Selasa, 30 November 2010

SEJARAH TEMA “KETUANAN MELAYU”


Tema ketuanan melayu dimainkan. Sebelum kejadian 8 mac 2008, tema ini seakan-akan tidak pernah kedengaran. Namun, kejatuhan BN amat teruk selepas tsunami politik dalam PRU ke 12 ini, menyebabkan tema ini bergema.

Ramai dari kalangan orang melayu yang terpengaruh dengan tema ini, tetapi mereka tidak mengetahui dari sumber asal manakah datangnya tema tersebut. Disini, dipaparkan beberapa fakta sejarah tentang perkara itu, yang ia adalah seperti berikut;

Ada sebilangan pihak mendakwa, maksud dengan ketuanan melayu adalah mempertahankan kuasa raja-raja melayu. Mungkin ia merujuk kepada perjuangan dato’ Onn yang mempertahankan raja-raja melayu yang ditipu oleh rakan sekutu UMNO selepas itu, iaitu British atas nama Malayan Union.

Menurut sejarah, pada tahun 1943, Jabatan negara bagi tanah dan jajahan takluk british merancang hendak menjadikan negeri-negeri melayu sebagai jajahan takluk [koloni] british, apabila sahaja Jepun dikalahkan dalam peperangan.

Ketika itu, British bercadang menggabungkan;

[1] Negeri-negeri melayu bersekutu yang terdiri dari perak, selangor, pahang dan negeri Sembilan.
[2] negeri-negeri melayu tidak bersekutu yang terdiri daripada johor, kedah, kelantan, terengganu dan perlis.
[3] tiga negeri-negeri selat yang terdiri daripada Pulau Pinang, Melaka dan Province Wellesly.

Ketiga-tiga unsur ini mahu digabungkan oleh British untuk diletakkan dibawah satu pentadbiran pusat yang bernama Malayan Union [melayu : Negara melayu bersatu].

Malayan Union akan menggantikan pemerintahan beraja di Negeri-negeri melayu dengan beberapa cara, antaranya adalah, menghapuskan kuasa raja-raja melayu, termasuk sebagai penaung agama islam dan ketua adat resam melayu.

Sebuah “majlis penasihat Islam dan Adat resam melayu” akan ditubuhkan oleh kerajaan malayan Union kelak. Majlis ini dipengerusikan oleh gabenor Inggeris, dengan raja-raja melayu menjadi ahli-ahlinya. Majlis penasihat itu akan berperanan sebagai kuasa penimbal untuk memutuskan fatwa-fatwa berkaitan dengan agama islam dan perkara berkenaan dengan adat resam orang melayu. [UMNO dan Malayan Union : 1-2]

Dinyatakan bahawa Malayan Union ini, pada asalnya disetujui oleh raja-raja melayu sehingga melahirkan kemarahan orang-orang melayu ketika itu. Ia melahirkan desakan dari persatuan melayu johor (PMJ) agar sultan Ibrahim [johor] dipecat dari takhta Negeri johor pada febuari 1946. [ibid : 11]

Namun begitu, Dato’ Onn yang sedar kejadian ini telah menulis sepucuk surat yang dikirimkan kepada utusan melayu, bertarikh 23 Januari 1946 memohon disiarkan, mengajak pemimpin-pemimpin melayu di seluruh negara berhimpun mengadakan kongres untuk membincangkan perkara penubuhan Malayan Union ini, disamping memikirkan langkah-langkah yang perlu diambil bagi membenteras rancangan kerajaan Inggeris itu.

Ekoran itu, lahirnya UMO [United Malays Organisation] kemudian dicadangkan dengan nama UMNO [Uniterd Malays Nasional Organisation] oleh pendeta Za’ba [Zainal Abidin bin Ahmad], seterusnya usaha melawan Malayan Union berjaya.

Antara punca kejayaan menghapuskan Malayan Union, dinyatakan dalam buku “UMNO dan malayan Union” bahawa Malayan Union terancam bukan sekadar dari gerakan orang melayu sahaja, tetapi dengan faktor pengaruh PKM [parti komunis Malaya], pengaruh parti-parti siasah luar negara, seperti parti kuomintang [KMT] China, parti kongres India dan parti-parti siyasah Indonesia. Ketika itu, british berpendapat keterlibatan PKM dan parti-parti siyasah asing adalah lebih berbahaya terhadap mereka, disamping dengan bantuan PKM dan parti-parti asing ini, akan menaikkan kepercayaan orang melayu untuk melawan British.

Pada british pula, mereka yakin boleh bekerjasama dengan orang melayu, jika pemerintahan tanah melayu dipulihkan seperti sedia kala dengan sedikit perubahan dari segi pentadbiran. British juga percaya bahawa persefahaman dan persahabatan dengan orang melayu dapat dijalinkan dan ia boleh mendatangkan kebaikan dan keuntungan kepada kedua belah pihak.

Maka dengan itu, pada bulan jun 1946, British bersetuju mewujudkan suatu jawatan kuasa kerja untuk menggubal dan merangka perlembagaan persekutuan tanah melayu dan perjanjian negeri-negeri yang keahliannya terbahagi kepada tiga kumpulan, iaitu; [1] kerajaan British, [2] raja-raja melayu, dan [3] UMNO.

