Selasa, 23 Februari 2010

SETUJU CINA MUSLIM JADI PM MALAYSIA

SETUJU CINA MUSLIM JADI PM MALAYSIA

Dr Abdul Aziz Bari melontarkan pandangan bahawa tidak ada salahnya jika orang bukan melayu menjadi PM di Malaysia. Pendapat beliau itu disokong oleh seorang rakan sejawat beliau yang merupakan pakar perundangan juga, iaitu Prof Datuk Shad Saleem Faruqi. (sila klik).

Secara peribadi, aku amat menyokong pendapat Dr Abdul Aziz Bari tersebut. tidak ada salahnya, Negara ini di Perdana Menterikan seorang lelaki yang tidak berbangsa melayu.

Jika kita perhatikan, Nabi SAW sendiri pun dilantik menjadi penguasa di Madinah, walhal Nabi SAW bukan dari Madinah, bahkan dari Makkah. Pun begitu, memandangkan Islam yang dibawa Nabi SAW itu berjaya membangunkan madinah, menyebabkan nabi SAW diterima dan seterusnya berjaya membuktikan “islam boleh” sehingga Islam tersebar di dunia bukan arab.

Di Malaysia, bangsa melayu sudah memerintah sekian lama, tetapi terbukti tidak mendatangkan hasil yang menguntungkan kepada bangsa dan agama islam itu sendiri. keadaan ini berbeda di Singapore yang diperintah oleh bangsa Cina, ternyata Negara itu berjaya memberi kebajikan kepada rakyatnya dengan sebegitu mewah sekali, waima mereka tidak mempunyai hasil bumi sepertimana Malaysia.

Genetic cina tidak sama dengan genetic melayu. bangsa cina adalah satu bangsa yang berdikari sekian lama, ekoran itu, mereka mempunyai keberanian dalam melakukan perubahan. Cumanya, genetic ini amat cantik jika disulam dengan Islam. justeru, keberadaan cina muslim mahu menjadi Perdana Menteri Malaysia, aku tetap menyokong demi melihat Islam tersebar di rantau asian yang bermula dari Malaysia.

Sekian

Wallahu ‘Alam

Al-Bakistani
ustaz_bakistani@yahoo.com


- Sri Indah (B), Sg Buloh
9 Rabiul Awal 1431 – 23 Febuari 2010 * 5:41 petang

3 ulasan:

PlugRosak berkata...

Ustaz, ada ustaz bagi tau pakai kopiah boleh jadi HARAM kalau yang memakainya itu boleh menjatuhkan maruah Islam.

Sebagai contoh perogol yang terhegeh2 memakai kopiah setelah ditangkap dan diheret kemahkamah.

begitu juga dengan orang yANG MEMAKAI Kopiah tapi meniru dalam exAm

Maknanya pakai kopiah dan serban juga boleh jadi makruh, sunat wajib dan sebagainya kan kalau begitu.

bagaimana dengan situasi seorang yang lemah, tidak perform dan tak dapat grasps massa memakai serban..

Tanpa Nama berkata...

hoi.. plugrosak, hang tuju pada orang dalam gmbr kat atas tu ke... hang jgn brani2 dok sindir KP kami..

baginda® berkata...

Salam Uztaz Comel!!

Salam ziarah tuan empunya blog,
saya baginda® ada buat blog baru,
kiranya dapatlah tuan menglinkan blog baru saya ini..

Blog ini adalah blog ke dua Era Pasca, Blog ini mengumpulkan himpunan entri-entri dari artikel pilihan dari Blogger Pakatan Rakyat..

Diharap mendapat sambutan.. Jika Puak gerombolan menghack blog PR yang lain pun kita masih ada backup entri serta maklumat yang anda semua sudah buat dan entrikan di blog anda...

Dan ia menjadi salah satu blog Pakatan Rakyat yang baru..
Sekian...

Sila tinggalkan link anda sekali untuk saya mengk=linkan sekali blog anda sama..

sila ke link Berita Hairan Online..

http://beritahairanon9.blogspot.com/