Sabtu, 30 Januari 2010

KEZALIMAN PASTI AKAN KALAH

KEZALIMAN PASTI AKAN KALAH

Islam menyuruh kepada Keadilan. Kezaliman adalah perkara yang amat dilarang, bahkan diminta untuk di lawan dan diserang.

Kezaliman ini, adalah satu sifat yang boleh melekat kepada sesiapa sahaja, waima mereka bertitle ilmuan sekalipun. Justeru, ia amat membimbangkan.

Mungkin kita kurang mendengar nama Bal’am bin Ba’ura’ di zaman Nabi Musa a.s. Beliau seorang ’Abid (Ahli Ibadat), segala doanya dimakbulkan oleh Allah SWT serta-merta, tetapi disebabkan kezaliman yang dilakukan terhadap dakwah Nabi Musa, dia telah mati dalam keadaan kufur kepada Allah.

Ekoran itu, jika kita membaca kitab-kitab Islam, kita akan dapati bahawa Islam itu datang dengan membawa sesuatu sistem ilahi, yang ia mampu membentuk manusia. Ia bertujuan, untuk menyelamatkan manusia daripada sesuka hati melakukan dan membuat sesuatu keputusan, yang memungkinkan mereka melakukan kezaliman.

Sebagai muslim, atau daripada mana-mana gerakan Islam sekalipun, kebencian terhadap kezaliman merupakan perkara yang wajib. Bukan sekadar benci, bertindak untuk berhentikan kezaliman juga adalah perkara yang amat dituntut.

Sabda Nabi SAW;

انْصُرْ أَخَاكَ ظَالِمًا أَوْ مَظْلُومًا فَقَالَ رَجُلٌ يَا رَسُولَ اللَّهِ أَنْصُرُهُ إِذَا كَانَ مَظْلُومًا أَفَرَأَيْتَ إِذَا كَانَ ظَالِمًا كَيْفَ أَنْصُرُهُ قَالَ تَحْجُزُهُ أَوْ تَمْنَعُهُ مِنْ الظُّلْمِ فَإِنَّ ذَلِكَ نَصْرُهُ

Maksudnya;
“Tolonglah saudara kamu yang zalim dan yang dizalimi. Seorang lelaki berkata, aku boleh tolong jika ia dizalimi, apa pandangan kamu jika ia zalim, bagaimana aku membantunya? Sabda Nabi SAW; hendaklah kamu mencegahnya daripada melakukan kezaliman, itulah cara kamu membantunya
[1]

Orang yang melihat sesuatu kezaliman, lalu dibiarkan sahaja, tanpa melakukan apa-apa tindakan agar kezaliman itu diberhentikan, maka itu merupakan kezaliman pada diri mereka sendiri.

Waima mereka mendakwa menyayangi sesuatu organisasi, lalu apabila kezaliman itu berlaku pada organisasi tersebut tanpa berusaha untuk berhentikan kezaliman tersebut, maka ia merupakan orang yang mahu menghancurkan organisasi itu.

Kezaliman tidak pernah menang. sampai suatu ketika, kezaliman akan dihancurkan oleh Allah SWT.

Firman Allah;

لَنُهْلِكَنَّ الظَّالِمِينَ

Maksudnya;
“Pasti kami akan binasakan orang-orang yang zalim.”

(Surah Ibrahim : 13)

MENILAI KEZALIMAN

Sesuatu hukuman dalam islam, ia mesti mempunyai maqasidnya tersendiri. Dalam fiqh Jinayah Islamiyyah, apabila sesuatu hukuman yang hendak dilaksanakan, perlu kepada dua unsure, iaitu Zajirah dan Radiah.

“Radiah” bermakna mencegah pelaku jenayah daripada mengulangi jenayah yang telah dilakukan. Adapun “Zajirah” pula adalah mencegah orang yang belum melakukan jenayah, agar tidak melakukan jenayah.

Atas asas maqasid ini, terbentuk hukum hudud, qisas dan Ta’zir. Bermakna, jika tanpa dua unsure ini, sesuatu hukuman itu tidak berasaskan kepada Islam, malahan ia merupakan kezaliman.

Sesuatu keputusan yang dibuat – khusus dalam kes jawatankuasa disiplin PAS baru-baru ini - kedua-dua unsure ini sememangnya tidak wujud. Ini kerana, kelihatan keputusan yang dibuat ini, melahirkan satu keizinan secara tidak langsung dari pihak parti, agar dilakukan beberapa perkara yang tidak sewajarnya berlaku, seperti pertemuan sulit dengan UMNO, mengadakan pertemuan sulit dengan Blogger UMNO untuk burukkan keputusan PAS bersama Pakatan Rakyat, dan sebagainya.

Apabila ini berlaku, sudah pasti keputusan tersebut tidak terwujud sama sekali unsure keadilan, bahkan ia akan membawa kepada kebinasaan PAS di masa akan datang.

Apakah kita sayang PAS?

Orang-orang tua dahulu sering kali berkata;

”sayangkan anak, tangan-tangankan, sayangkan isteri, tinggal-tinggalkan”

Persoalannya sekarang, bagaimana sayangkan parti? mungkin jawapan kita adalah, "angguk-anggukkan" sambil mulut berkata, "Yes Bos, Yes Bos"

Sekian

Wallahu ‘Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com
- Sri Indah (B), Sg Buloh
31 Januari 2010 * 2:34 petang
[1] Al-Bukhari : 6438.

PERKARA-PERKARA HALAL DALAM PAS


PERKARA-PERKARA HALAL DALAM PAS

PERTAMA;

Pimpinan PAS dibenarkan mengadakan pertemuan dengan Blogger UMNO, kemudian dedahkan kepada mereka tentang dalaman parti, seperti Baiah Talak isteri.

KEDUA;

Pimpinan PAS dibenarkan melakukan sebarang tindakan yang boleh mengugatkan kesepakatan dalam tiga parti dalam Pakatan Rakyat; PAS, PKR dan DAP.

KETIGA;

Pimpinan PAS dibenarkan mengadakan pertemuan sulit dengan UMNO, waima ia bakal membawa perpecahan dalam PAS.

KEEMPAT;

Pimpinan PAS dibenarkan menipu ahli-ahlinya, juga rakyat Malaysia keseluruhannya. Jangan bimbang, ada nas yang menghalalkannya.

KESIMPULAN

Segala kebenaran-kebenaran ini, tidak boleh diingkari. Mengingari segala ini, pasti akan dikenakan tindakan Disiplin sehingga melayakkan dipecat dari sebarang jawatan dalam parti.

Syarat sah menjadi pimpinan PAS, perlu jadi penyokong Tegar Kerajaan Perpaduan.

Bangganya aku jadi ahli PAS...

Sekian

Wallahu ’Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
31 Januari 2010 * 1:58 pagi

CAYALAH ABDULLAH KARIM

Exco Pemuda persoal ketetapan Lembaga Disiplin PAS!

KETETAPAN Lembaga Disiplin PAS Pusat (LDPP) menggantung semua jawatan Khalid Samad dalam parti selama enam bulan dan memberi amaran keras kepada Datuk Dr. Mohd Hassan Ali dipersoal.

Menurut seorang Ahli Jawatankuasa Pemuda PAS Pusat Abdullah Abdul Karim menganggap ketetapan tersebut seperti melindungi mereka yang anti Pakatan Rakyat.

“Dengan membuat keputusan tersebut, JK Tatatertib samada disedari atau tidak, telah membenarkan diri mereka dipergunakan untuk melindungi anasir-anasir anti Pakatan Rakyat di dalam PAS,” dipetik dari teks kenyataan akhbar beliau.


Beliau yang juga Naib Ketua Pemuda PAS Pahang berkata, ketetapan PAS itu sekaligus menghantar isyarat yang salah kepada rakyat Malaysia yang selama ini menganggap PAS merupakan platform Pakatan Rakyat terbaik untuk membela nasib mereka kelak.

Jelasnya lagi, pergantungan Ahli Parlimen Shah Alam Khalid Samad kerana mempertahan dasar dan keputusan parti untuk terus bekerjasama begitu menghairankan beliau.

Dalam pada itu, beliau menganggap ketetapan LDP sebagai ‘wayang.

“Saya rasa hukuman terhadap Hasan Ali ini hanya sekadar wayang untuk ‘membersihkan’ Dato Hasan Ali dan pada yang sama Khalid Samad terus dimangsakan,” jelasnya.

Sehubungan itu, beliau mendesak PAS kembali menilai tujuan asal dibentuk LDP tersebut.

“(LDP adalah) satu kompromi untuk meredakan kemarahan Mursyidul Am PAS Tuan Guru Datuk Nik Aziz Nik Mat selepas beliau mendesak supaya satu EGM diadakan untuk menyingkirkan pemimpin PAS yang anti PR (Pakatan Rakyat),” jelasnya.

Beliau yang sebelum ini antara yang membuat aduan tentang konspirasi menjatuhkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor, turut mendakwa bahawa pihak tertentu cuba memadamkan aduannya.

