlan terhadap Abang Ibrahim, Pengurus MTD yang dituduh melesapkan duit peruntukan kerajaan Selangor sebanyak puluhan ribu. Pada waktu itu, saya selaku Pemangku YDP kawasan sememangnya perlu mengambil tanggungjawab di atas tuduhan berat tersebut.

Siapa nak siasat kalau tak Kawasan Subang? Takkan nak pecat Abang Ibrahim hanya dengan tuduhan Azlan seorang? Salahkan PAS kawasan Subang menyiasat dengan memanggil Azlan sendiri justeru beliau adalah pendakwa? Jika penyelewengan benar-benar berlaku maka Abang Ibrahim perlu dipecat, jika tidak beliau perlu dibela dan dibersihkan nama, bukan pembersihan nama beliau sahaja, tetapi nama PAS Kawasan Subang sendiri.

JAWAPAN:

Ustaz Zaharuddin yang dimuliakan,

SATU;

Mengapa ana menganggap ia sebagai perangkap? Kerana, jika benar terbukti azlan bersalah sekalipun, ia tidak seharusnya dilakukan seperti berikut;

[1] Azlan tidak mendapat sebarang surat rasmi untuk hadir siasatan yang dilakukan.

[2] Azlan tidak ditelefon terus oleh pimpinan PAS kawasan, tetapi ditelefon oleh Saudara Azwandi, seorang pemuda PAS Kawasan.

[3] Semasa telefon tersebut, Azlan diminta hadir tanpa dimaklumkan bahawa diminta hadir itu adalah tujuan "siasatan".

[4] Azlan berkali-kali menyatakan bahawa HP dia dirampas oleh pihak penyiasat seperti yang telah dinyatakan sebelum ini.

Soalnya, kenapa PAS kawasan melakukan siasatan "ala-gangster"?

Mungkin ustaz Zaharuddin sudah lupa, bagaimana beliau itu bertindak terhadap empat orang yang couple yang kita kejar pada satu malam; dari Ibu Kota sampai ke Sungai Buloh dengan mendakwa kita sebagai Jabatan Agama Islam Selangor?

Ana bukan mempertikaikan tugasan amar ma'ruf dan Nahi mungkar yang sudah menjadi tanggungjawab setiap mereka yang melihat kemungkaran, tetapi yang ana mahu kemukakan disini adalah, ana dapat melihat bagaimana gelagat Ustaz Zaharuddin dalam melakukan tekanan kepada budak-budak yang melakukan dosa pada malam itu.

Juga, Mungkin ustaz Zaharuddin lupa, bagaimana perangkap yang Ustaz Zaharuddin telah lakukan terhadap seorang paderi yang berusaha hendak memurtadkan satu keluarga miskin di Cheras. Bukan focus ana pada usaha memberhentikan usaha murni, iaitu menyelamatkan aqidah sebuah keluarga miskin itu, tetapi pada hari itu, ana dapat lihat, bagaimana perancangan dan plan perankap yang disediakan oleh Ustaz Zaharuddin untuk memerangkap Paderi tersebut bertempat di seksyen 8, Kota Damansara.

Jadi, atas pengalaman itu, ana tidak menolak kemungkinan bahawa Ustaz Zaharuddin lakukan tindakan yang agak sama terhadap Azlan seperti yang diceritakan.

DUA;

Ana menerima, sekiranya Azlan terbukti bersalah, maka dia hendaklah dihukum. Tetapi, yang ana pertikaikan adalah, hak sebagai orang yang didakwa juga perlu dipelihara.

Sabda Nabi SAW;

فَأَعْطِ كُلَّ ذِي حَقٍّ حَقَّهُ

Maksudnya;
"maka hendaklah diberikan hak kepada orang yang berhak"

[Al-Bukhari : 5674]

Apakah tindakan yang telah dilakukan oleh Ustaz Zaharuddin pada malam itu benar-benar memberikan hak kepada Azlan, waima dia bersalah sekalipun? Sedangkan polis pun, jika mahu menangkap seseorang yang bersalah pun, perlu ada waran tangkapan. Bukankah begitu?

TIGA;

Selepas dari kejadian itu, ana dimaklumkan bahawa Azlan telah berpakat untuk melakukan saman terhadap ustaz Zaharuddin terhadap tindakannya pada malam itu. Tindakan itu, ana tidak bersetuju, dan mencadangkan kepada Azlan agar membatalkan hasratnya.

EMPAT;

Hukuman yang terkena pada Abang Ibrahim, Ana juga tidak bersetuju. Ini kerana, ana tahu bagaimana kesungguhan Abang ibrahim dalam menyelesaikan masalah JPD ketika itu, sehingga terpaksa menggunakan duitnya sendiri. tetapi, ia tidak boleh dijadikan sebab kita melakukan tindakan yang luar dari kawalan, sehingga menafikan hak Azlan.

Pada ana, Islam menjaga hak semua pihak. Ekoran itu, tidak hairan kita akan baca kisah saidina Ali dalam kes baju besi dengan seorang Yahudi. Yang mana, bagaimana pembuktian yang tidak cukup menyebabkan baju besi Saidina Ali terpaksa diputuskan oleh Syuraih Al-Qadi agar diberikan kepada si yahudi yang mencuri. [tarikh Al-Khulafa' : 75]

KETIGA:

Pihak Dewan Harian telah memanggil beliau atas nama Dewan Harian bagi meminta penjelasan tentang dakwaan beliau sebagaimana di dalam rakaman. Ringkasnya, beliau tidak dapat memberi penjelasan kepada Dewan Harian. Walau bagaimanapun, kes ini dianggap selesai, khususnya selepas dibuat penerangan audit di markaz U5 kepada jentera PAS kawasan yang memang tidak dihadiri oleh Ustaz Wan Ji dan Azlan sendiri.

