Sabtu, 3 April 2010

RED INDIAN

RED INDIAN

di sebuah kampung red Indian, satu angkatan tentera telah menghadiahkan kepada ketua mereka sebuah jam besar. Betapa bangganya ketua itu, dia menggantungkan jam itu di depan rumahnya, agar dapat dilihat oleh semua anak-anak qaryahnya.

Suatu hari, seorang dari anak qaryah Red India telah berteriak di luar rumah ketua mereka. apabila ketua mereka keluar dari rumah, didapati ramai anak qaryah sudah berhimpun didepan rumahya.

“kenapa kamu semua berkumpul di depan rumah aku ini?” soal Tok Ketua.

”Jarum jam ni berhenti berjalan la tok ketua” salah seorang dari mereka bersuara. Ramai dari kalangan mereka menunjukkan ke arah jam itu.

Tok ketua itu pun terus melihat dan mengambil jam itu. Dibelek-beleknya, , kelihatan saluran bateri. Tok ketua terus memegang bateri itu. tidak sangka-sangka bateri terkeluar bersama seekor cicak yang mati tersepit di celah bateri itu.

Melihat itu, tok ketua terus berkata, “patutpun jarum dia berhenti berjalan.. rupa-rupanya driver dia dah mati tersepit”.

Boleh dikatakan semua ahli qaryah itu terdiam, dan ada yang angguk dan kelihatan juga mereka yang terkedu. Ada sebilangan dari kalangan mereka membantah, tetapi ditentang oleh sebilangan mereka.Melihat tentangan terhadap golongan yang membantah, menyebabkan tok ketua itu berbangga, dan berulang-ulang kali dia menyebut, "memang driver dia mati, tu yang jam ini berhenti berjalan tu"

Sekian

P/s : dari cerita ini, datang satu kaedah yang berbunyi, “Mewangikan kentut ketua yang busuk”

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com


- Sri Indah (B), Sg Buloh
3 april 2010 * 3:49 petang

Jumaat, 2 April 2010

YB MAHFOZ OMAR, CUCU ULAMA BESAR KEDAH


YB MAHFOZ OMAR, CUCU ULAMA BESAR KEDAH

Kuliah Tafsir di Tasik Puteri, Rawang. Kitab yang diguna-pakai adalah “tafsir Nurul Ehsan”, karangan Haji Muhammad Sa’id bin Umar Qadhi Jitra Kedah.

Jemaah perlu kepada kitab, mereka minta tolong agar aku membelinya. Justeru, selepas selesai solat jumaat di Sungai Buloh, aku terus mengambil seorang rakan dan ke Wisma Yakin, Jalan Masjid India untuk membeli kitab Tafsir Nurul Ehsan.

Setelah itu, kami pergi makan. Selesai makan, kami terus ke lagend Hotel untuk menjemput Dato’ Mahfoz Omar, Ahli Parlimen Pokok Sena merangkap salah seorang Naib Presiden PAS setelah dijanjikan untuk sama-sama hendak ’study’ ekonomi di salah sebuah kedai makan di kawasan Taman Melewar.

Dalam perjalanan, banyak perkara yang kami bualkan. Tetapi, fokus banyak pada pengarang kitab Tafsir Nurul Ehsan.

”Pergi beli kitab apa tadi?” tanya Dato’ Mahfuz dalam loghat utara.

”Kitab nak mengajar Malam ni.. kitab Tafsir Nurul Ehsan” jawabku ringkas.

”oo.. mana kitab tu?” pinta Dato’ Mahfuz.

Kawanku, Ustaz Zul yang berada di belakang mengambil kitab dan hulurkan kepada Dato’ Mahfuz.

Sambil membelek-belek kitab, dengan tenang Dato’ Mahfuz berkata, ”Pengarang kitab ni, tok wan ana”

Terkejut aku dan Ustaz Zul, apabila Dato’ Mahfoz kata sebegitu.

”maknanya, Dato’ ni cucu tok guru la kan” ujar Ustaz Zul.

Kami pun mula bercerita tentang Tuan Guru Haji Muhammad Said agak panjang juga.

”Tok Wan ana ni, namanya Haji Muhammad Said. Orang panggil dia Haji Said Al-Mufti, walau dia ni qadhi di jitra”

”ana kurang tahu sangat tentang Tok Wan Ana ni. Lagipun, ana tak pernah berjumpa dengan dia. Ana lahir tu, dia meninggal dunia dah.. tapi, kalau sepupu ana sorang tu, memang tau sangat cerita panjang lebar” lebih kurang begitu ujar Dato’ Mahfuz.

”dalam adik-adik bapa ana, boleh dikatakan semua belajaq agama” sambung Dato’ Mahfuz lagi.

”Ayah Dato’ dulu belajar kat mana?” soalku.

”bapa ana dulu, belajaq di Makkah” jawab Dato’ Mahfuz ringkas.

”maknanya, Dato’ ni anak ulama la” balasku ringkas.

Kami berbual panjang tentang tajuk menarik itu, sehingga sampai di kedai di taman melewar yang kami maksudkan. Itulah maklumat baru yang kami boleh berkongsi pada petang semalam.

Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com


- Sri Indah (B), Sg Buloh
3 April 2010 * 2:28 petang

Khamis, 1 April 2010

PERKASA : PERsatuan KAtak SA-Malaysia


KHAIDIR A.S ADALAH NABI - QARADHAWI

KHAIDIR A.S ADALAH NABI - QARADHAWI

Ada dakwaan mengatakan bahawa Khaidir A.S masih hidup sehingga hari ini. bagi menjawab dakwaan itu, Dr Yusuf Al-Qaradhawi menyatakan bahawa tidak ada satu nas pun yang mengatakan bahawa Khaidir itu hidup sehingga hari ini.