“Mereka memberi alasan teknikal kononnya laporan tersebut perlu dihantar melalui Setiausaha Agung PAS (Datuk Mustafa Ali) sebelum ianya disalurkan kepada JK Tatatertib,” jelasnya.

Dalam perkembangan berkaitan, Khalid dan Dr. Hassan masing-masing dilaporkan menerima ketetapan PAS dengan hati yang terbuka. -END

sumber : Zainulfaqar


p/s : orang berani lebih layak jadi Ketua Pemuda PAS. orang yang trauma dengan Islamic Security Act (ISA), layak jadi Ketua Pemuda Parti Zimbabwe.

Jumaat, 29 Januari 2010

INI RAHSIA PARTI ITU

Ini bukan Pengerusi JawatanKuasa Disiplin PAS

Hasan Ali dikenakan amaran keras sahaja. Khalid Samad digantung semua jawatan-jawatan dalam parti. Alasannya, Khalid Samad telah mendedahkan rahsia parti kepada umum.

Persoalannya, apakah rahsia parti itu?

Setelah diselidiki, dalaman PAS memaklumkan bahawa rahsia itu adalah berita berikut;

KRONI UMNO TAJA MUKTAMAR PAS?

Selepas tamatnya muktamar agung PAS hujung minggu lalu, kini timbul persoalan di kalangan pemimpin dan penyokong parti itu tentang pihak yang menaja persidangan itu.

Satu sumber memberitahu, 12 pemimpin tertinggi parti itu ditaja penginapan mereka oleh individu yang tidak dikenali, diragui mempunyai kaitan dengan Umno.

Manakala satu sumber yang lain memberitahu Malaysiakini, hanya sembilan bilik pemimpin atasan parti ditaja oleh pihak luar.

Sumber-sumber berkata, pembayaran untuk sewaan bilik di sebuah hotel lima bintang di Shah Alam bagi tempoh tiga hari sejak hari pertama muktamar 5 Jun lalu dibuat atas nama seorang bekas peguam dari Perlis.

Selain dakwaan pembabitan orang Umno dalam penginapan hotel, Ahad lalu, seorang perwakilan mempersoalkan tindakan PAS menerima tajaan sebuah syarikat besar untuk menjayakan muktamar tersebut..
Khalid Samad, juga yang dipertua PAS Shah Alam, melontarkan tuduhannya ketika membahaskan usul menggesa penubuhan suruhanjaya diraja siasatan kes rampasan kuasa BN di Perak awal tahun ini.

Beliau, juga ahli parlimen Shah Alam, mempertikaikan syarikat konsesi air Puncak Niaga – yang bertegang urat dengan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor dalam isu air – yang meletakkan iklannya di bahan muktamar.

"Apalah sepanduk Puncak Niaga berbanding mashaf al-Quran di hujung lembing? Apalah iklan Puncak Niaga di hadapan majalah yang diedarkan berbanding degan mashaf al-Quran di hujung lembing?" katanya.

"Kita kenal lawan kita. Mereka sanggup membelanjai (membiayai) segala perbelanjaan kita (bermuktamar) pada hari ini dan hari-hari sebelum ini, membayar hotel-hotel kita kalau perlu."

Beliau menyindir usaha pengendalian muktamar oleh PAS Selangor dengan mengambil iktibar sejarah perang Siffin antara puak Muawiyah Abu Sufian dengan angkatan Ali Abu Talib dalam perebutan kuasa khalifah.

Muawiyah, seorang ahli politik yang licik, mencadangkan majlis tahkim atau perundingan di tengah-tengah perang di luar Madinah dengan mengangkat kitab suci di hujung lembing sebagai lambang gencatan senjata yang akhirnya memecah-belahkan kumpulan tentera Ali.

Pada hari terakhir muktamar PAS Ahad lalu, satu risalah berukuran tabloid yang melaporkan perjalanan sepanjang persidangan tiga hari parti itu diedarkan kepada lebih kurang 1,000 perwakilan dari seluruh negara dan petugas media.

Dalam bahan edaran itu, disiarkan iklan besar Puncak Niaga di bahagian bawah muka depannya.

Sementara di luar tempat persidangan sekitar Stadium Malawati di Shah Alam, tempat muktamar itu berlangsung, syarikat konsesi itu turut menggantungkan kain rentangnya.

Puncak Niaga juga membuka pondok pameran mereka di kawasan gerai-gerai jualan bersempena muktamar itu.

Sumber-sumber bagaimanapun tidak jelas berhubung nilai tajaan yang diterima PAS bagi menganjurkan muktamar itu, termasuk bayaran iklan Puncak Niaga.

Usaha Malaysiakini mendapatkan penjelasan tuan rumah muktamar, PAS Selangor tidak berhasil setakat ini.

Difahamkan pesuruhjaya negeri itu Datuk Dr Hassan Ali sedang menghadiri sebuah program sewaktu dihubungi sebentar tadi.

Ketua Penerangan PAS Selangor yang juga setiausaha presiden PAS, Roslan Shahir Mohd Shahir enggan mengulas isu ini sewaktu dihubungi petang ini.

sumber : Malaysiakini.p/s : menunggu penafian tipu yang syarie.

HARAM SOKONG ORANG ZALIM


HARAM SOKONG ORANG ZALIM

Sabda Nabi SAW;

الْقُضَاةُ ثَلَاثَةٌ وَاحِدٌ فِي الْجَنَّةِ وَاثْنَانِ فِي النَّارِ فَأَمَّا الَّذِي فِي الْجَنَّةِ فَرَجُلٌ عَرَفَ الْحَقَّ فَقَضَى بِهِ وَرَجُلٌ عَرَفَ الْحَقَّ فَجَارَ فِي الْحُكْمِ فَهُوَ فِي النَّارِ وَرَجُلٌ قَضَى لِلنَّاسِ عَلَى جَهْلٍ فَهُوَ فِي النَّارِ

Maksudnya;
”Qadhi (penjatuh hukuman) ada tiga; satu dalam syurga dan dua dalam neraka. Adapun yang dalam syurga, lelaki yang mengetahui kebenaran lalu berhukum dengan kebenaran tersebut. Dan lelaki yang mengetahui kebenaran, lalu seleweng daripada hukuman, maka dia dalam neraka. Dan lelaki yang berhukum kepada manusia atas kejahilan, maka dia dalam neraka
[1]

Firman Allah dalam hadis Qudsi;

يَا عِبَادِي إِنِّي حَرَّمْتُ الظُّلْمَ عَلَى نَفْسِي وَجَعَلْتُهُ بَيْنَكُمْ مُحَرَّمًا فَلَا تَظَالَمُوا

Maksudnya;
“Wahai Hamba-Ku, Sesungguhnya Aku haramkan Zalim ke atas diriku. Dan aku jadikan kezaliman itu haram dikalangan kamu. Justeru, jangan kami melakukan kezaliman sesama kamu
[2]

Firman Allah;

وَلَا تَرْكَنُوا إِلَى الَّذِينَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّكُمُ النَّارُ

Maksudnya;
”Jangan kamu cenderung kepada mereka yang melakukan kezaliman, kamu akan disambar oleh Api Neraka”

(Surah Hud : 113)Sekian

Wallahu ’Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg buloh
30 Januari 2010 * 3:31 pagi[1] Abu Daud : 3102.
[2] Muslim : 4674

Khamis, 28 Januari 2010

KALIMAH ALLAH DILIHAT MELALUI ALAM MELAYU?


KALIMAH ALLAH DILIHAT MELALUI ALAM MELAYU?

Setelah Umar dilantik sebagai Khalifah Islam, antara usaha yang dilakukan oleh beliau adalah menghantar pendakwah-pendakwah islam ke seluruh dunia dalam menyebar-luaskan islam.

Amru bin Al-asr antara sahabat nabi SAW yang dihantar oleh umar bin Al-Khattab sebagai pendakwah. Focus dakwahnya adalah di Negara Egypt (Al-Qibt).

Sudah diketahui umum, mesir bukanlah sebuah Negara arab pada peringkat awalnya. Ia adalah sebuah Negara yang tidak bercakap arab. Pertuturan dalam Negara mesir ketika itu, adalah bahasa Al-Qibtiyyah dan Ibraniyyah.

Nabi Musa As berbangsa bani Israel, sudah pasti baginda bercakap dalam bahasa Ibraniyyah. Adapun firaun pula berbangsa Qibti, sudah pasti beliau berbicara dalam bahasa Qibtiyyah.

Ia sama seperti di Malaysia; orang melayu yang bercakap dalam bahasa melayu, orang India yang bercakap tamil dan hindi dan Orang Cina yang bercakap bahasa mandarin dan hoken.

Ketika Amru bin Al-As berdakwah di Egypt (al-Qibt), rakyat Egypt ketika itu tidak berbicara dalam bahasa arab. Tetapi berkat usaha yang bersungguh-sungguh dalam berdakwah, Egypt telah bertukar dari Negara yang rakyatnya beragama islam dan menukar bahasa mereka kepada bahasa arab. Ekoran itu, Negara Egypt dikenali juga sebagai Negara mesir.

