Jumaat, 19 Jun 2009

5 SOALAN UNTUK PENDOKONG UG

5 SOALAN UNTUK PENDOKONG UG

PERTAMA:

Jika benar kerajaan perpaduan ini bukan gabung dengan UMNO, mengapa tidak dibincangkan diperingkat PAS dan Pakatan Rakyat terlebih dahulu sebelum dilontarkan dalam media???

Ini kerana, disebabkan ia tidak dibincangkan dalam PAS dan Pakatan Rakyat, menyebabkan sebilangan pimpinan PAS sendiri menolak idea ini, malah PKR dan DAP pun tidak tahu menahu dalam hal ini.

Malah, bila di tanya kepada pimpinan PAS yang menyokong Idea ini, mereka pun tidak mengetahui bentuk sebenar bagi kerajaan perpaduan, yang menyebabkan mereka hanya menyebut, sila rujuk presiden.

KEDUA:

Ramai tertanya-tanya, kenapa pendokong kuat idea Kerajaan perpaduan ini adalah Nasha yang dikaitkan dengan Task Force 2010, juga mempunyai sejarah hitam dengan berita pertemuan balik tabir dengan Pak Lah yang dinafikan diperingkat awal, lalu diakui selepas itu???

KETIGA:

Orang sudah mendedahkan tentang task Force dan Wan Abu Bakar yang dikaitkan dengan Nasha. Apabila ditanya, nasha tidak bersuara dengan tuduhan ini. Persoalannya, kenapa Nasha senyap dan sengap???? Masakan mahu saman, penafian pun tidak kedengaran??

KEEMPAT:

Dikala Kerajaan Perpaduan telah membuktikan kekalutan di kalangan ahli parti, malah menjadi keraguan PKR dan DAP terhadap PAS, mengapa ia tetap dibicarakan juga sehingga melahirkan kekacauan yang semakin teruk???

KELIMA:

Walaupun telah ditegur oleh Mursyidul Am agar diam dari berbicara tentang kerajaan perpaduan, juga disaran oleh Mustafa Ali dengan teguran yang sama, malah Nasha sendiri menerima saranan Mustafa Ali itu, mengapa Nasha tetap sambut dikala PM menyambut baik idea kerajaan perpaduan????

Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani
http://g-82.blogspot.com

ustaz_bakistani@yahoo.com




- Sri Indah (B), Sg Buloh
19 Jun 2009 * 4:08 petang

15 ulasan:

Ibnu Ali berkata...

PERTAMA:

Jika benar kerajaan perpaduan ini bukan gabung dengan UMNO, mengapa tidak dibincangkan diperingkat PAS dan Pakatan Rakyat terlebih dahulu sebelum dilontarkan dalam media???

---------
Kene tanya Ayah Chick.

KEDUA:

Ramai tertanya-tanya, kenapa pendokong kuat idea Kerajaan perpaduan ini adalah Nasha yang dikaitkan dengan Task Force 2010, juga mempunyai sejarah hitam dengan berita pertemuan balik tabir dengan Pak Lah yang dinafikan diperingkat awal, lalu diakui selepas itu???
----------------------

Dah tanya ustaz Nasha?

KETIGA:

Orang sudah mendedahkan tentang task Force dan Wan Abu Bakar yang dikaitkan dengan Nasha. Apabila ditanya, nasha tidak bersuara dengan tuduhan ini. Persoalannya, kenapa Nasha senyap dan sengap???? Masakan mahu saman, penafian pun tidak kedengaran??

--------------------
Tengok nanti Messyuarat ukhuwwah macamana.

KEEMPAT:

Dikala Kerajaan Perpaduan telah membuktikan kekalutan di kalangan ahli parti, malah menjadi keraguan PKR dan DAP terhadap PAS, mengapa ia tetap dibicarakan juga sehingga melahirkan kekacauan yang semakin teruk???

---------------------
Semakin teruk kerana tidak difahamkan dengan betul oleh orang-orang macam ustaz. Paham UG tu masuk UBN.

KELIMA:

Walaupun telah ditegur oleh Mursyidul Am agar diam dari berbicara tentang kerajaan perpaduan, juga disaran oleh Mustafa Ali dengan teguran yang sama, malah Nasha sendiri menerima saranan Mustafa Ali itu, mengapa Nasha tetap sambut dikala PM menyambut baik idea kerajaan perpaduan????
------------------------
Dia hanya respon dan akan bawakan kepada presiden. Dia tak buat apa2 keputusan. Sebagai timb pres, dia hanya bawa.