Dinukilkan perkataan Ibnu Qayyim pernah berkata dalam kitab ‘Al-Manar Al-Munif fi Al-Hadis As-Sahih wa Ad-Doif’, dengan katanya;

الأحاديث التي يذكر فيها الخضر وحياته، وكلها كذب، ولا يصح في حياته حديث واحد

Maksudnya;
“hadis-hadis yang menyebut tentang Khaidir dan bahawa dia masih hidup; semuanya adalah penipuan. Tidak ada satu hadis pun yang menyatakan beliau masih hidup” (sila klik)

Berkenaan Khaidir, apakah beliau nabi atau tidak?

Dr Yusuf Al-Qaradhawi menyatakan bahawa ulama berselisih pendapat dalam menentukan, sama ada Khaidir itu nabi atau wali Allah. Menurut ketua himpunan ulama dunia itu, pendapat yang paling azhar adalah pendapat yang mengatakan bahawa Khaidir adalah salah seorang daripada nabi-nabi Allah.

Dalilnya adalah, firman Allah;

وَمَا فَعَلْتُهُ عَنْ أَمْرِي

Maksudnya;
“(berkata Khaidir), bukanlah aku melakukannya itu menurut kemauanku sendiri”

(Surah Al-Kahf : 82)

Apabila disebut bahawa tindakannya, bukan menurut kemahuannya, bermakna ia adalah kemahuan Allah. Apabila itu adalah kemahuan Allah, pasti ia adalah wahyu dari Allah, walhal wahyu tidak akan diturunkan melainkan terhadap para nabi sahaja.

Sekian

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
- Sri Indah (B), Sg Buloh
1 April 2010 * 7:54 Malam

1 MALAYSIA DI HULU SELANGOR?
1 MALAYSIA DI HULU SELANGOR?

Di zaman Pak Lah, slogan yang kedengaran adalah, ”bekerja bersama saya” menyebabkan ramai rakyat terpengaruh yang akhirnya menjatuhkan kerajaan islam di terengganu dan banyak kerusi DUN dan Parlimen yang jatuh ke tangan BN. Tidak ketinggalan juga, Konsep ’Islam Hadhari’ yang diperkenalkan oleh Pak Lah, menyebabkan rakyat berpaling-arah.

Tetapi kini, konsep dan slogan itu sudah ditenggelamkan oleh zaman. Malahan, kini terbit pula satu konsep yang disebut sebagai ’1 Malaysia’, tajaan Najib Tun Razak yang didakwa oleh ramai pengamal politik sebagai ciplak dan penghayatan dari 1 Israel.

Yang pasti, konsep ’bekerja dengan saya’ hanya retorika politik BN ketika itu, dalam usaha hendak mengalahkan PAS dan Barisan Alternatif dalam PRU ke-11. adapun dari segi penghayatannya, tidak seperti yang disebut, sebaliknya yang kelihatan adalah ’bekerja untuk anak dan menantu saya’.

Keadaan yang sama juga berlaku pada konsep 1 Malaysia yang sedang diperkenalkan, sehingga menghabiskan jutaan ringgit wang rakyat dalam menjayakan iklan terhadap konsep terbabit. Persoalannya, apakah benar ia mahu dilaksanakan berdasarkan yang dimaksudkan dalam maksud 1 Malaysia tersebut?

Jika Israel dengan perkauman Bani Israelnya boleh mencadangkan idea 1 Israel, apa beda dengan UMNO dengan perkauman Melayunya mencadangkan idea 1 Malaysia yang diciplak dari 1 Israel?

Waima Israel mencadangkan konsep 1 Israel, tekanan terhadap bangsa Arab Palestine tetap berlaku. Bermakna, konsep 1 Israel hanya sekadar retorika politik Israel dalam menarik pengaruh politik semata-mata. Maka, keadaan yang sama juga menimpa UMNO yang memperkenalkan konsep 1 malaysia.

Jika ini berlaku, tidak mustahil calon MIC akan ditolak tepi, bahkan menabalkan calon dari UMNO dalam berhadapan dengan Calon PKR dalam Pilihanraya kecil di Hulu Selangor tidak lama lagi.

Sekian

Baca sama;
PM : Iktiraf bangsa dulu tak canggah 1 Malaysia (malaysiakini-BM)


Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com


- Sri Indah (B), Sg Buloh
1 April 2010 * 6:54 petang
JANGAN ROSAKKAN IMEJ ISLAM DENGAN KEZALIMAN DAN PENGKHIANATAN

JANGAN ROSAKKAN IMEJ ISLAM DENGAN KEZALIMAN DAN PENGKHIANATAN

Kezaliman adalah perkara yang terlarang. Tidak kira, sesama muslim, juga terhadap Non Muslim. Yang pastinya, Allah SWT mewajibkan manusia melakukan keadilan kepada sesiapa sahaja.

وَإِذَا حَكَمْتُمْ بَيْنَ النَّاسِ أَنْ تَحْكُمُوا بِالْعَدْلِ

Maksudnya;
”Apabila kamu berhukum di antara manusia, bahawa hendaklah kamu berhukum dengan adil”

(Surah An-Nisa’ : 58)

Ekoran itu, Islam amat benci kepada kezaliman, bahkan melarang umatnya daripada melakukan kezaliman.