JAWAPAN:

Ustaz Zaharuddin yang dimuliakan,

Ana harap, penulisan ustaz Zaharuddin dalam article ini yang mendedahkan keputusan Dewan harian dalam internet, tidak dikenakan tindakan disiplin PAS Pusat, sepertimana Khalid Samad dikenakan tindakan disiplin oleh PAS Pusat sebelum ini, dengan tuduhan bahawa kononnya beliau mendedahkan laporan mesyuarat dalam blog beliau [Sori. Ini sebagai gurau sajerr. :D]

KEEMPAT:

Yang saya hairan, kenapa Ustaz Wan Ji boleh menerima berita yang dibawa oleh Azlan bulat-bulat dan terus bertindak untuk tidak mahu menemui saya dan meletakkan syak wasangka yang bukan-bukan. Saya sedikitpun tidak mengetahui bahawa Ustaz Wan Ji juga berpihak dalam kes ini sehinggalah saat beliau menceritakan pertemuan beliau dengan Azlan dalam artikel tersebut.

Saya lagi tak sangka Ustaz Wan Ji sedangkal itu apabila boleh menerima berita besar dengan semata-mata cerita seorang individu di kedai kopi di tengah malam. Saya ingin bertanya, patutkah dengan hanya mendengar berita Azlan seorang sahaja Ustaz Wan Ji terus meletakkan wasangka dan membuat pendirian?

Di mana beliau meletakkan firman Allah SWT: Jangan kamu membuat pendirian terhadap sesuatu yang kamu tidak mempunyai ilmu kerana sesungguhnya pendengaran kamu, penglihatan kamu dan hati kamu akan disoal di hadapan Allah SWT?

JAWAPAN:

Ustaz Zaharuddin yang dimuliakan,

Bagaimana ana hendak mempercayai Ustaz Zaharuddin, sedangkan banyak perkara yang diungkapkan oleh beliau meragukan ana. Antara tindakan ustaz zaharuddin yang menyebabkan hilangnya siqah ana kepada beliau adalah seperti berikut;

Satu;

Semasa berlaku PRU ke 12 yang lalu, bagaimana Ustaz Zaharuddin boleh mempertahankan Ustaz Ridhwan ismail, Ketua Pemuda PAS Kawasan yang banyak melakukan masalah dalam PAS diperingkat kawasan sebagai calon.

Malahan, setelah ustaz Ridhuan Ismail ditetapkan oleh PAS Kawasan sebagai Calon pun, banyak rungutan dari pihak veteran PAS di peringkat kawasan yang tidak berpuas hati. Sebagai contoh, semasa ustaz Ridhuan ismail telah dicalonkan oleh PAS Kawasan, ustaz Ridhuan telah berjanji untuk hadir untuk hadir satu majlis kematian di Bandar baru Sungai Buloh, tetapi sehingga pengkebumian pun, ustaz Ridhuan tidak hadir.

Ekoran itu, ramai dari kalangan veteran PAS Kawasan mula tidak bersetuju, sehingga berlaku satu mesyuarat yang membincangkan perkara ini. sedihnya, ramai yang mengambil sikap berkecuali, tetapi ustaz Ridhuan Ismail tetap dipertahankan oleh ustaz Zaharuddin.

Atas alasan apa yang dipertahankan?

Dinyatakan, bahawa tidak dinafikan bahawa memang wujud kelemahan pada ustaz ridhuan ismail, tetapi dinyatakan kelebihan-kelebihan yang ada pada Ustaz ridhuan, walhal jika mahu dibandingkan antara kelebihan dan kelemahan itu, kelemahan itu lebih banyak berbanding kelebihan. Namun, ia tetap dipertahankan oleh Ustaz Zaharuddin.

Dalam Firman Allah SWT pun, Allah SWT mengakui bahawa arak itu ada kelebihan, tetapi memandangkan kelemahan atau keburukan lebih besar, maka Allah SWT tetap mengharamkan arak secara keseluruhannya, sehingga sedikit pun diharamkan oleh Allah SWT.

Firman Allah;

يَسْأَلُونَكَ عَنِ الْخَمْرِ وَالْمَيْسِرِ قُلْ فِيهِمَا إِثْمٌ كَبِيرٌ وَمَنَافِعُ لِلنَّاسِ وَإِثْمُهُمَا أَكْبَرُ مِنْ نَفْعِهِمَا

Maksdunya;
"Mereka bertanya kepada kamu [wahai Muhammad] berkenaan arak dan judi. Katakanlah, pada kedua-duanya ada dosa yang besar, dan ada manfaat kepada manusia. [tetapi] dosa kedua-duanya lebih besar berbanding manfaat kedua-duanya"

[Al-baqarah : 219]

Ana sendiri didatangi oleh sebilangan veteran PAS kawasan yang tidak bersetuju dengan keputusan yang dipertahankan oleh Ustaz Zaharuddin itu pada malam itu. Mereka datang, kerana memaklumkan hal tersebut dalam keadaan sedih, kerana ia tidak pernah berlaku dalam PAS Kawasan Subang sebelum ini.