Usaha dakwah yang dilakukan oleh Amru bin Al-As, dilihat mempunyai keserasian antara agama dan bahasa arab. Ia terbukti berjaya dengan apa yang dilakukan oleh sahabat Nabi itu.

ALAM MELAYU

Alam melayu pula, usaha pengislamannya tidak sepertimana berlaku di Negara mesir. Factor bahasa tidak menjadi sebagai sesuatu yang penting dalam penyebaran islam. ekoran itu, ada beberapa kalimah-kalimah yang tidak sealiran dengan islam, diguna pakai juga dalam pertuturan melayu dalam merujuk kepada ibadat-ibadat.

Kalimah Sembahyang, Syurga, neraka dan banyak lagi, sebenarnya bukan bahasa islam, sebaliknya ia adalah bahasa Sanskrit. Menurut KH Sunhaji, seorang tokoh ilmuan islam dari Negara Indonesia, dalam buku tafsir beliau ada menyatakan bahawa kalimah Sembahyang adalah gabungan antara kalimah "Sembah + Hyang". Hyang adalah satu dewa yang disembah oleh masyarakat melayu terdahulu; sebelum mereka memeluk islam.

Pun begitu, memandangkan Islam amat mementingkan "musamma" (benda yang diberi nama) berbanding "isim" (nama), penggunaan kalimah sembahyang tetap diguna-pakai apabila merujuk kepada solat.

Akhirnya, orang melayu mudah menerima islam, kerana tidak diberatkan dengan factor-faktor bahasa.

KALIMAH ALLAH

Ada pihak mengulas bahawa kalimah Allah tidak boleh dibenarkan kepada non muslim kerana factor bahasa melayu.

"Ilah bersifat umum, bermakna tuhan. Allah bersifat Khusus, yang ia sudah pasti merujuk kepada tuhan yang maha esa. Justeru, atas makna yang bersifat khusus ini, tidak boleh dibenarkan kepada Kristian menggunakan kalimah Allah" ujar salah seorang pendebat yang tidak bersetuju penggunaan kalimah Allah bagi non Muslim.

Persoalan sekarang, mengapa dibahas kalimah Allah yang bersifat khusus di sisi Muslim sahaja, tanpa dibahaskan juga kalimah Allah yang bersifat khusus dari sisi yahudi dan nasrani?

Apa yang pasti, kalimah Allah yang difahami oleh yahudi dan nasrani tetap tidak sama dengan kalimah Allah yang difahami dalam Islam. Allah pada mereka adalah tuhan yang mempunyai anak; yang ia sudah pasti amat bercanggah dengan kefahaman Islam.

Penentuan bahawa kalimah Allah disisi yahudi dan nasrani itu, bukan didebatkan oleh manusia pada hari ini sahaja, bahkan ia telah disebut sendiri oleh Allah SWT.

Firman Allah;

وَقَالَتِ الْيَهُودُ عُزَيْرٌ ابْنُ اللَّهِ وَقَالَتِ النَّصَارَى الْمَسِيحُ ابْنُ اللَّهِ

Maksudnya;
"Berkata yahudi, Uzair adalah anak Allah. Berkata Nasrani, Isa adalah anak Allah"

(surah At-taubah : 30)

"kita bimbang bahawa yahudi dan nasrani menggunakan kalimah Allah bukan pada tempat yang betul. Sebenarnya, memang yahudi dan nasrani itu menggunakan kalimah Allah pada tempat yang tidak betul.. kita tidak perlu bimbang" ujar ustaz tuan ibrahim Tuan Man dalam wacana terbuka di rumah Dato' Seri Anwar ibrahim baru-baru ini.

Kenyataan Naib Presiden PAS itu, tepat dengan apa yang telah difirmankan oleh Allah dalam surah At-taubah ayat 30 ini.

MELAYUSASI?

Yang pasti, dalam bahasa apa sekalipun, hatta dalam bahasa arab, kalimah Allah yang digunakan oleh yahudi dan nasrani tetap tidak bersesuaian dengan maksud Allah dalam maksud yang sebenar – tuhan yang esa.

Pun begitu, secara nas dan wahyu, keizinan non Muslim menggunakan kalimah Allah tetap dibenarkan. Perkara ini telah didebatkan secara panjang lebar. Bahkan, Dr Yusuf Al-Qaradhawi telah menyatakan perkara ini dalam satu ceramah beliau di masjid Umar bin Al-Khattab pada 22 januari yang lalu.

Jika di mesir dahulu, Amru bin Al-As berdakwah dan menyeru rakyat mesir kepada islam dengan beriringan antara islam dan bahasa arab, justeru mengapa tidak digunakan bahasa arab juga dalam menyeru non Muslim kepada islam?

Jika kita melarang penggunaan kalimah Allah dengan alasan bahasa melayu, bukankah itu sudah dilihat seperti "melayusasi", bukan "islamisasi"? Jika ini berlaku, bermakna kita telah mengupas Islam dalam wajah melayu, bukan dengan keluasan islam yang diturunkan oleh Allah SWT.

"mungkin pihak yang tidak membenarkan penggunaan kalimah Allah bagi kristian ini bimbang, takut-takut kalimah Allah yang selama hari ini difahami sebagai tuhan yang esa, akan berubah makna kepada Allah dari sudut kristian" bisik hatiku.

Padaku, kebimbangan ini berasas. Tetapi, kebimbangan itu bukan beralasan sebagai perkara agama- waima dalam perkara aqidah - tetapi ia lebih kepada factor penggunaan bahasa (kalimah Allah) untuk di masa akan datang. Jika begitu, kita tidak perlu melarang penggunaan kalimah Allah kepada non Muslim, tetapi hendaklah kita mempertahankan definisi Allah sepertimana sedia termaktub dalam kamus dewan. Jika ini kita berjaya, bermakna kita telah berjaya mencipta "perangkap" kepada non muslim dalam usaha memahamkan mereka tentang maksud Allah dalam maksudnya yang sebenar.

"Kita perlu berfikir sebagai pendakwah sepertimana yang dilakukan oleh Amru bin Al-as. Juga, kita perlu berfikir dakwah islam pada hari ini, tidak lagi dari kacamata alam melayu, tetapi hendaklah di alam Malaysia (Melayu, Cina, India dan seterusnya). Islam yang hendak dipersembahkan kepada non Muslim, bukan lagi dengan sentiment kemelayuan, tetapi perlu kepada keilmuan, seperti perdebatan dan wacana.. ini abad 21, abad keilmuan, bukan abad 15-16, abad sentiment kemelayuan" ujar hatiku.

Padaku, Islam perlu dikupas dalam wajah dan maqasidnya yang diturunkan oleh Allah; iaitu islam yang memperjuangkan keadilan. Tidak sekadar terhadap sesame muslim, bahkan terhadap non Muslim. Menafikan hak merupakan kezaliman, justeru ia amat dibenci oleh Allah SWT.

Sekian

Wallahu 'Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com


- Kota damansara
28 Januari 2010 * 11:50 malam

Rabu, 27 Januari 2010

JANGAN HINA ISLAM, TETAPI AYUH KITA BERWACANA (1)

JANGAN HINA ISLAM, TETAPI AYUH KITA BERWACANA (1)

Seorang pengunjung blog Al-Bakistani memaklumkan bahawa terdapat satu blog dari Indonesia yang menghina Islam. Beliau juga mencadangkan, agar aku dapat memberi jawapan balas terhadap kandungan blog tersebut, yang dilihat mempunyai unsur mahu meragukan tentang keadilan Islam.

Dibaca kandungan blog tersebut, kelihatan kandungan blog tersebut mempunyai unsur niat yang jahat, ini kerana diletakkan beberapa gambar-gambar penghinaan terhadap nabi SAW.

Dilihat dari cara penulisannya pula, sudah dapat diagak, cara penulisannya itu bukan bersifat mahu mencari hidayah dan kebenaran, sebaliknya sebagai provokasi untuk melahirkan kemarahan umat Islam.

Walaubagaimana pun, setelah diperhatikan beberapa article-artikle dalam blog tersebut, ada beberapa keraguan yang dikemukakan, justeru artikle kali ini, akan cuba menjawab sekadar yang mampu terhadap beberapa keraguan-keraguan yang direka-cipta terhadap Islam itu, demi membuktikan bahawa Islam adalah adil untuk semua.

Antara isu yang dibangkitkan adalah seperti berikut;

POLIGAMI

Poligami atau difahami umum dikalangan orang melayu sebagai seorang lelaki mempunyai lebih seorang isteri.

Seorang lelaki mempunyai lebih seorang isteri adalah dibenarkan. Adapun seorang perempuan mempunyai lebih seorang suami adalah dilarang.

Jika dikaji dalam kitab-kitab suci, hanya Al-Quran sahaja menyuruh seorang lelaki mempunyai seorang isteri. Ini kerana, keizinan berkahwin lebih dari seorang isteri diasaskan kepada ”adil”.