Firman Allah dalam hadis Qudsi;

يَا عِبَادِي إِنِّي حَرَّمْتُ الظُّلْمَ عَلَى نَفْسِي وَجَعَلْتُهُ بَيْنَكُمْ مُحَرَّمًا فَلَا تَظَالَمُوا

Maksudnya;
“Wahai Hambaku, sesungguhnya aku haramkan Zalim terhadap diriku, dan aku jadikannya haram dikalangan kamu. Maka, jangan kamu melakukan kezaliman
[1]

Firman Allah;

وَلَا تَرْكَنُوا إِلَى الَّذِينَ ظَلَمُوا فَتَمَسَّكُمُ النَّارُ

Maksudnya;
“jangan kamu cenderung kepada mereka yang melakukan kezaliman, nanti kamu akan disambar oleh Neraka”

(Surah Hud : 113)

WAJIB PERTAHAN PR

PAS telah mengadakan pakatan dengan DAP dan PKR. Bermakna, setiap tindakan PAS perlu menggambarkan pegangan teguh terhadap pakatan tersebut.

Dilihat dalam sirah, Nabi SAW amat perpegang teguh pada sebarang penjanjian, walau terhadap non-muslim.

Dalam perjanjian Al-Hudaibiyyah, Nabi SAW mengadakan perjanjian dengan Kuffar Quraish, waima dilihat seperti berat sebelah. Dalam perjanjian tersebut, tidak dibenarkan orang Makkah yang masuk Islam berlindung dibawah kerajaan Madinah. Tiba-tiba, Abu Bashir telah berlindung dibawah kerajaan Makkah. Perkara itu, sampai kepada pengetahuan pimpinan Quraish, menyebabkan mereka menghantar dua orang wakil, iaitu Al-Azhar dan Al-Akhnas untuk berjumpa dengan Nabi SAW untuk mengambil Abu Bashir.

Nabi SAW tetap menyuruh Abu Bashir pergi ke Makkah, waima mendapat bantahan dari sebilangan besar para sahabat, kerana mereka bimbang Abu Bashir di bunuh, ataupun dimurtadkan.

Nabi SAW tetap menyuruh Abu Bashir pergi ke Makkah, kerana akur dengan perjanjian yang telah dimetrai antara Baginda SAW dengan kerajaan Quraish ketika itu.

Ini membenarkan sabda Nabi SAW;

الْمُسْلِمُونَ عِنْدَ شُرُوطِهِمْ

Maksudnya;
”Orang islam itu berpegang dengan syarat-syarat mereka
[2]

Justeru, tindakan mengugat pandangan rakyat terhadap kesetian PAS terhadap perjanjian dalam Pakatan perlu ditentang. Dengan kata lain, pihak yang boleh menggugatkan gambaran kesetian PAS terhadap perjanjian dalam pakatan, wajar dikena tindakan yang keras. Terutama, jika tindakan tersebut boleh melahirkan keburukan pada imej Islam dan PAS itu sendiri.

IMEJ ISLAM

Apabila pihak Parti islam tidak berjaya mempamerkan ketelusan dan kesetiaan terhadap sesuatu perjanjian, sudah pasti ia akan melahirkan gambaran buruk terhadap Islam itu sendiri. apabila keadaan ini berlaku, sudah pasti ia merupakan satu perkara yang ditolak dalam Islam.

Mana mungkin islam membenarkan sebarang tindakan yang boleh merosakan gambaran islam, sedangkan Allah SWT menyuruh agar dilakukan tindakan yang boleh melahirkan gambaran cantik pada semua perkara.

Sabda Nabi SAW;

إِنَّ اللَّهَ جَمِيلٌ يُحِبُّ الْجَمَالَ

Maksudnya;
“Sesungguhnya Allah itu cantik, dan suka kepada kecantikan
[3]

Dengan sebab kecantikan, manusia akan tertarik. Islam adalah agama yang cantik, sedangkan tindakan melakukan pengkhianatan terhadap perjanjian merupakan perkara yang tidak cantik. Justeru, sudah pasti ia terlarang. Terutama, jika tindakan itu menyebabkan non Muslim memandang ’sinis’ terhadap Islam itu sendiri.

Sekian
Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
1 April 2010 * 6:20 petang[1] muslim : 4674
[2] Al-Bukhari
[3] Muslim : 131

Rabu, 31 Mac 2010

TIMBALAN PRESIDEN KENA 'SOUND' DENGAN WARTAWAN HARAKAH

ini demonstrasi membantah kezaliman Zionis, bukan Muqabalah dengan Zionis Melayu, UMNO.


Semasa semua Ahli-Ahli parlimen Pakatan Rakyat bertikam lidah berperang dengan Ahli-Ahli parlimen BN dalam isu APCO, iaitu Proksi Zionis-Israel di parlimen, Timbalan Presiden PAS tidak bersama, sebaliknya sedang mengadakan "muqabalah" dengan salah seorang Ahli Parlimen Zionis, Barisan Nasional yang merupakan Menteri kewangan.

Tindakan beliau itu, mendapat perhatian ramai wartawan-wartawan, termasuk seorang Wartawan dari Harakahdaily.

Di sini, dipaparkan cerita berikut;

Lebih baik bertanya Allah, dari bertanya Nasharuddin!

Salam Pencerahan!