Dua;

Ustaz Zaharuddin yang sebelum ini banyak melakukan berbagai kritikan terhadap UMNO, tetapi Ustaz Zaharuddin adalah antara pendokong tegar idea kerajaan perpaduan.

Mungkin ustaz Zaharuddin akan mendakwa bahawa kerajaan perpaduan itu adalah gabungan antara parti-parti yang ada di Malaysia. Tetapi soalnya, kenapa sebelum ini lahir pertemuan sulit yang dinafikan diperingkat awal, tetapi diakui sendiri pimpinan yang terbabit selepas diakui berlaku pertemuan sulit oleh Pak Lah, Perdana Menteri Malaysia ketika itu?

Tiga;

Semasa berlaku agak "gegak gempita" dengan "polisi Ustaz Zaharuddin" tentang pasar malam, yang "mengharamkan" mengutip duit pengurusan sebarang RM 2 [kalau tidak salah ingat] dari peniaga. Diceritakan bahawa Ustaz Zaharuddin melakukan dua perkara;

[1] ustaz Zaharuddin menelefon Ustazah Maryam, dan melakukan tindakan yang disifatkan seperti mengherdik, sehingga ustaz Zaharuddin bertanya, "Ustazah hendak wala' kepada ana, atau nak wala' kepada MBSA?". Tindakan itu, melahirkan kemarahan oleh suami Ustazah Maryam sendiri.

[2] Ustazah maryam menyatakan bahawa Ana tidak ada masalah dalam perkara ini, walhal ana juga terlibat dalam tindakan bersama-sama ustaz Zaharuddin di pasar Malam Kota Damansara. Diberitahu, bahawa Ustaz Zaharuddin menafikan penglibatan ana di pasar malam Kota Damansara.

[3] bagaimana Ustaz Zaharuddin yang dilihat tidak berpuas hati dengan kemenangan Haji Misni sebagai YDP PAS Kawasan Subang, telah berjumpa dengan sebilangan AJK PAS Kawasan dan melakukan satu dakwaan, bahawa sebarang perancangan orang yang tidak sealiran dengan ustaz Zaharuddin telah diketahui beliau. Perkara ini, menyebabkan haji Misni merasa sedih.

Empat;

Atas alasan itu, ana tidak mempercayai ustaz Zaharuddin. Azlan pula, adalah seorang kawan yang ana kenal sejak kecil lagi. Kami bersekolah rendah di sekolah yang sama. Jadi, sebarang perkataan Azlan ini, ana agak dapat memahami mana yang boleh dipercayai dan mana yang tidak boleh dipercayai berdasarkan gagap dan cara menjawab soalan apabila ditanya.

Lagipun, tidak semua perkara yang disangka itu wajib ditolak. Sebaliknya, sekiranya ada perkara yang disangka itu mempunyai Qarinah, maka ia tidak seharusnya ditolak mentah.

Firman Allah;

إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ

Maksudnya;
"Sesunggunya setengah dari sangkaan itu adalah dosa"

[Al-Hujurat : 12]

Dalam ayat ini, Allah SWT menyatakan SETENGAH DARI SANGKAAN. Dengan maksud, SETENGAH ZAN YANG LAIN ADALAH TIDAK DOSA, MALAHAN BOLEH DITERIMA.

KELIMA:

Forum Hijrah di surau Al-Azhar adalah perangkap: tuduhan ini adalah langsung tidak berasas. Beliau menyebut: "tak habis-habis lagi. Dulu perangkap Azlan, hari ni nak perangkap aku pula".

Untuk makluman ustaz Wan Ji, pihak surau cukup marah apabila beliau mendakwa sewaktu berforum bahawa beliau tidak dimaklumkan oleh pihak surau bahawa malam tersebut ada forum. Abang Abrar sebagai orang yang bertanggungjawab menjemput penceramah, Haji Sahak (dikenali juga Ustaz Ishak) selaku pengerusi Surau dan lain-lain AJK surau rasa dimalukan apabila beliau meyebut perkara ini di hadapan hadirin umum, seolah-olah pihak penganjur tidak bertanggungjawab. Mereka masih menyimpan mesej peringatan forum pada pukul 2: 04 minit tengahari dan mereka benar-benar berhasrat untuk bersemuka dengan Ustaz Wan Ji, khususnya apabila perkara ini dicoretkan pula di dalam blog beliau.

JAWAPAN:

Ustaz Zaharuddin yang dimuliakan,

Satu;

Jika dibaca dalam tulisan lalu, ana menyatakan berikut;

"Aku berpaling kebelakang, kelihatan dari jauh Zaharuddin Muhammad, menantu presiden PAS yang aku tidak berjumpa hampir 2 tahun. Hati kecilku mula menutur, “tak habis-habis lagi. Dulu perangkap Azlan, hari ni nak perangkap aku pula”

Ini adalah ungkapan hati kecil ana semasa ana melihat wajah Ustaz Zaharuddin di belakang. Mungkin ungkapan dalam hati juga dikira sebagai salah?

Mungkin ada yang mempertikaikan jika hati kecil ana berkata begitu, tetapi orang tidak pertikai KENAPA hati kecil ana berkata begitu?

