Ahad, 28 Ogos 2011

MAT INDERA LAWAN BRITISH

Abstrak

Artikel ini disiarkan bukanlah untuk mengagungkan gerakan komunis di dalam hutan. Tetapi sekadar memberi pengetahuan bahawa komunis melayu itu wujud dan mereka bukanlah jahat seperti komunis yang sebenar. Mereka masuk hutan kerana tiada pilihan untuk berjuang menentang pengganas Britsih yang begitu kuat menyebarkan fitnah terhadap pejuang-pejuang kemerdekaan sebenar. Ingat!! Terwujudnya negara ISRAEL adalah kerana orang BRITISH!

LAGENDA MAT INDRA

Nama penuh: Ahmad Bin Indera, berdarah pahlawan daripada keturunan Datuk Bentara Husin Lela Pahlawan Siak Seri Inderapura yang menjadi panglima kanan Sultan Sharif di Siak.Memiliki sifat terpuji seperti lemah lembut, peramah, mudah tersenyum, suka melawak, tidak mudah marah dan tidak gemar menyakiti hati orang lain.

Seorang hafiz al-quran, gemar bernasyid, berkasidah dan berzanji. Berguru kepada Kiayi Haji Fazil Bentan yang menjadi salah seorang guru dan penasihat DYMM Sultan Ibrahim dilahirkan pada 1920 di kampung Gombak,Peserai, Batu Pahat.

Menamatkan persekolahan peringkat darjah enam sekolah agama pada tahun 1937, dan bertugas sebagai seorang guru agama di parit setongkat, muar. melibatkan diri dalam politik dengan tujuan memerdekakan tahahair daripada penjajahan inggeris

Menjadi ahli sayap pemuda parti kebangsaan melayu malaya (PKMM) yang dipimpin Dr Burhanuddin Al-Helmy dan Ishak Haji Mmohammad, dikenali sebagai angkatan pemuda insaf (API), atau dikenali sebagai angkatan pembunuh inggeris oleh golongan pemuda fanatik

Mat Indera telah masuk ke hutan dan meneruskan perjuangan secara gerila pada bulan jun 1948, mungkin terpengaruh dengan perjuangan indonesia menentang belanda, dan bergerak di daerah muar, sekitar kawasan lenga, pagoh, jorak, bukit kepong dan poris. satu2nya gerila di hutan ialah kumpulan orang2 cina dikenali sebagai bintang tiga. nak taknak Mat Indera perlu membina hubungan dengan mereka sebagai pelindung walaupun hakikatnya matlamat perjuangan berbeza, lalu mat indera dicop sebagai komunis yang ganas, berbahaya dan tidak beragama.mat indera menjadi ketua komunis melayu bagi daerah Muar,Batu Pahat dan Melaka.

Dikaitkan dengan peristiwa serangan balai polis Bukit Kepong. sebaliknya menurut saksi, seorang anggota polis marin bernama Abu Bakar yang terselamat dalam serangan, Mat Indera tidak menyerang, sebaliknya melindungi dan menyelamatkan keluarga anggota polis. Mat Indera memang bertanggungjawab mengarahkan serangan tetapi arahan yang diberikan ialah untuk menangkap beberapa orang anggot polis yang berjudi dan mabuk pada malam tahun baru cina, sebaliknya orang-orang cina di bawah arahan beliau telah membuat pakatan rahsia dan mengingkari perintah lalu membakar dan membunuh polis.

Inggeris ambil kesempatan untuk mengukuhkan dakwaan keganasan Mat Indera, lalu menawarkan $75,000 sebagai hadiah tawaran penangkapan. Mat Indera dikatakan mempunyai ilmu ghaib dan telah beberapa kali terlepas daripada tangkapan. namun salah seorang pengikutnya bergelar Mat Tukyo telah ditangkap inggeris dan dipujuk utk menangkap Mat Indera. Mat Tukyo berunding dengan 2 org lagi bernama beladang dan misban. bersetuju menerima tawaran setelah permintaan mereka untuk diberi ganjaran sekeping tanah untuk tapak rumah dan kebun diterima oleh inggeris.

Pada malam 14 oktober 1952, Mat Indera diajak ke sebuah perjumpaan di kampung Seri Medanb, dan dihidangkan tempe goreng dan air kopi yang bercampur dgn kecubung, menyebabkan rasa ngantuk dan mabuk, maka segala tangkal dicabut dan beliau ditewaskan. tangan diikat dgn lalang dan dibawa ke balai polis seri medan. dipercayai kehilangan tangkal dan ikatan lalang menggugurkan semua kekuatan ilmu kebal.