Firman Allah:

فَانْكِحُوا مَا طَابَ لَكُمْ مِنَ النِّسَاءِ مَثْنَى وَثُلَاثَ وَرُبَاعَ فَإِنْ خِفْتُمْ أَلَّا تَعْدِلُوا فَوَاحِدَةً

Maksudnya;
”maka kawinilah wanita-wanita (lain) yang kamu senangi : dua, tiga atau empat. Kemudian jika kamu takut tidak akan dapat berlaku adil, maka (kawinilah) seorang saja”

(Surah An-Nisa’ : 3)

Dalam Islam, poligami bagi lelaki yang mahu mempunyai isteri lebih dari satu itu adalah mengikut kadar bilangan yang terhad; iaitu dibataskan kepada empat sahaja.

Ini menunjukkan bahawa, perkahwinan berpoligami ini meletakkan asas ”adil” yang mengikut fitrah lelaki. Ini kerana, jika lebih dari kadar empat isteri yang diperisterikan oleh seorang lelaki, pasti lelaki itu tidak mampu lagi untuk memberikan hak keadilan.

Secara logiknya pula, seorang kanak-kanak perempuan mempunyai perlindungan penyakit lebih tinggi berbanding kanak-kanak lelaki. Ekoran dari itulah, didapati terdapat kematian di kalangan lelaki amat tinggi berbanding perempuan.

Berdasarkan purata pula, didapati lebih ramai lelaki terkorban berbanding perempuan; didapati ramai lelaki terlibat kemalangan berbanding lelaki. Ini menunjukkan, jangka hayat wanita lebih tinggi berbanding lelaki. Lebih-lebih lagi, di zaman kini, ramai perempuan masuk universiti berbanding lelaki yang masuk Pusat Serenti.

Menurut satu kajian di Amerika Syarikat, didapati wanita melebihi bilangan dari lelaki di sana sebanyak 7.8 juta. Jika keadaan ini berlaku, lalu tidak dibenarkan kepada lelaki berpoligami, pasti ramai perempuan yang tidak akan berkahwin.

Apabila ramai perempuan yang tidak berkahwin, kemana agaknya nafsu seks perempuan itu mahu disalurkan?? Sudah pasti, mereka akan terlibat dengan berbagai-bagai gejala tidak sihat, seperti menjadi perempuan jalang, terlibat seks sejenis (lesbian atau pengkid) dan sebagainya.

Oleh itu, penyelesaian bagi gejala tidak sihat ini adalah dengan mengizinkan poligami; seorang lelaki berkahwin dengan lebih seorang isteri.

Bahkan, poligami merupakan usaha dalam hendak menjaga maruah kaum perempuan dari terlibat dengan gejala songsang yang menyalahi fitrah manusiawi.

KENAPA LELAKI SAHAJA??

Penciptaan Allah terhadap lelaki dan perempuan adalah sama, tetapi jika dirujuk dari sudut keupayaan dan tanggungjawab, pasti tidak akan ada kesamaan.

Ini kerana, sudah menjadi satu ketetapan Allah yang menentukan bahawa lelaki tidak boleh melahirkan anak, bahkan ia diberi khusus kepada perempuan; Allah menentukan anak menyusu dari ibu, tidak ada anak menyusu dari bapa.

Bahkan, jika seseorang lelaki mempunyai isteri lebih dari satu, anak-anak yang dilahirkan akan mudah mengenali ibubapanya. ini kerana, jika perempuan kononnya dibenarkan berkahwin lebih dari satu, pasti anak hanya mampu mengenali ibunya, tetapi kesamaran dalam mengenali bapanya yang sebenar. Jika ini berlaku, sudah pasti akan rosak sistem kekeluargaan.

Secara tabiinya pula, kecenderungan lelaki untuk berpoligami lebih kuat berbanding kecenderungan perempuan berpoligami.

Begitujuga, seorang suami mudah untuk menjalankan kewajipannya sebagai suami meskipun mempunyai beberapa Isteri. Ini kerana, jika seorang perempuan mempunyai suami lebih dari satu, pasti perempuan itu tidak dapat menjalankan tugasnya sebagai isteri, lebih-lebih lagi dalam masalah kitaran haid dan bersalin.

Bahkan menurut kajian kedoktoran, didapati perempuan yang mempunyai banyak pasangan seks mudah dijangkiti penyakit kelamin atau penyakit jangkitan seksual kepada lelaki yang lain. Keadaan ini tidak berlaku terhadap lelaki yang mempunyai isteri yang lebih dari satu.

Oleh itu, nyata dan jelas kepada kita, bahawa Allah maha bijaksana dalam mengurus kehidupan manusia; lebih-lebih lagi manusia itu sendiri merupakan makhluknya yang diciptakan-Nya demi melihat kebahagiaan yang hakiki.

Sekian

”Islam Adil Untuk Semua”

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com

- Sri indah (B), Sg Buloh
28 Januari 2010 * 1:04 petang.


UNDI ANAK MUDA

UNDI ANAK MUDA

“Bum…..” bunyi tepukan meja menggamatkan keadaan meeting parti perkauman Negara Zimbabwe.

“oi… hampa tidoq lagi?” Dato’ Nazak, Presiden parti mula mengamuk.

Semua ahli meeting diam tidak terkata. Yang paling santai, ketua wanita sahaja. Mulutnya seperti bersiul, dan kelihatan sedang mengikis kuku.

”hampa tau tak... aku dah blur tahap gaban dah ni.. keadaan parti kita makin teruk dah ni..” bising Dato’ nazak.

”hampa tau tak? Isu nama tuhan kita dah lingkup. Isu bakar kuil, parti lawan dah tahu budak-budak kita buat” sambung Dato’ nazak lagi.

Tiba-tiba, timbalan Dato’ Nazak berdiri. Semua ahli meeting melihat ke arah Dato’ Sembab.

“kita kena fikir secara serius. PRU tak lama lagi nak berkunjung tiba. Saya dok nampak, macam kita nak terlungkup dah ni.. kalau kita terlungkup, habis kita.. silap haribulan, ramai di kalangan kita masuk penjara.. sapa nak tutup kita punya kes-kes rasuah dan penyelewengan?” ujar Dato’ Sembab dengan nada agak sedih.

Kelihatan Dato’ Nazak terangguk-angguk dengan apa yang diungkapkan oleh Dato’ Sembab itu.

“macam ni la Dato’” Ketua Pemuda parti Perkauman bersuara. Semua ahli meeting, berpaling ke arahnya pula.

”Saya berpendapat, dalam PRU akan datang, undi anak-anak muda akan mendominasi keadaan. Undi mereka penentu imej politik kita dalam PRU akan datang” sambung ketua pemuda itu lagi.

”dah tu.. takkan kita biar jer?” soal Dato’ Sembab.

”macam ni la Dato’. Apa kata kalau kita perguna budak-budak Univerisiti” Ketua Pemuda itu memberi cadangan.

Semua ahli meeting kelihatan berfikir sejenak, apabila mendengar kalimah Universiti.

“teruskan.. ia agak menarik” kata Dato’ Nazak.

“Universiti tempat anak-anak muda. Mereka penentu kepada keadaan politik negara. Jadinya, kita kena tengok undi mereka dalam Pilihanraya Kampus kali ini” Ketua Pemuda memberi penjelasan panjang.

“kalau pembangkang menang ke, kalah ke dalam Universiti. Apa yang untung dan rugi yang kita dapat?” Soal Ketua Wanita yang masih lagi mengikis kukunya.

”apa la Dato’ ni.. kita kena tengok mood dalam Pilihanraya kampus ini.. kalau Pembangkang menang pun, kita tetap untung juga..” balas Ketua pemuda.

”nak dapat untung macam mana?” Dato’ Nazak berkerut dahi bertanya.
”macam ni dato’, saya dah arahkan agar di semua kampus melaksanakan undi dengan cara elektronik.. E-Undi... bila kita laksanakan ini, mesti setiap undi, kita akan tahu budak-budak universiti dari daerah mana, negeri mana, umur berapa dan macam-macam kita boleh tahu.. bila kita dapat tahu, mesti kita akan dapat chek, mereka akan mengundi di daerah mana, dan apakah mereka mengundi pembangkang atau kita dalam PRU akan datang” Ketua Pemuda memberi penjelasan yang begitu panjang lebar.

Kelihatan mulut Dato’ Sembab agak muncung. Mungkin sedang berfikir.

“ok juga idea tu.. tapi, perlaksanaan E-undi ni, tak datang impak yang buruk ker?” Ketua Wanita bertanya.

“memang ada bantahan dari budak-budak tu.. kita buat pekak jer” sampuk Menteri Pendidikan tinggi negara Zimbabwe.

Kelihatan Dato’ Nazak berpuas hati dengan penerangan Ketua Pemuda Parti Perkauman Negara itu. kepalanya terangguk-angguk, seperti setuju dengan penjelasan tersebut.

”Ok.. kalau macam tu, on je la” arah Dato’ Nazak.

« baik dato’ » balas Ketua Pemuda sambil tersenyum.

Sekian

Wallahu ‘Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
28 Januari 2010 * 3:57 pagiPERTEMBUNGAN DUA ULAMA : QARADHAWI & ZUL KULIM.