Masakan hati kecil ana tidak berkata sebegitu, kerana;

[1] SMS yang ana terima, ketika ana sedang Qailulah [tidur tengahari selepas solat Zuhur]. Ana melihat SMS itu dalam keadaan yang sedang "mamai", tetapi sekadar sedar, ana membalas SMS itu dengan menyatakan "insya Allah, ana akan hadir untuk menyampaikan kuliah tafsir" [lebih kurang begitu, kerana semua SMS itu telah didelete. Mungkin Abang Rahim Abrar ada menyimpan lagi SMS balas itu]. Jika benarlah ada forum sekalipun, sepatutnya SMS itu akan dibalas balik dengan menyebut bahawa pada malam itu ada forum, bukan kuliah Maghrib seperti biasa.

[2] jika diberitahu bahawa ada Forum sekalipun, mengapa pemberitahuan itu dilakukan pada hari itu juga, malahan sudah sampai di waktu petang [pukul 2:04 petang, seperti didakwa oleh ustaz zaharuddin]. Mengapa tidak dimaklumkan seawal seminggu, sebulan, atau 3 hari sebagai persiapan, sepertimana yang berlaku ditempat-tempat lain?

[3] mengapa ana tidak dimaklumkan langsung bahawa forum pada malam itu adalah bersama Ustaz Zaharuddin Muhammad, menantu presiden PAS. malahan, ana tahu penalis forum pada malam itu pun, apabila memandang Ustaz Zaharuddin berada dibelakang yang sedang bersembang-sembang dengan sebilangan Jemaah.Ana rasa, kalau penalis yang lain, keadaan seperti ini tidak akan berlaku.

KEENAM:

Apa yang saya hairan, Ustaz Wan Ji yang telah mengakui sewaktu selesai diskusi buku menuju PAS Baru bahawa forum Hijrah tersebut bukan debat, tetapi tiba-tiba seolah-olah mengiyakan pula apa yang ditulis oleh Zainul Faqar yang forum itu mengandungi elemen debat.

JAWAPAN:

Ustaz Zaharuddin yang dimuliakan,

Dari tulisan ustaz Zaharuddin ini, beliau menggunakan istilah "debat" dan "elemen debat". Pada malam itu, memang tidak dijadual sebagai debat, tetapi mempunyai elemen debat. Kerana, kami seakan-akan jawab menjawab antara satu dengan yang lain.

Mungkin orang boleh faham antara dua istilah itu. Atau missal lain, "gigi kuning" dengan gigi kekuning-kuningan". "gigi kuning", adalah gigi yang berwarna kuning terus. Tetapi, "kekuning-kuningan", ia tidak berapa kuning. Maka begitujuga, "debat" dan "elemen debat".

dalam bahasa arab pun, jika disebut kalimah "Soma" dan "Tasawwama", ia ada beda, walhal pada asalnya, makna kedua-duanya adalah puasa. "Soma" bermakna telah berpuasa, tetapi "Tasawwama" pula bermakna, seakan-akan atau berpura-pura berpuasa. orang yang berpuasa [soma] adalah orang yang tidak makan dan tidak minum dan sebagainya. Adapun tasawwama, adalah orang yang makan dan minum, tetapi pura-pura keletihan sepertimana orang berpuasa.

KETUJUH:

Tuduhan menggunakan blog hantu: saya hairan, apa pula asasnya tuduhan Ustaz Wan Ji ini dan blog mana pula yang hantunya? Saya bukan blogger sebab banyak kerja lain yang saya kena selesaikan. Lagi satu, Ustaz Wan Ji silap eja, bukan ‘Playself' tapi "play safe". Tapi takpe, yang ni remeh je, bukan isu.

JAWAPAN:

ustaz Zaharuddin yang dimuliakan,

Satu;

Setiap manusia ada kelemahan, termasuk ana. Setiap kawan yang ana berkawan, ana akan bagitau satu kelemahan ana kepada kawan tersebut sahaja, tanpa diberitahu kepada orang lain. Tiba-tiba, kelemahan itu timbul dalam ruangan komen yang menggunakan nickname "tanpanama", maka ana tahu, ia datang dari siapa. Harap, ustaz Zaharuddin agak berhati-hati dalam hal ini.

Dua;

Ana tak belajar bahasa Inggeris. Ana berkali-kali mengakui dalam blog, bahawa ana buta Bahasa Inggeris. Tiba-tiba ustaz Zaharuddin menegur, maka ia pelajaran bahasa Inggeris bagi ana. Terima kasih ustaz Zaharuddin, guru Bahasa Inggeris ana yang baru. :D

KELAPAN:

Cabaran Debat: Saya kurang selesa mendengar perkataan debat dan saya lebih selesa dengan perkataan muzakarah sebab debat menggambarkan permusuhan manakala muzakarah menggambarkan ‘nasihat menasihati' dan ‘mencari kebenaran'. Walau apapun istilah yang diguna pakai oleh Ustaz Wan Ji, "kecil tapak tanyak, nyiru saya tadahkan". Pihak Surau Azhar sudah bersiap sedia untuk jadi tuan rumah.

Saya tunggu ustaz Wan Ji di surau tersebut pada hari selasa, 1 Februari, iaitu tarikh asal beliau kuliah di Al-Azhar. Untuk maklumat Ustaz Wan Ji, Saya sudah maklumkan kepada pihak surau Al-Azhar perkara ini dan mereka sangat mengalu-alukan muzakarah (debat menurut istilah Ustaz Wan Ji) dan mereka sangat ingin bersemuka dengan Ustaz Wan Ji dan Zainul Faqar yang telah mencoretkan ‘wajah hodoh' bagi forum yang baik.