Mat indera dipamerkan. ada yang suka, ada yang sedih. beliau dipenjarakan di beberapa tempat, dari batu pahat ke Johor Bahru, Pulau Pinang, Pudu dan Taiping. Dalam penjara didera. akhirnya hukuman gantung sampai mati dilaksanakan pada jam 11 malam 30 januari 1953 di penjara Taiping. Keesokan hari, dikebumikan di kampung jambu air, taiping.

Antara cerita lain tentang mat indera menahan komunis dari membunuh anggota polis yang cedera di depan balai polis. Chin Peng mengatakan sekiranya Mat Indera menyerah diri ketika itu, ramai melayu yang menyertai komunis akan mengikut jejaknya jugak. Adik Mat Indera mengatakan bukan Mat Indera yang mengetuai serangan balai polis Bukit Kepong cerita orang kali pertama kena tangkap, dia cakap nak semayang, masa ambil air sembahyang dia ghaib kali kedua, dia mintak nak sentuh rumput sebelum kena hukum bunuh, masa dia sentuh jer, dia terus ghaib kali ketiga kena ngan buah kecubung.

sumber : malaysiasensasi

5 ulasan:

leekonu berkata...

sama aja BERSENGKOKOL JUGA NAMANYA MACAM hamPAS,PKR dan DAPigs bila BAB MURTAD TERUS MINTA MAAF MINTA AMPUN TAPI DR.HASSAN ALI LAH PEJUANG ISLAM BUKANAYA PAS.TAULAH NASIB PRU13 NANTI RAKYAT BUKAN BODOH MACAM PAS IKUT BONTOT DAPIGS TU.

Tanpa Nama berkata...

Dulu aku pernah dengar cerita dari atok aku, seorang polis bersara yang pernah bertugas di Bukit Kepong yang Mat Indera pernah mengacukan senapang pada seorang komunis supaya berhenti bertindak dengan lebih kejam ke atas mayat mangsa kebakaran di Balai Polis Bukit Kepong.

Tanpa Nama berkata...

APA PUN BACKGROUND PELAJARANNYA MAT INDERA NI, AKHIRNYA MASUK JADI KEPALA KOMINIS MELAYU BANGSAT YANG MEMBUNUH RAMAI ORANG2 KAMPUNG DI RENGIT,BATU PAHAT TERMASUK 2 CIKGU BAPAK SEDARA AKU MASA 14 HARI DIORANG CUBA MENGAMBIL ALIH KUASA LEPAS JEPUN KALAH DULU.
KORANG INGAT DENGAN BELAJAR SEKOLAH AGAMA MAT INDERA TU BETUL LAH. KORANG INGAT DIA TAKAN MURTAD BILA MASUK KOMINIS.
KORANG PAS INGAT DGN MENGAGUNG2KAN KOMINIS NI, DAP TU SUKA KAT KORANG KE...? TAKDENYA LE. KORANG JADI BARUA DIORANG BOLEH LA. SAMPAI MATI PUN SIKAFIR LAKNAT TU TAKKAN TUNDUK MENGIKUT KORANG.

rakab berkata...

Keganasan Mat Indera bukan di Bukit Kepong saja , Malah di Batu Pahat dan Melaka juga.

Beliau cuba di gambarkan sebagai orang yang kuat pegangan agama, tapi mengamalkan ilmu kebal denagan berbagai tangkal dibadan.

Bersekongkol dengan komunis dan mendokong fahaman itu tidak menjadikan beliau seorang pejuang kemerdekaan.

Komunis hanya berhasrat hendak menguasai pemerintahan tanah melayu serta menerapkan ideologi komunis sebagai asas kenegaraan di Malaya.

siti zaidah Ahmad berkata...

apa pun komen di atas, kalian pun cetek ilmu pengetahuan sejarah,,,saya bukan ler telan bulat2 tapi saya suka kaji & baca mcm2 bukan baca utusan yg sangat melooooya tu wek....mcm2 info dpt kalu mau bukak hati & minda bukan menyempit ati & minda ikut sifat Nabi SAW.cerdik, menyampaikan, amanah & benar.....lapangkn ati mu...agar jln rintis ke alam seterusnya dilapangkn tuhan dan ditunjukkan taman2 syurga...hang semu guna bahasa kasar2 nak ngata...saya marah gak...tapi nilai2 murni Islam Global ajar kita berbudi bahasa...cuma yg dah meloooooya tu ler gelaran yg layak diberi......