Akhir:

Ana bukan melihat ini masalah ijtihad. TgHA baik.. TGNA pun baik..

Bukan ada apa2 keputusan muktamad pun.

Ustaz jer kot yang dah meroyan.

Tanpa Nama berkata...

Salam

Ana bukan menyokong UG, tetapi ana sekadar mahu mengajak kita semua ahli2 PAS jangan membesarkan lagi ketegangan yg berlaaku. Cukuplah dengan apa yang telah diporak-perandakan oleh media & UMNO utk melihat kita pecah belah.Jadi, jgn kita pula terikut2 dgn rentak media & UMNO. Untuk penjelasan awal ttg UG ni sblm ust Hadi balik, ust boleh lihat http://www.youtube.com/watch?v=dJKJ0FR7fQQ&eurl=http://muhaiminsulam.blogspot.com/&feature=player_embedded

Ust Nasha adalah pimpinan. Sebarang masalah yg berlaku, dia tetap saudara seperjuangan kita. Jgn kita bebankan dia. Sebaiknya, kita tunggu sebarang pengumuman lanjut dari pimpinan atasan utk buat keputusan ... samada nak buat perbincangan khas atau muktamar tergempar.

WA

Tanpa Nama berkata...

jangan keruhkan keadaan..

jangan belagak bijak..

parti/jemaah kita ade dispilin..

hang ni,jumpalah sendiri prsdn pas,mnta prjelasan...kita dalam jemaah ada adab..kan belajar adab..

ilmu tinggi,kalau tak de adab sia-sia

maaf...

Tanpa Nama berkata...

Memang mamat nasa tu tak sedar diri...pandai2 je ckp pas setuju nak bincang...bila masa pulak pas nak kerjasama dan berbincang?? Kalo lah pas tiada nasa alangkah amannya...tiada lagi istilah muqabalah,muzakarah, rundingan dll dengan umno...tapi selagi ader mamat ni payah lah kiter...betullah kata yb khalid...kalo taknak dengar lagi isu rundingan,muzakarah, kerjasama dengan umno jangan undi si nasa ni...tapi sayang undi pecah pulak ke husam musa dan mat sabu...sayangnyer...

org kelate asli berkata...

salam,

para penyokong krjaan perpaduan. sila jawab. sebelum kamu ditanya di padang masyar kelak.tq

Tanpa Nama berkata...

salam

Saya nak maklumkan satu pengkhianatan telah berlaku. saya ada baca dalam siasah lama bulan 2 lepas temuramah bersama dr zul. dalam temuramah itu dr zul cadang idea kerajaan perpaduan bagi menyelesaikan krisis ekonomi dan politik yang melanda negara kita ketika ini. boleh rujuk siasah daily dan siasah cetak bulan 2 lepas. juga ada temuramah dengan dr mujahid. beliau juga mencadangkan agar sebelum tubuh kerajaan perpaduan, perlu ada gerakkerja perpaduan antara parti-parti dalam negara ini utk bersatu menyelesaikan masalah politik dan ekonomi yang melanda negara.

tiba2 sekarang tak setuju pukak... pengkhianat ker?

Tanpa Nama berkata...

Assalamualaikum wrt wbt

PERTEMUAN SULIT..SUSAH SGT KER NAK FAHAM?

Dalam setengah keadaan, khususnya yang memerlukan keputusan segera, pimpinan utama yang tahu apa yang paling sesuai dengan strategik masa itu. kalau tersilap, maka itu kesilapan dalam ijtihadnya. Ia masih dalam ruang strategik dan pendekatan, tidak berdosa pun.

Bukannya haram pergi berjumpa untuk mendengar apa yang UMNO ingin tawarkan dan luahkan. Kita tak putuskan pun untuk bersama dengan UMNO. Dengan sesiapa sahaja kita sedia berunding.