JAWAPAN:

Ustaz Zaharuddin yang dimuliakan,

Satu;

Ana tidak akan mencoretkan perkara ini dalam blog, kecuali ditanya oleh sebilangan jemaah tentang keputusan memecat ana dari mengajar di surau terbabit dengan alasan "ana mengkritik pimpinan PAS".

Yang ana pelik, mengapa perkara ini timbul selepas berlaku "forum" pada malam itu? Mengapa ia tidak berlaku sebelum ini, walhal ana mengkritik sebilangan pimpinan PAS ini sudah lama. Kalau tidak salah ingat, sebelum PRU ke 12 lagi, ana sudah mengkritik sebilangan pimpinan PAS, terutama Dato' Hasan Ali.

Ketika itu, Ustaz Zaharuddin tidak pernah marah atau menegur tindakan ana. Tetapi, mungkin [Ulang : Mungkin] sekarang timbul. Kenapa? Mungkin [Ulang : mungkin] yang ana kritik itu adalah bapa mertua Ustaz Zaharuddin sendiri? begitukah?

Ana lebih yakin, jika debat itu berlaku bersama penalis lain, kemungkinan kejadian seperti ini tidak akan berlaku.

Dua;

ana mahu berdebat, tetapi tidak mahu muzakarah, kerana ana rasa tidak selesa jika kita banyak "menjaga-jaga" dalam mengkritik sesuatu pendapat. Ana tidak rasa, berdebat itu bermaksud tidak ada persaudaraan. Dengan sebilangan kawan-kawan pun, kadangkala kami berdebat sehingga berlaku tidak terima pendapat antara kami, tetapi kami tetap bersaudara, malahan boleh minum dan makan semeja sehingga hari ini.

Tiga;

Ana tidak mahu debat dalam perkara ini. Tetapi, yang ana mahu berdebat tentang dua isu, iaitu;

[1] Gabung PAS – UMNO; atau,
[2] Apakah pimpinan PAS tidak boleh dikritik?

Dua perkara ini, ana telah coretkan dalam tulisan yang lalu, harap ustaz Zaharuddin tidak terlepas pandang. Dan ana cadangkan, ia tidak berlaku di khalayak yang orang tidak ketahui cerita sebenar, tetapi dilakukan di khalayak yang sesuai dengan tempatnya, seperti di Universiti atau di dewan China seperti yang berlaku pada hari itu. Di sana, kita boleh berbincang atau berdebat dengan ilmiyyah dan rasional, tanpa emosional. Ana yakin, jika diiklankan, pasti akan ramai yang hadir terutama pelajar Universiti, kerana mereka keliru dalam hal ini. Dan jika ada jemaah dari surau Al-Azhar yang ingin mengetahui cerita sebenar pun, boleh hadir ditempat yang dirancangkan. Jika diadakan disurau terbabit, ia akan lahir sesiatu perbincangan yang didengari orang yang tidak berkeahlian.

Kenapa ana timbulkan dua tajuk ini? Jawabnya adalah kerana;

[1] pemecatan ana dari surau Al-Azhar dengan alasan, ana mengkritik pemimpin PAS. jadi, ana terfikir, apakah pemimpin PAS tidak boleh dikritik.

[2] dan, Semua ini terjadi, ekoran dari ketidak setujunya ana tentang projek gabung PAS-UMNO.

PENUTUP

Ustaz Zaharuddin yang dikasihi,

Ana pelik dengan nasihat Ustaz Zaharuddin, yang menukilkan beberapa firman Allah dan hadis yang berunsur seakan-akan menghukum ana sebagai Munafiq, Fasiq dan sebagainya.

Walaubagaimana pun, Ana minta berlindung dengan Allah, daripada menjadi orang yang mudah memfasiqkan orang PAS, memunafiqkan orang PAS dan mengkafirkan orang PAS. pada ana, orang PAS adalah orang yang mahu memperjuangkan Islam.

Sebab itu, apabila ana sendiri terasa ditipu oleh sebilangan pimpinan PAS, ana sekadar menganggap mereka penipu. Tetapi jauh dari sudut hati ana, hendak mengkafirkan, atau memunafiqkan atau memfasiqkan mereka.

Lebih-lebih lagi, dalam isu Kalimah Allah dahulu. Sehingga ada yang mengkafirkan mereka yang bersetuju penggunaan kalimah Allah bagi Non Muslim. Perlu diingat, antara yang menyokong penggunaan kalimah Allah ini adalah Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang dan Tuan Guru Nik Abdul Aziz bin Nik mat.

Jika dianggap sebagai perkara khilafiyyah, mengapa dalam perkara khilafiyyah ini sanggup mengkafirkan orang lain.

Bukankah nabi Saw ada bersabda;

وَمَنْ رَمَى مُؤْمِنًا بِكُفْرٍ فَهُوَ كَقَتْلِهِ

Maksudnya;
"barangsiapa melempar kepada orang mukmin dengan kekufuran, maka ia sama seperti membunuhnya"

[Al-Bukhari : 5640]


Sekian

Wallahu 'Alam


Al-Bakistani


- seksyen 6, Kota Damansara
4 Januari * 5:15 pagi
Imbang Penuh

Ahad, 2 Januari 2011

POLITIK DI JALUR DAKWAH : PAS – UMNO ATAU PAS – PR?


