Rabu, 31 Ogos 2011

UMNO BARUA BRITISH, BUKAN PEJUANG KEMERDEKAAN

Artikle ini diciplak dari blog Pak Bakaq (penarik Beca). Beliau menukilkan dari satu komentar FB dari seseorang yang bernama M S Ibrahim Al-Malbar.

Ulasannya adalah seperti berikut;

Kesatuan Melayu Muda (KMM) ditubuhkan tidak lama selepas itu yang berusaha untuk membangkitkan kesedaran kemerdekaan dikalangan orang melayu dan anti British, antara pimpinannya ialah Dr Burhanuddin Al-Helmi, Ibrahim Hj Yaakub, Ishak Hj Mohamad dan Ahmad Boestamam. Pada 17.10.1945 ditubuhkan Parti Kebangsaan Melayu Malaya (PKMM) untuk meneruskan perjuangan kemerdekaan tanah melayu dengan slogannya MERDEKA, hanya pada 1946 Datuk Onn dan pengikutnya yang terdiri dari golongan atasan dan pertengahan melayu menubuhkan UMNO, slogan umno ialah HIDUP MELAYU dan merupakan pro-penjajah, umno memperkecilkan perjuangan PKMM dengan ungkapan "....membuat sebatang jarum pun tak pandai, nak merdeka...."

Pada 1947 Dr Burhanuddin, Ghanapathi, Abdullah CD dan Miau Siu telah menghadiri persidangan Asia di New Delhi yang membincangkan gerakan kemerdekaan di berbagai negara asia.

PUTERA (Pusat Tenaga Rakyat) terdiri dari parti2 kiri melayu dan AMCJA (Majlis Bergerak Serentak Malaya) terdiri dari parti2 kiri bukan melayu telah bergabung (macam Pakatan Rakyat pada hari ini) dan merupakan kemuncak perjuangan menuntut kemerdekaan secara berlembagaan dan merupakan persatuan berbagai kaum yang terbesar di Tanah Melayu. PUTERA + AMCJA telah mengemukakan sepuluh prinsip Perlembagaan Rakyat kepada British untuk menubuhkan sebuah negara yang merdeka, ianya merupakan julung kali di Tanah Melayu, tetapi British menolak cadangan tersebut dan British berpakat dengan umno untuk mewujudkan Persekutuan Tanah Melayu, British hanya akan memberikan kemerdekaan kepada golongan yang bersedia untuk meneruskan dasar dan sistemnya, maka yang paling setia dengan British ketika itu ialah umno.

18.6.1948 British isytiharkan darurat dan semua parti2 dan persatuan berhaluan kiri diharamkan, pada 20.6.1948 British lancarkan Ops-tangkap secara besar-besaran terhadap pimpinan PUTERA DAN AMCJA, ingat ketika itu tiada seorang pun pimpinan umno dan ahli umno yang ditangkap, apa maknanya itu?.

Tunku dapat kemerdekaan atas angin sahaja dan ada perjanjian yang mesti ditunaikan oleh Tunku, antara isi perjanjian itu

1. Tunku hendaklah mempertahankan perang kolonial yang dicetuskan oleh British
2. Menjamin Malaya tidak terpisah dengan blok sterling
3. Menjamin keselamatan pelabur British dan negara2 barat yang lain serta membenarkan mereka membawa pulang keuntungan ke negara mereka.

Gagalnya rundingan Baling adalah kerana Tunku tidak memberikan ruang kepada PKM, Tunku hanya beri dua pilihan kepada PKM serah diri atau dimusnahkan, pada hal PKM sudah bersetuju untuk letak senjata dan menyertai politik demokrasi, Tunku lakukan ini adalah atas desakan British, sebab itu dalam perjanjian tercatat meneruskan perang kolonial, British sangat2 berdendam dengan PKM, jika Tunku terima cadangan PKM kemungkinan besar askar melayu tidak perlu masuk hutan dan tiadalah askar yang mati meninggalkan janda dan anak yatim, perlu diingat British gunakan orang melayu untuk mempertahankan kekuasaannya di Tanah Melayu dengan melantik mereka jadi SC, Home Guard dan juga askar melayu (arwah ayah teman pun jadi SC).

