Sabtu, 20 Disember 2008

JAWAPAN TOK GURU PASAL ISU TULISAN CINA


JAWAPAN TOK GURU PASAL ISU TULISAN CINA

Ekoran keputusan Kerajaan Pulau Pinang pimpinan Lim Guan Eng mahu meletakkan tulisan cina pada papan-papan tanda di sana, menyebabkan puak ”melayu harbi” di sana menjadikannya sebagai isu yang sengaja dibesar-besarnya.

Dalam hal itu, Tuan Guru Nik Abdul Aziz semalam mengulas dengan menyebut;

”Di Malaysia, kita izinkan cina buat surat khabar sendiri. Buat siaran radio sendiri. Izinkan mereka bercakap bahasa mereka sendiri. Tahu-tahu kita larang mereka nak tulis tulisan mereka kat papan tanda. Kan pelik???”

HURAIAN

Sesungguhnya terciptanya bangsa ini bukanlah kehendak diri masing-masing, bahkan ianya adalah ketentuan ilahi yang tidak boleh dinafikan lagi. Tidak ada orang itu dilahirkan sebagai bangsa melayu disebabkan dia sendiri minta menjadi melayu. tidak ada orang yang dilahirkan cina disebabkan dia sendiri minta menjadi cina. Begitulah seterusnya.

Apabila berbeza bangsa, sudah pasti akan ada perbezaan dari bahasa. Ianya merupakan nikmat dan tanda kekuasaan Allah SWT.

Firman Allah;

وَمِنْ آَيَاتِهِ خَلْقُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضِ وَاخْتِلَافُ أَلْسِنَتِكُمْ وَأَلْوَانِكُمْ إِنَّ فِي ذَلِكَ لَآَيَاتٍ لِلْعَالِمِينَ

Maksudnya;
”Dan di antara tanda-tanda kekuasaan-Nya ialah menciptakan langit dan bumi dan berlain-lainan bahasamu dan warna kulitmu. Sesungguhnya pada yang demikan itu benar-benar terdapat tanda-tanda bagi orang-orang yang mengetahui”

(Surah Ar-Rum : 22)

Dari ayat ini, nyata kepada kita bahawa perbezaan bahasa, bangsa dan warna kulit merupakan satu nikmat dari Allah, disamping ianya merupakan tanda kekuasaan Allah yang perlu diperlihatkan kepada manusia.

Walaupun manusia itu ada perbezaan pada sudut bangsa, bahasa dan warna kulit, tetapi manusia yang paling mulia adalah manusia yang bertaqwa kepada Allah.

Firman Allah:

يَا أَيُّهَا النَّاسُ إِنَّا خَلَقْنَاكُمْ مِنْ ذَكَرٍ وَأُنْثَى وَجَعَلْنَاكُمْ شُعُوبًا وَقَبَائِلَ لِتَعَارَفُوا إِنَّ أَكْرَمَكُمْ عِنْدَ اللَّهِ أَتْقَاكُمْ إِنَّ اللَّهَ عَلِيمٌ خَبِيرٌ

Maksudnya;
”Hai manusia, sesungguhnya Kami menciptakan kamu dari seorang laki-laki dan seorang perempuan dan menjadikan kamu berbangsa - bangsa dan bersuku-suku supaya kamu saling kenal-mengenal. Sesungguhnya orang yang paling mulia diantara kamu disisi Allah ialah orang yang paling taqwa diantara kamu. Sesungguhnya Allah Maha Mengetahui lagi Maha Mengenal”

(Surah Al-Hujurat : 13)

Oleh itu, manusia itu memang berbeza dari sudut bangsa, bahasa dan warna kulit, tetapi kemuliaan disisi Allah bukanlah terletak pada melayunya seseorang itu. bukan terletak pada cinanya seseorang itu, bukan terletak pada indianya seseorang itu. tetapi, kemuliaan itu adalah pada ketaqwaan mereka kepada Allah.

Manusia yang boleh takut pada Allah ini, sama ada melayu yang taqwa, atau cina yang taqwa atau india yang taqwa bahkan seterusnya. Bahkan wujud disana melayu yang tidak bertaqwa.