[1]

Dalam isu PAS bersama PR atau PAS bersama UMNO, aku hanya berfikir tentang, bagaimana Nabi SAW berpolitik. Sefaham aku dari sirah, Nabi SAW berpolitik bukan semata-mata kuasa, tetapi mempunyai motif dakwah dan amar ma’ruf dan nahi Mungkar dengan cara yang cukup berhikmah.

Ekoran itu, pembaca sirah tidak akan terlepas dari mengetahui kisah bagaimana kafir Quraish datang berjumpa dengan Abu Talib, lalu menawarkan kekayaan, perempuan, kemewahan dan kerajaan kepada Rasulullah SAW, tetapi ia ditolak oleh Rasulullah SAW dengan kata baginda dengan tegas;

“Wahai Pak Cikku, demi Allah, sekiranya mereka meletakkan matahari di kananku dan bulan di kiriku untuk aku meninggalkan urusan ini [dakwah], sekali-kali aku tidak akan lakukannya, sehingga aku mencapai kemenangan atau aku dibunuh”

[Fiqh Al-Harakah dari Sirah Nabawiyyah : 1/108]


Mengapa Nabi SAW menolak tawaran yang lumayan, sehingga boleh menjadi raja? Jawabnya adalah kerana dakwah. Nabi SAW bukan fokuskan kepada takhta, tetapi yang diperlukan adalah kekuasaan dalam mendapat ruang dakwah dan peluang untuk mempamerkan keadilan islam.

Atas alasan peluang dalam mencapai kejayaan dakwah itulah, tidak hairan Nabi SAW memilih Madinah dalam hijrah, berbanding Habsyah. Di madinah, rakyatnya mempunyai kepelbagaian agama dan bangsa, sudah pasti pergaulan semasa mereka menyebabkan mereka “open Minden”. Adapun habsyah, rakyatnya yang mempunyai satu bangsa dan satu agama sahaja [nasrani], mereka tidak mempunyai “open minden”, tetapi fikrah mereka hanya dipenuhi dengan ketaassuban dan sentimen.

Dari sudut peluang untuk mudah menerima dakwah, sudah pasti rakyat madinah adalah yang terbaik untuk dijadikan fokus utama. Adapun dari tempat yang lain, dakwahnya boleh dilakukan secara “aura” yang terbina hasil dari pembuktian keadilan islam yang berlaku di madinah. Lantaran itulah, tidak hairan selepas dari kejayaan nabi SAW membuktikan keunggulan dan keadilan islam di madinah, menyebabkan ia dicemburui oleh ramai rakyat makkah dan akhirnya mereka menerima Islam dalam sejarah Fath Makkah [pembukaan Kota makkah].

Secara umumnya, Nabi SAW berpolitik bukan sekadar untuk mendapatkan kuasa, tetapi yang lebih penting dari itu adalah, peluang dan ruangan dakwah, seterusnya berjaya melaksanakan tuntutan ilahi sebagai khalifah atas muka bumi Allah SWT.

[2]

Dalam realiti PAS kini, antara PAS bersama dengan PR atau bersama dengan UMNO, sudah pasti ia tidak sama dari sudut fokus dakwah. Kita tidak nafikan bahawa UMNO juga wajib didakwah, tetapi dari sudut keutamaan fokus dakwah, kebijaksanaannya bukan tertumpu kepada UMNO dahulu, tetapi hendaklah didahulukan kepada bangsa-bangsa lain yang berada di Malaysia.

Jika Nabi SAW meninggalkan Makkah, kerana bangsa arab yang berada di Makkah menolak nabi SAW, menyebabkan Nabi SAW ke Madinah, maka begitujuga PAS kini, yang sudah sekian lama berdakwah kepada UMNO, maka beralih kepada DAP dalam dakwah. Sekiranya Nabi SAW menggerakkan Aura keadilan islam di madinah sehingga dicemburui oleh rakyat makkah sehingga berlaku sejarah Fath Makkah, maka begitujuga PAS perlu mencetuskan aura untuk berdakwah kepada UMNO setelah berjaya menguasai Putrajaya bersama dengan PR. Dengan maksud, fokuskan usaha mencapai kekuasaan putrajaya bersama PR. Setelah UMNO sudah tidak berkuasa lagi, ketika itu banyak kepentingan yang ada pada UMNO yang sukar ahlinya meninggalkan parti itu tidak dapat lagi diambil. Selepas itu, tidak hairan mereka akan beramai-ramai meninggalkan UMNO, seterusnya kepada PAS.

[3]

Mengapa perlu dahulukan dakwah kepada DAP terlebih dahulu berbanding UMNO?

Jawapannya adalah, Allah SWT nyatakan dalam Al-Quran.

ثُمَّ قَسَتْ قُلُوبُكُمْ مِنْ بَعْدِ ذَلِكَ فَهِيَ كَالْحِجَارَةِ أَوْ أَشَدُّ قَسْوَةً وَإِنَّ مِنَ الْحِجَارَةِ لَمَا يَتَفَجَّرُ مِنْهُ الْأَنْهَارُ وَإِنَّ مِنْهَا لَمَا يَشَّقَّقُ فَيَخْرُجُ مِنْهُ الْمَاءُ وَإِنَّ مِنْهَا لَمَا يَهْبِطُ مِنْ خَشْيَةِ اللَّهِ وَمَا اللَّهُ بِغَافِلٍ عَمَّا تَعْمَلُونَ

Maksudnya;
“kemudian sesudah itu, hati kamu juga menjadi keras seperti batu, bahkan lebih keras lagi. padahal di antara batu-batu itu ada Yang terpancar dan mengalir air sungai daripadanya; dan ada pula di antaranya Yang pecah-pecah terbelah lalu keluar mata air daripadanya; dan ada juga di antaranya Yang jatuh ke bawah kerana takut kepada Allah; sedang Allah tidak sekali-kali lalai daripada apa Yang kamu kerjakan.”