“Dan (ingatlah) ketika Ibrahim berkata: Ya Tuhanku, perlihatkanlah padaku bagaimana Engkau menghidupkan orang mati. Allah berfirman: Belum yakinkah kamu (Wahai Nabi Ibrahim a.s)?. Ibrahim menjawab: Aku telah meyakininya, akan tetapi agar hatiku tetap mantap (dengan imanku). Allah berfirman: (Kalau demikian) ambillah empat ekor burung lalu cingcanglah semuanya olehmu. (Allah berfirman): Lalu letakkan di atas tiap-tiap satu bukit satu bahagian dari bahagian-bahagian itu, kemudian panggillah mereka, niscaya mereka datang kepadamu dengan segera. Dan ketahuilah bahwa Allah Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana.” [2:260]

KENAPA Timbalan Presiden Pas Nasharuddin Mat Isa perlu melenting dengan pertanyaan saya kelmarin (30 Mac’10)?

Apabila semua Ahli Parlimen Pakatan Rakyat bersama-sama Ketua Pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim sibuk bertikam lidah dengan Ahli Parlimen Umno BN di Dewan Rakyat, menentang usaha Umno melantik Badan Perundingan Antarabangsa Apco Worldwide (IAC), iaitu proksi Zionis-Israel; saya bertanya beliau, “Kenapa Ustaz asyik bersembang dengan Datuk (Ahmad) Husni Mohamed Hanadzlah (Menteri Kewangan) di Cafeteria (Ahli Parlimen) ini?“

Saya berasa, saya wajar mengetahui tentang kepemimpinan saya, apakah perkara yang begitu penting di sisi Nasharuddin sehingga beliau mengutamakan Ahmad Husni dari komitmennya menentang Umno di Dewan Rakyat?


Bukan sahaja lima wartawan Harakah melahirkan rasa hairan melihat kelaku Nasharuddin, seorang wartawan dari suatu akhbar berbahasa Cina yang kebetulan bersama saya pun turut menyuarakan rasa hairan dengan iltizam politik Nasharuddin pada saat itu.

Dalam fikiran saya, sekiranya yang duduk melepak di situ adalah Datuk Ibrahim Ali (Ahli Parlimen Pasir Emas), Zulkifli Nordin (Ahli Parlimen Kulim-Bandar Baru) atau Datuk Zahrain Md Hashim (Ahli Parlimen Bayan Baru) atau Mohsin Fadzli Samsuri (Ahli Parlimen Bagan Serai); saya tidak kisah.

Mereka Ahli Parlimen Bebas. Mereka dipanggil pengkhianat. Mereka dipanggil ‘Katak-katak Jadian’.

Nasharuddin adalah Ahli Parlimen Bachok. Nasharuddin adalah Timbalan Presiden PAS. Nasharuddin adalah Ahli Parlimen Pakatan Rakyat. Nasharuddin bukan Ahli Parlimen Bebas. Nasharuddin bukan Ibrahim, Zulkifli, Zahrain atau Mohsin yang dipanggil ‘katak’ di Parlimen.

Apa sahaja yang dilakukan oleh kepemimpinan parti saya, saya kira saya wajar tahu dan saya wajar berfikir.

“Yang anta (kamu) nak tahu kenapa? anta siapa?” Nasharuddin membengis.

Saya pun memperkenalkan diri. Saya membuat pengakuan di depan Nasharuddin sambil diperhati Ahmad Husni bahawa saya merupakan ahli Pas, wartawan Harakahdaily dan blogger anti Kerajaan Perpaduan.

Saya juga membuat pengakuan di depan Nasharuddin, sambil diperhati oleh Husni, yang saya ini benci dengan pemimpin yang mengkhianati Pakatan Rakyat; saya benci pemimpin pro Umno; saya benci pemimpin yang penipu; dan saya akan lawan mereka habis-habisan.

“Sebab itu saya nak tahu, kenapa Ustaz duduk lepak di sini sedangkan MP-MP Pakatan (Rakyat) yang lain sedang sibuk menghentam fraksi Zionis (Umno) di Dewan Rakyat? Sebab itu saya nak tahu, kenapa Ustaz duduk asyik bersembang dengan dia (saya menunjuk jari kepada muka Husni) ini?” saya mula bertegas.

Nasharuddin menekan suaranya, “Ana (saya) kenal anta (kamu). Ana tahu apa yang anta buat. Semuanya ana tahu (iaitu saya anti pemimpin pro Umno dan Kerajaang Perpaduang), apa yang anta buat. Kenapa anta nak tahu? Kenapa anta sibuk nak tahu ana buat apa (sekarang)?“

“Aaaaih…salahkah saya nak tahu apa yang hang (kamu) buat di sini? Salahkah aku nak tahu kenapa hang tak sama-sama Pakatan Rakyat sekarang (dalam) menentang usaha membawa Zionis-Israel ke Malaysia (di Dewan Rakyat),” saya bertanya Nasharuddin lagi.

“Ana pun kenal hang. Aku pun ada rakaman-rakaman dan bukti pemimpin Pas khianat Pakatan (Rakyat) dengan pergi mengadakan pertemuan dalam gelap dengan Umno (yang) zalim sebelum ini.”

Husni kemudiannya bersalaman dengan Nasharuddin dan bersalaman dengan saya apabila saya saya serius memperkatakan kepentingan Ahli Parlimen PAS menentang Apco/IAC menggunakan pentas Dewan Rakyat.

“Ana tengah dengarkan,” kata beliau sambil menunjukkan peti televisyen di Kafeteria Ahli Parlimen.