Di Indonesia, PKS sedia berunding dengan sesiapa sahaja samada dari PDI, PDI-P, Golkar atau pun mana-mana parti yang ada. PKS akan buat pertimbangan, dalam situasi terkini, mana parti yang boleh menawarkan yang terbaik untuk Islam dan beberapa tuntutan PKS

Kalau SBY (Susilo) yang paling banyak menerima tuntutan PKS, maka mrk berkerjasama dengan SBY dan begitulah sebaliknya.

maka apa salahnya bertemu dengan UMNO (dalam konteks selepas mereka kalah teruk dlm PRU ke-12). Selain usaha dakwah kepada mereka kalau-kalau mereka ada sedikit muhasabah selepas kalah. Atau ada dalam golongan UMNO itu orang yang masih ada hati perut yang masih boleh ditarik untuk kebaikan.

Tetapi perundingan itu terhenti, apabila UMNO (Pak Lah) menunjukkan ketidak insafannya dengan kekalahannya apabila ia membongkarkan pertemuan tersebut.

Ia juga sudah tidak relevan lagi, apabila Najib mengambil alih pentadbiran UMNO dengan track record yang sangat bangsat.

Tetapi usaha pertemuan, perbincangan dan muzakarah adalah usaha murni yang mesti dilakukan oleh jamaah islam dengan sesiapa sahaja termasuklah musuh sekali pun. hari ini mungkin musuh, esok belum tentu. hari ini kawan, esok mungkin musuh, tengoklah apa yang berlaku pada Ibrahim Ali...

Keputusan Muktamar kita yang ke 54 di Perak ialah ; PERKASAKAN PAKATAN RAKYAT, DAN MENERUSKAN PERTEMUAN ATAU HUBUNGAN DENGAN SESIAPA SAHAJA UTK TUJUAN ISLAM (walaupun TG Nik Abd Aziz sering mengwar-warkan keputusan muktamar tersebut hanyalah memperkasakan pakatan rakyat). Itulah juga kesimpulan dalam Muktamar baru2 ini... Kalau tak percaya, carilah semula rakaman kesimpulan dalam kedua-dua muktamar tersebut.

KASIHAN TUAN GURU HAJI ABDUL HADI

TG Haji Abd Hadi teruk kena lanyak.
TG Nik Aziz segalanya hebat seolah2 maksum.

Cuba perhati antara kenyataan dan tindakan yang pernah dikeluarkan oleh Nik Aziz :

1. Tuhan mencarut
2. Allah samseng
3. Boleh bekerjasama dengan sesiapa sahaja untuk Islam termasuk Syaitan (dlm isu bekerjasama dengan DAP)
4. Terima Ibrahim Ali jadi calon PAS (hari ini?)
5. Kalau UMNO terima Islam, PAS boleh dibubarkan
6. Banyak kaset2 lama beliau menyebut ttg mengapa UMNO takut nak bermuzakarah?

Banyak lagi kalau nak dijadikan isu.. Tapi, orang tak hentam Nik Aziz.. ahli PAS yang bengang pun tetap cuba menjustifikasi dan mempositifkan perkara tersebut..demi perjuangan Islam.

zaydelkhair berkata...

ramainya penyangak berbau UMNO beri komen...

Tanpa Nama berkata...

ust wan g baca link artikel saifulislam ni: http://saifulislam.com/?p=5879#more-5879

ana dapat dari blog yb khalid samad.
artikel tu bagi hujah dan dalil kita tidak bergabung dgn umno.umno adalah super munafik.bagus artikel tu .

hamba Tuhan berkata...

Masalahnya mereka kata stratergi tapi menipu, sekejap kata ya sekejap kata tak. Sekejap kata gini. Sekejap kata gitu.

Sampai Lim Guan Eng kata:-

kalau TGHA kata, DAP dan PKR setuju, mereka bukan sahaja kena jawab dengan kami tapi kena jawab dengan Tuhan.

Kita wala' je, tapi kalau tak ikut prinsip Islam, tak telus dan tak cakap benar. Macam mana kita nak percaya?

Nak buat UG buatlah. Tapi buat dengan cara yang betul. Keluarlah PR dan bincang dan selesaikan isu dengan PKR dan DAP. Kalau tak boleh, keluar je PR. Itu lebih berintegriti.

Al-Pacino berkata...

Melatah tak tentu pasal, itulah jawapannya.

Belum apa-apa, dah tenggelam punca. Meracau tak ada had serupa dapat sawan gila.

Sanggup pula memaki hamun TGHH, HDin serta sahabat yg dah lama duduk dlm seperjuangan, semata-mata, MELATAH TAK KENA GAYA.