Apabila melayu tidak taqwa kepada Allah, maka melayu itu lebih hina dari orang cina yang bertaqwa dan india yang bertaqwa, walaupun orang melayu itu merupakan penduduk asal sesuatu bumi sekalipun.

Justeru itu, tidak perlu diperdebatkan tentang tulisan cina di papan tanda, kerana tindakan sedemikian merupakan sentimen bangsa yang tidak memberi keuntungan di akhirat walaupun sebesar kuman di kuku sekalipun.

Sekian

Al-Bakistani
http://4-g-bakistani.blogspot.com/

abu_abdillah_azzam@yahoo.com- Sri Indah (B), Sg Buloh
21 disember 2008 * 11:30 pagi

IJN – SIME DARBY : UMNO/BN “GILA BABI”

IJN – SIME DARBY : UMNO/BN “GILA BABI”

Kita digegarkan oleh berita usaha kerajaan UMNO/BN yang jijik dan kotor yang mahu menswastakan Institut Jantung Negara (IJN) kepada Sime Darby Sdn Bhd. Tindakan ”gila babi” yang dilakukan oleh pihak kerajaan ini merupakan rentetan satu fahaman ekonomi kuffar yang sedang diamalkan, iaitu sistem ekonomi Kapitalis yang menyesatkan.

Jika menyorot balik kepada sejarah lampau. Usaha mengamalkan sistem ekonomi berasaskan kepada pemikiran kapitalis di Malaysia dengan menswastakan perbendaharaan negara adalah satu usaha gila yang telah dilakukan Tun Dr Mahathir pada tahun 1983.

Berbagai-bagai alasan yang dikemukakan ketika itu, antaranya adalah seperti berikut;

kononnya penswastaan dapat menjimatkan kos.

Realiti dari dakwaan ini merupakan satu mitos yang sengaja diwujudkan, bahkan yang menyedihkan adalah apabila pihak swasta yang telah diberikan kuasa oleh pihak kerajaan dalam mengurus sesuatu perbendaharaan negara, menyebabkan kos itu sering naik.

Kenaikan itu, memang terpaksa pihak kerajaan naikkan, sama ada memang menjadi masalah pada kerajaan jika tidak dinaikan, ataupun mendapat desakkan ”politik” dari pihak syarikat swasta yang telah memegang kuasa perbendaharaan negara.

kononnya Penswastaan meningkatkan kualiti.

Ada pihak mendakwa, apabila sesuatu perbendaharaan negara diswastakan, ketika itu kualiti servis akan dilaksanakan secara memuaskan. Tetapi, setelah diswastakan, dilihat dakwaan itu adalah sesuatu ”penipuan rasmi”, bahkan yang didapatinya adalah satu kesusahan kepada rakyat, lebih-lebih lagi terhadap rakyat yang tidak berkemampuan.

kononnya penswastaan dapat mengelakkan pembaziran dan salah guna kuasa.

realiti dari dakwaan ini adalah sebaliknya. Bahkan, dilihat seringkali pembaziran dan salahguna kuasa ini berlaku. Ini dapat dibuktikan dengan apa yang berlaku pada tahun 1997, yang mana pihak kerajaan terpaksa ambil alih Empangan Bakun dan bayar balik kepada ekran kepunyaan Ting Pek Khing dengan nilai RM 7.2 bilion.

Pada tahun 2000, perbendaharaan memberi semula 30 % saham renong Group yang bermasalah, kerajaan membeli saham Tajuddin Ramli 29 % dalam MAS dengan harga RM 470 Juta, Petronas memberi 25.8 % saham DRB –Hicom dalam proton.

Dan banyak lagi dakwaan mitos dan khurafat yang ditimbulkan bagi membenarkan tindakan mereka.