PERTEMBUNGAN DUA ULAMA : QARADHAWI & ZUL KULIM.

Siapa yang tidak kenal Dr Yusuf Al-Qaradhawi. Tokoh ulama dan pemikir Islam yang dikenali di dunia islam, juga dunia barat. Kehebatan beliau dalam mengupas isu-isu islam, tidak dinafikan. Sebarang fatwa yang dikeluarkan, sudah pasti memberi keuntungan kepada islam.

Disiplin ilmu yang beliau kemukakan, amat mengkagumkan. Lihatlah buku-buku karangan beliau yang masyhur-masyhur, seperti kitab At-taharah, Fiqh Awlawiyyat, Fiqh Aqalliyyat, Siyasah Syariiyyah dan sebagainya. Justeru, tidak hairan, beliau mendapat gelaran "Al-Imam Al-Wasati".

Dunia mengiktiraf kehebatan beliau. Pengiktirafan beliau sebagai ulama, bukan sekadar para ilmuan dalam Malaysia, bahkan ilmuan islam di dunia Islam yang hebat-hebat.

Justeru, ke'ulama'an Dr Yusuf Al-Qaradhawi tidak boleh dinafikan lagi. Bak kata pepatah;

لا يعرف ذا فضل الا ذاوه

Maksudnya;
"tidak mengenali orang yang mempunyai kelebihan, melainkan orang yang mempunyai kelebihan juga"

Adapun Zulkifli nordin seorang peguam islam yang mula dikenali sejak isu pemecatan Dato' Seri Anwar Ibrahim dari parti UMNO dan dari Timbalan perdana Menteri. Di mana sahaja ada isu mahkamah melibatkan Anwar Ibrahim ketika itu, pasti disitu wujud wajah yang bertubuhkan Zulkifli Nordin.

Dikatakan bahawa dahulu beliau pernah menjadi salah seorang YDP PAS di Bandar Tun Razak. Tidak diketahui setara mana kebenaran berita angin tersebut. Di maklumkan juga, beliau pernah diletakkan sebagai calon PAS untuk pilihanraya umum, tetapi majlis Syura menolak.

Apabila pilihanraya umum tahun 2008 bergema, Zulkifli Nordin semakin dikenali apabila beliau bertanding di parlimen kulim dan menang sebagai Ahli parlimen atas tiket parti Keadilan rakyat (PKR).

Beliau amat terserlah dalam banyak isu, terutama melibatkan isu islam dan melayu.

Pun begitu, kebelakangan ini, apabila tercetus isu kalimah Allah, kehadiran beliau mempertahankan pendapatnya semakin teserlah.

"Mereka ini bagi saya adalah Firaun Kecil . Dalam Isu Islam tidak ada kompromi apatah lagi soal kalimah Allah membabitkan soal akidah" ujar beliau dalam memperkatakan tentang isu kalimah Allah yang sedang hangat diperkatakan (sila Klik)

Isu kalimah Allah ini, sudah didebatkan dengan begitu hebat sekali. Berbagai pendapat dan hujjah telah dikemukakan, yang akhirnya Dr Yusuf Al-Qaradhawi mengeluarkan kenyataan pada 22 Januari yang lalu dengan kata beliau;

"Wahai saudaraku, Allah adalah Tuhan sekelian alam seluruhnya, Tuhan orang Islam dan Tuhan orang Kristian. Surah terakhir di dalam Al-Quran ada menyebut : ((Katakanlah! (wahai Muhammad) Aku berlindung dengan Tuhan sekelian manusia, Yang Menguasai sekelian manusia!))..bukan Tuhan orang Islam sahaja atau Tuhan Arab sahaja, atau Menguasai Arab sahaja ….) Kemudian beliau(Al-Qardhawi) bertanya: Oleh itu kenapakah perkara ini menimbulkan kemarahan wahai orang-orang (Islam) Malaysia? "

Persoalannya sekarang, siapa yang benar dalam isu kalimah Allah ini? Zul Kulim atau Dr Yusuf Al-Qaradhwi? Pening dibuatnya, apabila melihat pertembungan dua pendapat ulama besar ini.

Sekian

Wallahu 'Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com
- Danau Kota.
27 januari 2010 * 11:31 malam


Selasa, 26 Januari 2010

BEBASKAN MALAYSIA DARI NEO-AHBASH

BEBASKAN MALAYSIA DARI NEO-AHBASH

Golongan takfiriyah (mengkafirkan orang) dalam perkara yang tidak jelas sememangnya wujud. Di Lubnan, wujud satu golongan yang disebut sebagai Ahbash. Pemikiran asyairah dan bermazhab Syafie, tidak menjadi sebarang masalah. Tetapi, apabila mereka mengkafirkan orang yang tidak sealiran dengan mereka, ia merupakan satu tindakan yang tidak sewajarnya berlaku.

Di Malaysia, pemikiran sealiran ini semakin wujud. Golongan ini, mengulas agama bukan dengan ilmu, sebaliknya dengan sentiment kemelayuan.

“bimbang melayu hilang di Malaysia” itulah ayat yang sering kedengaran.

”peduli hapa dengan melayu nak hilang. Yang penting, Islam berjaya disebar-luaskan kepada semua bangsa di malaysia” bisik benak hatiku.

”Aku lebih rela melihat bangsa india dan cina memimpin Islam, jika mereka mampu, berbanding melihat melayu yang sudah terbukti gagal memimpin Islam di malaysia” sambung bisikan hatiku lagi.

Justeru, apabila wujud golongan yang menyatakan bahawa Islam perlu disebar-luaskan kepada bangsa selain melayu, mereka akan memberi lebel-lebel berwajah islamic kepada golongan tersebut.

”anta ni kafir, munafiq, Tak Wala’, tak Siqah” adalah perkataan biasa didengari dari mereka yang tidak sebulu.

Islam mereka, Islam lebel, bukan Islam ajaran nabi. Nabi SAW menyeru manusia dengan pelbagai gaya dan cara. Yang pastinya, semuanya berasaskan kepada ilmu dan hujjah. Adapun golongan ini, mereka berhujjah atas sentimen.

Mujur mereka ini tidak menjadi pemerintah yang menguasai Kerajaan yang mempunyai polis, tentera dan penjara. jika tidak, sudah pasti mereka lebih zalim dari kerajaan Amerika yang menangkap musuh-musuh politik, lalu disumbat dalam penjara goantonamo.

BUDAYA ILMU

« Ana masa belajar di UK dulu, ana dapat lihat banyak masjid-masjid yang asalnya adalah gereja.. » salah seorang kawan bekas pelajar di UK memberi komentar dikala isu melibatkan agama di Malaysia sedang dibicarakan.

« isy.. macam mana boleh jadi macam tu ? » soalku kepelikkan.

« syaikh… sejak isu 11 september, Bush pergi tuduh Islam ganas, menyebabkan ramai orang barat dah kaji Islam. Mereka berhujjah dengan ulama-ulama Islam di sana… bila ulama sana bagi hujjah yang baik, mereka terpegun dan ramai-ramai memeluk islam » jawabnya ringkas tetapi menarik.

“kami di Serawak pula, semenjak merdeka lagi, Kristian di sana guna kalimah Allah. Mengikut kiraan, yang ramai masuk Islam lebih ramai berbanding yang murtad. Kalau ada yang murtad, bukan kerana kalimah Allah, tapi kerana pendakwah tidak follow up” sampuk seorang kawan yang berasal dari serawak ketika berbual tentang isu kalimah Allah yang sedang diperhangatkan kini.

Menarik apabila mendengar dari mereka yang pernah duduk di barat bercerita tentang perkembangan Islam di sana. Kita yang tidak pernah sampai di bumi barat, tidak dapat merasakan perkembangan itu. Lebih-lebih lagi, kita ini hidup di bumi arab yang mundur dari banyak sudut. Jika mereka hebat segi keilmuan, tetapi ilmu mereka hanya berlegar di dalam kitab, tidak seperti barat yang dilihat mempunyai keilmuan Islam, tetapi banyak pengamalan Islam berlaku di barat.

“aku melihat Islam tanpa penganut, ketika aku sampai ke barat” kata Said Nursi, seorang pemikir islam yang tersohor.

Pemikiranku juga terimbau dengan ayat;

“kemungkinan Islam akan naik di barat, dan akan jatuh di timur” ujar Tuan Guru Haji Abdullah Pondok Lubuk Tapah ketika membahaskan hadis tanda kiamat adalah apabila matahari naik di barat, jatuh di timur.

“macam mana yee.. perkembangan sebegitu menarik boleh berlaku” soalku kepada kawan yang pernah belajar di UK, kerana ingin mengetahui lebih mendalam.

“syaikh... di sana mereka mengamalkan berdebatan islam secara ilmu. Ulama di sana, bukan macam ulama Melayu di malaysia ni. Asyik-asyik lebel. Kafir sana, kafir sini.. last-last sekali, bukan orang kafir yang nak masuk Islam... orang islam sendiri meluat dengan islam.. salah ulama tu juga” jawab kawan yang pernah menuntut di UK.