“Sebab itulah saya nak tahu, kenapa Ustaz berada di sini dan asyik berbual dengan Husni? Saya cuma nak tahu sahaja, kenapa Ustaz tidak berada di Dewan Rakyat pada waktu genting sebegini?” saya mengerut dahi dan mata saya tidak lepas memandang mata hitam Nasharuddin.

“Kenapa nta (kamu) nak tahu? Kenapa nta sibuk nak tahu ana buat apa (sekarang)?” Nasharuddin seperti mengelak untuk memberi jawapan yang wajar apabila saya terus bertanya soal yang sama, ’saya nak tahu…’

“Aaaiihhh…takkan salah saya nak tahu. Bila Nabi Ibrahim tanya Allah, nak tahu tentang Allah, Allah pun tak marah Nabi Ibrahim. Allah perjelas apa yang dipersoal oleh Nabi Ibrahim sebab Ibrahim nak tahu tentang (kebesaran) Tuhannya,” saya berhujah.

“Aaaaihhh…kalau Allah pun layak ditanya, takkan saya salah (sekiranya) bertanya Ustaz: kenapa Ustaz di sini? Kenapa Ustaz bersama Husni ketika semua orang (Ahli Parlimen Pakatan Rakyat) sedang sibuk menentang Zionis Malaysia (Umno).“

Lama juga beliau berdiam dan saya nampak kebengisannya. Saya tidak nampak wajah seorang Timbalan Presiden PAS. Saya tidak nampak wajah seorang ahli PAS dalam dirinya.

Sambil mengusap belakang beliau, saya kemudiannya merapatkan muka kepadanya lalu berbisik, “Ustaz ini Islam, pemimpin Islam dan pemimpin Pas. Ustaz tak perlu takut kepada saya.“

“Saya Muslim. Saya wartawan paling junior. Saya ahli Pas. Ustaz tak perlu takut kepada saya kerana saya hanya bertanya: kenapa Ustaz di sini (di Kafeteria Ahli Parlimen)?“

Kata saya lagi, sekiranya saya seorang Blogger yang tidak bermaruah, saya tidak bersemuka dan bertanya Ustaz semua (persoalan) ini.

Saya kemudiannya meninggalkan Nasharuddin seorang diri di Kafeteria tersebut.

Kemudiannya, saya mendapat tahu bahawa beliau meninggalkan Parlimen, tidak menyertai sesi penghujahan pada sebelah petang di Dewan Rakyat.

Selepas peristiwa itu, banyak wartawan menemui saya. Beberapa Ahli Parlimen PAS juga menemui saya meminta penjelasan lanjut daripada saya.

Saya kata, saya seorang yang tidak pandai politik. Sebab itu, saya pergi bersemuka sendiri dengan Nasharuddin dan bertanya semua persoalan tersebut.

Kalau beginilah sikap kepemimpin PAS, saya anggap beliau tidak layak memimpin jamaah PAS dan tidak layak memimpin kerajaan Malaysia kerana apabila Pakatan Rakyat menang dalam Pilihan Raya Umum Ke-13 kelak.

Maafkan saya, tulisan ini bukan sekadar tulisan blog. Doa seorang Muslim. Ini doa seorang ahli marhaen Pas.

Kepada semua pelayar blog ‘kecil’ ini, khususnya geng Kerajaang Perpaduan, segelintir pemimpin Pemuda yang bacul dan ahli-ahli PAS yang menyokong usaha membawa PAS bergabung dengan Umno sendiri, sila buat aduan segera tentang entri ini kepada Lembaga Disiplin PAS supaya saya boleh didakwa dan dipecat.

Wallahu ‘alam. Lawan!

———-

SAYA MUSLIM, SAYA BENCI PENGKHIANATAN

SAYA MUSLIM, SAYA BENCI PERKAUMAN

———-

Zainulfaqar Yaacob

Dataran Merdeka 4.01 pagi

sumber : Zainulfaqar.

FILTER ROKOK DARI DARAH BABI?


FILTER ROKOK DARI DARAH BABI?

Sedang melayari internet, tiba-tiba satu sms masuk dalam inbox Handphone. Tertulis, “Dah habis Rokok, sebelum pergi kedai, baca Malaysia-today, ada rtkl kata Hemoglobin babi antara bahan dalam filter. Aku geli dan tak nak! Tapi rasa macam kena torture tak dapat rokok ni”

Aku tersenyum membaca sms itu, lalu aku membalas, “biasa la, macam puak-puak UG la. Walau tau UMNO ni perosak, tetap ketagih nak gabung juga”

Tidak lama kemudian, smsku dibalas oleh Pak Bakaq, “tak dah. Aku tak beli segeret dah. Tak tahan gian, aku isap rokok daun ni. Tolong buat posting supaya orang tahu. Rtkl asal dalam malaysia-today”

Aku terus membuka laman Malaysia-today, mencari berita yang dimaksudkan. Sedang mencari, satu lagi sms dari Pak Bakaq sampai kepadaku, ”info untuk tulis : hemoglobin babi dari darah babi antara bahan dalam filter. Ia dikatakan berkesan untuk perangkap racun-racun dalam rokok”

Aku tersenyum membaca sms itu, dan terus mencari berita yang dimaksudkan. Laporan beritanya adalah seperti berikut;

"(AAP) CIGARETTES may contain traces of pigs' blood, an Australian academic says with a warning that religious groups could find its undisclosed presence "very offensive".

University of Sydney Professor in Public Health Simon Chapman points to recent Dutch research which identified 185 different industrial uses of a pig - including the use of its haemoglobin in cigarette filters.