Pada hari ini pula, sekali lagi dakwaan mitos kedengaran yang disampaikan oleh Timbalan Perdana Menteri. Yang mana, antara dakwaannya menerusi akhbar Utusan malaysia pada hari ini adalah seperti berikut;

“Sekiranya IJN diserahkan kepada Sime Darby, sumbangan kerajaan untuk pembedahan akan terus dilakukan, dalam erti kata tanggungjawab sosial akan disumbangkan oleh kerajaan”

Begitujuga, utusan Malaysia mendakwa bahawa;

“Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi ketika mengulas isu tersebut turut mahukan jaminan daripada Sime Darby bahawa ia akan meneruskan khidmat kepada golongan berpendapatan rendah jika mengambil alih kepentingan dalam IJN”

Dakwaan ini, merupakan satu mitos yang seakan-akan sama yang pernah disebut oleh pihak kerajaan pada tahun 1983 dahulu, iaitu dikala mahu mencadangkan dasar penswastaan ini.

Apakah kita boleh bercaya dengan dakwaan yang mengandungi “mitos-mitos khurafat” ini???

Ingatlah !! orang mukmin tidak akan dipatuk ular oleh ular dari lubang yang satu sebanyak dua kali..

Walaupun Timbalan Perdana Menteri mendakwa, sumbangan kerajaan untuk pembedahan akan terus dilakukan. Apakah itu perkataan yang boleh dipercayai, sedangkan selama ini pun, sudah banyak kes-kes yang memeritkan berlaku kepada rakyat yang tidak berkemampuan. (artikle esok, akan membuktikannya. Insya Allah)

Ada sebilangan rakyat yang berbeza idealogi politik, telah ditekan dengan sedemikian rupa. Tekanan yang dilakukan dengan berbagai-bagai kerenah birokrasi yang diwujudkan sehingga mereka menjadi frust dalam usaha menyelesaikan masalah mereka.

Begitujuga, ”Perdana Menteri tidur” yang kononnya mahukan jaminan daripada Sime Darby bahawa ia akan meneruskan khidmat kepada golongan berpendapatan rendah jika mengambil alih kepentingan dalam IJN.

Ini juga satu mitos khurafat yang ditimbulkan. Memang diawal ini, berbagai-bagai alasan yang digunakan bagi menjamin, tetapi nasib akan datang sapa yang tahu???

Memang kucing agak tidak berminat dengan ikan bakar, tetapi apakah kita percaya kalau kucing itu dibiarkan bersendirian dengan ikan bakar itu bahawa ia tidak akan makan ikan tersebut???

Disebabkan itulah, Islam amat mengharamkan bentuk penswastaan yang melibatkan kepada perbendeharaan negara ini. keharaman itu merujuk kepada Allah menerusi ayat Al-Quran.

Firman Allah:

كَيْ لَا يَكُونَ دُولَةً بَيْنَ الْأَغْنِيَاءِ مِنْكُمْ

Maksudnya;
“Supaya perbendaharaan negara tidak berlegar dikalangan orang-orang kaya dikalangan kamu”

(Surah Al-Hasyr : 7)

PENUTUP

Sudah sampai masanya, pihak Islam menyediakan satu bentuk dan dasar ekonom alternatif yang merujuk kepada Islam. Jika ini berjaya dibentangkan, pasti Islam akan menang di Malaysia.

Persoalanya, adakah kita serius?? Atau kita lebih suka membantah sahaja???

Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani
http://4-g-bakistani.blogspot.com/

abu_abdillah_azzam@yahoo.com
- Sri Indah (B), Sg Buloh
20 Disember 2008 * 5:15 petang.

Jumaat, 19 Disember 2008

KITA KURANG DIALOG, KENAPA???

KITA KURANG DIALOG, KENAPA???

Secara peribadi, aku tetap berkeras menyatakan bahawa Islam adalah agama yang baik dan indah. Manusia menolak Islam, sebab mereka tidak memahami Islam. jika mereka mengenali Islam, pasti mereka akan mengatakan islam adalah yang terbaik.

Ekoran dari itulah, satu article dalam Utusan Malaysia pada hari ini menarik minatku untuk menukilkan dalam blog ini. Iaitu satu article yang bertajuk “Islam kurang penceramah untuk berdialog dengan Barat
[1]

Article ini menukilkan satu kebimbangan yang telah diluahkan oleh seorang Profesor Pengajian Islam di Jabatan Falsafah dan Pengajian Agama, Universiti Virginia Commonwealth, Dr. Ibrahim Abu- Rabi'.