Mendengar celoteh-celoteh sebegini, menyebabkan aku terfikir tentang cara yang terbaik untuk mengembangkan Islam. Sudah pasti, pemikiran Ahbash ini tidak relevan. Ini kerana, pemikiran sebegini bukan boleh mendekatkan manusia dengan Islam, sebaliknya memberi kerugian dengan menjauhkan manusia dengan islam.

Demi kemajuan dan peningkatan umat Islam, Nyah pemikiran neo-ahbash dari Malaysia.

sekian

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
27 Januari 2010 * 3:43 petang

KARTON : GST

...

Isnin, 25 Januari 2010

CADANGAN DEBAT TERBUKA, KHALID VS ZUL KULIM


CADANGAN DEBAT TERBUKA, KHALID VS ZUL KULIM

Semasa wacana terbuka yang dibuat di rumah Dato’ Seri Anwar Ibrahim dalam isu Allah, aku juga hadir. Kelihatan ramai tokoh-tokoh ilmuan yang hadir, seperti Prof Kamal hasan, Dr Osman bakar, Dr Farid, dan ramai lagi ilmuan islam Malaysia yang hadir.

Ahli-ahli politik juga ramai yang hadir. Sama ada dari parti PAS, mahupun dari Parti PKR sendiri.

Orang yang awal sekali mengemukakan pendapat adalah Prof Kamal Hasan. Beliau mengambil sikap tidak bersetuju dengan penggunaan kalimah Allah bagi non Muslim dengan hujjah-hujjah beliau. Begitujuga beberapa cerdik pandai yang lain.

Aku sendiri juga mengambil bahagian untuk memberikan pandangan. Ekoran pandanganku yang tidak sealiran para cerdik pandai negara, menyebabkan pihak kerajaan negeri Kelantan telah perkenan untuk menjemputku untuk memberikan pandangan dalam isu kalimah Allah ini di kelantan pada 4 Febuari ini. Dan aku digandingkan dengan seorang tokoh ilmuan yang agak terkenal di Malaysia dan nusantara melayu, iaitu Dato’ Dr Siddiq Fadhil.

Dalam wacana di Rumah Dato’ Seri Anwar Ibrahim itu, dilihat Khalid Samad agak banyak bercakap dalam mempertahankan pendapat dan pendiriannya. Tetapi peliknya, Saudara Zul Kulim yang betul-betul berada dibelakang Khalid tidak bercakap dalam memberikan pandangan, mahupun mengkritik pendapat yang dikemukakan oleh Khalid Samad.

Yang lebih parah, perbedaan pendapat itu melahirkan krisis luaran sehingga wujud unsur laporan polis dan sebagainya. Padaku, pertembungan sebegini tidak akan menyelesaikan masalah, melainkan melahirkan lagi kekeliruan sahaja dikalangan rakyat, terutama mereka yang mengundi Pakatan Rakyat.

Justeru, dicadangkan kepada mana-mana pihak, sama ada pihak surau, masjid, NGO-NGO tertentu, ataupun mana-mana badan politik agar mengadakan satu debat terbuka antara Khalid Samad dengan Zul Kulim dalam merungkai isu ini dengan lebih ilmu dan mantap.

Islam telah menyediakan jalan penyelesaian yang paling baik. Penyelesaian itu, tidak lain dan tidak bukan adalah penyelesaian menerusi ilmu.

firman Allah yang bermaksud;

"katakanlah, datangkan hujjah kamu, sekiranya kamu adalah orang yang benar"

(Surah Al-Baqarah : 111)

Sekian

Wallahu ‘Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com


- Sri Indah (B), Sg Buloh
26 Januari 2010 * 2:53 petang

ISLAM AGAMA HUJJAH

ISLAM AGAMA HUJJAH

Apabila wujud orang yang murtad, bagi fiqh jinayah, perlu dijatuhkan hukuman bunuh terhadap orang yang murtad tersebut. pun begitu, sebelum hukuman murtad dikenakan, wujud dalam islam satu istilah yang disebut sebagai “muddah Al-Istitabah”, iaitu satu ruang masa yang diberikan meminta agar orang yang murtad itu supaya bertaubat.

Semasa menyuruh bertaubat, didatangkan orang-orang yang pakar dalam bidang agama, agar dapat memberi kefahaman kepada orang yang murtad itu terhadap islam. sekiranya terpaksa berhujjah, maka wajib ketika itu diberikan hujjah. Sekiranya diberikan soalan, maka segala soalan tersebut hendaklah dijawab dengan meyakinkan.

Ini menandakan bahawa Islam adalah agama hujjah.

Nabi SAW berhadapan dengan ahli kitab, nabi SAW tidak menyerang mereka. waima Nabi SAW menjadi pemerintah di Madinah, nabi SAW tidak terus mengambil sikap menyerang, sebaliknya Nabi SAW mengambil sikap untuk berhujjah; Memberikan hujjah yang mantap. Sehinggakan, Nabi SAW terpaksa mengajak mereka bermubahalah dalam berhujjah, ekoran kedegilan mereka menerima kebenaran.

Ini menandakan Islam adalah agama hujjah.

Nabi SAW berdakwah di Makkah. memberikan keadilan islam, menghapuskan budaya kehambaan sesame manusia. ajaran nabi SAW, menyatakan kehambaan hanyalah terhadap Allah SWT.

Dakwah nabi SAW yang berasaskan keadilan wahyu ini, digeruni oleh ramai pembesar-pembesar kuffar. Mereka mendengar hujjah nabi, menyebabkan mereka takut untuk berhadapan dengan Nabi SAW. akhir sekali, mereka mengambil sikap menyeksa dan menindas terhadap para sahabat yang beriman dengan Allah SWT.

Ini menunjukkan, Islam adalah agama hujjah sehingga menggerunkan musuh-musuh islam.

Adapun yang berlaku kini, tidak kira mereka itu dari gerakan islam atau tidak, apabila melihat seseorang itu berhujjah, tetapi mereka tidak dapat memberikan hujjah, pasti mereka akan memberi lebel kepada orang yang tidak dapat dibalas hujjahnya itu. istilah kafir, munafiq, dan sebagainya sering terlontar.

Lebih parah, mereka bertindak seperti firaun yang berhadapan dengan Musa a.s. ketika Firaun berdebat dengan musa, lalu Firaun tidak dapat memberi jawapan terhadap hujjah musa, maka diarah seluruh tentera agar menangkap musa.

Keadaan yang sama juga berlaku di Malaysia. Apabila pihak pembangkang menyatakan hujjah, lalu pihak kerajaan Barisan nasional tidak dapat memberikan hujjah, pasti beberapa akta akan digunakan. Maka kedengaranlah beberapa jenis akta mengarut, seperti ISA dan sebagainya.

Ini bukan cara Islam. ini adalah cara firaun.

Sekian

p/s : bagaimana pula ISA yang digunakan oleh sebilangan kecil yang duduk dalam gerakan Islam, iaitu Islamic Security Act (ISA)? Firaun bertopeng Islam.

WAllahu ‘Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com
- Sri Indah (B), Sg Buloh
26 Januari 2010 * 2:25 petang

ADUKATARUNA : FENOMENA BLOGGER

Ini bukan Pemuda UMNO


ADUKATARUNA : FENOMENA BLOGGER

Adukataruna, satu nama blogger yang amat dikenali ramai. Bahasanya bergaya rock, mampu menarik anak-anak muda menjadi pengikut. Otak “matematik” berwajah filosofi bentuk baru, menjadi daya penarik untuk difikirkan disebalik maksud yang diungkap.

Hujjahnya menarik, menyebabkan pembaca yang membaca dengan minda terbuka akan berfikir. Orang yang otak tertutup sahaja, akan marah dengan tulisan adukataruna. Marah, kerana tidak memahami filosofi disebalik ungkapannya, waima berwajah kasar.

Membaca tulisannya, tidak cukup sekadar berfikir ‘selapis’, tetapi perlu dibaca dengan maksud yang mendalam. Orang yang “berotak Majaz dan Isti’arah” akan memahami maksud disebalik sesuatu tulisannya.

Padaku, Adukataruna adalah satu fenomena anak muda kini. Aku tak fikir, dari kalangan pemuda mana-mana parti – Sama ada PAS, PKR, DAP, MCA, MIC dan sebagainya - yang boleh cipta fenomena seperti adukataruna. Buktinya, UMNO lebih takut kepada seorang blogger bernama Adukataruna berbanding pemuda-pemuda parti politik yang ada di Malaysia.

Sekian

Wallahu ’Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com


- Sri Indah (B), sg Buloh
26 Januari 2010 * 4:22 pagiBUKU SIS : SATU LAGI MAINAN UMNO

BUKU SIS : SATU LAGI MAINAN UMNO

Isu kalimah Allah telah menjadikan gabungan parti-parti dalam Pakatan Rakyat menjadi kecamuk. Pihak NGO Islam yang selama ini bersama dengan Pakatan Rakyat, dilihat semakin hari semakin kendur. Bahkan, dimaklumkan juga bahawa melayu di luar bandar agak ”gostan” kebelakang sedikit dikala PAS menyatakan keputusan kebenaran penggunaan kalimah ”Allah” bagi non Muslim.

