Selasa, 14 Jun 2011

KHALID SAMAD vs UTUSAN MALAYSIAkata Rasul Malaysia [dalam bahasa arab, utusan disebut Rasul];

SHAH ALAM 14 Jun - Kerajaan Parti Keadilan Rakyat (PKR) Selangor beranggapan sekarang bukan masa yang sesuai untuk melakukan pertukaran Exco kerajaan negeri yang melibatkan Datuk Dr. Hasan Mohamed Ali selepas beliau digugurkan daripada jawatan Pesuruhjaya Pas negeri.

Menteri Besar, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berkata, bagaimanapun beliau menyerahkan keputusan kedudukan Exco Hal Ehwal Agama, Adat-adat Melayu, Infrastruktur dan Kemudahan Awam negeri itu kepada perbincangan di kalangan parti-parti pembangkang termasuk Pas.

Dalam masa yang sama beliau menghormati keputusan Jawatankuasa Pas Pusat menggugurkan Hasan daripada mengetuai Pas Selangor dan menggantikannya dengan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Meru, Dr. Abdul Rani Osman.

''Parti mempunyai idea serta pemikiran sendiri dan hubungan negeri sebagai Menteri Besar dengan parti adalah sealiran tetapi buat masa ini tiada dalam pemikiran saya untuk membuat pertukaran Exco.

''Saya menerima apa yang dicadangkan oleh rakan-rakan daripada Pas tetapi masa ini pada pandangan saya bukan masa yang sesuai untuk membuat perubahan," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Diskusi Akta Tanah (Kawasan Penempatan Berkelompok) 1960, di sini, hari ini. [Sila klik]

JAWAB KHALID SAMAD;

dimaklumkan Dr. Rani dipersetujui oleh mesyuarat supaya dilantik sebagai PJ Selangor yang baru. DS Presiden menyebut bahawa perkara ini dilakukan supaya Ahli Exco Kerajaan Negeri Selangor boleh menumpukan kepada tugas-tugas Exco mereka dan pada masa yang sama tugas mengukuhkan parti untuk menghadapi PRU ke 13 diserahkan kepada yang lain. Saya menerima penjelasan itu dengan baik kerana sememangnya persoalan PRU merupakan isu yang amat penting. Prestasi Exco juga akan menyumbang ke arah memenangkan calon-calon PAS yang lain dan oleh itu perlu diberikan tumpuan untuk penambah-baikan.

Pada masa yang sama, semestinya persoalan pengukuhan parti juga perlu diberikan tumpuan; dengan harapan agar lebih banyak kerusi-kerusi yang ditandingi PAS akan dapat dimenangi. Untuk perkara tersebut dicapai, tumpuan perlu diberikan di kawasan yang ditandingi oleh PAS tetapi tewas. Mungkin agak berat untuk dilakukan sekiranya tanggung-jawab sebagai Exco Kerajaan Negeri turut disandang pada masa yang sama.

Mungkin ada yang akan berkata, “Di Kedah dan di Kelantan boleh pula?”. Ya, di sana mungkin boleh tetapi ini Selangor, bukan Kedah atau Kelantan. Di Selangor PAS bertanding di 20 kerusi dan hanya menang 8 darinya. Di Selangor PAS tetap lemah dari banyak sudut, jumlah ahli, jumlah cawangan, kewangan, aset dan lain-lain. Oleh itu Selangor tidak boleh disamakan dengan Kedah dan Kelantan. [sila klik]

sekian4 ulasan:

pasulukinta berkata...

umno menyebuk kenapa, saja nak jolok le tu

Tanpa Nama berkata...

dah jadi keldai khalid samad lah pulak .... kesian wan ji ni ...

Tanpa Nama berkata...

Salam

Semak kembali hala tuju PAS sebenarnya .... sekadar laungan sebelum berkuasa atau sebaliknya ...

Bagaimana dengan Allahyarham Ibrahim Libya dan korban Memali? Tidakkah PAS hari ini harus memohon maaf kepada anak cucuk korban Memali kerana telah memperdayakan mereka tentang Negara Islam ...

baca di kicdefella

http://kickdefella.wordpress.com/2011/06/13/tersesat-di-dalam-pelayaran/

Ainul Basirah berkata...

Asslamualaikum.sebelum bulan ramadhan saya mengajak anda memilikil alquran syamil 22 dalam 1..banyak kegunaanya..dan ianya bagus untuk kita a.Banyak perkara yang boleh dipelajari melalui al-quran syamil ini insyaallah.

klik sini untuk mengetahui penerangan selanjutnya
http://www.facebook.com/AlQuranSyamil

atau

http://produkpendidikan.com