Sebenarnya, kebimbangan yang diluahkan oleh Dr Ibrahim itu, bukan sekadar berlaku di dunia barat, bahkan di seluruh dunia Islam, lebih-lebih lagi di Malaysia.

Aku tidak mengetahui, mengapa umat Islam kini agak penakut untuk berforum dalam isu-isu agama. Sedangkan, Islam menyeru manusia agar berani menyatakan kebenaran yang terkandung dalam Al-Quran.

Firman Allah:

قُلْ هَاتُوا بُرْهَانَكُمْ إِنْ كُنْتُمْ صَادِقِينَ

Maksudnya;
“katakanlah. Datangkan bukti-bukti kamu, sekiranya kamu orang yang benar”

(Surah Al-Baqarah : 111)

Aku dapat merasakan, Islam di zaman Nabi dan para sahabat adalah Islam yang hebat. Kehebatan itu amat terserlah adalah keberanian mereka menyatakan kebenaran, disamping berani berdepan dalam berdialog dengan mereka yang beragama selain Islam.

Sekadar kita membantah, tanpa kita berdialog secara terbuka, tindakan sebegitu diumpamakan kita berani bersilat seorang diri, lalu kita mendakwa kita hebat dalam bersilat. Tetapi, jika kita sanggup berdebat, ketika itu kita mampu meyakinkan kepada manusia lain bahawa Islam adalah agama yang hebat.

Keadaan ini agak tidak berlaku kepada Umat Islam kini. Mereka amat suka menutup lubang-lubang dialog, walaupun cadangan dialog itu mahu dianjurkan oleh mereka yang tidak sealiran dengan islam dengan menjemput agar wakil Islam hadir sama.

Padaku, apabila pihak agama lain mengajak kita berdialog, selayaknya kita kehadapan, demi menyatakan kebenaran islam melalui debat secara ilmiyyah.

Tetapi menyedihkan, umat Islam kini, bahkan pejuang-pejuang islam kini, lebih suka menyerang majlis-majlis dialog agama berbanding turut berhujjah sama dalam dialog tersebut.

Sebab itu, kadang-kadang aku amat tertarik dengan ungkapan Tok Guru Nik Abdul Aziz yang sering kali menyebut;

“tolong sebut dimana tak betulnya Islam ini”.

Ungkapan ini, sebenarnya sedikit sebanyak adalah mencabar minda orang-orang beragama selain islam, begitujuga mencabar UMNO yang mendakwa Islam tidak mampu memerintah.

Ungkapan sebegini, tidak selayaknya dilihat dari sudut keuntungan politik sahaja, bahkan hendaklah dilihat dari sudut keberkesanan dalam menyerapkan dakwah islamiyyah kepada non Muslim.

Pun begitu, dilihat kita agak tidak bersedia untuk berdialog dan berdebat dalam isu-isu agama, bahkan lebih seronok berdebat tentang isu-isu politik yang boleh luput selepas luputnya isu-isu tersebut.

Persoalannya, mengapa kita tidak suka berdialog???

Mungkin kita kekurangan orang yang berkepakaran dalam bidang agama, walaupun kita mempunyai ulama-ulama hebat…

Mengapa pula kita kekurangan pakar???

mungkin kita tidak mendidik pejuang-pejuang islam yang hebat dari sudut keilmuan. Menunjukkan, kita berjaya melahirkan pejuang-pejuang islam yang hanya berani ”menyedekahkan rohnya” kepada Allah, tetapi dalam masa yang sama, kita amat lemah menyediakan pejuang-pejuang Islam yang hebat dari sudut keilmuan dalam mematahkan hujjah-hujjah dari pihak musuh Islam yang sedang menyerang dari sudut keilmuan.

Yang menyedihkan lagi, mana-mana pemikir-pemikir Islam yang dilihat agak kedepan, kita hapuskannya agar ia tidak lagi kelihatan lagi.