Mainan UMNO dalam isu ini, sedikit sebanyak memberi keuntungan kepada UMNO dalam menarik undi melayu. pun begitu, mereka lupa bahawa dunia sedang melihat betapa tidak layaknya UMNO memerintah dalam negara dengan sentimen bodoh yang dimainkan ini. ini terbukti, dengan ramainya para pelabur luar negara meninggalkan Malaysia, rentetan isu ini dimainkan sehingga berlaku pembakaran gereja.

Jika kita melihat dari sudut beberapa fakta, terbukti bahawa isu kalimah Allah ini benar-benar mainan UMNO dalam mencari publisiti politik murahan mereka.

Ini kerana, penggunaan Kalimah Allah kepada kristian dalam negara, hakikatnya telah dibenarkan oleh kerajaan pada tahun 1989, iaitu setelah CFM (Cristian Federation Of Malaysia) mengadakan satu seminar ”world Religions and Human Rights” pada 30 september 1989 di Kuala Lumpur
[1].

Ekoran itulah, kerajaan telah meletakkan gazet P.U. (A) 62 bertarikh 16 Februari 2009. Gazet itu menyatakan (1) Percetakan, penerbitan, pengedaran dan pemilikan apa-apa dokumen dan penerbitan yang berhubungan dengan agama Kristian yang mengandungi perkataan “Allah”, “Kaabah”, “Baitullah” dan “solat” adalah dilarang melainkan jika di kulit muka depan ditulis perkataan “UNTUK AGAMA KRISTIAN”. (sila Klik)

Pun begitu, sengaja isu ini dimainkan oleh UMNO dengan tujuan untuk menarik undi melayu kepada mereka, disamping melemahkan semangat pengundi-pengundi melayu daripada memberi sokongan kepada Pakatan Rakyat dalam Pilihanraya akan datang.

BUKU SIS

Pada hari ini pula, Malaysiakini melaporkan bahawa Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini menarik balik pengharaman buku 'Muslim Women and the Challenge of Islamic Extremism' yang dikuatkuasakan lebih setahun setengah yang lalu.

Buku berkenaan diedit oleh pakar sosiologi dari Institut Pengajian Antarabangsa, Universiti Kebangsaan Malaysia, Professor Norani Othman dan diterbitkan untuk NGO, Sisters in Islam (SIS). (sila Klik)

Keputusan sebegini, sudah pasti akan menjadi perhatian oleh orang-orang melayu di Malaysia, terutama dari kalangan NGO-NGO melayu, dan sebilangan pimpinan-pimpinan politik yang mempunyai jiwa melayu yang menebal, berbanding mempunyai jiwa Islam melebihi melayu, atau mereka yang melihat Islam dari sudut melayu, bukan Islam dilihat dari sudut Nabi Muhammad SAW.

Isu kalimah Allah pun dilihat belum selesai lagi, nampaknya UMNO hendak bermain lagi dengan isu SIS pula. Apa yang penting, jangan sampai kita terpedaya dengan mainan jahat UMNO.

”UMNO : ia laknat lagi layak dilaknat”

Sekian

Wallahu ’Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
25 Januari 2010 * 5:15 petang[1] Kristianisasi sebagai sebuah gerakan : m.s : 57.

PUASA 6 MAKRUH?

PUASA 6 MAKRUH?

Semasa belajar di Pakistan, Mufti Maulana Zarwali Khan ada mengeluarkan fatwanya bahawa makruh puasa 6 pada bulan syawal. Pendapat beliau itu dikritik hebat oleh kebanyakkan ulama Pakistan yang beraliran Deobandi, tetapi berjaya dijawab dengan begitu ilmiyyah sekali.

Aku sudah lupa dengan hujjah yang dikemukakan. Lagi pun, kitab fatwa beliau dalam bahasa Hindi itu pun sudah hilang, aku sudah tidak ingat disimpan di mana.

Menariknya, seingat-ingat aku, hujjah yang dikemukakan oleh beliau itu amat menarik, iaitu didebatkan dalam banyak sudut, sama ada dari sudut sanad hadis, sudut bahasa arab, sudut jarh wa ta’dil, juga dari sudut istinbat hadis dan usul fiqh.

Padaku, pendapat beliau adalah ganjil. Tetapi, aku terkejut apabila membaca sebuah kitab yang bertajuk “Turuq Al-Kasyf ‘An Maqasid As-Sya’ri’” karangan Dr Nu’man Jughaim, bahawa di dalam kitab itu menyatakan bahawa Imam Malik juga berpendapat bahawa makruh berpuasa 6 hari dalam bulan Syawal
[1].

Menariknya dalam ulasan tersebut, ia dibahas dari sudut Maqasid Syariah, yang merupakan manhaj terpenting dalam syariah Islamiyyah.

Tidak dinafikan, sememangnya wujud hadis ahad yang menyatakan;

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ ثُمَّ أَتْبَعَهُ سِتًّا مِنْ شَوَّالٍ كَانَ كَصِيَامِ الدَّهْرِ

Maksudnya;
“Barangsiapa berpuasa ramadhan, kemudian diikuti 6 hari dalam bulan Syawal, maka dia seperti berpuasa setiap masa
[2]

Tidak dinafikan, hadis ini adalah hadis soheh, tetapi Imam Malik tidak beramal dengan maksud hadis ini dengan beberapa alasan, antaranya adalah;

Pertama : Imam Malik tidak melihat bahawa para ilmuan (ahl Al-Ilm) di Madinah berpuasa enam hari dalam bulan syawal. Bahkan, tidak terdapat satu salaf pun yang menunaikan puasa enam itu.

Kedua : maksud hadis ini menyalahi dengan salah satu daripada konsep Maqasid Syariah, iaitu menutup segala ruang yang boleh membawa kepada bidaah.

Iaitu, dalam Islam, adalah satu perkara haram bahawa berpuasa pada 1 syawal. Justeru, dalam hadis puasa enam ini, tidak dinyatakan tentang larangan pada 1 syawal larangan berpuasa, bahkan dinyatakan bahawa boleh berpuasa 6 selepas bulan ramadhan.

Ekoran itu, penggunaan kalimah ”diikuti” dalam hadis, dibimbangi ditafsirkan bahawa 1 syawal juga boleh berpuasa sunat, menyebabkan Imam Malik meletakkannya sebagai ”menutup segala ruang yang boleh membawa kepada bidaah”

Justeru, keputusan Imam Malik, apabila bertembung antara maksud dalam sesuatu hadis ahad dengan maqasid Syariah, maka hendaklah didahulukan maqasid Syariah. Makanya, hukum berpuasa enam disisi Imam Malik adalah makruh.

Sekian

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
25 Januari 2010 * 4:31 petang[1] M.s : 57.
[2] Muslim : 1984.

Ahad, 24 Januari 2010

ISU KALIMAH ALLAH : PANDANGAN QARADHAWI


Bagi Mereka - tidak kira berlebel ulama atau tidak - yang tidak bersetuju penggunaan Kalimah Allah bagi Non Muslim, perlu membaca ulasan Dr Yusuf Al-Qaradhawi seperti berikut;

القرضاوي يدين الاعتداء على مسيحيي ماليزيا ومصرالدوحة- استنكر العلامة الدكتور يوسف القرضاوي رئيس الاتحاد العالمي لعلماء المسلمين الأحداث التي وقعت بين المسلمين والنصارى في عدد من الدول العربية والإسلامية، والاعتداءات التي نالت عددا من الكنائس، مؤكدا أن معظم تلك الأحداث سببها الجهل، وليس تعصب المسلمين، مشيرا إلى أن ما وقع في ماليزيا من اعتداءات على الكنائس بسبب استخدام النصارى للفظ الجلالة "الله" لا يليق؛ لأن الله رب العالمين وليس المسلمين فقط.

وفي خطبة الجمعة 22-1-2010 بمسجد عمر بن الخطاب بالعاصمة القطرية الدوحة قال القرضاوي إن: "الأحداث التي وقعت بين المسلمين والنصارى في عدد من الدول معظمها سببه الجهل، وليس تعصب المسلمين، فالمسلمون أمة متسامحة، القرآن علمهم التسامح لأن الله سبحانه وتعالى هو الذي خلق الناس متفاوتين".

وتابع قائلا: "ولو شاء الله أن يجمعهم على الهدى لجمعهم، ولكن كما قال تعالي: (هُوَ الَّذِي خَلَقَكُمْ فَمِنْكُمْ كَافِرٌ وَمِنْكُم مُّؤْمِنٌ)، (وَلَوْ شَاءَ رَبُّكَ لَجَعَلَ النَّاسَ أُمَّةً وَاحِدَةً وَلاَ يَزَالُونَ مُخْتَلِفِينَ * إِلاَّ مَن رَّحِمَ رَبُّكَ...)، فاختلاف الناس في الأديان بمشيئة الله ولا يستطيع أحد أن يعارض مشيئة الله ويجبر الناس أن يكونوا كلهم مسلمين".

