lagu bertajuk, 'Kau tak Solat' berirama metal. Senikata dan dinyanyikan oleh seorang anak buah di mesir dalam bidang Medic. bernikcnamekan 'peng'. tahniah Peng. dengar dan renungkan senikata yang menarik...
"Saya ingin menjadi Muslim yang baik dengan selalu bertanya.” - Ahmad wahib.
"kita tidak perlu memaksa orang lain menerima pandangan kita. Begitujuga orang lain tidak boleh memaksa kita menerima pandangan mereka. Pun begitu, kita diberikan akal yang sehat. Oleh itu, nilailah dengan hati yang dingin, tanpa sentimen dan kejumudan" - Al-Bakistani
PENJELASAN
"Ingin saya tegaskan, kesedian saya hadir dalam debat bersama Fathul Bari, Ulama Muda UMNO dalam isu "menegur pimpinan negara mengikut Al-Quran, As-Sunnah dan pendapat ulama" bukan sebagai mewakili PAS. Tetapi, saya hadir sebagai orang yang mempertahankan "ijtihad PAS" yang membenarkan menegur pimpinan Negara secara terbuka sepertimana yang sedang dilakukan PAS kini"
Al-Bakistani
debat : Wan Ji vs Fathul Bari [klik gambar]
BERHUBUNG?
E-MAIL : ustaz_bakistani@yahoo.com
KENYATAAN QARADHAWI
"Wahai saudaraku, Allah adalah Tuhan sekelian alam seluruhnya, Tuhan orang Islam dan Tuhan orang Kristian. Surah terakhir di dalam Al-Quran ada menyebut : ((Katakanlah! (wahai Muhammad) Aku berlindung dengan Tuhan sekelian manusia, Yang Menguasai sekelian manusia!))..bukan Tuhan orang Islam sahaja atau Tuhan Arab sahaja, atau Menguasai Arab sahaja ….) Kemudian beliau(Al-Qardhawi) bertanya: Oleh itu kenapakah perkara ini menimbulkan kemarahan wahai orang-orang (Islam) Malaysia? - Kata Qaradhawi di masjid Umar bin Al-Khattab, Doha pada 22 Jan 2010
Al-Bakistani; "apakah perlu mempunyai kaedah dalam berfikir?" Pak Khalid Jaafar; "Kaedah kalam terbatas, kaedah falsafah tak terbatas" Al-Bakistani; "maksudnya?" Pak Khalid Jaafar; "Kalam ikut kaedah pembelaan. membela kebenaran dengan menggunakan akal. falsafah mencari kebenaran dengan akal. bagi kalam kebenaran telah ditemui. bagi falsafah, kebenaran belum ditemui sepenuhnya. kebenaran itu lebih besar dari apa yang telah ditemui sebelumnya" Al-Bakistani; "bukankah berkaedah berfikir menyebabkan ketiadaan kebebasan berfikir?" Pak Khalid Jaafar; "sebab itu, ada ahli falsafah menulis buku yang mengkritik kaedah berfikir" sekian Al-Bakistani
UMNO : JIJIK & KOTOR
"Bersatu kita bersatu dengan setia berganding bahu; Tipu terus menipu, kita tipu melayu.
Bersama kita bersama, menjunjung hasrat semua; Berjasa pada kroni; anak, isteri dan bini.
Lambang kita yang rebah, dipandang keji dan haprak; bersatu bersetia, khianat cogankatanya.
UMNO terus lara, rompak rakyat Malaysia"
"Di atas robohan Kota Melaka, kita dirikan jiwa merdeka, bersatu padulah seluruh baka, membela hak keadilan pusaka" (Ucapan Dr Burhanuddin Al-Helmi pada Disember 1946 dalam kongres PKMM yang Kedua di Melaka)
"Aku hidup untuk belajar. Aku belajar dari kehidupan. Aku mahu belajar dari kehidupanku sendiri, juga kehidupan orang lain"
"kita tidak perlu memaksa orang lain menerima pandangan kita. Begitujuga orang lain tidak boleh memaksa kita menerima pandangan mereka. Pun begitu, kita diberikan akal yang sehat. Oleh itu, nilailah dengan hati yang dingin, tanpa sentimen dan kejumudan"
"Ilmu bermula dari keraguan. Falsafah berangkat dari pertanyaan. Oleh itu, aku perlu mencari ilmu untuk hilangkan keraguanku, dan Aku perlu berfalsafah untuk menyempurnakan kefahamanku"
1 ulasan:
best...
Catat Ulasan