Benarkah itu berlaku??? Fikir-fikirkanlah !!!!


Sekian

P/S; Tahniah kepada Khalid Samad yang berani menjadi salah seorang penalis dalam dialog antara agama dalam mengatasi masalah kemiskinan, yang akan dianjurkan pada hari ini, di Klang.

Wallahu ’Alam

Al-Bakistani
http://4-g-bakistani.blogspot.com

abu_abdillah_azzam@yahoo.com
[1]http://www.utusan.com.my/utusan/info.asp?y=2008&dt=1220&pub=Utusan_Malaysia&sec=Dalam_Negeri&pg=dn_21.htm

KITA LEMAH MENCADANG???

KITA LEMAH MENCADANG???

Tok Guru Nik Abdul Aziz pernah berkata, kalau tidak silap di kala menang dalam pilihanraya tahun 1990 ;

"PAS menang bukan kerana PAS kuat, tapi kerana UMNO lemah"

Ungkapan berhikmat ini, mungkin menyebabkan kita berfikir panjang untuk memahaminya. Pun begitu, kalau kita fikirkannya secara tertib, mungkin kita akan memahaminya.

PAS tidak kuat, bermaksud PAS lemah. Dalam keadaan lemah pun, PAS boleh mengalahkan UMNO, menunjukkan bahawa UMNO terlalu lemah.

Keadaan yang sama juga, aku dapat rasakan keadaan yang berlaku kepada kita sebagai dai' kini dalam menguasai hati rakyat. Sering kita berkata, kalau rakyat memahami Islam, pasti rakyat akan menerima Islam.

Tetapi kini, rakyat masih tidak suka kepada islam.. mengapa???

Kalau rakyat menolak islam, kita mengandaikan beberapa keadaan, iaitu seperti berikut;

a. kerana kejahilan mereka terhadap islam.
b. kerana degil terhadap agama.
c. Kerana kebangangan dalam memahami islam

Padaku, jika usaha dakwah dilakukan dengan serius, kejahilan akan berjaya dihapuskan dikalangan rakyat. Jika lahir juga manusia yang menentang islam, itu hanyalah manusia yang degil dan bangang dalam memahami agama.

Berdasarkan kepada sirah, jika cara penerangan Islam berjaya dilaksanakan dengan cara yang baik, pasti ramai rakyat akan menerima Islam. jika wujud juga manusia yang ingkar terhadap agama, ianya adalah golongan yang sedikit.

Ini telah terbukti kejayaannya adalah dengan apa yang telah dilakukan oleh Rasulullah SAW. Kebenaran yang terkandung dalam Al-Quran, berjaya disampaikan dengan cara yang bijaksana, menyebabkan dalam masa yang tidak sampai 30 tahun pun, Baginda SAW berjaya mengislamkan dua buah Negara, iaitu Makkah dan madinah.

Dilihat, cara dakwah nabi SAW adalah dengan sentiasa mencadangkan alternative. Selagimana ada cara yang boleh mengedit sesuatu perkara yang haram itu, pasti dilakukan oleh nabi, melainkan perkara itu adalah perkara yang diharamkan secara qati'i.

Lihatlah hiburan di zaman Rasulullah SAW. Dikala Aisyah sedang bermain kompang bersama dua orang jariah dalam satu majlis hari raya, asalnya dilarang oleh bapanya, iaitu Abu bakar As-Siddiq dengan katanya:

مزمارة الشيطان عند النبي صلى الله عليه وسلم

Maksudnya;
"seruling syaitan disisi Nabi SAW"

Mendengar itu, Baginda SAW menghalang tindakan Abu bakar itu seraya berkata:

يا أبا بكر إن لكل قوم عيدا وإن اليوم عيدنا

Maksudnya;
"Wahai Abu Bakar, sesungguhnya bagi setiap kaum ada rayanya sendiri. Sesungguhnya hari ini adalah hari raya kami"

Dari hadis ini, membuktikan kepada kita bahawa Islam tidak terus mengharamkan hiburan, tetapi ada bentuk hiburan yang haram, tetapi dalam masa yang sama, ada hiburan yang halal. Itulah yang merupakan alternative yang Islam berikan kepada manusia. Tujuannya adalah, untuk tidak menafikan fitrah manusia yang suka berhibur.