وأوضح أن "اختلاف الناس في الأديان بين مؤمن بدين وكافر بدين لا نفصل نحن (المسلمين) فيه في الدنيا، إنما الذي يفصل فيه الله تعالي يوم القيامة، كما قال عز وجل: ( وَإِن جَادَلُوكَ فَقُلِ اللهُ أَعْلَمُ بِمَا تَعْمَلُونَ * اللهُ يَحْكُمُ بَيْنَكُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فِيمَا كُنْتُمْ فِيهِ تَخْتَلِفُونَ)، (اللهُ رَبُّنَا وَرَبُّكُمْ لَنَا أَعْمَالُنَا وَلَكُمْ أَعْمَالُكُمْ لاَ حُجَّةَ بَيْنَنَا وَبَيْنَكُمُ اللهُ يَجْمَعُ بَيْنَنَا وَإِلَيْهِ الْمَصِيرُ)".

وحول أحداث ماليزيا والهجمات التي تعرضت لها بعض الكنائس قال القرضاوي إن: "الاعتداءات التي وقعت على الكنائس في ماليزيا أمر لا يليق"، مستهجنا الأسباب التي أدت لوقوع تلك الأحداث، وهي استخدام النصارى لكلمة الله في ترجماتهم قائلا: "يا أخي الله رب العالمين جميعا، رب المسلمين والمسيحيين والعرب والعجم.. واللي بيفتح المصحف أول آية في القرآن بعد البسملة الحمد لله رب العالمين، وآخر سورة في القرآن قل أعوذ برب الناس ملك الناس، مش رب المسلمين، أو رب العرب، أو ملك العرب، إله العرب"، وتساءل مستفسرا: "لماذا إذن يزعل الماليزيين؟!".

وتعرض عدد من الكنائس في ماليزيا ذات الغالبية المسلمة لسلسلة من الهجمات التخريبية منذ أن قضت محكمة في ديسمبر الماضي بحق صحيفة كاثوليكية في استخدام كلمة "الله" للإشارة للرب في المسيحية في إصداراتها بلغة المالايو الذين يشكلون 60% من الشعب الماليزي، ويقول بعض المسلمين الماليزيين إن استخدام المسيحيين لكلمة ارتبطت بالمسلمين قد يكون وراءه محاولة لتحويلهم عن ديانتهم.

"ثقافة التسامح لا التعصب"

كذلك تطرق الشيخ القرضاوي خلال خطبته للهجوم الذي تعرضت له كنيسة مصرية في مدينة نجع حمادي بمحافظة المنيا (جنوب القاهرة) يوم عيد الميلاد، والتي راح ضحيتها سبعة أشخاص، 6 مسيحيين وشرطي مسلم، وقال: "إنني أنكر حادثة نجع حمادي.. ومن قام بها ليس رجلا متدينا، وإنما هو رجل بلطجي مسجل خطر من اللصوص وقطاع الطريق والمجرمين الخطرين.. وإن صعيد مصر يقوم على العصبية والثأر، والمسلمون والمسيحيون سواء في هذا".

وأشار الشيخ القرضاوي إلى ضرورة "أن نبعد التعصب الديني عن الأسباب التي تؤدي لاندلاع أعمال عنف بين المسلمين والنصارى"، مؤكدا أنه "يدين وينكر مثل هذه الأحداث"، وأوضح القرضاوي أنه "يريد أن تنتشر بين أهل الوطن الواحد ثقافة التسامح لا التعصب، الحب لا الكراهية، ثقافة الحوار لا الصدام، ثقافة السلام لا الحرب".

وعن إذا ما كان للشيخ أصدقاء من المسيحيين قال القرضاوي: "سألوني في جريدة الشروق المصرية هل لك أصدقاء من المسيحيين قلت: نعم.. كتير في مصر، دكتور جورج إسحاق، ودكتور رفيق حبيب، وفي فلسطين الدكتور عطا الله حنا والمفكر المسيحي الحر عزمي بشارة، وفي لبنان ميشيل إده، كانوا نوابي في مؤسسة القدس الدولية؛ لأن لي ثلاثة نواب، واحد مسيحي، وواحد شيعي، وواحد سني، وكان هولاء النواب قريبين مني جدا، ونحن لسنا متعصبين".

وقبل يوم أكد الرئيس المصري محمد حسني مبارك في كلمة ألقاها بمناسبة الاحتفال السنوي بعيد العلم في مصر أن "العمل الإجرامي في نجع حمادي أدمى قلوب المصريين، أقباطا ومسلمين"، وستبدأ محاكمة المتهمين الثلاثة بارتكاب هجوم نجع حمادي في 13 فبراير المقبل أمام محكمة أمن الدولة العليا طوارئ، وهي محكمة استثنائية لا يمكن الطعن على قراراتها أمام هيئة قضائية أعلى.

"ثوارات طبقية"

وعرج العلامة القرضاوي إلى أحداث نيجيريا الطائفية التي أوقعت 460 قتيلا في بلدة جوس النيجيرية، وقال إن: "تلك الأحداث بين المسلمين والمسيحيين معظمها ليست أسبابها دينية، بعضها ثورات طبقية، ناس فقراء يثورون ضد الأغنياء، وهكذا كثير من الأمور تصور على غير حقيقتها، ونحن نريد أن نرد الأمور إلى نصابها ونرد الفروع إلى أصولها، وأن نقيم العلاقات الطيبة بيننا وبين مواطيننا؛ لأن بيننا وبينهم أخوة مشتركة".

وأضاف: "بعض الإخوة ناقشني مرة كيف تكون بيننا وبينهم أخوة والله تعالى قال: (إِنَّمَا الْمُؤْمِنُونَ إِخْوَةٌ)، وهؤلاء ليسوا إخواننا.. هم كفار، فقلت له إن الأخوة أنواع، هناك أخوة دينية، وأخوة قومية أو وطنية هي التي جعلت القرآن يقول (كَذَّبَتْ قَوْمُ نُوحٍ الْمُرْسَلِينَ * إِذْ قَالَ لَهُمْ أَخُوهُمْ نُوحٌ أَلاَ تَتَّقُونَ)، شوف كذبوه وكفروا به وقال لهم أخوهم، وفي القرآن إذ قال لهم أخوهم لوط.. هود.. صالح.. كل واحد من دول لأنه ابن القبيلة".

وضرب القرضاوي مثلا في موضع آخر من القرآن مذكرا بقصة سيدنا شعيب التي ذكرها الله بقوله: "وَإِلَى مَدْيَنَ أَخَاهُمْ شُعَيْبًا"، فهو من نفس البلد، وأضاف الشيخ أن: "الذين بيننا وبينهم روابط مثل الأقباط في مصر والمسيحيين من أهل البلد نفسها ولهم جذور في البلد، فهذه أخوة وطنية وقومية لا حرج فيها، فيجب أن نفهم هذه المعاني أيها الإخوة وننشر هذه الثقافة حتى لا نقع دائما في مثل هذه المطبات، وأشياء نتيجة الجهل بحقيقة الإسلام".

واندلعت أعمال العنف في مدينة جوس (وسط نيجيريا) مؤخرا بسبب بناء مسجد في حي "نصراوا غون"، وهو حي مسيحي بالمدينة التي تقع بين الشمال المسلم والجنوب المسيحي، وتضم نحو نصف مليون نسمة، وخلف العنف مئات القتلى والجرحى من الجانبين، وأرسلت السلطات الاتحادية الجيش بكثافة الثلاثاء 19-1-2010 إلى جوس، لكنه لم ينتشر في محيطها، وفي خطاب بثه التلفزيون
مساء الخميس 21-1-2010 وعد نائب الرئيس غودلاك جوناثان بأن تلاحق السلطات مرتكبي أعمال العنف


.

sumber : sila Klik

ROYALTI vs WANG EHSAN


ROYALTI vs WANG EHSAN

Mana boleh bagi royalti minyak kat kerajaan PAS Kelantan. Kalau bagi juga, nanti PAS akan perintah Kelantan sampai bila-bila. Wang Royalti minyak tu banyak sangat. Menurut ceritanya, jumlah Wang Royalti itu boleh dimakan rakyat kelantan selama 7 keturunan.

Tidak dapat tidak, kena runding supaya Kerajaan PAS di Kelantan terima Wang Ehsan. Jika mereka terima, mesti UMNO untung punya. Maklumlah, Wang Ehsan itu mesti guna saluran Perhubungan UMNO. Masa tu, waima UMNO tak memerintah, tetapi ”poket” tetap boleh diisi.

Takkan terlupa dah bagaimana Wang Ehsan di zaman PAS memerintah Terengganu dahulu? Last-last sekali, Terengganu jatuh kat tangan UMNO balik.

Baca sama;
Sentimen politik dalam rundingan wang ehsan.

Sekian

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
25 Januari 2010 * 7:01 pagi

INI SEMUA KERJA ADUKA TARUNA..


Aduka Taruna memang tak guna. Semua gambar-gambar yang dipaparkan ini adalah hasil kerja buat Aduka Taruna.