[Al-baqarah : 74]

Dalam firman Allah ini, Allah SWT telah membahagikan hati manusia yang menolak islam itu kepada dua jenis hati, iaitu [1] keras seperti batu, [2] lebih keras dari batu.

Dinyatakan oleh Allah juga, bahawa batu boleh terkeluar air daripadanya, malahan boleh pecah kerana takut kepada Allah. Dengan maksud, batu boleh dilembutkan. Adapun yang lebih keras dari batu, ia tidak sepertimana batu.

Dalam kes dakwah, sudah lebih 50 tahun PAS berdakwah kepada UMNO. Bermula dari dalam UMNO, sehingga keluar dari dalam UMNO, sehingga kini PAS masih lagi bercita-cita melihat negara Islam, tetapi tidak berjaya dilaksanakan oleh UMNO.

Sekiranya dalam masa 50 tahun, PAS masih lagi tidak berjaya melaksanakan dakwah secara berkesan kepada UMNO, sewajarnya PAS memfokuskan dakwah kepada pihak lain pula. Dengan maksud, tinggalkan sementara waktu dakwah kepada UMNO yang hatinya lebih keras dari batu, tetapi memfokuskan dakwah kepada DAP yang hatinya keras seperti batu yang memungkin batu itu pecah dan boleh terkeluar air.

Dari sudut realiti, ternyata kesediaan PAS dengan PR telah membuktikan kejayaan dakwah tersebut. Lim Guan Eng sudah berkali-kali menyebut hendak mencontohi Umar Abdul Aziz, malahan terbukti kemajuan agama di Pulau Pinang di kala PR memerintah ternyata terlalu baik berbanding di zaman BN menjadi pemerintahan di sana.

Sukar hendak difikirkan, apabila karpal Sikh yang dahulunya pernah berkata, “Langkah mayat saya jika mahu buat negara Islam di malaysia”, tetapi tidak sampai 5 tahun PAS bersama dengan DAP membina kerajaan [PR], Karpal Sikh telah mengambil sikap bahawa tentang negara Islam, ia boleh dibincangkan.

Dari sudut realiti, kelihatan DAP adalah golongan parti yang hatinya keras, tetapi ia sepertimana batu yang boleh dipecahkan, dan boleh terkeluar air daripadanya. Adapun UMNO, hati mereka lebih keras dari batu, yang tidak dinyatakan oleh Allah, apakah ia boleh dipecahkan atau tidak, apakah boleh mengeluarkan air ataupun tidak berdasarkan firman-Nya, ayat ke 74 dari surah Al-Baqarah.

[4]

Tindakan mahu bergabung dengan UMNO, ia tidak lebih sekadar mendapat kekuasaan memerintah, tanpa mempunyai kebijaksanaan dalam berdakwah. Jika dilihat pada Nabi SAW, baginda tidak memfokuskan kepada kekuasaan semata-mata, tetapi yang paling penting adalah peluang dan ruang dalam berdakwah.

Apabila melihat keadaan ini, secara realiti politik kini, PAS tidak seharusnya bersama dengan UMNO, tetapi hendaklah bersama dengan Pakatan Rakyat. Jika PAS tidak pernah membuat onar, tidak mustahil dalam jangka tidak sampai 10 tahun, mungkin negara Islam akan berjaya dilaksanakan di malaysia… Takbir….

Wallahu ‘Alam

p/s : Mungkin artikle ini tidak disenangi oleh Batuapi@suhaimi embong.

Sekian

Al-Bakistani

- Seksyen 8, Kota Damansara
3 Januari 2010 * 2:14 petang

USTAZ NAZRI DIN BERANI, BATUAPI PENAKUT


[1]

KUALA LUMPUR, 3 Jan: Ketua Dewan Pemuda PAS Larut Nazri Din menyelar tindakan Ketua Pemuda Umno bahagian yang mungkir janji untuk berdebat isu Melayu Islam.

Beliau yang kecewa dengan ketidakhadiran Mohamad Anuar Arifin pada debat yang dijadual malam semalam mendakwa, pemuda Umno penakut dan hanya pandai bermain wayang.

"Pemuda Umno dilihat cuba bermain wayang apabila satu persatu alasan diberikan untuk mengelak dari menyertai debat dan itu sudah disyaki sedari awal lagi.

"Buktinya sehingga tepat hari dan masa yang dijanjikan untuk berdebat, pemuda Umno masih lagi menyorokkan diri disebabkan takut untuk berdepan dengan pemuda PAS di pentas debat," kata Nazri kepada Harakahdaily. [sila klik].

[2]

baru-baru ini, Adukataruna mencabar Batuapi@suhaimi embong berdebat secara terbuka. Tetapi dia tidak mahu dengan seribu satu alasan. Pepatah ada menyebut, "berani kerana benar" dengan maksud, "takut kerana tidak benar".

"sejak bila Suhaimi embong berani berdepan?" soal seorang kawan bekas wartawan harakah yang pernah berselisih pendapat dengan Suhaimi embong suatu masa dahulu.