Persoalannya, pernahkah kita memberikan alternative seperti itu???

Ya !!! mungkin kita akan sebut, kita sudah sediakan. Persoalannya, mengapa sampai kini kita tidak nampak bentuk hiburan alternative yang kita cadangkan tersebut???

Mungkin kita mendakwa, orang kita sahaja yang layak memerintah, tetapi dalam masa yang sama, kita desak agar orang lain memberi alternative????

Ntah la… mungkin kita sebuk dengan kejahatan musuh, tetapi kita sudah lupa kelemahan kita dalam mencadangkan alternative??

Mungkin itulah maksud yang disebut oleh Tok Guru dalam kenyataannya yang dinukilkan di awal penulisan ini.

Sekian

Al-Bakistani
http://4-g-bakistani.blogspot.com/

abu_abdillah_azzam@yahoo.com
- Kota Damansara
20 Disember 2008 * 12:58 pagi.

Khamis, 18 Disember 2008

CADANGAN ISLAMIC METAL


CADANGAN ISLAMIC METAL

Pada hari ini, Aku telah berbincang dengan satu kumpulan band underground, merancang untuk mencipta sebuah lagu metal bercorak islam. Dengan kehadiran Abang Dol yang merupakan “otai” dalam bidang metal, dia memandang positif usaha kami ini, dan bersedia menjadi penasihat kepada kumpulan band yang ingin dilakukan perubahan dalam lagu metal.

Sebagai orang yang terlalu muda dalam dunia metal, aku mendengar ulasannya tentang metal yang dicadangkan abang Dol untuk diselitkan beberapa perkara yang bercorak Islam, dan mencadangkan juga beberapa unsur yang perlu dibuang dalam metal agar ianya tidak bercanggah dengan Islam.

Aku mendengar ulasan beliau itu dengan teliti, dan menyatakan bahawa kita akan mulakan usaha pertama dari sudut pemakaian, lirik lagu disamping alunan muzik mempunyai unsur “padang pasir”. Kami juga merancang, nyanyian yang kita wujudkan itu diselang selikan dengan unsur tazkirah Al-Quran dan Hadis.

Mudah-mudahan usaha kami ini akan melahirkan natijah yang baik, disamping menjadikan metal yang kami cadangkan sebagai alternative hiburan bagi anak-anak muda yang berminat dengan metal.

Doakan kami berjaya !!!

Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani
http://4-g-bakistani.blogspot.com

abu_abdillah_azzam@yahoo.com
- Sri Indah (B), Sg Buloh
19 disember 2008 * 6:29 pagi.

Jemputan Ceramah

Dengan izin Allah SWT, gabungan PAS cawangan Bandar Tasik Puteri, Lembah Hijau, Blok 29 dan Park Avenue akan menganjurkan satu program ceramah dan perlancaran buku "Kisah Cinta Dalam Al-Quran" oleh Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz bin Nik Mat pada 20 Disember 2008 di Bandar Tasik Puteri, Rawang, Selangor Darul Ehsan.
Maklumat program tersebut adalah seperti berikut:
  • Tarikh: 20 Disember 2008/22 Zulhijjah 1429 (Sabtu)
  • Masa: 9:00 malam – 12:00 tghmalam
  • Tempat: Padang Bolasepak Blok 7 Bandar Tasik Puteri, Rawang
Hubungi:
  • Nazri Abu Kassim (012-2118993) atau
  • Zulkifli Sulong (019-3824134)
Penceramah:
  • Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz bin Nik Mat (Musyidul Am PAS/Menteri Besar Kelantan Darulna’im)
  • YB Hj Khalid bin Abd Samad (Ahli Parlimen Shah Alam)
  • Tn Hj Mohamad bin Abdul Rahman

Sekian

Al-Bakistani.

http://4-g-bakistani.blogspot.com

Salam perkenalan

Assalamualaikum