Tulisan ini bukan menyokong PKM, tetapi hanya mencatat apa yang ada dalam lipatan sejarah yang tidak terdapat dalam buku sejarah di sekolah....

Setiap kali datangnya 31 Ogos maka slogan merdeka akan kedengaran dan Jalur Gemilang pun akan dikibarkan walau pun pada hakikatnya kemerdekaan yang dicapai hanyalah kemerdekaan palsu dan temberang dan Dato’ Onn Jaafar kata "kemerdekaan setengah masak", apa ertinya merdeka jika negara masih kekalkan perlembagaan yang digubal oleh penjajah British dan menolak Islam dan umno memutar belitkan sejarah pejuang kemerdekaan yang sebenar.

Pejuang kemerdekaan yang sebenar ialah PUTERA (yang dilabel oleh British sebagai berhaluan kiri melayu) dan AMCJA (berhaluan kiri bukan melayu)termasuklah Parti Komunis Malaya (PKM) mereka inilah yang berjuang menentang penjajah British dan menuntut kemerdekaan, bukannya umno pembohong.

Umno tidak pernah berjuang menentang British sebaliknya kebanyakkan pimpinan umno ketika itu jadi pegawai British termasuk Tunku, umno memang tidak berminat untuk merdeka sebab itu umno memperkecilkan perjuangan PKMM yang slogannya `merdeka' dengan mengatakan "..membuat sebatang jarum pun tak pandai, nak merdeka” inilah ejekkan umno terhadap PKMM.

Percantuman PUTERA dengan AMCJA telah mengemukakan 10 prinsip perlembagaan rakyat kepada British dan ianya merupakan julung kali di Tanah Melayu, ianya telah meletakkan British dalam keadaan serba salah dan terpaksa berpakat dengan anak didiknya umno yang ketika itu umno telah bersedia untuk menjadi kuli batak, barua dan balaci British untuk meneruskan sistem British di Tanah Melayu. Memang British hendak tinggalkan tanah jajahan mereka dengan syarat yang akan ambil alih mestilah setia dengan British dan sedia dikuli batakkan, dibaruakan dan dibalacikan.

20 Jun 1948 British lancarkan operasi tangkap pimpinan PUTERA dan AMCJA tetapi tiada seekor pun pimpinan umno yang ditangkap.

Umno dapat negara ini (merdeka kononnya) atas angin aje, kerana yang berjuang menentang penjajah British dan menuntut kemerdekaan ialah PUTERA dan AMCJA termasuklah Parti Komunis Malaya (PKM) maknanya PKM ada jasa dalam menentang penjajah British dan menuntut kemerdekaan, tetapi umno tiada apa yang boleh dibanggakan kalau ada pun jasa umno dan boleh diiktiraf sebagai jasa terbesar umno ialah umno berjaya kekalkan sistem kufar peninggalan penjajah British dan dalam masa yang sama menolak Islam termasuk undang2 Islam dan lain2 lagi, Jahat dan Zalim sungguh umno, semoga Laknat Allah atas umno dari dulu hingga kini yang masih kekalkan sistem kufar itu.

Orang melayu di negara ini sewajarnya berterima kasih kepada PKM terutama Chin Peng yang berjaya membunuh Henry Gurney, kerana Henry Gurney adalah setan yang bertanggungjawab membunuh ratusan umat Islam di Palestin, tetapi oleh kerana umno adalah kuli batak, barua, balaci dan bolehlah dianugerahkan sebagai `binatang ternak’ British maka umno menjulang Henry Gurney sebagai wira mereka dan mengabadikan nama setan Henry Gurney dibeberapa tempat di negara ini.
Celaka umno Laknatullah, kamu telah hancur musnahkan cita-cita PUTERA DAN AMCJA untuk mengwujudkan sebuah negara yang perlembagaannya digubal oleh rakyat Tanah Melayu ini sendiri, demi kuasa kamu sanggup jadi `binatang ternak’ British dan `binatang ternak’ setan, umno adalah `thoghut’ dulu dan kini...