Prof Chapman said the research offered an insight into the otherwise secretive world of cigarette manufacture, and it was likely to raise concerns for devout Muslims and Jews.

Religious texts at the core of both of these faiths specifically ban the consumption of pork.

"I think that there would be some particularly devout groups who would find the idea that there were pig products in cigarettes to be very offensive," Prof Chapman said today.

"The Jewish community certainly takes these matters extremely seriously and the Islamic community certainly do as well, as would many vegetarians.

"It just puts into hard relief the problem that the tobacco industry is not required to declare the ingredients of cigarettes ... they say 'that's our business' and a trade secret."
The Dutch research found pig haemoglobin - a blood protein - was being used to make cigarette filters more effective at trapping harmful chemicals before they could enter a smoker's lungs.

Prof Chapman said while tobacco companies had moved voluntarily list the contents of their products on their websites, they also noted undisclosed "processing aids ... that are not significantly present in, and do not functionally affect, the finished product".

This catch-all term hid from public view an array of chemicals and other substances used in the making of tobacco products, he said.

At least one cigarette brand sold in Greece was confirmed as using pig haemoglobin in its processes, Prof Chapman said, and the status of smokes sold was unknown.

"If you're a smoker and you're of Islamic or Jewish faith then you'd probably would want to know and there is no way of finding out," Prof Chapman said.

The Sydney office of British American Tobacco Australia was contacted by AAP.

A spokeswoman said a comment would be provided although it was not immediately available.

http://www.news.com.au/national/cigarettes-may-contain-pigs-blood/story-e6frfkvr-1225847653290

Sila klik Malaysia-today dan google terjemahan.

Sedang aku hendak membuat posting, tiba-tiba hpku berbunyi. Pak Bakaq telefon. Aku angkat, dan kami berbual tentang article itu.

”aku nak berhenti dah beli rokok. Tapi aku tak tahan, aku kena beli rokok daun je la" ujar pak Bakaq.

Aku gelak besar, bila Pak Bakaq cakap sebegitu.

”Inilah namanya Asbab Al-Hidayah (punca hidayah) pak bakaq” kataku sambil tergelak.

”hidayah apa, dok hisap rokok daun lagi ni” ujar Pak Bakaq.

”ala... itu permulaan la tu.. lama-lama berhenti la tu” kataku sambil gelak besar, kemudian disambut oleh Pak Bakaq.

Sekian

p/s : ketagih rokok, tetapi geli dengan babi. Maka, terpaksa berhenti rokok, dan digantikan dengan rokok daun yang tidak ada kaitan dengan babi. Bagaimana orang yang ketagih dengan UMNO? Selalu berlaku, rokok dilihat makruh kerana yang menfatwakan itu adalah ulama yang merokok. Kalau ulama yang tidak merokok mengatakan haram, pasti ulama itu akan diberikan cop yang pelbagai. (tidak layak lah, ada hutang la, macam tu la, macam ni la dan macam -macam).


Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
31 Mac 2010 * 4;15 petang


Selasa, 30 Mac 2010

“AKU TIDAK TAMAK”

“AKU TIDAK TAMAK”

Pak Halim ke hutan mencari kayu. Dia membawa sebilah kapak. Di dalam hutan tersebut, terdapat satu kolam air. Sesampai di kolam tersebut, kapak Pak Halim jatuh.

Dengan jatuhnya kapak itu, menyebabkan Pak Halim amat bersedih. Dia berfikir, apa yang perlu dia lakukan untuk mengambil kapaknya itu.

Sedang dia berfikir, tiba-tiba muncul seorang bunian; penjaga kolam tersebut.

“mengapa kamu menangis?” soal bunian itu.

”kapak aku jatuh ke dalam kolam ini. Aku tidak boleh lagi mencari kayu untuk menyara hidupku. Aku terlalu miskin. Sumber kewanganku hanya dengan mencari kayu” jawab Pak Halim kesedihan.

”kamu jangan bersedih, aku akan ambil kapak ini untuk kamu” ujar bunian itu, menyebabkan Pak Halim agak gembira.

Tidak lama kemudian, bunian itu hilang. Kemudian, muncul balik dengan sebilah kapak daripada emas.

”ini bukan kapakku” ujar Pak Halim.

Bunian itu menghilangkan diri, kemudian muncul dengan sebilah kapak dari perak.

”ini juga bukan kapakku” ujar Pak Halim sekali lagi.

Bunian itu menghilangkan diri buat kali ketiga, kemudian muncul dengan kapak kepunyaan Pak Halim.

”haa.. ini baru kapakku. Terima kasih kerana mengembalikan kapakku” Pak Halim gembira. Senyumannya sehingga kelihatan barisan gigi hadapannya.

”Aku menyangka, kamu akan mengaku kapak emas dan perak adalah kepunyaan kamu. Ternyata kamu tidak tamak dan jujur. Justeru, aku hadiahkan kapak emas dan kapak perak ini kepada kamu disebabkan kejujuran kamu itu” Bunian itu menghulurkan kedua-dua bilah kapak emas dan perak kepada Pak Halim.

Pak Halim menerimanya dengan senang hati.

ISTERI

Tidak lama kemudian, sekali lagi Pak Halim ke hutan untuk mencari kayu. Kali ini, dia datang bersama dengan isterinya, Mak Leha. Sesampai di kolam yang pernah dia kehilangan kapak di situ, Mak Leha kehausan dan meminum air dari kolam tersebut. Sedang mengambil air dengan tapak tangannya, tiba-tiba Mak Leha tergelincir dan jatuh ke dalam air.