Maka, terserlahlah keperibadian sebilangan daripada kamu. Too bad, tempiasnya, melibatkan TGNA.

BERITA CAP BUMI berkata...

kita sesama mukmin diajar agar sentiasa berkasih sayang sesama mukmin...tapi kita keras ngan munafiq dan kafir...cumba tenangkan diri dulu...semua dari kita pernah buat silap..jangan sampai marahkan pimpinan,kita hina mereka seperti sama mcm munafiq dan kafir...berilah teguran seperti org lain yg ada maruah dan harga diri,terutama dlm blog ni yg ramai membacanya...kita yakin kita benar maka,setiap keputusan kita sentiasa dlm pentadbiran dan rahmat Allah...nasa kadang2 tersilap gaya,tapi tak perlulah nak hina org....itu salah juga...kalau nak hina toguhut ke...lantak lah...wasalam...

Tanpa Nama berkata...

Ni saya nak komen,

Huru-hara yang berlaku di dalam PAS yg disebabkan oleh UG ini sebenarnya adalah dugaan dari Allah SWT kepada semua ahli PAS utk sedarkan mereka bahawa "PEMIMPIN BERTARAF ULAMAK TAK SEMESTINYA BIJAK DAN MESTI DIPILIH UTK MEMIMPIN PAS PADA MASA AKAN DATANG."

Bukankah isu Pemimpin PAS mesti ULAMAK yang panas dimainkan sebelum dan sewaktu Muktamar PAS berlangsung baru-baru ini???

Jika direnung secara mendalam,Sedarlah wahai sekalian penyokong PAS, terimalah hakikat yang TGHH yg bertaraf ulamak ni tidaklah sebijak Allahyarham TG Fadil Nor dan TGNA dalam berpolitik.

Bagaimana la TGHH nak jadi PM jika PR menang PRU13 nanti, jika isu tentang UG yg beliau timbulkan ni pun lambat nak diselesaikan di dalam PAS???

Kalau kita tengok IRAN, adakah PM Iran Ahmadinejad yg ditakuti US tu dari kalangan Ulamak???

Jika diambil iktibar akan isu yg timbul ini semoga pada muktamar PAS yg akan datang, tidak kira ULAMAK ke atau PROFESIONAL ke asalkan layak utk memperjuangkan ISLAM, maka layaklah dipilih utk memimpin PAS...

mz berkata...

geng UG kata org yg tak sokong UG cakap tak mcm berjmaah, tak wala' dan sbngnya//

tp cuba bg tahu kat sini ape perkataan teruk yg at least geneg yg menentang UG dr segi strategy (bukan teoir asal- dr segi teori bagus, tp dr segi keadaan semasa adalh bg aku salah strategy) kata kat TGNA (especially dr ustaz one -G cthnya, kahlid samad, geng MP 10) tulis kat sini ape mereka kata kat pimpinan kita...
dan kita tengok pulak ape yg geng UG kata kat geng yg task setuju dengan idea depa ni..
dan kita bandingkan..
sape yg lebih teruk hina pihak lain/..

sebelum tuh aku letak sini dulu ape yg geng2 UG ckp especially dr ustaz atau pimpinan kata kepada geng tak setuju dgn dia.

1.) Kerja BODOH- cakap org bodoh - semua org tau sape ckp dan sape yg paste dlm blog dia pasal ni menyokong
2.)SESAT - sesat kalau dlm islam nak sama taraf ngan kafir lah ni
3.) munafiq - mcm abdullah bin ubai - gi check sendirik makluk mana yg ckp ni
sekdar tuh dulu.

so geng UG giliran koroang pulak utk tulis ape PIMPINAN yg menentang UG kata kat geng korg,, ( ko jgn amik plak pendapat atau komen2 dr org bawah atau blogger PR- sebab mereka bukan pimpinan PAS> kita ckp kat sini pasal pimpinan- tak kira cawangan-negeri atau pusak- ajk ke exco.. yg tuh kita bahas sini..
golongan mane yg lebih mulut celupar dan suka fitnah org..


--- sebab aku menyampah dgn geng2 keras kepala yg double standard yg mengata org aje yg salah... dia semua betull..bg aku jemaah berepcah sebab ade org yg keras kepala mcm ni.. yg fikir dia aje yg betull

Tanpa Nama berkata...

Cuba rujuk pemudagombak.com