Sambil tersenyum aku menjawab, "batu api berani, takkan suhaimi embong takut kot?"

"ada bedakan dua tu?" jawab kawan itu pantas.

"eh. Kan Batu Api nafikan dia Suhaimi embong?" aku memprovoke.

"dalam kaedah cerapan penulisan, tulisan tu bukan Batuapi menafikan dia sebagai Suhaimi embong, tapi seperti suhaimi embong menafikan dia sebagai batu api"

"Oit.. sempat ko perati yer?"

"kelakarnya, Suhaimi Embong nafikan bahawa dia bukan batuapi, tp guna blog batuapi.. hahahaha" ujarnya lagi sambil ketawa.

senyuman sahaja yang boleh aku lemparkan, kerana memahami ada orang yang terkantoi.

sekian

MELAYU – ISLAM ATAU ISLAM- MELAYU vs PAS – ISLAM ATAU ISLAM – PAS?


pernah Dato' Mahfuz berkata, "Keadilan islam perlu dibuktikan dalam perlaksanaan"

[1]

“Tak patut Dato’ Mahfuz letak jawatan. Kalau pun dia tak setuju dengan tender tertutup [rundingan, bukan tender terbuka], dia tak sepatutnya letak jawatan. Kerana, ia boleh memburukkan parti dan kerajaan negeri kedah” ujar seorang yang tidak bersetuju dengan keputusan Dato’ Mahfuz Omar, naib presiden PAS meletakkan jawatan dalam salah sebuah GLC negeri kedah baru-baru ini.

Ayat hampir sama sebegini, tidak pelik dituturkan dikalangan pemimpin UMNO juga. Aku tidak fikir, UMNO tidak mempunyai kehendak untuk menjaga parti dan kerajaan mereka. Lantaran tidak membaiki dari awal, segala penyelewengan yang berlaku dalam kerajaan UMNO/BN, semakin hari semakin parah sehingga ia membusuk sehingga agak sukar untuk membendungnya lagi.

[2]

Mungkin kita perlu klasifikasikan isu ini kepada berikut;

1- Menjaga Islam.
2- Menjaga parti Islam.
3- Menjaga individu pemimpin islam.

Padaku, tiga perkara ini tidak sama. Kesalahan yang dibuat oleh parti islam dan pemimpin islam, ia tidak boleh disalahkan kepada islam. Mana mungkin islam salah, tetapi Parti islam dan individu pemimpin islam memungkin berlaku kesalahan.

Seseorang pemimpin Islam yang salah, yang dinyatakan dia bersalah, maka itu tidak memberi kecacatan kepada Islam. Ekoran itu, kita dapati ada sahabat Nabi SAW bernama Ubbadah bin As-Somit yang sanggup menegur Muawiyyah di khalayak ramai, iaitu ketika menunaikan solat jumaat. [lihat Siyar Al-‘Alam Wa An-Nubala’ : 2/5-7]

Begitujuga, Ibrahim An-Nakhaie [seorang tabiin yang hebat] yang apabila disebutkan sahaja nama Hajjaj bin Yusuf As-Saqafi, pasti dimulutnya akan menyebut dengan terang, “Ketahuilah, Laknat Allah terhadap orang-orang yang zalim”. [Tafsir Ibnu Abi Hatim : 8483]

[3]

Mengkritik pemimpin islam, ia tidak memberi kecacatan kepada Islam. Tetapi kecacatan itu berlaku, sekiranya pemimpin islam tidak mengikut aturan dan perinsip islam.

Peliknya kini, ramai yang menyalahkan kepada pengkritik terhadap sesuatu kesalahan pemimpin Islam, tanpa mereka sedar sebenarnya mereka telah mempertahankan sesuatu kesalahan yang dilakukan pemimpin mereka yang terbukti bersalah. Tindakan ini, diistilahkan sebagai assobiyyah, yang nabi SAW tidak akui sebagai umat. Ini kerana, maksud Assobiyyah yang disebut oleh nabi SAW adalah, mempertahankan kezaliman dan kesalahan yang dilakukan oleh saudara kamu. [lihat hadis riwayat Abu Daud : 4456]

Ekoran itu, perkara yang wajib difikirkan oleh anggota gerakan islam adalah, mereka perlu berfikir untuk memenangkan islam, seperti menjaga prinsip islam, bukannya menjaga parti islam atau individu pemimpin islam. Apabila islam menang, parti islam dan invidu pemimpin islam akan hebat. Tetapi, jika pemimpin Islam atau parti islam menang, belum tentu islam boleh menang.

Ia sama seperti kita mengkritik UMNO dan PERKASA dalam memperkatakan tentang melayu dan islam. Kita berkeyakinan bahawa menangnya Islam, maka melayu akan jadi hebat. Adapun jika menang melayu, belum tentu lagi islam akan menang. Cara berfikir kita ini, bercanggah dengan cara UMNO dan PERKASA berfikir.

Maka begitujuga dalam isu PAS dan Islam. Kita berusaha mempertahankan prinsip Islam. Kalau Islam menang, maka PAS akan jadi hebat, tetapi tidak sebaliknya.

Wallahu ‘Alam

p/s : Mungkin artikle ini tidak disenangi oleh Batuapi@suhaimi embong.

Sekian

Al-Bakistani

- Bandar Baru Sungai Buloh
2 Januari 2010 * 4:17 petang