Pak halim berusaha hendak menyelamatkan Mak Leha, tetapi tidak berdaya. Dia amat sedih dan menangis teresak-esak di situ.

Tidak lama kemudian, bunian yang pernah membantunya datang.

”kenapa kamu menangis?” soal Bunian

”Isteriku jatuh ke dalam kolam ini. itulah satu-satunya isteri yang aku amat sayangi” jawab Pak Halim

”aku akan membantu kamu. Jangan risau” ujar Bunian itu ringkas.

Tiba-tiba bunian itu hilang. Tidak lama kemudian, dia timbul dengan seorang gadis yang mukanya seperti Kajol.

”apakah ini isteri kamu” soal Bunian itu.

”ya.. ini isteriku, Mak Leha” secepat kilat Pak Halim mengaku.

Tindakankan Pak Halim itu menyebabkan bunian marah.

”sungguh ku tak sangka, dahulu kamu begitu jujur, tetapi kini sudah menjadi tamak” Bunian kemarahan.

Dalam kesedihan itu, Pak Halim menjawab, ”aku bukan tamak. Kalau aku katakan ’tidak’, nanti kamu akan datangkan perempuan seperti Johi Chawla. Kalau aku katakan ’tidak’ pula, baru kamu akan datangkan Isteriku, Mak Leha. Bila aku katakan ’ya’, nanti kamu akan serahkan ketiga-tiga perempuan ini kepadaku. Aku orang miskin. Aku tak mampu nak jaga tiga orang isteri sekaligus”

”grrrr...” blur bunian.

Sekian

p/s : ini cerita dongeng.

Wallahu ’Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
30 Mac 2010 * 4:51 petang

Isnin, 29 Mac 2010

Ulama dilarang mengampu atas kesalahan atau bersekongkol dengan kezaliman - Dr Maza

Islam dan ulama

Islam tidak pernah memaksumkan ulama. Seperti mana orang lain, ulama terdedah kepada salah dan silap. Sebab itu adanya istilah ulama al-suk atau ulama jahat yang menggunakan ilmu untuk kepentingan diri sehingga menggadaikan kebenaran. Bahkan al-Quran mensifatkan ulama jahat seperti anjing dalam Surah al-’Araf ayat 75-76.

Ulama dilarang mengampu pemerintah atas kesalahan atau bersekongkol dengan mereka atas kezaliman. Sehingga Nabi s.a.w memberi amaran:

“Sesungguhnya selepasku ini akan adanya para pemimpin yang melakukan kezaliman dan pembohongan. Sesiapa masuk kepada mereka lalu membenarkan pembohongan mereka dan menolong kezaliman mereka maka dia bukan dariku dan aku bukan darinya dan dia tidak akan mendatangi telaga (di syurga). Sesiapa yang tidak membenar pembohongan mereka dan tidak menolong kezaliman mereka, maka dia dari kalanganku dan aku dari kalangannya dan dia akan mendatangi telaga (di syurga)”. Riwayat Ahmad, al-Nasai dan al-Tirmizi, ia dinilai sahih oleh al-Albani).

Pemerintah dan ulama

Pemerintah dalam Islam tunduk kepada prinsip-prinsip keadilan dan kemaslahatan rakyat. Bukan kepentingan diri ataupun puak tertentu semata sehingga meminggirkan prinsip kepentingan umum. Pemerintah di suruh bersama ulama jujur demi memastikan mereka sentiasa berada atas landasan yang redhai Allah bukan untuk menguatkan cengkaman kuasa kedua kelompok itu. Sabda Nabi s.a.w:

“Tidak dilantik seorang khalifah melainkan akan ada baginya dua bitanah (penasihat yang rapat). (Pertama) Bitanah yang menyuruhnya untuk melakukan kebaikan serta menggalakkannya. (Kedua) bitanah yang menyuruhnya untuk melakukan kejahatan serta menggalakkannya. Hanya selamat ialah sesiapa yang diselamatkan Allah”. (Riwayat al-Bukhari dan al-Nasai).

Inilah Perbezaannya…

Jika gabungan pemerintah dan golongan agama itu jujur, maka natijahnya akan ditegakkan kebenaran, keadilan dan kerahmatan kepada rakyat. Pemerintah akan tunduk kepada agama dan ulama akan bebas daripada kepentingan lantas rakyat menikmati keadilan. Sebaliknya, jika tujuannya untuk cengkaman kuasa, kita akan mendapati kedudukan kedua golongan bertambah selesa sedangkan rakyat bertambah resah.

Di dunia Islam, ada mufti-mufti yang berjenama besar, tetapi gagal untuk menasihati pemerintah mereka dengan tegas agar jangan bersekongkol dengan Israel yang menzalimi rakyat Palestin. Lihat apa yang Mesir, Jordan dan negara-negara lain lakukan terhadap nasib rakyat Palestin yang terkepung di sempadan mereka. Ketika golongan agamawan makan mewah di meja bersama penguasa, rakyat Palestin di sempadan mati kebuluran!!

Di negara kita juga mesti dilihat keadaan mana yang berlaku. Umpamanya, jika peraturan agama pencetakan atau selainnya dibuat dengan ditegaskan ‘tidak boleh mengkritik mufti’ atau sultan atau majlis agama, maka itu untuk cengkaman kuasa. Jika dimasukkan ‘tidak boleh menghina Allah dan Rasulullah, itu untuk Islam dan kebenaran!!! Setiap pihak terdedahkan kepada kesilapan dan penilaian, sehingga Abu Bakr dan Umar membenarkan diri mereka dikritik, bagaimana ada kelompok yang tidak boleh dikritik!!