Dengan tertubuhnya jawatankuasa tersebut, maka berlakulah berbagai-bagai perbincangan antara wakil UMNO dan British, sehinggalah terbentuk perjanjian [perlembagan] persekutuan tanah melayu serta dengan perjanjian-perjanjian negeri melayu dengan disahkan oleh Jemaah menteri-menteri kerajaan British yang setahun kemudian, malayan Union dibubarkan dan persekutuan Tanah melayu ditubuhkan pada 1 febuari 1948. [Ibid : 81]

Dari ulasan buku sejarah “UMNO dan Malayan Union” ini, kita akan dapati UMNO telah bersekongkol dengan British dalam usaha menghapuskan Malayan Union ciptaan Inggeris, disamping meninggalkan terus PKM dan parti-parti asing. Walhal, didapati British ketika itu lebih takut dengan gerakan parti PKM dan parti asing berbanding pergerakan UMNO yang melawan Malayan Union.

Namun begitu, British sedar bahawa UMNO mudah ditipu, makanya mereka bergabung dengan UMNO, seterusnya mewujudkan persefahaman yang memberi keuntungan kepada British, dan ia disetujui oleh UMNO.

Walau kelihatan usaha UMNO ini berjaya menghapuskan Malayan Union, tetapi sedikit sebanyak UMNO telah menyerahkan beberapa kepentingan Tanah melayu kepada British. Walau raja melayu kelihatan berjaya diselamatkan, tetapi UMNO di era Tun Dr mahathir menjadi Perdana Menteri telah berjaya menghapuskan kuasa-kuasa raja melayu.

Justeru, jika isu raja melayu yang mahu ditafsirkan ketunanan melayu, maka UMNO lebih bertanggungjawab dalam menghapuskan kuasa raja melayu di Malaysia. Juga, jika isu kepentingan melayu yang mahu ditafsirkan bagi maksud ketuanan melayu, maka UMNO adalah parti yang menggadai beberapa kepentingan tanah melayu kepada British dengan persefahaman antara mereka dalam usaha menghapuskan Malayan Union ketika itu.

Adapun pada fakta yang kedua ini pula, dari buku “krisis Ketuanan melayu” karangan Dato’ Kamaruddin jaafar, dinyatakan seperti berikut;

Konsep ketuanan melayu rancak dilaungkan selepas peristiwa berdarah 13 mei 1969. Pada tahun 1970-an, boleh dikatakan forum-forum perdebatan agung ekonomi, simposium bahasa dan kebudayaan melayu yang sering dianjurkan di kampus Universiti malaya dan Univerisiti kebangsaaan Malaysia sarat dengan perdebatan isu ketuanan melayu. Malah, Dr Mahathir ketika itu yang disingkir dari UMNO menjadi orang yang cukup istiqamah mengungkapkan ‘ketuanan melayu’ di peringkat kampus-kampus pada masa itu.

Tema ketuanan melayu yang dibangkitkan semula oleh UMNO selepas sejarah 8 mac 2008, adalah diceduk daripada ucapan Tan Sri Abdullah Ahmad atau lebih popular dengan panggilan Dollah kok Lanas. Tan Sri Abdullah mengungkapkannya ketika berucap di singapore pada 31 ogos 1986, iaitu sebelum pemilihan pucuk pimpinan UMNO pada tahun 1987.

Tema ini digunakan oleh tan Sri Abdullah yang ketika itu masih bergelar Dato’ sebagai kempen untuk pertandingan jawatan Ahli majlis tertinggi UMNO. Namun, bermula dari situ, UMNO menggunakan tema tersebut kerana UMNO yakin, tema tersebut mampu menarik minat orang melayu kepada mereka. [krisis ketuanan melayu : 31-32]

Apa yang nyata dari ulasan ini adalah, tema ketuanan melayu ini tidak lebih sekadar propaganda UMNO bagi meraih sokongan orang melayu. Ia tidak lebih sekadar, projek membodohkan orang melayu.

baca sama:
ketuanan melayu [wikipedia]
ketuanan melayu [ensiklopedia-malaysia]
Ketuanan Melayu Sama dengan Zionisme ? [ustabdullahzaik]


Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani


- Sri Indah [b] Sg Buloh
1 Disember 2010 * 5:44 pagi

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

pakatan tak perlu nak counter balik dgn VS VS VS kan umno dan perkasa balik ,ni hanya mainan deme untuk kekalkan dan dapatkan undi melayu , sementara pakatan kena dapatkan undi melayu sebanyak yg boleh juga , mungkin ada cara lain yg lebih efisien , khalid samad dan mujahid tak boleh pikir ka ? ... juga tackle kan balik Pas akan bikin negara Islam bagi cina india takut atau dap dengan agenda negara cina atau negara kafir ... bagi melayu takut ... setakat ni pakatan masih lembab dalam bab ni ... pimpinan pakatan banyak yang dok mimpi kuasa kuasa haha