P/S : sengaja diciplak artikle ini untuk dijadikan arkib.

6 ulasan:

MONTERO berkata...

PAS barua DAP, bukan pejuang Islam

rakab berkata...

Ternyata penulis ini begitu taksub kepada parti junjungannya.

Fitnah yang ditaburkan keatas umno amat dahsyat sekali !.

Apakah rejimen ke 10 nih ?

Pejuang Hamas ?

Pejuang Fatah ?

Atau cawangan Parti Komunis China di Tanah melayu ??.

Tanpa Nama berkata...

Ingat, PAS berpolitik kerana mencari kemenangan. Bukan kerana Allah Taala.

Soalan mudah:

1. Apakah tujuan perjuangan parti Komunis Malaya ?

a. Untuk membebaskan Tanah Melayu dari British
b. Untuk menjadi PENJAJAH BARU SELEPAS BRITISH
c. Untuk memberi kuasa kepada orang Melayu
d. Untuk memahami Islam supaya Komunis lebih faham Islam dari UMNO

Jawapannya ?


2. Apakah tujuan Tok Janggut menentang Penjajah British ?

a. Untuk membebaskan kawan2nya
b. Untuk mengambalikan Islam sebagai agama persekutuan
c. Untuk mengembalikan kuasa kepada orang Melayu
d. Untuk mati syahid kerana ingin menubuhkan negara Islam

Jawapannya ?

Tanpa Nama berkata...

"....membuat sebatang jarum pun tak pandai, nak merdeka...."

pandai je nak menipu kan.bangsat dan anjing pas juga kata,buat jarum pun tak mampu ada hati nak buat kereta nasional suatu ketika dulu...

padahal sekarang sedap tak malu je pakai kereta proton

kohilal pun melingkup

Tanpa Nama berkata...

1. yang kata ' membuat sebatang jarum pun tak pandai , nak merdeka' bukan Pas... Pas tubuh pada 1952. Ini ditujukan pada pertutuhan kiri khususnya PKMM. Sebab slogan PKMM adalah 'Merdeka'
2. Yang tubuhkan UMNO bukan Dato Onn, tapi semua pertubuhan melayu pada waktu itu termasuk PKMM... tapi PKMM keluar dari UMNO kerana tak bersetuju dalam beberapa perkara; antara slogan and bendera. PKMM mahu slogan 'Merdeka' Tapi pertubuhan kecil yang dekat dgn istana dan bangsawan hanya mahu 'Hidup Melayu'.

Badrul Kulim Kedah.

kekura berkata...

bukan ke org yg menolak islam sikit2 mahupun banyak2, baik british, umno mahupun pkm sama2 musuh ALLAH?

kenapa perlu ada dlm pemikiran org islam "musuh ALLAH yg ini lebih baik dari musuh ALLAH yg itu?"

dan lebih menyakitkan hati, sesama islam berbalah berkenaan mana satu musuh ALLAH yg lebih baik.

tak ke bodoh?!

kenapa umno boleh berkawan dgn mca dan mic manakala pas boleh berkawan dap dan pkr, ttp kenapa dgn sesama islam (umno-pas) bergaduh sampai masing2 'bogel'?

kenapa org islam (umno-pas) bila dgn org kafir (pastor, paderi, mca, mic, dap etc) boleh "berdiskusi" tp sesama islam perlu "berdebat"? dan bila nak berdiskusi pun kena minta "restu" org kafir?

tolonglah. semua muslimim tolonglah berdiskusi sesama sendiri. jgn sibuk nak berdiskusi dgn org kafir. sepatutnya dgn teologian org kafirlah kita berdebat pasal kita ternyata di pihak yg benar dan mereka salah.

org2 pas pula jgnlah anggap diri masing2 lebih baik dari org umno. ramai je penyokong2 pas ni solat berterabur, berhibur tak ingat dunia, akhlak tak macam org islam. umno=pas, 2x5. contohnya aku dan kawan2 aku. (aku komen org pas saja pasal anda org pas. nak komen org umno kenalah komen kat blog org umno, betul?)

fikirlah.