Apabila sesebuah buku diharamkan tanpa alasan melainkan ‘panel kurang selesa’ atau ‘panel agama merasa keliru’ maka itu ke arah negara primitive dan kepentingan kuasa. Namun jika dilarang dengan asas-asas ilmiah yang dibahas secara ilmu dan adil, maka itu prinsip Islam!!

Jika yoga diharamkan kerana ada unsur bagai menyembah, tetapi dalam masa yang sama ‘adat menyembah raja sehingga merangkak’ direstui golongan agamawan, maka itu kepentingan! Jika doa dibaca buat pemimpin dan sultan dimasukkan unsur mengampu dipuja sultan dan raja dalam doa sehingga hilang rasa rendah diri di hadapan Allah maka itu kepentingan ’sambungan jawatan’! Demikianlah seterusnya..

Kita tidak takutkan prinsip Islam ditegakkan, kita takut nama agama digunakan untuk cengkaman kuasa dan kerjasama ‘pintar dan putar’ antara kedua kelompok ini untuk kepentingan masing-masing! Marilah kita nilai dengan teliti apa sebenarnya yang sedang berlaku…

sumber : MAZA.

BERSAMA SAYA JAYAKAN MISI PAKATAN RAKYAT

KENYATAAN RASMI YAB TUAN GURU DATO’ HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT, MENTERI BESAR KELANTAN

PERLANTIKAN SEMULA SEBAGAI AL-MURSYIDUL AM PAS

• Saya telah dimaklumkan mengenai perlantikan semula saya sebagai Al-Mursyidul Am bagi Parti Islam Se-Malaysia (PAS) untuk sesi 2010-2015 sebagaimana yang telah diputuskan di dalam mesyuarat kedua Majlis Syura pada hari ini, jam 10 pagi pada hari ini, 29 Mac 2010.

• Sukacita saya ingin merakamkan terima kasih kepada kepimpinan PAS Pusat di atas kepercayaaan diberikan kepada saya bagi memikul amanah yang berat ini. Ia juga adalah satu cabaran bagi saya untuk terus memberikan khidmat sebagai Al-Mursyidul Am menurut apa yang termaktub di dalam Perlembagaan PAS.

• Namun, saya anggapkan ia sebagai ketentuan Allah Subhanahu wataala kerana kemampuan saya untuk menjalankan tugas ini amat bergantung kepada masa dan keupayaan serta keadaan kesihatan saya. Bahkan pada pagi ini pun, saya baru saja menghadiri sesi pemeriksaan doktor di Hospital Universiti Sains Malaysia (HUSM) Kubang Kerian.

• Seperti yang telah saya tegaskan sebelum ini, bahawa saya tidak mempunyai sebarang halangan untuk menerima pelantikan ini sekiranya Majlis Syura berpandangan untuk terus memberi kepercayaan kepada saya. Saya sifatkan itu adalah keputusan ‘syura’ yang bakal membantu saya memikul amanah ini. Lebih-lebih lagi di dalam mempersiapkan upaya parti menghadapi pilihanraya umum yang ke-13 nanti.

• Menyedari harapan ahli dan semangat serta kepercayaan Majlis Syura, maka dengan lafaz bismillah, saya menerima amanah ini dengan doa agar Allah Subhanahu wataala sentiasa memandu saya di dalam mengemudi hala tuju parti.

• Saya berharap agar seluruh kepimpinan PAS di pelbagai peringkat akan terus memberikan komitmen di dalam menjayakan misi parti bersama-sama Pakatan Rakyat.

Semoga kerjasama dan husnul-zhon (sangka baik)dari semua kepimpinan, saya yakin PAS akan terus menjadi parti yang perkasa dan Insya-Allah PAS di Kelantan bersama-sama PAS di seluruh Negara akan terus utuh bersama-sama rakan-rakan Pakatan Rakyat dalam mendepani cabaran politik baru di Malaysia hari ini.

Sekian, wassalam.


TUAN GURU DATO’ HAJI NIK ABDUL AZIZ BIN NIK MAT

Bertarikh : 29 Mac 2010

***

Terima Kasih PAS. Tetapi Ustaz Ahmad Awang???? bukankah dia kuat juga lawan UMNO??? :(

Ahad, 28 Mac 2010

AL-KISAH MAKAN

AL-KISAH MAKAN

Seorang anak makan bersama bapanya yang amat disayangi. Sedang makan, tiba-tiba anak itu berkata, “Ayah.. di…”

“diam.. masa makan, jangan bercakap” herdik ayah kepada anak yang tidak sempat lagi hendak menghabiskan kata-katanya.

Memandangkan anak itu memberi WALA’ yang tidak berbelah bahagi kepada bapa, menyebabkan anak itu akur dan meneruskan makannya tanpa berkata apa-apa pun.

Setelah selesai makan, bapa itu bertanya, “Apa yang mamat nak bagitau ayah masa makan tadi?”

“saya nak cakap, ayah, di daun salad yang ayah nak makan tadi tu, ada ulat” jawab anak itu ringkas.

“apa???” bapanya terkejut.

Sekian

Wallahu ‘Alam


Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
13 Rabiul Akhir 1431 - 29 Mac 2010 * 3:02 pagi